Cozonac traditional

Am stat cu grija pana cand m-a sunat Ana si mi-a spus ca totul a ajuns in buna stare;mi-ar fi parut rau ca acest cozonac sa nu fie intreg,pentru ca stim cu totii cum se procedeaza cu coletele mai ales in perioada sarbatorilor!
AVEM NEVOIE DE:
1kg faina de buna calitate
1cub de drojdie proaspata
300gzahar
5galbenusuri
1/2lingurita sare
100g unt+50ml ulei+2-3linguri cu smantana grasa
400ml lapte cald
coaja rasa de lamaie si portocala 
alte arome
UMPLUTURA:
rahat
amestec de seminte
nuca macinata
cacao
zahar vanilat 
2albusuri batute spuma
Toata umplutura e in functie de cozonacul obtinut(1,2,3 sau chiar 4 cum fac eu pentru ca am tavi mai mici)
CUM SE PROCEDEAZA:
Se freaca drojdia intr-un bol cu 1lingurita de zahar si putin lapte caldut,apoi se rastoarna in vasul cu faina cernuta in mijloc 
Dupa ce plamadeala a crescut(dureaza doar cateva minute)
se adauga galbenusurile mixate bine cu zahar si sare,aromele dorite si putin lapte cat sa se dizolve  zaharul,apoi restul de lapte dar adaugat cate putin si amestecand iar in situatia in care mai e nevoie de lapte se mai poate adauga,fiind deja pregatit.Laptele se pune in functie de cat de buna e faina;mi s-a intamplat intr-un an ca la 1kg de faina sa pun aproape 1l de lapte dar numai cozonac nu era ce mi-a iesit!!!
Dupa ce s-a format un aluat ca de paine,se incepe framantatul,adaugand cate putin unt topit si amestecat cu ulei,intercaland cu smantana,iar dupa ce aluatul incepe sa faca bule de aer si nu se mai lipeste de palme,se acopera vasul,se lasa undeva intr-un loc ferit de curenti de aer,sa creasca.
Dupa ce si-a dublat volumul sau triplat
se rastoarna pe masa de lucru si tot aluatul se imparte in bucati egale.
Pentru cozonacul in straturi,se pune o bucata de aluat aplatizat in palme in forma unsa si presarata cu faina,deasupra se pune 1-2linguri cu nuca macinata amestecata cu cacao, zahar vanilat si albus,se acopera cu alta bucata de aluat aplatizat,deasupra se pun cubulete de rahat
se acopera din nou cu alta bucata de aluat aplatizat,deasupra se pun seminte
se acopera cu alta bucata de aluat aplatizat si se lasa deoparte sa creasca.
Pentru alt cozonac,se intinde cu sucitorul sau cu palmele pe masa o bucata de aluat,deasupra se pun cubulete de rahat
se ruleaza si se lasa deoparte;o alta bucata de aluat se intinde,se pune deasupra nuca amestecata cu cacao,se ruleaza apoi cele doua rulouri se impletesc si se pune in tava cu hartie sau unsa si tapetata cu faina apoi se lasa deoparte sa creasca;dupa ce au crescut,se ung cu galbenus amestecat cu o lingura lapte si se presara fiecare ce vrea si ce are.
Se lasa la cuptor la foc mic 1h,dar nu se scot pana nu i se face proba cu scobitoarea
De aceasta data nu va arat nici o sectiune pentru ca asa dupa cum v-am spus,pleaca spre Paris dar va garantez aspectul!
HRISTOS A INVIAT!
Sfatul meu pentru un cozonac reusit:
-faina de buna calitate,incercata cu cateva zile inainte de a face cozonac mai mult
-drojdia foarte proaspata
-toate ingredientele scoase pe masa din bucatarie de seara
-cat despre framantat,nu va pot spune nimic pentru ca nu cred in framantatul cu orele,conteaza doar faina si drojdia iar cine are masina de paine,poate pune la programul de framantat si s-a rezolvat problema!
sa va fie de folos!! 
2018
Aici diferenta e ca am pus aluatul sa-l framante robotul,anii trec iar puterile ne parasesc!!
 








     

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme