Bors de vita

E cam urat cand auzi bors;ar spune cineva ca-i taranesc dar va spun ca este foarte corect;
Cand spui bors te gandesti la o farfurie de orice fel de bors,acrita doar cu bors de putina(facut de tine sau cumparat) iar cand spui ciorba,te gandesti la o farfurie de orice fel de ciorba,acrita cu suc de rosii,smantana,agurida,tot felul de fructe verzi,sare de lamaie,zeama de lamaie,otet
Aceste ciorbe din cate am observat,se pregatesc in orice colt al tarii,mai putin Moldova iar eu cum sunt moldoveanca,doar la ciorba de burta si radauteana folosesc otet,in rest doar bors facut de mine.Borsul de vita imi place foarte mult si nu numai mie,pentru ca asa cum il pregatesc eu are un gust deosebit,un gust extrem de bun.
Ingrediente:1kg de carne de vita(eu pentru bors,folosesc intotdeauna cap de piept),1ceapa,1morcov,1ardei gras,1ardei iute,1dovlecel,1telina mica,1miez mic de varza verde,500g rosii bine coapte sau 1cutie de rosii in bulion,verdeata,2cartofi,sare,1lde bors
Carnea portionata,spalata,o punem in oala la fiert cu 1lingura de sare si capac;spumuim de cate ori e nevoieiar dupa ce nu se mai formeaza spuma deasupra,adaugam legumele taiate marunt;dupa ce sunt fierte,adaugam rosiile mixate,cartofii cubulete, varza fideluta si o parte din verdeata tocata marunt(patrunjel,telina);in acest timp fierbem in alt vas borsul iar cand totul este fiert in oala,adaugam borsul,orezul,leusteanul taiat marunt,completam cu apa daca e nevoie,potrivim de gust iar cand incepe sa clocoteasca oprim focul.
Servim cu ardei iute.
Acest bors,este singurul care este consumat pana la ultima lingura,atat de bun este si ne place mult.
Pana in anul asta 2021 am mai facut dar uite ca nu mi-a trecut in minte sa pun farfuriile aici ca doar reteta este aceeasi

 

Pofta buna si sa va fie de folos!

Poate va intrebati de ce pun varza verde,ei bine asa ceva am vazut la mama(metoda este influienta ruseasca) si pentru ca in copilarie nu prea mancam orice,acest bors era preferatul meu si asa a ramas pana in ziua de azi dar si preferatul celor care l-au mancat la mine!
Nu e nevoie de varza multa,doar un miez mic sau 3-4frunze taiate fin pentru o oala de 5l,incercati si veti observa un gust deosebit 


4

Supa de rosii cu orez

Am auzit intr-o zi un mare bucatar spunand ca la supa de rosii nu se pune altceva decat orez;am incercat si am facut comparatia;ei bine sa stiti ca a avut dreptate;supa de rosii cu orez are un alt gust fata de supa in care am pus paste sau galuste de gris.Tot el mai spunea ca in  supa de pasare,trebuie sa punem doar galuste de gris sau taitei facuti in casa.
Bucatari cu scoala,cu acte in regula dar ma indoiesc sa respecte si ei ceea ce au invatat;pana la urma fiecare gateste dupa gustul personal si al familiei,dar totusi e bine de stiut!!
AVEM NEVOIE DE:2kg rosii,1ceapa,2morcovi,1dovlecel,1telina mica,2catei de usturoi,1leg.frunze de telina,1l supa de pui sau legume facuta cu concentrat,1lingura orez,sare,1-2linguri ulei de masline
CUM SE PROCEDEAZA:Toate legumele spalate,curatate,taiate,le punem in oala acoperite cu apa,1lingura cu sare,1lingurita cu zahar si lasam sa fiarba bine,bine.
Dupa ce au fiert,strecuram,pasam legumele,amestecam din nou cu apa de la fiert si supa,cand incepe sa fiarba adaugam legatura de telina si orezul,mai potrivim supa de gust iar dupa 5min oprim focul,picuram uleiul de masline deasupra si servim dupa preferinte calda sau rece.
Eu as prefera rece in caldurile care ne bantuie de ceva timp;este o supa delicioasa chiar hranitoare iar eu o pun in cana si o sorb in timpul zilei cand mi-e sete!!

Un alt an 2017,alta farfurie,aceeasi reteta ca tare-i buna,doar ca de aceasta data i-am adaugat la final 2cartofi cubulete.

0

Prajitura cu caise2

Am facut zilele trecute o prajitura cu visine,mi-a placut si azi am repetat reteta cu caise;un deliciu!!
Ingrediente:4oua,2cesti zahar,11/2ceasca faina,5linguri apa,5linguri ulei,arome,1lingura cacao,500g caise,un praf de sare
Batem albusurile bine cu un praf de sare;intr-un vas pe foc facem un sirop din zahar si apa,apoi amestecam cu albusurile,turnand cate putin si mixand energic;adaugam apoi galbenusurile pe rand,uleiul tot cate putin,arome iar la urma faina amestecand cu o lingura;rasturnam 3/4din compozitie in tava cu hartie de copt,in restul incorporam cacao,punem in tava,cu o furculita marmoram aluatul iar deasupra punem caisele taiate cubulete;lasam tava la cuptor 30-40min si o taiem dupa ce s-a racit si pudram cu zahar.

3

Minitarte cu legume

In zilele cu caldura mare,trebuie sa fac ceva de mancare sa poata fi mancata si rece;asa am facut azi,am stat ceva in bucatarie,dar ne va ajunge doar pana sambata cand voi intra din nou!!!!
Ingrediente:aluat de foitaj,2cepe mici,250g ciuperci,1dovlecel,250g cascaval,100g unt,sare,piper
Ceapa tocata marunt o punem sa se caleasca in tigaia cu unt incins;adaugam ciupercile cubulete iar dupa ce a scazut apa din ele,adaugam dovlecelul taiat si el in cubulete iar la final sare,piper si cascaval ras,lasand 2-3linguri deoparte si amestecand usor.
In formele unse cu unt punem aluat apoi in fiecare impartim compozitia de legume;deasupra punem cascavalul oprit si dam la cuptor 30min la foc moderat;se servesc cu salata verde.

4

Prajitura cu visine

Pe cand prin alte locuri din tara abia incep sa se coaca visinile,la noi sunt pe terminate;de aceea am mai facut o prajiturica dar acum e alta reteta,sa nu le duc dorul la iarna;e mai mult o reteta de pandispan cu visine,da-i buna rau!!
Ingrediente:3oua,3linguri zahar,3linguri faina,arome,1/2lingurita praf de copt,3linguri ulei,sare,visine
Facem o spuma tare din albusuri batute cu un praf de sare si zahar,adaugam pe rand galbenusurile mixand in continuare,urmeaza aromele,uleiul apoi amestecand usor cu o lingura adaugam faina cernuta cu praful de copt;rasturnam compozitia in tava unsa cu unt,deasupra punem visinile curatate de samburi si dam la cuptor 30min sau mai mult depinde de cuptor;servim pudrata cu zahar si o cupa de inghetata de visine,optional.

3

Paste gratinate

Ingrediente:1punga paste scurte,150g bacon,60g unt,1lingura faina,500ml lapte,250g cascaval,1ceapa mica,1lingurita sos worceshire,1varf de lingurita pudra de mustar,sare,piper,2-3linguri pesmet,ulei
Intr-o tigaie cu 1lingura ulei,calim ceapa si baconul taiate marunt;in alt vas facem un sos bechamel din unt,faina si lapte,amestecand cu telul sa nu se formeze cocoloase;adaugam sosul,pudra de mustar,sare,piper si cascavalul ras;amestecam bine sa se topeasca cascavalul apoi oprim focul;
In tava unsa cu putin ulei si tapetata cu pesmet,punem jumatate din pastele fierte in prealabil si scurse,deasupra jumatate din sos,apoi jumatate din bacon,urmeaza restul de paste,restul de sos,restul de bacon si restul de pesmet;dam tava la cuptor 30-40min si se serveste imediat dar si rece este buna.

3

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme