Provizii de iarna









Pentru unele fructe,legume si zarzavaturi,e timpul sa ne aprovizionam si sa le pastram fiecare dupa metodele lui;eu mi-am pus la congelator cateva fructe asa:
FRUCTE:Am curatat de samburi care au avut nevoie,le-am spalat,le-am lasat sa se scurga bine,apoi pe tavita cu hartie de la congelator am pus fructele cu distanta intre ele,iar a doua zi le-am pus in pungi apoi in sertarul de fructe.
ZARZAVAT VERDE: l-am spalat,l-am lasat sa se scurga bine,l-am taiat apoi l-am pus in pungi,am scris pe punga ce este si l-am pus in sertarul de legume si zarzavat
FASOLE VERDE: curatate,spalate,le oparesc 3-4min in apa cu sare,le scot in apa rece,apoi le pun in pungi cat consum la o mancare
BAME: taiate coditele,spalate,le oparesc in 1l de bors si 1lingura de sare,sau 1l de apa 1/2lingurita de sare de lamaie si sare;le scot in apa rece apoi in pungi,la fel cat se consuma la o mancare
FRUNZA DE VITA:o pun in sticle(peturi);fac buchetele de 10-15frunze pe care le introduc in pet,cand au ajuns aproape de gura sticlei,bat sticla  de masa,astfel se aseaza si mai intra cateva suluri dar le mai asez si cu un betisor mai gros nu de frigarui,pentru ca important e ca sa nu fie loc liber prea mult intre ele apoi pun dopul bine strans si le depozitez in camara;iarna cand fac sarmalute,eu pun sticla la congelator sa stea acolo 0 zi sau doua,pentru ca am observat,frunzele sunt cam tari,chiar daca le oparesc apoi desfac dopul(foarte important),altfel face explozie cand este intepata cu cutitul, tai sticla,scot frunzele,dupa ce se dezgheata le oparesc si mai departe fiecare stie;frunzele oparite care raman de la sarmalute,se pot pune la congelator pentru urmatoarea data.FRunze de vita,eu mai pun si la congelator,le oparesc,doar cat isi schimba culoarea,iar dupa ce s-au racit,fac pachetele de cate 10-15frunze,le pun in punga si apoi la congelator;iarna,le las sa se dezhete la temperatura din bucatarie(le scot de seara),apoi le folosesc;nu fortati dezghetul in apa,pentru ca se strica,se rup.
Foarte important este ca sticlele sa fie bine uscate fara nici un strop de apa iar frunza nu se spala pentru ca riscati sa mucegaiasca

ARDEI GRAS:curatat de cotoare si seminte,spalat,oparit in apa cu sare,scos in apa rece,apoi pusi unul in altul cate 3-4, in pungi si la sertar.
Pentru cine pune verdeata la uscat,va dau un sfat;taiati verdeata marunt(indiferent ce este),o puneti pe 2foi mari de ziar imprastiata pe toata suprafata,iar deasupra alte 2foi de ziar si este foarte important ca sa nu stea la soare,ba dimpotriva undeva la umbra,la racoare;cu aceasta metoda veti obtine un zarzavat verde,care-si pastreaza aroma.(eu in fiecare an,usuc pe dulapul de haine din dormitor....!!!) pentru cine are beci,este foarte bine.

10 comentarii:

  1. Ce harnicuta esti.Ai pregatit de toate pentru la iarna.Spor la treaba in continuare.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-ai facut o pofta cu bamele alea,nu am mai mancat din copilarie,le lua mama mea pe sub mana caci nu se gaseau,daca stiam ca ai la congelator trageam o fuga pana la tine caci tot am fost in tara sapt trecuta si duminica eram la galati in tiglina trei,poate la anul viitor can ajung iar,glumesc,te pup si zile minunate si senine,sanatate maxima caci e cea mai importanta

    RăspundețiȘtergere
  3. dar tu chiar ti-ai facut aprovizioanere serioasa pt iarna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da am inceput deja;asa fac in fiecare an,mi le strang in ordinea disparitiei de pe piata;
    Yaya,nici sa nu te gandesti vreo data ca sa vii in tara si sa nu ma anunti!!
    Va pupic si va mai astept!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vroiams a te intreb la frunzele de vita nu pui nimic?Staua sa in sticle fara sare sau alt conservant ?Toate arata minunat ,felicitari !!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirela pentru frnze nu pui absolut nimic;trebuie sa tii cont ca sticlele sa fie perfect uscate(le tii cu gura in jos),de asemenea nici frunzele sa nu fie ude,spalate sau cu roua diminetii pe ele;altfel putrezesc;pup si te mai astept!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Super ideee os a o incerc si eu sigur ,acum e cam tarziu ca s-au dus frunzele de vita dar la anul sigur nu o uit .Multumesc pentru raspuns .

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Lulu,esti o harnicuta si te apreciez,frunzele de vita arata ca proaspete cred dupa ce le scoatem din sticla,eu pun fasole,conopida,vinete,spanac,frunze, mai ales leustean pe care il ador in ciorbe,fructe nu pun ca ai mei fara dulciuri dar asta nu inseamna ca nu ma uit la ce faci tu si alte prietene de ale noastre,felicitari Lulu si te imbratisez cu mare drag:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da Geta,frunzele la sticla sunt ca noi;doar le oparesti si gata!!
    Pup si te mai astept!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Aprovizionare serioasa, bravo!! Voi incepe si eu usor, usor sa le strang din timp, ca furnica :)

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme