Mancare de fasole cu boabe din pastai neuscate

Ma trezesc intr-o zi cu Costel ca-mi aduce de la gradina o sacosa cu pastai care nu erau nici verzi dar nici uscate!!pai ce sa fac cu ele?,zic!!faci mancare,zice el,ai sa vezi!! si se puse pe treaba,a desfacut toate pastaile si a scos un castronel cu  boabe de fasole.
Vreau sa va spun ca atat de bune au fost,au fiert atat de repede ca aproape era cat pe ce sa le scap fara zarzavat,dar cel mai important a fost ca intradevar acum am simtit ca mananc fasole noua,chiar mirosea a fasole verde,mirosea a gradina,mirosea a copilarie!!

AVEM NEVOIE DE:
2cani cu boabe de fasole din pastai neuscate
1ceapa mare
2morcov
1ardeigras
2linguri pasta de ardei
1cana suc de rosii
sare,piper,cimbru,foi de dafin
marar verde
150ml ulei
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pune fasolea la foc si se fiebe 20min,se scurge,se clateste sub jet de apa calda(eu nu mai folosesc apa rece la clatit pentru ca,am observat ca intareste fasolea),apoi se pune din nou pe foc cu apa doar cat le cuprinde iar cand incepe sa fiarba,se adauga toate legumele taiate marunt,
sare,piper,putin cimbru,ulei,1frunza de dafin si se lasa la cuptor 45min
Dupa acest timp,fasolea este fiarta,scazuta,se potriveste de gust,se adauga verdeata
se mai lasa pe foc cateva clocote apoi se serveste imediat(cum imi place mie)sau dupa ce s-a racit





1

Placinta cu caise

Am facut zilele trecute Placinta cu prune care mi-a placut la nebunie,acum am incercat aceasta placinta s-o fac cu aluat de foitaj;buna a fost si ea,dar mai buna a fost cea cu prune pentru ca a avut foi mai groase,pe cand foitajul dupa ce este scos din cuptor,se lasa si aproape este inexistent,se simte doar fructele.
Insfarsit,pana la urma fiecare cu gustul personal!
AVEM NEVOIE DE:
2pachete aluat de foitaj
1kg de caise(pentru o tava mare)
1cana cu gris sau pesmet alb
6linguri zahar pudra
3linguri scortisoara
CUM SE PROCEDEAZA:
Caisele spalate,li se scot samburii si se lasa deoparte pe farfurie
Se pune in tava o foaie de aluat,avand grija ca sa fie putin ridicat si pe pereti,apoi se presara deasupra jumatate din cantitatea de gris
se pun apoi caisele cu taietura in sus,se pudreaza din belsug cu zahar,scortisoara si restul de gris
se acopera cu a doua foaie,se sigileaza bine marginile,se inteapa suprafata cu o furculita,apoi se lasa la cuptor 30min
Se pudreaza cu zahar si se taie doar dupa ce s-a racit bine







0

Jeleu cu fructe de padure

Voi continua sa pregatesc jeleurile pe care mi le-a adus la Alba Iulia, draga mea prietena Tania iar de aceasta data am facut cu un rest de fructe de padure,amestec si servit cu sos de ciocolata alba;mmmm nu va spun ce bun a fost!!
AVEM NEVOIE DE:
1plic praf pentru jeleu
1bol mix de fructe de padure
SOS:
100g ciocolata alba
50ml smantana lichida
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pune praful intr-un vas,se adauga 230ml apa fierbinte(nu clocotita),se amesteca bine pana se dizolva zaharul si incepe sa se ingroase,apoi se adauga 200ml apa rece si se omogeniseaza bine
Se rastoarna siropul in vase sau boluri in care s-au impartit fructele
si se lasa la frigider pana a doua zi,pentru siguranta,cand se rastoarna formele pe un platou si se pune deasupra sosul de ciocolata alba
Pentru sos se pune smantana intr-un vas mic pe foc,se adauga ciocolata rupta bucati mici,se amesteca pana se topeste,se da deoparte apoi se freaca pana se lichefiaza.
Si forma mare




