Muraturi









Aceasta este reteta tatalui meu si nu o dau pentru nici o alta reteta oricat de apetisanta mi s-ar parea.
Ingrediente pentru un bidon de 60 de litri:30kg de muraturi albe spre roz la culoare depinde de gustul fiecaruia,mie-mi plac mai rozalii,1kg de morcov,1conopida,2teline cu tot cu frunze,500g hrean sa nu vi se para mult dar la capacitatea bidonului e suficient,sfecla rosie 2buc,500g ardei iuti sau nu,la aprecierea fiecaruia in functie de cat consuma ardei iuti,1kg ardei kapia,4gutui mari,1kg de mere ionatane,500g usturoi,2kg de castraveti mai mari,bete de marar cu floare uscate,frunze de visin sau stejar,1kg de sare,30l de apa,25 aspirine(acid acetilsalicilic),nu aspirine tamponate.
Toate ingredientele curatate,spalate,taiate,se pun intercalate in bidonul spalat,deasupra fiind frunze si marar;apa cu sare clocotita se toarna peste muraturi,se pune capacul si se lasa pe loc bidonul 2zile;aspirinele se dizolva in putina zeama,se rastoarna in bidon,apoi se vantura zeama pentru a se amesteca totul;se depoziteaza bidonul la rece dar macar o data pe saptamana se vantura saramura iar la Craciun cand se taie porcul,veti avea pe masa niste super muraturi.
Reteta originala este de 300g de sare la 10litri de apa,dar eu punand de ani de zile,nu mai cantaresc nimic pentru ca stiu cantitatile
Pentru persoanele care pun in borcane,la 1litru de apa,se pune 1lingura rasa cu sare apoi se toarna apa fierbinte peste muraturi,se lasa borcanul pe masa in bucatarie acoperit cu o farfurie pana a doua zi apoi la borcanul de 5l se dizolva 5aspirine cu putina zeama din borcan se infileteaza capacul se agita borcanul apoi se depoziteaza la rece
Nu va speriati de aspirine,nu face rau,doar opreste fermentarea iar muraturile nu vor fi acre dar daca va plac acre,nu le mai adaugati!
Sa va fie de folos!

2 comentarii:

  1. Stiu ca sunt o bunatate muraturile astea asortate, la butoi...
    Nu am pus niciodata aspirina.Stau mai bine???
    Interesant...
    Te tzuc Lulu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce harnicuta esti ! tare bune sant muraturile asortate si conservate la butoi. Cand erau copii acasa si eram o familie mare, pune-am si eu tot asa.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme