Cheesecake cu crema speculos si unt de arahide
Am avut toate ingredientele in dulapul meu cu de toate,si nu prea stiam ce sa fac pentru desertul de Duminica dar cand am deschis frigiderul si am vazut cutia cu mascarpone,am zis gata,pun de-un cheesecake.
Ei bine sa stiti ca aceasta reteta e "proprie si personala",trebuie s-o inregistrez!!😁😁😁😁
Mai intai sa va spun despre biscuitii Speculos;eu i-am adus din Franta dar am vazut cu ceva timp in urma si pe la Carefour si sunt biscuiti foarte buni cu o puternica aroma de scortisoara
Crema Speculos este si ea buna,este tartinabila,se poate manca pe paine,pe biscuiti sau folosita in diferite retete dar aroma de scortisoara este mai slaba fata de biscuiti si am adus-o tot din Franta
Despre untul de arahide stiti pentru ca se gaseste peste tot
AVEM NEVOIE DE:
BLAT:
300g biscuiti Speculos
100g unt topit
CREMA:
500g Mascarpone
200g crema Speculos
4linguri unt de arahide
esenta de vanilie
400ml frisca lichida
1plic foi de gelatina
GANACHE:
200ml frisca lichida
150g ciocolata neagra
CUM SE PROCEDEAZA:
In tava de tort cu diametrul de 26-28cm se pun biscuitii pisati la blender si amestecati cu untul topit,se preseaza bine suprafata cu fundul unui pahar iar dupa ce s-a format blatul se lasa la frigider
Acum sa va spun un secret personal;de cate ori fac un cheesecake sau chiar tort fara coacere unde trebuie sa fac blat de biscuiti,scot inelul de la forma de tort,il pun direct pe platou apoi rastorn biscuitii in interior si formez blatul cu mare grija;cand este sotul meu acasa,ma ajuta si tine de inel sa nu se deplaseze dar in marea majoritate il fac singura ca si acum.
Intr-un castron se amesteca branza cu crema,esenta de vanilie,untul de arahide iar dupa omogenizare cu frisca lichida rece de la frigider si se mixeaza energic apoi se incorporeaza gelatina hidratata in 50ml apa rece si topita la microunde 3-4secunde
Se rastoarna peste blat,se niveleaza suprafata apoi se lasa la frigider cateva ore
Acum sa va spun ceva si despre crema,am avut o branza Mascarpone destul de tare fata de branza cumparata alta data care era moale si cremoasa,de aceea am fost nevoita sa pun doua cutii de frisca lichida si de aceea mi-a ramas ceva crema pe care o voi folosi,vad eu la ce!!
In concluzie,amestecati branza,crema si untul doar cu 200ml frisca iar daca este tare compozitia,adaugati si rezerva c-asa-i in bucatarie!!😀😀😀
Pentru ganache,se pune intr-un vas pe bain marie frisca lichida cu ciocolata rupta,iar cand incepe sa se topeasca se da vasul deoparte si se amesteca energic iar dupa ce s-a racit putin se rastoarna peste crema,se niveleaza si se lasa la frigider pana a doua zi
Se scoate cu atentie inelul si se orneaza dupa imaginatie apoi se taie.
Felia mea a iesit patata de la ciocolata cand am taiat-o pentru ca n-am avut rabdare s-o las pana a doua zi
Are un gust fantastic!
Sa va fie de folos si pofta buna!
Ei bine sa stiti ca aceasta reteta e "proprie si personala",trebuie s-o inregistrez!!😁😁😁😁
Mai intai sa va spun despre biscuitii Speculos;eu i-am adus din Franta dar am vazut cu ceva timp in urma si pe la Carefour si sunt biscuiti foarte buni cu o puternica aroma de scortisoara
Crema Speculos este si ea buna,este tartinabila,se poate manca pe paine,pe biscuiti sau folosita in diferite retete dar aroma de scortisoara este mai slaba fata de biscuiti si am adus-o tot din Franta
Despre untul de arahide stiti pentru ca se gaseste peste tot
AVEM NEVOIE DE:
BLAT:
300g biscuiti Speculos
100g unt topit
CREMA:
500g Mascarpone
200g crema Speculos
4linguri unt de arahide
esenta de vanilie
400ml frisca lichida
1plic foi de gelatina
GANACHE:
200ml frisca lichida
150g ciocolata neagra
CUM SE PROCEDEAZA:
In tava de tort cu diametrul de 26-28cm se pun biscuitii pisati la blender si amestecati cu untul topit,se preseaza bine suprafata cu fundul unui pahar iar dupa ce s-a format blatul se lasa la frigider
Acum sa va spun un secret personal;de cate ori fac un cheesecake sau chiar tort fara coacere unde trebuie sa fac blat de biscuiti,scot inelul de la forma de tort,il pun direct pe platou apoi rastorn biscuitii in interior si formez blatul cu mare grija;cand este sotul meu acasa,ma ajuta si tine de inel sa nu se deplaseze dar in marea majoritate il fac singura ca si acum.
Intr-un castron se amesteca branza cu crema,esenta de vanilie,untul de arahide iar dupa omogenizare cu frisca lichida rece de la frigider si se mixeaza energic apoi se incorporeaza gelatina hidratata in 50ml apa rece si topita la microunde 3-4secunde
Se rastoarna peste blat,se niveleaza suprafata apoi se lasa la frigider cateva ore
Acum sa va spun ceva si despre crema,am avut o branza Mascarpone destul de tare fata de branza cumparata alta data care era moale si cremoasa,de aceea am fost nevoita sa pun doua cutii de frisca lichida si de aceea mi-a ramas ceva crema pe care o voi folosi,vad eu la ce!!
In concluzie,amestecati branza,crema si untul doar cu 200ml frisca iar daca este tare compozitia,adaugati si rezerva c-asa-i in bucatarie!!😀😀😀
Pentru ganache,se pune intr-un vas pe bain marie frisca lichida cu ciocolata rupta,iar cand incepe sa se topeasca se da vasul deoparte si se amesteca energic iar dupa ce s-a racit putin se rastoarna peste crema,se niveleaza si se lasa la frigider pana a doua zi
Se scoate cu atentie inelul si se orneaza dupa imaginatie apoi se taie.
Felia mea a iesit patata de la ciocolata cand am taiat-o pentru ca n-am avut rabdare s-o las pana a doua zi
Are un gust fantastic!
Sa va fie de folos si pofta buna!
Senzationala esti...asa cum te stiu eu dintotdeauna ! Si senzational este si acest cheesecake.
RăspundețiȘtergereCu siguranta am sa-l fac si eu daca gasesc Spectaculoos , mai ales ca si eu si Alex adoram scortisoara ! Multumesc mult de tot prietena mea draga !