Sos ragu

Sunt in Italia la fata mea si la cele doua superbe nepotele si mi-am propus de cand am ajuns, sa nu ma impun cu retetele mele doar daca sunt solicitate si vreau pe cat posibil si cat ii permite timpul fetei sa fac cat mai multe retete italienesti!ei bine,am inceput cu acest sos super bun!
Pentru inceput,e bine sa va spun cateva cuvinte despre acest sos,pentru ca dupa ce o scriu,sunt convinsa ca vor fi carcotasi,cum ca nu-i originara si este adevarat dar nici nu aveam de gand sa spun asa ceva!!!
Sosul ragu,este un sos pe baza de carne special pentru paste proaspete,originar din Bologna Italia
Reteta traditionala,este inregistrata in 1982 de delegatia bologneza a institutiei Academia Italiana della Cucina,specificand urmatoarele ingrediente:carne de vita tocata,pancetta,ceapa,morcov,telina,pasta de tomate,vin rosu,supa de carne si optional lapte sau smantana.
Eu cam pe aproape am fost!!
AVEM NEVOIE DE:
1kg carne tocata de vitel
1kg carne tocata pentru carnati,este mai grasa si are si ceva mirodenii in ea, acasa noi nu avem asa ceva,in schimb avem carnea de porc putin mai grasa
2cepe mari
2morcovi mari
3teline Apio(avem si noi tije de telina Apio la Kaufland),sau 1telina mica
200ml vin rosu
acum la sosul de rosii e o problema pentru ca trebuie sa fie mai gros iar noi facem sucul de rosii mai subtire(cel putin eu);aici am pus 3sticle mari de 700ml de pasta de rosii,acasa 1l suc de rosii si se poate completa cu bulion,asta ca sa nu fie prea zemoasa de la inceput,pentru ca timpul de gatire este foarte lung
100ml ulei
sare
piper
oregano si busuioc cine doreste
1l de supa de carne(se poate pregati si din concentrat de gaina sau vita)
2catei de usturoi(optional)
CUM SE PREGATESTE:
Intr-un vas mai mare cu fundul dublu,se pune carnea sa-si lase grasime iar daca e suficienta grasime nu se mai adauga ulei,apoi ceapa taiata marunt,morcovii si Apio taiate cubulete,eu morcovul l-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari,se amesteca totul pe foc iar dupa ce carnea s-a albit se adauga vinul
Se lasa pe foc cateva minute sa se evapore alcoolul,apoi se adauga,sosul de rosii,supa si se lasa la foc foarte mic amestecand din cand in cand 4h(eu am avut cantitate mai mare si a durat aproape 7h)
Cand aproape este gata,se adauga cine vrea sa puna usturoiul taiat marunt,se condimenteaza cu sare,piper,oregano sau busuioc apoi se continua gatitul pana ajunge la consistenta dorita mai scazut sau mai zemos.
Eu l-am lasat mai zemos si fetele mi-au spus ca nu-i gata!!😁😁😁
asa ca l-am mai fiert cateva ore!!
Se potriveste sosul de gust,daca vi se pare putin acrisor de la sosul de rosii,se poate adauga 1lingura cu zahar,eu am pus o lingura buna cu miere iar dupa ce s-a racit,aveti doua variante:puneti sosul in cutii doar cat se consuma odata apoi la congelator sau in borcane apoi fierte borcanele 1h si aveti pentru iarna!
Aici daca nu sunt paste in casa,e un mare pericol asa ca am optionat pentru varianta congelatorului.
Chiar daca e pentru prima data cand fac astfel de sos,am primit laude!!
Sa va fie de folos!!


  
 


0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme