Bors cu costita si perisoare









Sa va spun povestea acestui bors:cele doua fete ale mele,cand s-au facut mai marisoare si au inceput sa manance si mancare,de cate ori faceam ciorba de perisoare,una manca bine,una doar zeama;cand am pus alta data si niste costita,una manca doar perisoare,una doar carnea;am rasuflat usurata pentru ca am rezolvat o problema iar ca sa imbunatatesc gustul,am facut si taitei de casa;a iesit ceva grozav si toata lumea a fost multumita dar mai ales eu.Tot la fel de multumita,am fost cand a venit prietena mea considerata de mine cea mai buna(mai tarziu am vazut ca m-am inselat!),s-o ajut cu un bors indiferent de care pentru ca avea examen la scoala de bucatari.Ei bine,pe moment nu mi-a venit in minte decat acest bors,pentru ca intradevar are un gust deosebit,va spun pe parcurs iar comisia de examinare a fost placut surprinsa de acest bors.Dupa ce am rezolvat aceasta problema,de mai bine de 20de ani,acest bors,in aceasta combinatie, il prepar doar o data pe an,la Revelion pentru ca doar atunci gasesc carne de porc crescut la curte(are alt gust decat cel din supermarchet)
AVEM NEVOIE DE:500g de costita proaspata de porc,500g carne tocata,2cepe,1morcov,zarzavat de la borcan,2linguri pasta de ardei,1ceasca sos de rosii,3cartofi(optional),patrunjel si leustean,1l bors,1ou,faina pentru taitei,sare
 CUM SE PROCEDEAZA Costita spalata,o pun la fiert pentru 5min cu putina sare pana se ridica la suprafata o spuma urata;arunc apa,spal costita si oala,scot oasele pentru ca ocupa loc in oala si pun din nou la fiert(eu asa procedez cu toate retetele de orice bors,ciorba sau supa si orice fel de carne,chiar daca unele gospodine spun raspicat ca arunc toate vitaminele,serios??oricate vitamine as arunca,eu personal nu pot manca zeama aia urata mai ales cand fac bors de vita);
Pun apoi in oala 1ceapa tocata marunt,morcovul de asemenea,zarzavatul de la borcan,pasta de ardei,sosul de rosii,pun capacul si las sa fiarba incet;intre timp pregatesc perisoarele:intr-un castron pun carnea,ceapa taiata foarte marunt,sare,piper,putin cimbru uscat,1lingura cu orez,1ou,putina verdeata,amestec bine si las deoparte pana este gata borsul;carnea daca este aproape fiarta,adaug cartofii taiati in sferturi iar pana sunt sfierti si cartofii,fac taiteii dintr-un ou cu putina sare si faina cat cuprinde;in oala daca totul este fiert adaug putin patrunjel,borsul care a fost fiert in alt vas,iar cand incepe sa fiarba adaug perisoarele;cand acestea se ridica la suprafata,semn ca sunt fierte,adaug si taiteiii mai las cateva minute apoi,potrivesc ultimul gust,inchid focul si adaug leusteanul.Se serveste cum altfel,decat cu un ardei iute;si pentru final,daca vrea cineva sa incerce acest gust pe care atat l-am laudat,nu folositi taitei din comert(nu are acelasi gust) si de asemenea si carnea ,dar pana faceti voi,puteti servi de la mine;Pofta buna!
Nu stiu daca m-am facut inteleasa pentru gustul acestui bors,carnea de calitate si taiteiii facuti de casa,asta-i tot secretul!
O alta farfurie cu acelas bors,dar fara cartofi,in anul de gratie 2017-Revelion!

14 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Prajitura de Craciun2







Aceasta prajitura,am vazut-o pe tv.Paprika,mi s-a parut interesanta si chiar e;si interesanta si gustoasa;este prajitura de Craciun in Ungaria
Ingrediente:2cornuri mai uscate,500ml lapte,5linguri miere,1cana cu mac macinat,3linguri zahar,300g visine(eu am avut de la congelator)
Laptele si mierea se pun pe foc sa se incalzeasca si sa se topeasca mierea,se adauga cornurile taiate rondele,jumatate din cantitatea de cornuri se scot cu lingura si se introduc intr-un bol unde este macul amestecat cu zahar;se scot cornurile tot cu lingura si se pun intr-o forma termorezistenta,deasupra jumatate din visine,apoi restul de corn,la fel se trece prin mac,deasupra restul de visine si se da forma la cuptor pana se rumeneste;va spun ca are un gust dulce acrisor si in acelasi timp aromat;trebuie sa va spun ca daca nu lucrati repede,riscati sa nu mai scoateti nimic din lapte.

4 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Biscuiti de Craciun








250g faina,1lingurita de drojdie uscata,150g zahar,vanilie,esenta de migdale,6linguri lapte,150g unt moale,100g pudra de migdale(din comert),1ou,fulgi de migdale
Faina amestecata cu drojdia,apoi restul ingredientelor iar la urma untul taiat;se amesteca bine pentru a rezulta un aluat uniform apoi se intinde cu sucitorul o foaie groasa de 3mm.se decupeaza biscuiti cu forma,se pun in tava pe hartie de copt,se ung cu galbenus si se orneaza dupa imaginatie;se coc 10-15min.

2 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Placinta cu branza




Se stie ca pentru noaptea de Anul Nou,toate gospodinele fac tot felul de dulciuri printre care si placinta cu branza care troneaza in mijlocul mesei;si eu fac aceasta placinta,la ora 20 ma apuc de ea,o pun in tava,o las sa se odihneasca iar la 22,30 o bag la cuptor ca aproape de 24 sa fie gata si toata lumea sa serveasca placinta calda cu ravase bineinteles.Pentru aceasta placinta nu folosesc doar o singura reteta,foarte rar fac placinta cu foi din comert,imi place sa fac eu foile.Aici am aceste variante.
Ingrediente:1pachet aluat de foitaj(800g),1kg de branza proaspata bine scursa,6oua,200g stafide,coaja de la 1lamaie rasa,vanilie,sare,100g unt,1ceasca de smantana,3-4linguri zahar
Branza o amestec cu putina sare,zahar,arome si 4oua bine batute;in tava unsa cu unt pun foaia de aluat pe care o mai intind cu sucitorul,marginile le tai si le pastrez,in mijloc pun branza,deasupra 2oua batute si amestecate cu smantana,restul de unt cubulete,presar stafidele iar peste tot,din aluatul ramas,fac un grilaj impletit pe care-l ung cu ou cand bag tava la cuptor;am uitat sa va spun ca in interior,din loc in loc pun si niste ravase distractive;asta este cea mai simpla varianta pe care o folosesc;in cazul in care ma simt mai putin obosita,fac placinta cu foi facute de mine;asta-mi place cel mai mult sau foi cumparate
Tot de anul nou dar in anul 2014 am facut aceasta placinta cu branza,am crezut ca-mi iese creata dar m-am inselat,placinta creata are alt mod de preparare probabil; intentionat am folosit o tava mai mica si cand am pus ruloul,l-am incretit ca sa incapa
Deasupra am rasturnat 2oua batute cu 200ml smantana lichida
Frumoasa nu?? dar si bunaaaa!!
Pentru foile facute de mine,avem nevoie de:
500g faina
1cubulet de drojdie
2oua
50g unt topit
1cana cu lapte
putina sare
1lingura zahar
Drojdia frecata cu zahar pana se lichefiaza,se adauga putin lapte caldut,se amesteca apoi se rastoarna in vasul cu faina cernuta cu sare,se adauga ouale batute,cate putin lapte,daca e nevoie se mai poate adauga,totul depinde de faina iar cand a devenit un aluat lipicios,se framanta aluatul adaugand cate putin unt topit;nu va obositi prea tare,nu trebuie sa rezulte un aluat de cozonac,doar sa fie omogenizate toate ingredientele;se acopera vasul cu un prosop sa creasca iar dupa 30-40min se poate lucra aluatul,procedeul fiind acelas.Important e ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei,respectiv a bucatariei,in concluzie,se scot de seara si se pun pe masa.
 




5 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Cartofi la tava cu carnati




Ingrediente:1kg de cartofi,1ceapa,2linguri pasta de ardei,1ceasca cu suc de rosii,3-4 catei de usturoi,sare,piper,putin cimbru uscat,3-4 linguri ulei,carnati proaspeti,cotlet
Cartofii curatati,spalati,taiati,ii pun in tava;in tigaie cu ulei incins calesc ceapa,pasta de ardei,sucul de rosii,condimentez si amestec cu cartofii din tava si usturoiul pisat;deasupra pun carnatii,mai adaug 1cana cu apa si dau la cuptor aproape 1h,timp in care intorc carnea sau carnatii;se servesc cu muraturi sau varza murata.

3 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Chec cu fructe uscate






Ingrediente:200g fructe uscate diferite,1pachet de unt,4oua,1cana zahar,coaja rasa de lamaie si portocala,2cani faina,1praf de copt,200ml coniac
Fructele taiate impreuna cu miezul de nuca se amesteca cu 2-3linguri de faina pentru a nu se lipi intre ele;se face o crema pufoasa din unt si zahar,se adauga ouale pe rand,aromele,faina amestecata cu praful de copt,coniacul si fructele;se rastoarna in tava cu hartie de copt si se tine la cuptor la foc mic pana ce este rumenita deasupra(se tine aproape 2h);se taie si se pudreaza cu zahar dupa ce s-a racit.

1 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Frunze de palmier cu nuca






Ingrediente:1pachet aluat de foitaj fara ou,50g unt sau margarina daca e post,1cana nuci macinate,1plic zahar vanilat,putina scortisoara
Aluatul dezghetat la temperatura camerei,intins putin cu sucitorul sa nu fie prea gros,uns cu unt topit,deasupra nuca;se ruleaza o latura pana la mijloc apoi cealalta latura,se intoarce ruloul si se taie felii groase de 1deget,se preseaza putin si se pun in tava pe hartie de copt;tava se tine in cuptor 5-7min la foc mare,se scoate tava,se intorc frunzele si se mai tin 10min;astfel vor fi niste frunze crocante si delicioase.

2 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Kaizer de casa







Ingrediente:1bucata mare de costita de porc din care i s-au scos oasele si grasimea din exces,1cana cu sare mare de bucatarie,1capatana de usturoi,piper boabe,frunze de dafin,boabe de ienibahar,4lde zeama de varza,boia de ardei iute si dulce amestecata
Carnea o tai in bucati mai mici,le sarez din belsug,le pun intr-o caserola cu capac in frigider 7zile;dupa acest timp,in zeama de varza pun toate mirodeniile si jumatate din usturoiul pisat iar cand incepe sa fiarba adaug si carnea,o las sa fiarba pana cand furculita intra usor in ea;o scot iar dupa ce s-a racit putin ung bucatile cu restul de usturoi si boia;acum este numai buna de mancat cu mustar,ceapa sau orice,dupa placul fiecaruia.

6 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme