Marlenka

A fost cu ceva timp in urma, o mare febra pe FB cu aceasta prajitura;ma uitam la ea dar nu am facut-o pentru ca eu am o problema cu foile!!!  In tineretea mea nu erau dulciuri mai deosebite decat Alba ca zapada iar eu cred ca o pregateam aproape saptamanal,de aceea am putina repulsie cand vad prajituri cu foi!😞😞
Ei bine,cat am stat cu nepotii si le-am facut tot felul de dulciuri,parca mi-a revenit pofta de a pregati foi pentru prajituri cum a fost si aceasta
Marlenka este  de origine armeana,pe care cehii o pregatesc foarte bine si se pare ca este o reteta foarte veche;nu stiu cat de veche este dar laptele condensat a aparut pe piata mult mai tarziu,doar e o prajitura reinterpretata sau actualizata,zic; insfarsit oricum ar fi,are un gust senzational!!😋😋😋😋
AVEM NEVOIE DE:
FOI:
1cana cu zahar
80g unt
2oua
5linguri lapte
3linguri miere
1lingura cacao(optional)
600g faina
1lingurita bicarbonat
CREMA:
300g crema de lapte condensat dulce
2linguri miere
3oua
60g unt
150 nuca macinata,migdale sau alune,se pot pune si in amestec pentru un gust mai deosebit
GLAZURA:
75g ciocolata
25g unt
CUM SE PROCEDEAZA:
Pentru foi,amesteci faina cu bicarbonat intr-un vas si lasi deoparte;bati bine ouale,adaugi restul ingredientelor ramase,pui intr-un vas pe bain-marie doar cat se omogenizeaza compozitia iar dupa ce s-a racit,adaugi faina cate putin nu toata,pentru ca in functie de oua cat de mari sunt,s-ar putea sa mai ramana putina faina sau sa mai fie nevoie
Framanti apoi aluatul pana va fi usor de modelat,nu-l framanti prea mult pentru ca nu-i cozonac si va deveni prea vartos
Imparti aluatul in 5bucati,intinzi foi subtiri,dar nu prea subtiri,intepi foaia cu furculita pentru ca nu trebuie sa se umfle apoi le coci pe dosul tavii tapetata cu faina,eu am copt in tava de la aragaz cu hartie de copt
Nu va chinuiti sa fie foaia la milimetru,pentru ca la final prajitura va fi indreptata
Pentru crema,topesti untul si-l lasi deoparte, separat mixezi ouale,adaugi untul rece,mierea,laptele,pui vasul pe bain-marie si amesteci pana de ingroasa
Dupa ce s-a racit putin,umpli foile peste crema pui nuca macinata,peste ultima foaie pe langa nuca macinata,pui si bucatele taiate mici cu cutitul apoi lasi prajitura la frigider pana a doua zi
Tai marginile prajiturii sa fie dreapta,pui deasupra glazura cu ciocolata topita si amestecata cu unt,apoi tai si pui pe farfurie.

  

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Google+ Followers

Persoane interesate