Panetone

Cred ca majoritatea dintre voi stiti ce este un Panetone,mai ales ca au inceput si pe la noi sa apara!
Este un produs de panificatie asemeni cozonacului,specific bucatariei italiene si in mod traditional,acesta contine stafide si alte fructe confiate iar acest Panetone,se consuma in Italia doar in perioada Sarbatorilor de iarna sau Pascale
Eu, de cand i-am cunoscut gustul,am incercat mereu sa-l fac cu diferite retete dar niciodata nu am reusit sa realizez un adevarat Panetone,doar un cozonac!!!
De aceasta data daaaa!!!!!! Mihaela mea este brava!!💖💖💖
Este adevaratul Panetone,cu gustul specific lui,pufos si cu stafide,asemeni celui traditional,imi pare rau ca nu am avut mai multe si daca tot am aceste forme speciale pentru panetone de la Anyta Cooking,le-am folosit!
AVEM NEVOIE DE
5oua
20g drojdie uscata
200g zahar
750g faina
350ml lapte cald
80g stafide
50ml rom(bautura nu esenta de rom)
coaja rasa de lamaie
200g unt topit
un praf de sare
80g migdale tocate
1ou pentru uns
Asta este faina folosita de mine,de la LIDL

CUM SE PROCEDEAZA
Se dizolva drojdia in100ml lapte caldut si putin zahar apoi se lasa 10min sa activeze
In acest timp se pun stafidele intr-un bol si se acopera cu rom
Intr-un castron se amesteca 120g faina cu restul de lapte,
dupa ce s-a omogenizat bine,se adauga drojdia,se amesteca bine cu un tel sa nu ramana cocoloase apoi se acopera cu un prosop si se lasa deoparte 30min
Se separa albusurile de galbenus,se bat albusurile spuma tare cu sare si jumatate din zahar si se lasa deoparte
Galbenusurile frecate cu restul de zahar iar cand a rezultat o consistenta cremoasa,se adauga romul scurs de la stafide,coaja rasa de lamaie apoi se omogenizeaza
Peste galbenusuri se adauga maiaua si se amesteca,
apoi cu miscari usoare se incorporeaza albusurile si la final se rastoarna peste faina cernuta intr-un castron
La inceput se amesteca pana se omogenizeaza,cu o lingura pentru ca aluatul este moale si moale va fi pana la final,de aceea trebuie sa va spun ca in nici un caz nu mai adaugati faina

Veti vedea ca avand palmele inmuiate in untul topit,foarte bine se va modela
Acum se incepe framantatul,adaugand unt cate putin iar framantatul nu este ca un cozonac obisnuit ci prin impaturire,exact cum se impatureste un material textil pentru cine nu cunoaste termenul
Aici as fi facut un filmulet dar daca nu a avut cine sa ma ajute,sper sa intelegeti cum va explic,daca nu,ma contactati in privat sau telefon pentru cine are numarul meu
Deci,se continua acest framantat pana nu se mai lipeste de palme,chiar daca v-a mai ramas putin unt,se foloseste la modelare
Se formeaza o sfera,se acopera cu un prosop si se lasa deoparte la loc caldut,30-40min

Dupa acest timp,cu palmele unse,se rastoarna pe masa tot unsa,se modeleaza un sul si se imparte in patru
Mai departe nu am poze din motivul de mai sus
Fiecare bucata de aluat,se aplatizeaza putin cu palmele unse,foaia nu trebuie sa fie subtire apoi se pun stafide si migdale,se ruleaza apoi se modeleaza o sfera si se pune in forma de panetone unsa si ea
Eu restul de aluat l-am pus intr-o tava,mai am forme de panetone dar poate mai fac si alta data
Se lasa acoperite cu prosop sa creasca,apoi se ung deasupra cu ou batut si se presara ce aveti
La cuptor va sta 45min la foc mic dar depinde de cuptorul fiecaruia si nu scoateti fara testul cu scobitoarea

Se scoate din tava sau formele in care ati facut si se pune pe un platou
Eu nu am mai avut rabdare si jumatate l-am dat gata asa cald,suuuuper bun!
Sa va fie de volos!








  

0 comentarii:

Multumesc de vizita,de comentariul facut si te mai astept draga cititorule!!

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme