Physalis murate

Tot mereu imi aducea Costel de la gradina astfel de "fructo-leguma"dar nu aveam timp sa ma ocup de ele,nu stiam ce sunt si la ce folosesc,asa ca luau drumul galetii de gunoi! mare pacat!!
Intr-o zi avand mai mult timp fata de alta data,am cautat pe internet sa vad ce sunt,sa nu cumva sa-mi "otravesc"familia si am aflat ca ce am eu, se numesc PHYSALIS PHILADELPHICA sau TOMATELLO
Aceasta planta este originara din Mexic,fructele sunt inconjurate de o mantie ca hartia care este necomestibila si se pot gasi in mai multe culori,galben,rosu,verde si purpuriu.
Sunt aromate la gust,de aceea se folosesc si la dulceturi cand sunt coapte,avand un continut ridicat de pectina.
Se mai pot folosi in diferite sosuri,fierte,prajite,murate iar eu le folosesc la salata in amestec cu rosii.
Am rasuflat usurata si de aceasta data,au luat drumul borcanului;pana s-au facut bune de consumat,stateam cu inima stransa,ca nu cumva sa fie ceva ce nu se poate consuma!!
Ei bine dragilor va spun ca au iesit super,mega,extra bune,cu un gust deosebit!!
La noi in magazine nu am vazut asa ceva,doar prin supermarcheturile mari din Bucuresti sa fie,nu stiu!
AVEM NEVOIE DE:
Cantitatile nu sunt fixe pentru ca ce am avut,am pus intr-un borcan de 2l
1kg de Physalis Philadelphica(nu se gasesc in comert)
morcov
telina radacina si frunze
hrean
usturoi
sfecla rosie
flori de marar uscate
sare
 CUM SE PROCEDEAZA:
Physalis,se scot din aceasta camasa care seamana cu hartia creponata si se spala cu apa calda,pentru ca suprafata lor e putin lipicioasa,apoi se pun deoparte;restul legumelor se curata,se spala si se taie rondele mici.
se pun aceste ingrediente in borcan intercalate,exact ca si muraturile
 Se fierbe 1l de apa cu 1lingura cu sare de muraturi si se toarna in borcan fierbinte;se infileteaza capacul si se lasa la camara sau unde aveti depozitate conservele,in jur de 2saptamani,se poate si mai mult,pentru ca aceste legume sunt mai tari decat tomatele noastre pe care le punem la murat.
Cand am scos capacul,brusc mi-am adus aminte de muraturile puse de tata in butoi infundat iar la sarbatori cand desfunda butoiul,zeama muraturilor sarea in pahar ca sampania si intepa si la limba;asa au fost si acestea,dupa cum se vede spuma de deasupra!!
Eu am scos cateva pentru mancare iar pe restul le-am vanturat putin zeama (de 2ori),am pus capacul si le tin in frigider.
Un alt an 2019 aceeasi reteta,am crezut ca au disparut si nu vor mai fi prin gradina dar au mai fost totusi,pentru ca una cat de mica daca a cazut in pamant,primavara a rasarit.
Ce m-am bucurat cand le-a adus,pentru ca au un gust fantastic!
Abia astept sa se mureze!

 

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme