Invartita moldoveneasca cu branza

Am primit de la tara ceva branza de vaci si eu cum nu sunt asa prietena in general cu branzeturile,si cum tot a fost Lasata secului,am facut o placinta dar am zis sa fie mai altfel decat cea obisnuita.
Ei bine,am facut-o si intradevar a fost deosebita,a fost o nebunie de nu ne puteam satura cat a fost calda dar si a doua zi!!
AVEM NEVOIE DE:
ALUAT:
1kg faina
2oua
1plic drojdie uscata
400ml lapte cald
1/2lingurita sare
UMPLUTURA:
1kg branza de vaci
putina sare
3linguri zahar
5oua+3galbenusuri
coaja rasa de lamaie
CUM SE PROCEDEAZA:
Pui ingredientele pentru aluat in masina de paine,mai intai laptele si ouale batute apoi faina cu sare si drojdie,alegi programul de framantare si astepti.
In acest timp intr-un castron amesteci branza cu sare,zahar,5oua batute si coaja de lamaie
Dupa ce s-a oprit masina,rastorni aluatul intr-un vas uns cu ulei


apoi rupi bucatele de aluat egale,intinzi foi pe masa unsa cu putin ulei
pui cate 2-3linguri cu umplutura,rulezi,pui ruloul in vasul uns cu unt,apoi urmatorul rulou il pui in continuarea primului si tot asa pana se acopera suprafata vasului
Urmatoarele rulouri le pui deasupra,eu am pus doua rulouri si in tava de cozonac pentru nepoti si mi-a ramas doar doua rulouri pe care le-am pus deasupra
Cele trei galbenusuri le amesteci cu o lingura lapte apoi ungi placinta
La cuptor vor sta 45min la foc mic;tava cu doua rulouri am scos-o mai devreme dar cea mare,fiind mai groasa a mai ramas
Treci cu un cutit de jur imprejur apoi rastorni placinta si daca rezisti,lasi sa se raceasca!!
Va spun eu ca nu poate rezista nimeni cum nici noi!





  

1

Prajitura cu cozonac si fructe

Cand am facut cozonac,nu s-a mancat tot pentru ca am mai facut si alte dulciuri,asa ca a ramas dar nu-l intreba nimeni de ce sta stingher pe raft!!
Cum am la congelator fructe de nu mai stiu ce sa fac cu ele(in fiecare an spun ca nu mai pun dar...) si compot de la prietenii mei SUN FOOD,am facut aceasta prajitura
AVEM NEVOIE DE:
1cozonacuscat
600ml lapte
6oua
fructe congelate
1cutie compot cu fructe tropicale
200ml frisca lichida
1lingura unt
2cubulete ciocolata pentru ornat
CUM SE PROCEDEAZA:
Intr-o forma rotunda cu pereti mai inalti,poate fi si o cratita,unsa cu unt din belsug,pui felii de cozonac taiate mai gros,pui jumatate din amestecul de oua batute cu lapte,
deasupra fructele congelate
acoperi cu alte felii de cozonac,umpli golurile cu bucatele mai mici si rastorni restul de oua,presezi cu grija totul sa fie cuprinse de lapte toate feliile apoi lasi la cuptor 30-40min,depinde de cuptor
Dupa ce ai scos tava din cuptor,lasi sa se raceasca foarte bine,se poate si pana a doua zi,apoi treci cu un cutit de jur imprejur si rastorni pe un platou
Bati bine frisca,ornezi prajitura,deasupra pui fructe tropicale iar la final razi ciocolata
apoi tai,pui pe farfurie si servesti un deliciu!



   
0

Dorada la cuptor

Toata lumea spune ca acest peste este cel mai bun,cel mai dulce;tot asa mi s-a parut si mie prima data cand am cumparat,atunci nu stiu ce fel l-am facut pentru ca a fost super gustos,in schimb acum am ramas putin dezumflata ca sa zic asa;voi mai cumpara odata sa vad care-i rezultatul si daca-i la fel,ma opresc din cumparat pentru ca-i destul de scumpisor,zic iar pentru pofte de peste merge si un caras!!!