 
1

Gem de caise

Am vazut intr-o zi o postare pe FB facuta de Ciprian Borlan
si anume,era un sfat cum sa reusesti un gem de caise cu o culoare super galbena;ei bine,mi s-a parut totul la superlativ,avea omul o culoare in bol incredibila si m-am pus pe treaba.
Este adevarat ca pentru 1kg de caise la sfarsit,iti trebuie cam 2kg,restul sunt pierderi"colaterale",doar ca eu,cu capul in nori de caldura,am cam uitat de ea pe foc si mi-a rezultat un gem mai inchis la culoare decat l-as fi facut cu coaja!!!ghinionul meu!!
AVEM NEVOIE DE:
2kg de caise
500g zahar
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pune un vas cu apa pe foc iar cand clocoteste,se adauga caisele spalate,se lasa cateva minute apoi se scurg si se decojesc,totodata se scot si samburii;nu e nevoie de finete ca doar se face gem.
Peste pulpa de caise se adauga 1pahar cu apa si se lasa pe foc incet pana scade si pulpa s-a topit;acum se adauga zaharul,se lasa in continuare pe foc amestecand mereu iar cand gemul da semne ca siropul e legat,adica incepe sa se ingroase,se adauga zeama de lamaie,iar dupa 2-3clocote se opreste focul.

 Se pune gemul fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele si se lasa sprijinite pe ele 20min
Dupa acest timp se eticheteaza si se depoziteaza la camara.
Anul asta nu mai fac,dar anul urmator daca ajungem cu sanatate,voi fi mai atenta pentru ca metoda este foarte buna.
Un alt an 2017,alta poza,aceeasi reteta
2018


 
 

2

Timballe de vinete

Timballe este o reteta specific italienesc si este derivat din cuvantul tambur(timballe),care este un fel de tigaie pentru copt sau gatit in forma cilindrica,care poate fi de dimensiuni mici pentru o persoana sau mari.
Am facut aceasta reteta iar cand a fost gata,nu ma putem opri din mancat;atat e de buna!!Va recomand!
AVEM NEVOIE DE:
2vinete mari
1/2cana ulei de masline
1punga cu paste tubulare
1ceapa
500g carne de vita tocata
2carnati de porc
1cana cu vin alb(250ml)
1cana cu mazare congelata
2cani sos de rosii
1capatana de usturoi
2cani cubulete de mozzarella
1cana cu branza pecorino rasa sau parmezan
busuioc verde si uscat
oregano
1lingurita praf de chilli
sare,piper
CUM SE PROCEDEAZA:
Vinetele spalate,sterse cu un prosop de bucatarie,se feliaza subtire pe lung,cu o pensula se ung cu ulei,se presara cu sare,piper si se frig pe gratar,dupa care se lasa deoparte.Eu le-am fript in cratita minune a lui Horia Varlan!!
 Dupa ce s-au racit,se capitoneaza un vas sau o forma cu pereti inalti cu aceste felii de vinete,in asa fel ca jumatate sa cada peste margine;este adevarat ca mijlocul va ramane putin gol dar se pun alte felii de vinete si se lasa vasul deoparte.
In tigaia cu restul de ulei ramas,se caleste ceapa tocata marunt,se adauga carnea,carnatii taiati cubulete,
dupa 5minvinul,mazarea,sucul de rosii,praful de chilli,1lingura de busuioc uscat si o crenguta verde care la sfarsit se va scoate,1lingura de oregano si se lasa pe foc 20-30min
Cand sosul a scazut la jumatate,se adauga usturoiul pisat,pastele fierte si scurse,
apoi cubuletele de mozzarella si jumatate din pecorrino
Dupa omogenizare,se potriveste de gust,se rastoarna acest sos in forma,se niveleaza suprafata indesand cu lingura ca umplutura sa fie compacta dupa coacere,apoi se acopera cu vinetele de pe margini
Se lasa la cuptor la foc mic 40-50min iar dupa ce s-a racit,se trece cu un cutit de jur imprejur si se rastoarna pe un platou;se presara deasupra restul de pecorrino ramasa.
Se taie si se serveste;cred ca ar fi mers cu ceva acritura dar eu cand am gustat,nu mi-a trebuit nimic in plus pentru ca mi-a placut foarte mult.







 
 

4

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme