Bors de peste







Va spun in primul rand ca nu este adevaratul bors pescaresc, stiu cum se face dar mie personal nu-mi place aceasta reteta pentru ca legumele sunt taiate bucati mari,este acrit cu otet iar rosiile aproape ca lipsesc iar eu nu accept ca o mancare sa fie lipsita de roseata(rosii pasate,bulion,suc de rosii,orice),stiu ca este borsul traditional facut de pescari in Delta cu apa din Dunare dar fiecare a adaptat-o dupa gustul fiecaruia cum am facut si eu,de fapt mama pentru ca eu i-am urmat reteta!
Acest bors de peste este pe primul loc in topul preferintelor in familie pentru ca intradevar este o nebunie asa cum il pregatesc eu;cand am facut pomana mamei de 40de zile(Dumnezeu s-o odihneasca),la sfatul Parintelui(pentru ca se manca peste in ziua respectiva),am facut o oala de 20litri din astfel de bors;au fost cereri cu a doua portie iar apropiatilor le-am dat si la pachet.
AVEM NEVOIE DE:3-4kg de peste(crap,somn,salau,pastrav,lin,chefal dar in zile mai "sarace"din punct de vedere financiar,cumpar cate un cap de novac,unul de somn si gustul e acelas),2ardei grasi,2morcovi,1telina mica,2cepe,1dovlecel,3cartofi(optional),2cutii rosii in bulion,2linguri orez,2l de bors,1ceasca ulei,2leg.de leustean,sare,1-2 ardei iuti(toate aceste ingrediente sunt pentru oala de 10 l)
CUM SE PROCEDEAZA:Pestele curatat,bine spalat,portionat,se lasa undeva sa se scurga;intre timp in oala cu ulei incins,pun in ordine ceapa tocata,ardeiul gras si iute,iar radacinoasele date pe razatoarea cu ochiuri mari si amestec pana se inmoaie legumele apoi adaug rosiile si las focul mic cu capac 5-10min dupa care adaug cateva cani cu apa,cand clocoteste pun si cartofii taiati in sferturi sau cubulete,dupa ce au fiert si ei adaug borsul care a fiert in alt vas,orezul,potrivesc de gust iar cand incepe sa fiarba adaug pestele;cand pestele se ridica la suprafata,semn ca este fiert,adaug leusteanul,mai potrivesc o data gustul apoi opresc focul;se serveste cum altfel decat cu mamaliguta(asa sunt moldovenii)si ardei iute;optional tot la sfarsit se bat 2oua si se arunca in oala;va garantez ca-i schimba gustul total(spre bun bineinteles)
Ca o amintire din copilarie despre acest bors;mama cand pregatea bors de peste,facea o mamaliga mare,facea si un mujdei iar primul fel era un rasol de peste,adica pestele din bors cu cartofi,apoi urma borsul dar fara peste;pe la inceputul casniciei,mult timp am urmat si eu aceasta metoda,acum am renuntat.(amintiri)!!!Astfel de servire tot in Delta se obisnuieste si obisnuiesc si eu doar atunci cand am bucati de peste mai carnoase,cu capul mai mult te murdaresti pe maini!!😂😂
Sfatul meu:daca aveti musafiri importanti la masa si vreti sa-i impresionati cu un adevarat bors de peste,il fierbeti separat cu sare 5min,il scoateti,il tineti undeva la caldura acoperit,apa de la fiert o folositi la pregatirea in continuare a borsului,iar la servire puneti o bucata de peste in farfurie sau castron si deasupra borsul fierbinte.
Alt an,alt castron cu bors,aceeasi reteta!
Un alt an 2017,alta farfurie aceeasi reteta!
Aici e o bucata taiata din capul de somn
iar aici capul de la un crap pe care l-am primit
Tot somn pentru ca-i cel mai bun la bors,are gust si nu are oase,doar ca-i facut intr-o alta luna din acelas an
2018

Daca reteta e aceeasi,toate farfuriile seamana intre ele chiar daca sunt facute in ani diferiti.
Cam de mult nu am mai facut acest minunat bors dar acum la inceput de an 2019 i-a venit randul
De aceasta data pe langa somn si crap,am gasit si tacam cu cap de somon

In acest an 2019,de Bunavestire cand se mananca peste,ne-am delectat cu acest minunat bors care dupa cum am spus si la inceput,este in topul preferintelor mele si al familiei
2021 un alt an alta farfurie,aceeasi reteta

2022 Nov






3 comentarii:

  1. Si eu tot dupa miros am venit.Facem schimb?.........arata asa de bine incat asi bate drumul pana la tine pentru o portie.
    Te pup si seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai cand mai traia tatal meu mancam asa ceva.Din pacate la noi in familie doar mie imi place borsul de peste.Pofta buna sau Sa va fie de bine !!!!!Pupici:x

    RăspundețiȘtergere

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme