Bors de casa




Va voi prezenta aici,cum puteti umple bors,sa nu mai dati bani pe asa zisul bors,ca pana la urma sa aruncati tot continutul din vas,cum a patit-o subsemnata!!.Eu de mult stiam sa umplu bors,mama o facea dar din comoditate,mi-era mai simplu sa cobor in fata blocului sa cumpar,pana intr-o zi cand am facut-o de oaie cum se spune!!!


Va dau aici cantitatile pentru un borcan de 5l in care umlu eu si din care rezulta 2l de bors,scos in fiecare zi,aveti de dat si la vecini(faceti un ban gramada)!!!hihi


Aveti nevoie de 1cana malai,4cani tarate de grau,amestecate bine in borcan cu apa rece


Pui la fiert intr-o oala de 4l apa cu 4-5 crengute de cimbrisor salbatec,(de pe piata de la femei),frunze de visin(stranse din toamna si uscate) o mana,nu prea multe pentru ca iese borsul amar,cine doreste poate pune si bete uscate de leustean(doar bete);peste amestecul din borcan,pui 3cani de huste,poate prin alte parti are alta denumire;cand a inceput sa clocoteasca apa,pui cu o cana in borcan si amesteci cu un facalet;pentru prima apa,nu trebuie sa fie plin borcanul pentru ca fermenteaza si da pe afara,mai ales vara;pui un capac la borcan si-l infasori cu o patura sa stea la cald;a doua zi amesteci din nou cu facaletul,il acoperi iar a treia zi il scoti cu un furtun mic;


Oala cu ierburi nu trebuie aruncata,pui mereu apa peste ele,clocotesti si dupa ce ai scos borsul pui apa,de data asta pana in gura borcanului si la fel il infasori cu o carpa mai groasa
Atunci cand fierbi apa cu ierburi si nu mai are culoare nici miros,arunci ierburile,speli vasul si pui altele la fiert


Procedezi asa pana cand vezi ca nu mai este acru borsul;atunci opresti intr-o galetusa in care a fost iaurt sau smantana de huste,restul arunci,speli borcanul si procedezi ca la inceput.


Acum va voi spune cum procedati in situatia in care nu aveti huste;intr-un vas,pui 2cani cu tarate de grau si una cu malai,o inmoi cu apa rece de asemenea peste ea pui 1lingurita de drojdie uscata,amesteci apoi pui2-3cani cu apa calda,(apa trebuie sa stea deasupra cat doua degete)acoperi vasul,il poti infasura cu o carpa sa stea la cald cand este frig afara si lasi sa fermenteze;poti gusta din apa care se strange deasupra sa vezi daca s-a acrit,daca nu scurgi apa respectiva,amesteci si pui alta apa calda;mai departe,procedezi cum am spus la inceput.Succes!cine face,sa ma anunte si pe mine si sa-mi spuna cum a iesit;este foarte important ca borcanul sa fie de sticla si nu plastic pentru ca la final,borsul are un miros neplacut de la plastic!

Un comentariu:

  1. Azi mi-am pregatit hustile. Acum astept sa se acreasca si apoi imi umplu si eu bors.
    Mi-a fost de mare ajutor reteta ta.
    Am mai facut bors, dar cu husti luate de la altcineva. Ultima data nu mi-au placut ca miroseau urat, asa ca m-am bucurat cand am gasit o reteta sa le pregatesc singura.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme