Dovlecei pane

Mi-a adus de la gradina prima recolta de dovlecei tzukini cum ar spune un italian si am facut repede pane,ca sa nu stau prea mult in caldura din bucatarie.
AVEM NEVOIE DE:
dovlecei
oua
faina de hrisca
sare
piper
putin cimbru
3catei de usturoi
ulei pentru prajit
Nu am pus cantitatile exacte,pentru ca fiecare pregateste din cati dovlecei dispune,de la 1bucata pana la cateva kg.
 CUM SE PROCEDEAZA:
De cand am descoperit aceste taine ale bucatariei si mai ales de cand am descoperit gustul bun al acestor dovlecei pane(acasa mama nici nu-mi mai spunea cand facea asa ceva pentru ca stia ca nici nu vreau sa aud!!!),eu nu-i tai rondele pentru ca stau prea mult in fata aragazului,asa ca-i tai altfel.
Dovleceiii spalati,uscati(daca sunt din gradina mea nu-i curat de coaja pentru ca stiu ca nu exista chimicale dar daca sunt cumparati,sunt si curatati de coaja),se taie in doua pe latime apoi fiecare jumatate este feliata pe lungime;astfel acesti dovlecei la final,vor arata ca niste snitele.
Se pudreaza cu sare feliile,se pun intr-o sita sa se scurga apa din ei.
Intre timp,intr-un castron se bat ouale cu un praf de sare,piper,putin cimbru,se adauga usturoiul pisat,faina cat sa se ajunga la consistenta aluatului de clatite,putin mai gros
Am folosit faina de hrisca,pentru ca am observat de la o alta reteta ca exteriorul este crocant si mi-a placut.
Feliile de dovlecel se pun intre doua hartii de bucatarie,se preseaza ca sa absoarba apa
apoi se pun in castronul cu aluat,se amesteca sa se lipeasca de fiecare felie aluatul,
si se pun cate una in ulei incins;dupa ce s-au rumenit pe ambele parti,se scot pe farfurie cu hartie
Se servesc pe farfurie cu felii de lamaie si sos de usturoi pregatit cu iaurt







 

0

Gyros

Gyro sau Gyros,este o reteta greceasca cu influiente turcesti,este o inventie relativ recenta si azi este considerata fast-food.
Este un fel de sandwich cu pita greceasca,carne rotisata,cartofi prajiti,tzatziki,rosii si ceapa.
Exista zeci de variante de Gyros cu sosuri diferite si salate diferite,de asemenea si carnea este folosita de fiecare dupa plac iar pita greceasca nu este obligatorie,putand fi folosita si lipia arabeasca sau putand fi servit si in farfurie.
In concluzie,nimeni nu foloseste reteta originara,pentru ca nu se stie!
Cele doua variante,in lipie si pe farfurie!
AVEM NEVOIE DE:
300g carne putin grasa de porc
condimente Gyros
2rosii
1ceapa
5linguri ulei de masline
1lingura otet balsamic
1lingurita miere
1lingurita boia dulce
cartofi
sos tzatziki
lipii
CUM SE PROCEDEAZA:
Carnea taiata in cubulete mici,se pune intr-un bol in care se adauga:ulei de masline,otet balsamic,miere,sare,boia si 2-3linguri cu condimente Gyros,se amesteca totul foarte bine,se acopera bolul si se lasa la frigider pana a doua zi.
Se rastoarna a doua zi carnea in tigaie,se amesteca totul pana se rumeneste bine apoi se opreste focul iar daca e nevoie,se adauga 1pahar cu apa si se lasa la fiert pana scade si carnea este fierta.
Pentru sosul tzatziki se amesteca intr-un castron iaurtul grecesc cu usturoiul pisat,castravetele ras fin si bine stors,putina sare si piper iar la urma marar taiat marunt.
Cartofii curatati,spalati,taiati pai,se prajesc in ulei iar dupa ce s-au rumenit,se scot pe o farfurie cu hartie de bucatarie.
Pe fiecare lipie,se pune cate o lingura cu sos,apoi carne,peste carne cartofi prajiti,apoi felii de rosii si ceapa julien,se pudreaza cu sare iar dupa preferinta,se mai adauga sos;
apoi partea de jos,se ridica spre mijloc,se aduc si partile laterale,se pune pachetul astfel format intr-o punga mica,se pun pe platou apoi se servesc
Tot la fel de bine,asa cum am spus si la inceput,se poate servi si pe farfurie.
se pun pe o farfurie mai mare,carne,alaturi cartofi,apoi felii de rosii si ceapa,si intr-un colt triunghiuri mici de lipie iar in mijloc un bol mic cu sos
Se ia cate un triunghi de lipie,se pun pe el cate putin din continutul farfuriei,apoi se mananca toata cum ar fi un amuse-bouche
Pentru cine nu are condimente speciale pentru Gyros,ai nevoie de:
sare
piper
3catei de usturoi bine pisati
1/2lingurita chimen macinat
oregano uscat
cimbru
1lingurita boia dulce
1/2lingurita boia iute
1/4lingurita scortisoara
1lingurita miere
1lingurita otet balsamic
2linguri ulei de masline
Toate aceste condimente le pui intr-un bol impreuna cu carnea taiata cubulete mici,amesteci bine,acoperi si la frigider pana a doua zi
Mai departe procedezi ca in reteta
Aceasta reteta se face si cu piept de pui,chiar daca in original gasim carne de miel,fiecare o adapteaza dupa placere.
Cam de mult nu am facut asa ceva si intr-o zi ploioasa,mi-am adus aminte iar cum mie nu-mi trebuie sa stau mult pe ganduri,am cumparat lipii,restul ingredientelor le aveam si am trecut la treaba!!
asta s-a intamplat in 2018,Iulie
In lipie
si la farfurie!









 

1

Clatite cu faina de hrisca

Cand am fost la Predeal,am gasit in magazin aceasta faina de hrisca si cum pe la noi nu am vazut asa ceva,am luat-o
Am cautat pe net sa vad ce pot face cu ea dar nu am vazut mare lucru in afara de paine iar ce era pe acolo nu mi-a placut aspectul asa am gasit cateva retete de clatite,am luat de la fiecare ce mi-a convenit si m-am apucat de treaba
M-am chinuit destul de mult pana am reusit sa fac cateva,chiar daca am luat toate tigaile la rand,tot se lipeau;probabil,nu stiu exact,aceasta faina lipeste sau ingredientele sunt de vina!!
AVEM NEVOIE DE:
75g faina de hrisca
75g faina alba
1lingurita zahar
1lingurita praf de copt
1/2lingurita bicarbonat
un praf de sare
1lingura ulei de masline
1ou
300ml lapte batut
cateva frunze de salvie
UMPLUTURA:
1/2piept de pui
200g ciuperci galbiori
50g sunca de pui
1lingura ulei de masline
50ml vin alb
un praf de sare
50g mozzarella
CUM SE PROCEDEAZA:
Intr-un castron se amesteca cele doua tipuri de faina cu sare,zahar,praf de copt si bicarbonat,
se adauga oul batut,iaurt,ulei,salvia taiata marunt,se amesteca totul cu telul
apoi se rastoarna in dozator si se lasa deoparte sa se odihneasca 10min.
In acest timp,intr-un vas pe foc cu 1lingura ulei se caleste pieptul taiat cubulete foarte mici,
se adauga ciupercile de asemenea taiate marunt iar dupa ce a scazut apa din ele,se adauga vinul si se lasa la fiert incet;dupa ce a scazut se condimenteaza,se rastoarna intr-un bol si se lasa deoparte
Sunca de pui se taie suvite subtiri si se amesteca cu cateva frunze de salvie taiata marunt
In tigaia unsa cu ulei si infierbantata,se deschide supapa de doua ori de la dozator,se intinde aluatul in tigaie se lasa sa se rumeneasca 1min dupa care se intoarce
Dupa multe incercari si multe tigai schimbate,am reusit sa dau gata 6clatite mai chinuite!!
Se pune pe fiecare clatita cate o umplutura,se ruleaza si se pun pe un platou.
Peste umplutura de sunca,se pune si putina mozzarella rasa
Pentru servire se taie cate o clatita cu umplutura diferita
sau lasate intregi,cu mozzarella rasa deasupra;cred ca erau super bune daca le lasam cateva minute la cuptor,dar asta o fac cu alta ocazie cand voi schimba reteta!
missgrey.ro
0

Inghetata de banane si nutella

Aceasta inghetata este a treia reteta pentru Provocarea Weekend cu spor,pregatita din blogul Laurei SB
Pentru ca arata intr-un mare fel,pentru ca ne topim de caldura,pentru ca e cea mai simpla inghetata de pregatit si pentru ca eu in multele mele retete de inghetata nu am de banane,m-am pus imediat pe treaba!
Pana la urma,asta e rolul acestor provocari,ni se da o tema,intram pe blog,ne "clatim ochii" si punem "frana"papilelor gustative apoi ne apucam de treaba;nu mai vorbesc de faptul ca ne putem inspira,dar cel mai mult putem pur si simplu ramane fara cuvinte la cat de bine si frumos aranjate sunt farfuriile(mi s-a intamplat!!),motiv pentru care suntem ispitite sa pregatim si noi retetele respective!!
Multumesc Laura SB!!
AVEM NEVOIE DE:
3banane bine coapte
3linguri nutella cu alune
1/2lamaie
Pentru decor caramel si zmeura
Eu nu am mai folosit caramelul pentru ca dupa gustul nostru inghetata a fost prea dulce,cred ca trebuia sa pun mai putina nutella,si am facut un sos de coacaze fara zahar
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pun in robot bananele decojite si taiate,nutella,zeama de ramaie si se proceseaza
Dupa ce a rezultat o crema fina,se rastoarna in masina de inghetata,se proceseaza 30min,apoi se serveste
Pentru sosul de coacaze,am pus in robotel boabe curatate,spalate iar dupa cateva invarteli,am rasturnat in bol
am trecut rezultatul prin sita,apoi l-am folosit
A fost o nebunie!ai multe imbratisari din partea mea Laura!!
elefant.ro
2

Compot de visine

Am zis ca nu mai fac nimic dar parca nu pot sa las sa se strice in pom aceste visine si nu numai,atat de frumoase,asa ca am inceput cu compotul,nu multe doar de pofta cateva borcane,apoi mai vad eu!!
AVEM NEVOIE DE:
visine
zahar
Nu am scris cantitatile,pentru ca fiecare pregateste in functie de cate fructe are;se pot face doar 2borcane sau cateva sute!!!
CUM SE PROCEDEAZA:
Visinile spalate,cu coditele rupte,se pun in borcane curate
Se umplu cu apa apoi se rastoarna apa intr-un vas mare si se adauga pentru fiecare borcan cate 3linguri de zahar;fiecare pune zahar in functie de cum se mananca in familie,noi daca nu prea mancam dulce,iar visinile sunt destul de dulci,sunt suficiente 3linguri.
Dupa ce zaharul s-a topit,se umplu din nou borcanele,se infileteaza bine capacele apoi se pun la fiert intr-un vas mare pe fundul careia se pune un prosop
Se lasa la fiert 30min din momentul in care incepe sa fiarba apa,se opreste focul si se lasa pe loc sa se raceasca.
Se scot borcanele,se sterg,se eticheteaza apoi se depoziteaza la camara.

elefant.ro
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme