Chec cu lamaie


Ingrediente:6lingur cu faina,50g amidon,1praf de copt,1lamaie,100g unt,6linguri zahar,2oua,vanilie,8-10linguri fanta de lamaie

Mixezi bine ouale cu un praf de sare,zahar,vanilie,unt,coaja rasa si zeama de lamaie,apoi adaugi amestecul de faina praf de copt si amidon;pentru a ajunge la consistenta unui aluat de chec,adaugi cate putin de fanta;rastorni in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt si dai la cuptor 45min.

1 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Bors de fasole



Am invatat de la soacra mea cum sa pregatesc fasolea,indiferent daca este de post sau de dulce;folosesc aceasta metoda de 35de ani si nu s-a plans nimeni de nimic;

Ingrediente:500g fasole,2cepe,1morcov,1telina mica,1ardei gras,1ardei iute,1cutie de rosii,leustean,1crenguta de cimbru,1l de bors,sare

Fasolea,curatata,spalata,o pun intr-un vas cu apa si 1pumn de sare de bucatarie,de seara pana dimineata;sarea,are sau mai bine zis avea rolul de a scoate din bob gargarita;acum fasolea este foarte curata dar eu nu schimb reteta;a doua zi,clatesc fasolea si o pun la fiert in apa rece,o las sa fiarba pana crapa bobul apoi o scurg si clatesc in multe ape reci;o pun din nou la fiert cu apa calda ;unele persoane scurg de 3ori fasolea,fara ca bobul sa fie crapat;eu spun ca o scurge degeaba,rautatea nu a iesit;cand incepe sa clocoteasca,adaug ceapa si ardeiii taiati marunt iar radacinoasele date pe razatoare;intr-o tigaie cu 2-3linguri de ulei,calesc rosiile din cutie si cand sunt fierte legumele din oala,rastorn si rosiile,condimentez,adaug borsul fiert in alt vas,potrivesc la gust,pun crenguta de cimbrusi dupa ce a clocotit,este gata de servit cu ceapa sau praz.
Mai am o varianta de bors de la mama mea;cand ajungem la acritul borsului,acrim cu zeama de varza si taiem si un miez de varza murata foarte fin,le dam drumul sa fiarba in bors dar atentie sa nu fie prea sarata sau prea acra;metoda asta o folosesc mai mult iarna cand avem varza la butoi.
Sau in perioada cand se gasesc multe verdeturi,odata cu restul legumelor,se adauga si 2leg.de stevie,2leg.loboda rosie curatate,spalate si taiate marunt iar la final,2leg.de leustean si se mai acreste cu corcoduse verzi


0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Miel la cuptor


Ingrediente:1pulpa de miel(eu dezosez pulpa),2capatani de usturoi,1cana vin rosu,2-3linguri ulei1ceapa,1lamaie,1lingura amestec de boia,1lingurita de busuioc,1lingurita cimbru,sare,4-5cartofi

Amestec intr-un bol usturoiul pisat,sare,cimbru,busuioc,ulei,boia si frec bine carnea apoi o pun in tava iar pe langa ea,rondele de lamaie si ceapa;torn o cana cu apa si dau la cuptor 30-45min;scot tava,adaug cartofii taiati in sferturi,adaug vinul si mai las la cuptor 20-30min;la momentul respectiv,daca am,eu mai pun si 2-3ciuperci,apoi o servim cu salata verde.

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Premiul meu







Ma simt ca la scoala cand luam premiu(eu nu am apucat coronitele)



am primit premiu de la Maria-Elena pentru blogul meu



MULTUMESC FOARTE FOARTE MULT!!!!

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Bors cu urzici




Se zice ca daca au aparut urzicile,primavara si-a intrat in drepturi iar noi nu mai murim de foame(asa auzeam si eu pe la mama)!!!!
Mare dreptate aveau batranii nostri pentru ca intradevar,primavara cu atatea verdeturi sanatoase si naturale,nu ai cum sa mori de foame,doar daca nu-ti plac!!!


Ingrediente:500g urzici,1ceapa,5-6cartofi,1cutie cu ciuperci,1l de bors,2linguri vegeta,3linguri ulei,1borcan cu rosii puse de mine,5linguri zarzavat de la borcan,2linguri orez,sare,4-5 oua pentru cine nu tine post,leustean


Urzicile,curatate foarte bine de impuritati,spalate in multe ape,le pun in oala cu apa care clocoteste pe foc si le tin 5min;dupa acest timp,le scurg fara sa arunc apa;in alta oala cu ulei pun sa se caleasca ceapa tocata marunt,ciupercile scurse si clatite,zarzavatul,rosiile,vegeta,dupa cateva minute,adaug urzicile taiate,cartofii curatati spalati si taiati cubulete,adaug apa de la urzici,pun capacul si las sa fiarba incet 30-40min;daca sunt fiert cartofii,adaug borsul pe care l-am fiert separat,orezul,leusteanul iar cand incepe sa clocoteasca sparg pe rand cate un ou;peste 5min opresc focul si pun sa se raceasca in farfurie pentru ca se serveste rece cu ceapa verde.Cand voi gasi pe tarabe in piata toate ingredientele de care am nevoie,voi posta o alta reteta de bors cu urzici;va recomand in aceasta perioada sa consumati cat mai multe urzici si nu numai,pentru ca sunt foarte sanatoase.

3 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Placinta de mere cu foi de gris




Aceasta placinta,am citit-o pe un blog,imi pare rau dar nu mai stiu unde,mi s-a parut interesanta si am facut-o;este adevarat ca nu am auzit pana acum de asa ceva dar este foarte delicioasa;pentru cine stie,a meritat arsura de pe fata mea(am avut un accident,am ridicat forma in sus sa vad daca s-a imbibat grisul cu lichidul de la mere,mi-a alunecat si am scapat-o peste fata!!!)


Ingrediente:1,5kg mere,1pachet margarina,1cana cu gris,1cana cu faina,1cana cu zahar,vanilie,1praf de copt,2linguri scortisoara,200g miez de nuca taiat cu cutitul,coaja de lamaie


Merele se rad se amesteca cu scortisoara si aromele;intr-un vas se amesteca grisul,faina,zaharul,praful de copt;intr-o tava de yena,se pun cubulete de margarina(un sfert din pachet),deasupra jumatate din gris,peste gris jumatate din mere,restul de gris,cubulete de margarina,restul de mere,restul de unt iar deasupra miezul de nuca din belsug;presezi putin cu palmele apoi la cuptor la foc mediu 50-60min;se taie rece in tava

1 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Coronita cu ciocolata si crema de branza




Ingrediente:150g prune uscate fara samburi,60g unt,5linguri zahar,2oua,5linguri faina,1praf de copt,2linguri cacao,200g crema de branza proaspata,sare,esenta de vanilie,zahar vanilat,1lingura zahar pudra,2-3linguri lapte daca e nevoie;din prune fac un piure la blender,apoi untu-l frec cu sare,zahar,vanilie,oua,prunele si faina amestecata cu praful de copt si cacao;rastorn in forma de guguluf unsa si tapetata cu faina si dau la cuptor 30min;dupa ce s-a copt,o las sa se raceasca in forma,in acest timp fac crema de branza,amestecand-o cu zaharul pudra si vanilia;pun deasupra pe prajitura crema cu ajutorul posului si pudrez cu scortisoara.

4 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Ierburi aromatice




Va arat coltul meu aromat din bucatarie


am aici busuioc,salvie,maghiran si oregano;am luat seminte de la magazin,le-am pus in ghivece si acum,ma folosesc de ele;rozmarinul il tin pe balcon ca-i mare;de asemenea,la fereastra pun asa ceva,de cate ori cumpar patrunjel radacina si este incoltit;tai putin mai mult si pun cu partea taiata in apa,astfel frunzele vor creste si-mi sunt suficiente pentru un ornament,atunci cand nu am patrunjel pe moment

2 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Drob de miel


Sarbatorile Pascale nu pot trece daca pe masa nu se gaseste acest drob care face parte din retetele traditionale;pentru cine nu consuma carne de miel,se foloseste acelas procedeu,doar ca mielul este inlocuit cu maruntaie de curcan sau alta pasare.                                                AVEM NEVOIE DE:500g maruntaie de miel,500g carne de miel,1ceapa veche,2leg.ceapa verde,2leg.usturoi verde,50gunt,6oua,1cana cu lapte,sare,piper,4leg.marar,4leg.patrunjel,prapur
CUM SE PROCEDEAZA:
Maruntaiele,spalate,le pun la fiert in apa rece cu sare 30min;dupa ce s-au racit,la dau prin masina de tocat impreuna cu ceapa si usturoiul;amestec compozitia cu ouale batute,verdeata tocata,laptele,sare si piper;intr-o tava unsa cu unt,pun prapurul,apoi rastorn compozitia;pe mijloc,pun oua fierte si curatate,adun marginile prapurului deasupra si dau la cuptor la foc mic 1h si 30min.Pentru cine nu are prapur,rastorn compozitia in tava unsa si cu hartie de copt.
Lasam la cuptor la foc mic1h si o rasturnam numai dupa ce s-a racit bine.

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Pasca




Ingrediente:aluat de cozonac,500g branza proaspata,5oua,200g zahar,50g stafide,1lingurita rasa de sare,coaja de lamaie,vanilie,1ceasca de smantana


Intr-un castron,amestec branza cu ouale batute si restul ingredientelor si las deoparte;ung o cratitacu peretii mai grosi cu unt,pe fundul ei,pun o foaie subtire,rotunda de aluat,impletesc o coada mai lunga de aluat si o pun in jurul acestei foi iar pe mijloc umplutura de branza;deasupra pe branza,fac o cruce tot din aluat apoi dau la cuptor la foc mic 40-50min.

3 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Cozonac







Ingrediente:1kg faina de buna calitate,50gdrojdie,5oua,1/2lingurita de sare,100gunt,50ml ulei,1cana zahar,mirodenii(coaja de lamaie,portocala,esenta de vanilie), lapte;pentru umplutura:1cana nuci macinate,1cana cu mac,arome,2pahare cu zahar,200ml lapte



Pentru aluat,nu am specificat cantitatea de lapte,pentru ca ouala sunt de diferite marimi iar cateodata si faina inghite lapte mai mult decat e nevoie;mie de obicei,imi intra cam 1cana de lapte.



Drojdia inmuiata cu putin lapte caldut si 1lingura de zahar,o las la dospit 10-15min



ouale mixate bine cu sare, zahar si mirodenii pana-si dubleaza volumul,torn in vasul cu faina cernuta,de asemenea si drojdia si incep sa amestec totul cu lapte caldut,pana toate ingredientele sunt omogenizate si aluatul este lipicios;intr-un vas pe foc amestec untul cu ulei si incep framantatul punand cate putin;nu este obligatoriu sa se framante ore,daca faina si drojdia sunt de buna calitate,este imposibil sa nu rezulte un cozonac frumos;eu framant aluatul,pana termin grasimea de pus si nu se mai lipeste de palme;in situatia in care este prea tare coca,eu mai framant cu smantana;acopar vasul cu o patura si-l las intr-un loc cald si ferit de curent;intre timp,pregatesc tavile si umplutura:pentru nuca,amestec cu jumatate din zahar si jumatate din lapte pe foc,restul amestec pentru umplutura de mac;dupa ce a crescut aluatul,rup din el cate 2



bucati mai mici sau mai mari,depinde de tavi,aplatizez coca cu palmele,pun umplutura si rulez,la



fel procedez cu a doua apoi le impletesc si le pun in tava unsa cu unt;las tava sa creasca aluatul pana la baza,dau cu galbenus de ou,deasupra pun diferite seminte si dau la cuptor la foc moderat 40min,depinde de cuptor;cu cele doua umpluturi,fac un colacel impletit si-l pun la copt in forma de guguluf

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Varza a la Cluj cu soia


Ingrediente:1 varza verde sau murata,100ml.ulei,1pahar orez,sare,piper,200g granule de soia,1ceapa,200g cascaval vegetal,1crenguta de cimbru,1capatana de usturoi,2linguri de bulion

Pun soia intr-un vas cu sare,piper,cimbru si usturoiul pisat si las la fiert 10min.;in alt vas,calesc ceapa in 50ml ulei apoi adaug soia scursa,amestec bine si mai condimentez daca e cazul;in restul de ulei,pun varza desarata si taiata subtire,sa se caleasca,adaug bulionul si 1ceasca cu apa calda sau supa de legume;las sa fiarba acoperit la foc mic pana scade;intre timp,amestec soia cu orezul inflorit in apa cu putina sare; intr-o tava sau vas yena,pun un strat de varza,jumatate din cascaval ras,soia,varza si restul de cascaval;dau la cuptor 30-40min. si se poate servi cu mamaliguta si ardei iute.
Pentru cine face cu varza verde,se freaca varza taiata fideluta cu 1lingurita de sare de lamaie amestecata cu 1lingurita vegeta,daca si-a lasat zeama se stramge in pumni varza apoi se procedeaza ca mai sus.
Nu stiti cat e de buna,daca nu incercati!

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Prajitura cu menta


Ingrediente blat:4oua plus un albus de la crema,5linguri zahar,5linguri cu varf faina,3linguri cacao, 100g ciocolata menaj,1praf de copt,sare,60ml apa calduta

Ingrediente crema:200g unt,100g margarina,20linguri sirop de menta,1cana zahar pudra,1galbenus

Ingrediente glazura:200g ciocolata menaj,5linguri sirop de menta,50g unt,1lingura ulei

Sirop:200ml apa fiarta,5linguri sirop de menta

Galbenusurile,batute bine cu sare si zahar pana rezulta o crema pufoasa,adaugi cate putina apa,ciocolata data pe razatoare si tot cate putin din faina amestecata cu cacao si praful de copt;totul se amesteca cu albusurile batute spuma ;rastorni totul in tava cu hartie de copt si tii la cuptor 25-30min

Pentru crema,freci untul cu margarina la temperatura camerei,adaugi zaharul pudra,galbenusul si siropul;pentru glazura,pui toate ingredientele intr-un bol,dai la microunde,apoi amesteci bine cu o lingura

Blatul,bine racit,il tai in doua pe orizontala,prima foaie o insiropezi,pui jumatate din crema apoi glazura si dai la frigider cateva ore;pui al doilea blat,insiropat,restul de crema,deasupra razi ciocolata si dai la rece.

Sfatul meu:daca ti s-a taiat crema de unt,pui vasul in bain-marie si continui mixarea;se va lega imediat.
Am fost atentionata de un anonim ca nu am spus sursa inspiratiei acestei prajituri;daca s-ar fi uitat la comentarii ar fi vazut acolo dar pana la urma cred ca are dreptate pentru ca aici trebuia spusa sursa; voi tine cont pe viitor!!
Mi-a placut atat de mult si nu numai mie,incat am repetat prajitura,de aceea ultimile poze sunt diferite.

9 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme