Pentru unele fructe,legume si zarzavaturi,e timpul sa ne aprovizionam si sa le pastram fiecare dupa metodele lui;eu mi-am pus la congelator cateva fructe asa:
FRUCTE:Am curatat de samburi care au avut nevoie,le-am spalat,le-am lasat sa se scurga bine,apoi pe tavita cu hartie de la congelator am pus fructele cu distanta intre ele,iar a doua zi le-am pus in pungi apoi in sertarul de fructe.
ZARZAVAT VERDE: l-am spalat,l-am lasat sa se scurga bine,l-am taiat apoi l-am pus in pungi,am scris pe punga ce este si l-am pus in sertarul de legume si zarzavat
FASOLE VERDE: curatate,spalate,le oparesc 3-4min in apa cu sare,le scot in apa rece,apoi le pun in pungi cat consum la o mancare
BAME: taiate coditele,spalate,le oparesc in 1l de bors si 1lingura de sare,sau 1l de apa 1/2lingurita de sare de lamaie si sare;le scot in apa rece apoi in pungi,la fel cat se consuma la o mancare
FRUNZA DE VITA:o pun in sticle(peturi);fac buchetele de 10-15frunze pe care le introduc in pet,cand au ajuns aproape de gura sticlei,bat sticla de masa,astfel se aseaza si mai intra cateva suluri dar le mai asez si cu un betisor mai gros nu de frigarui,pentru ca important e ca sa nu fie loc liber prea mult intre ele apoi pun dopul bine strans si le depozitez in camara;iarna cand fac sarmalute,eu pun sticla la congelator sa stea acolo 0 zi sau doua,pentru ca am observat,frunzele sunt cam tari,chiar daca le oparesc apoi desfac dopul(foarte important),altfel face explozie cand este intepata cu cutitul, tai sticla,scot frunzele,dupa ce se dezgheata le oparesc si mai departe fiecare stie;frunzele oparite care raman de la sarmalute,se pot pune la congelator pentru urmatoarea data.FRunze de vita,eu mai pun si la congelator,le oparesc,doar cat isi schimba culoarea,iar dupa ce s-au racit,fac pachetele de cate 10-15frunze,le pun in punga si apoi la congelator;iarna,le las sa se dezhete la temperatura din bucatarie(le scot de seara),apoi le folosesc;nu fortati dezghetul in apa,pentru ca se strica,se rup.
Foarte important este ca sticlele sa fie bine uscate fara nici un strop de apa iar frunza nu se spala pentru ca riscati sa mucegaiasca
ARDEI GRAS:curatat de cotoare si seminte,spalat,oparit in apa cu sare,scos in apa rece,apoi pusi unul in altul cate 3-4, in pungi si la sertar.
Pentru cine pune verdeata la uscat,va dau un sfat;taiati verdeata marunt(indiferent ce este),o puneti pe 2foi mari de ziar imprastiata pe toata suprafata,iar deasupra alte 2foi de ziar si este foarte important ca sa nu stea la soare,ba dimpotriva undeva la umbra,la racoare;cu aceasta metoda veti obtine un zarzavat verde,care-si pastreaza aroma.(eu in fiecare an,usuc pe dulapul de haine din dormitor....!!!) pentru cine are beci,este foarte bine.
2 comentarii:
Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!