AVEM NEVOIE DE:
1kg peste dorada
sare
piper
1lamaie
1crenguta de rozmarin
ulei de masline
otet balsamic
GARNITURA:
1conopida
1broccoli
1morcov mare
1lingura unt
50ml vin alb
sare
piper
oregano
CUM SE PROCEDEAZA:
Pestele curatat,bine spalat,uscat,il pudrezi cu sare si piper,exterior si interior apoi il lasi deoparte 30min
In acest timp,pui intr-un vas pe foc untul,apoi buchetele mici de conopida si brocoli,morcovul rondele,amesteci usor iar dupa cateva minute adaugi vinul,dupa ce a scazut condimentezi,amesteci apoi opresti focul.
Poate va intrebati de ce nu oparesc conopida si brocoli,ei bine eu nu le oparesc atunci cand le pregatesc drept garnitura,pentruca-mi plac putin crocante apoi daca sunt oparite mai dispar din proprietati
 
Pui in burta pestelui cate o rondea mai groasa de lamaie si ramura mica de rozmarin,il pui in tava,deasupra pui 2-3linguri ulei si la cuptor 20min
Cand este aproape gata,scoti tava si pui cate o lingurita de otet balsamic pe fiecare peste,in situatia in care-l doreste cineva mai crocant
Eu am gresit aici si am pus cu lingurita,otetul s-a scurs in tava,s-a caramelizat si pestele cu greu l-am scos pentru ca se lipise;trebuie cu o pensula sa ung suprafata fara sa se scurga in tava.
Ei bine data viitoare nu mai fac asa pentru ca-mi place mai mult aspectul rumenit

Pui pe farfurie pestele,alaturi garnitura si servesti!


Pofta buna!

  


0

Saramura de ghiban

Imi place pestele de orice fel,o spun de fiecare data,dar pe primul loc la saramura e macroul nu stiu de ce dar nu are egal in gusturile mele!
Acum am gasit acesti ghibani care erau plini de icre si am cumparat pentru o saramura.
AVEM NEVOIE DE:
1kg de peste ghibani(este corect si biban si ghiban dar eu am fost crescuta in comunitatea de pescari cu "ghiban"!
1ardei gras rosu
2rosii
1ardei iute mic
sare
1lingura ulei
1lingurita vegeta
putin cimbru
1capatana de usturoi
CUM SE PROCEDEAZA:
Pestele curatat,aici fac o paranteza si va spun ca la ghiban li se scot intestinele pe la urechi de fapt la peste li se spun branhii dar noi asa suntem obisnuiti cu urechi,adica apuci bine cu un cutit mic cu varful rotund de urechile dintr-o parte,tragi tare si uite asa ies si intestinele,acum mergi si la urechile din cealalta parte daca a ramas ceva,apoi speli bine pestele si-l lasi sa se scurga sau il tamponezi cu prosoape de hartie,dupa care-l pudrezi cu sare si-l lasi 30min sa-si ia sare.
Pui pestele pe gratarul incins iar dupa ce s-a fript pe ambele parti il pui pe o farfurie iar in continuare pe gratar pui ardeiul curatat si taiat si rosiile
Prea mult nu am tinut pestele pe gratar pentru ca le pocneau burtile si iesea icrele iar eu nu vroiam asa ceva
Intr-un vas pe foc pui 1l de apa,vegeta,ardeiul iute,cimbru,ulei si lasi sa fiarba
In acest timp,pui in blender rosiile curatate de coaja,ardeiul de asemenea si ururoiul tot curatat si procesezi
Rastorni apoi in vasul cu apa,lasi cateva clocote,potrivesti de gust si adaugi pestele
Dupa 4-5min de fiert incet,opresti focul se servesti cu mamaliguta si ardei iute


 

0

Somon la gratar cu legume

O reteta gustoasa si sanatoasa si cu asta am spus totul!!
AVEM NEVOIE DE:
2rondele de somon,pregatesc doar cat mancam la un pranz
buchetele de conopida,
buchetele de broccoli
4ciuperci mari
1morcov
sare
piper
1lamaie
1lingura unt
3linguri ulei de masline
1catel de usturoi
50ml vin alb
oregano
CUM SE PROCEDEAZA:
Pestele spalat,uscat,condimentat cu sare si piper,il pui intr-un bol,adaugi uleiul de masline,zeama de la jumatate de lamaie,oregano si amesteci usor,acoperi cu folie alimentara si lasi deoparte 2h

Intr-un vas pe foc pui untul catelul de usturoi curatat,apoi buchetelele de conopida,brocoli,ciupercile feliate,morcovul rondele si lasi pe foc amestecand usor,pana scade toata apa lasata de legume
  adaugi apoi vinul,sare,piper,coriandru,lasi pe foc pana scade apoi opresti focul
Pui somonul pe gratarul Tefal
apoi servesti pe farfurie alaturi de legume si fulgi de sare neagra

 

0

Galaktoboureko

Este o reteta greceasca pregatita pentru provocarea WEEKEND CU SPOR,luna ceasta gazda fiind ALINA care locuieste in Grecia
Este foarte gustoasa,potrivita chiar si pentru copii pentru ca are gris,e un fel de budinca de gris pusa intre foi de placinta,foarte buna!!
AVEM NEVOIE DE:
1pachet foi de placinta
1pachet de unt topit
CREMA:
1l de lapte
100g zahar
coaja rasa de portocala
4oua
120g gris
SIROP:
1cana zahar
1cana apa
coaja rasa de portocala
CUM SE PROCEDEAZA:
In primul rand se pregateste crema,intr-un vas amesteci grisul cu putina sare,zahar,ouale batute,laptele rece,
apoi pe foc mic amestecand continuu sa nu se lipeasca pana se ingroasa iar la final adaugi coaja de portocala si lasi deoparte,eu am pus si putina coaja de portocala confiata
  Intr-o tava unsa cu unt,pui jumatate de pachet de foi,fiecare unsa cu unt,in asa fel ca o parte din foi sa cada peste marginea tavii
rastorni crema in mijloc,nivelezi suprafata,apoi acoperi cu foile de pe margini,ungi cu unt apoi acoperi cu cateva foi oprite unse si ele cu unt
Lasi la cuptor la foc mic 1h
Cand este aproape gata pui pe foc intr-un vas mic apa si zaharul,dupa ce s-a topit dar deoparte si adaugi coaja rasa de portocala,apoi rastorni siropul peste toata suprafata prajiturii imediat ce ai scos-o din cuptor,acoperi cu un prosop de bucatarie si lasi pana a doua zi,cand o tai,pudrezi cu zahar apoi se consuma


 

1

Supa crema de napi

Napii au mai multe denumiri populare,printre care Topinambur,Cartoful saracilor,Napi porcesti,Morcovi porcesti
Tuberculii plantei au forma neregulata,asemanandu-se cu ghimbirul si sunt utilizati in alimentatie fiind comestibili si bogati in vitaminele B1,B3,potasiu,fosfor,fier,fibre iar pentru ca sunt lipsiti de amidon,persoanele cu diabet il pot consuma cu incredere si pentru ca au un miros de pamant,la gatit se adauga un ingredient care sa-i acopere mirosul care nu place la toata lumea(mie NU),cum sunt,ghimbir,usturoi,curcuma sau ce crede fiecare
Eu mai am aici o astfel de supa dar acum e putin imbunatatita
AVEM NEVOIE DE:
500g napi
1ceapa
1morcov
1felie de telina
2felii dovleac(mi-a ramas de la o alta reteta)
1cm radacina de ghimbir
1pastarnac
1cutie lapte de cocos
sare
CUM SE PROCEDEAZA:
Cureti legumele,spalate,taiate,le pui intr-un vas cu apa cat sa le cuprinda,in plus 1cana cu apa iar dupa ce au fiert binele pui in blender si le pasezi bine
Treci rezultatul prin sita,il pui din nou in oala pe foc,rastorni cutia cu lapte de cocos
amesteci sa se dizolve bine,potrivesti de gust,apoi servesti imediat dupa preferinta cu crutoane sau nu

Pofta buna,are un gust super bun!
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme