Marmelada de prune

 Mi-a adus intr-o zi Costel de la gradina,prune si am crezut ca se pot manca dar m-am inselat pentru ca nu erau suficient de coapte,asa ca le-am facut o marmelada si daca nu am avut miez de nuca,am pus alune taiate,foarte,foarte bun!!
 

 
 

AVEM NEVOIE DE
1kg prune
500g zahar
1lamaie
50g alune maruntite
cateva cristale de sare
CUM SE PROCEDEAZA
Prunele spalate,curatate de samburi,le pui intr-un vas cu apa cat sa fie cuprinse,dupa 2-3minute le pasezi cu blenderul vertical,adaugi apoi zaharul,cristalele de sare si lasi pe foc
Sa nu va mirati daca vedeti la mine adaugand sare in gem,da eu pun cateva cristale de sare de mare la orice,inclusiv la dulceata,asa m-am obisnuit si-i schimba si gustul(stiti doar povestea cu sarea-n bucate 😃😃)
 

 

Probabil ca v-ati obisnuit cu retetele mele de gem sau dulceata cand spun ca le fierb la foc mare,si ca sa ma feresc de stropi,mi-am luat o sita antistropi foarte buna iar cand trebuie sa amestec,dau focul mic
Dupa ce s-a ingrosat,adaugi alunele,zeama de la jumatate de lamaie,mai lasi 5min sa fiarba apoi opresti focul si pui fierbinte in borcane

 



Sa va fie de folos!
0

Ciorba de perisoare

 Cum fac eu ciorba de perisoare??Fiecare gospodina are propriile ei retete de la mama,soacra sau bunici,ei bine eu foarte putine retete am de la persoanele dragi mie pentru ca mi-am adaptat retetele in functie de nevoi(asta a fost odata de mult),in functie de gusturi,in functie de preferinte,mai ales cand au aparut copiii
Cand spun ciorba de perisoare,eu am trei retete diferite,una fiind asta apoi una in care adaug pe langa perisoare si costita de porc si alta reteta pe care o pregatesc doar la Craciun cu costita de la porcul taiat si in care adaug taitei facuti de casa,poate nu ma credeti,dar are un gust senzational!

AVEM NEVOIE DE
PERISOARE
500g carne tocata amestec porc-vita
1ceapa mica
sare
piper
putin cimbru
patrunjel verde
1ou
1lingura cu orez
 
CIORBA
1ceapa
1morcov
1dovlecel
1felie de telina
500g rosii
5linguri ulei
1ardei gras
2cartofi
1l bors
2legaturi de leustean
1ardei iute
sare
CUM SE PROCEDEAZA
Pregatesc mai intai perisoarele,intr-un castron pun carnea,ceapa taiata marunt,patrunjelul de asemenea,apoi sare,piper dupa gust,oul,orezul si amestec totul foarte bine si las deoparte sau la frigider pana le folosesc
Pentru ciorba pun in oala ulei apoi ceapa,si ardeiul gras taiate marunt,restul radacinoaselor si dovlecelul eu le dau pe razatoare apoi amestec si las pe foc pana se inmoaie,adaug apoi cartofii curatati si taiati cubulete,rosiile spalate si pasate,amestec totul,dupa 3-4minute adaug 1lingurita cu sare,4-5cani cu apa si las sa fiarba incet cu capac
 

 
 
Dupa ce carofii au fiert,adaug borsul fiert separat,completez cu apa si potrivesc gustul si de sare,adaug o legatura de leustean taiata marunt iar cand incepe sa fiarba adaug orezul si perisoarele facute cu palmele ude
Ardeiul iute il adaug intreg doar cat ciorba are un gust usor picant apoi il scot
 

 Dupa ce perisoarele s-au ridicat la suprafata semn ca sunt fierte,mai las cateva minute,adaug si a doua legatura de leustean,potrivesc de gust apoi opresc focul
 

Asta este una din cele trei retete de ciorba de perisoare foarte buna,parerea mea!
 
Pofta buna!

 
0

Prajitura cu fistic si fructe

Imi place mult fisticul sub orice forma si daca tot au venit nepoatele intr-o mini vacanta si stiind ca si lor le place fisticul,am facut comanda de diverse produse de pe pagina lor FISTIC BUTIQUE si asa am facut cea mai buna prajitura ever!!!!
 

 AVEM NEVOIE DE
BLAT
6oua
5linguri faina
5linguri zahar
3linguri faina de fistic
esenta de vanilie
1plic praf de copt
esenta de zmeura
fructe de padure mici,zmeura,coacaze,afine,agrise,ce aveti
CREMA
500g Mascarpone
200ml frisca lichida indulcita
esenta de fistic
SIROP
200ml apa
1lingura zahar
50ml lichior de fistic
CUM SE PROCEDEAZA
Pentru blat,facem o bezea din albusuri cu un praf de sare si zahar,adaugam galbenusurile pe rand mixand usor dupa fiecare,apoi esenta de vanilie,esenta de zmeura iar la final faina cernuta cu praful de copt apoi incorporam faina de fistic amestecand usor cu telul
 

 
 
 
 
 

Rasturnam aluatul in tava unsa si tapetata cu faina apoi la cuptor va sta 30min la 180de grade
Pentru crema batem frisca,amestecam cu branza si esenta de fistic iar dupa omogenizare lasam deoparte

 Pentru sirop,intr-un vas mic punem apa si zaharul iar dupa ce s-a topit,dam vasul deoparte si dupa ce s-a racit amestecam cu lichior,eu am avut crema de fistic dar a fost buna,tot cu alcool este

 Blatul dupa ce s-a copt si racit,il taiem in doua pe orizontal,punem primul blat pe un platou si-l insiropam bine,punem apoi 2-3linguri cu crema apoi fructe,daca sunt mici intregi,daca sunt mari,taiate cubulete si acoperim cu blatul ramas insiropat si el iar acum cu crema ramasa,imbracam prajitura si ornam cu fructe si fistic taiat marunt
Eu am avut coacaze in interior iar la ornat,agrise rosii si verzi
 

 
Ce se vede in blat,e de la faina de fistic,pentru ca a fost macinat miezul de fistic crud,el fiind uleios,faina a iesit cu mici cocoloase si oricat m-am chinuit sa le desfac,nu am reusit
Daca-mi dadeam seama de la inceput,puneam continutul plicului in tava la cuptor sa se usuce





Sa va fie de folos!
0

Fleica la Doubletta

 Mi-am achizitionat o Doubletta si azi i-am facut proba
Nu prea am stiut exact cum s-o folosesc,dar cu alta ocazie va iesi perfecta fripturica pentru ca se stie,din greseli invata omul!!

AVEM NEVOIE DE
2buc.fleica de porc
200g cartofi Noisette 
sare
piper
usturoi praf
1/2 lamaie
putin cimbru
3linguri ulei
ierburi de Provance
CUM SE PROCEDEAZA
Cu o zi inainte,fleica portionata daca este prea mare,spalata,uscata cu prosop de hartie apoi pudrate bucatile cu sare,piper,putin cimbru,praf de usturoi,pui carnea intr-un bol,adaugi uleiul si lamaia stoarsa,ierburi de Provance,amesteci totul bine,acoperi bolul cu folie si lasi la frigider
Pui Doubletta pe foc sa se infierbante,pui carnea,inchizi,lasi focul mediu iar dupa 20min intorci tigaia cu atentie,o lasi 10min dupa care intorci din nou si tot cu atentie pentru ca sunt aburi,deschizi sa vezi daca mai trebuie lasata
 

 
 
Aici am facut eu greseala,pentru ca am adaugat cartofii langa carnea care era facuta si trebuia scoasa pe farfurie,motiv pentru care s-au facut cartofii aproape piure!
In bolul unde a stat carnea,adaugi cartofii,amesteci bine pentru ca a ramas acolo ulei,zeama de lamaie si mirodenii,apoi rastorni in Doubletta incinsa,inchizi si lasi pe foc 10min,scuturi tigaia sa se amestece iar dupa 2-3min deschizi cu atentie si rastorni cartofii


Pui pe farfurie carne si cartofi,alaturi salata de rosii si pofta buna!
 


Pofta buna!
0

Tarta cu agrise

 Cea mai simpla si usor de pregatit aceasta tarta,se poate pregati si cu alte fructe mici
 

AVEM NEVOIE DE
1aluat de foitaj
1lingura dulceata de agrise sau alta dulceata-gem
200g agrise
CUM SE PROCEDEAZA
Pui aluatul in forma de tarta,intepi cu o furculita,deasupra ungi cu gem sau dulceata,pui agrisele cu coditele taiatemspalate si bine scurse apoi la cuptor va sta 20-25min la 180de grade
Dupa ce s-a copt,scoti pe un platou,pudrezi cu zahar si tai!

 

 


Sa va fie de folos!
0

Gem de agrise verzi si rosii

  Am cumparat multe astfel de fructe si pe langa prajiturile care urmeaza sa le postez,am facut si gem,dulceata pentru ca mi-am dorit sa am in camara mea ceva mai deosebit
 

 AVEM NEVOIE DE
500g agrise verzi
500g agrise rosii
500g zahar
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Agrisele cu coditele si mustatile din partea opusa fructului taiate cu un foarfec mic apoi spalate,le treci prin masina de tocat,rezultatul il rastorni in vas, adaugi zaharul si lasi sa fiarba amestecand si adunand spuma care se formeaza
 

 
 



 

Dupa ce s-a ingrosat si gemul este bine legat,storci bine lamaia,amesteci,mai lasi 2min pe foc apoi opresti si pui gemul fierbinte in borcane
 


Sa va fie de folos!
0

Jeleu de coacaze albe cu zmeura

 Acest jeleu se pregateste la fel cu jeleul de coacaze rosi cu zmeura,difera doar cantitatile
 

AVEM NEVOIE DE
500g coacaze albe
500g zmeura
1lamaie
400g zahar
200ml apa
CUM SE PROCEDEAZA
Coacazele cu coditele taiate,spalate,scurse,le pui intr-un vas cu apa si lamaia bine stoarsa/lasi 2min pe foc din momentul fierberii,opresti focul iar dupa ce s-au racit putin,pasezi cu blenderul vertical sau rastorni in blender impreuna cu zmeura spalata si bine scursa
 

 


   
Treci rezultatul prin sita,piureul obtinut il pui din nou pe foc in vas impreuna cu zahar si lasi sa fiarba amestecand si adunand spuma care se formeaza,pana se ingroasa



Dupa ce s-a ingrosat,pui fierbinte in borcane,infiletezi capacele apoi depozitezi la camara
 

Sa va fie de folos!
0

Jeleu de coacaze rosii cu zmeura

 Asa cum am spus si la alta postare,am avut multe fructe in congelator si daca au aparut cele noi,le folosesc la diverse si cum am gasit aceasta reteta pe Google,am rezolvat problema!
 

AVEM NEVOIE DE
1kg coacaze rosii
1kg zmeura
1lamaie
800g zahar
250ml apa
CUM SE PROCEDEAZA
Coacazele cu coditele taiate,spalate,bine scurse,le pui pe foc intr-un vas cu apa si zeama stoarsa de lamaie,lasi pana incepe sa clocoteasca,2min apoi opresti focul
 

 
 


Dupa ce s-au racit putin,pasezi cu blenderul vertical,pasezi si zmeura spalata si scursa,apoi pe ambele le treci prin sita

Piureul rezultat il pui in vas pe foc,adaugi zaharul si lasi sa fiarba adunand spuma care se formeaza

Dupa ce s-a ingrosat,cand cade greu din lingura sau poti pune o lingura de jeleu intr-un mic bol,lasi la frigider 5min si daca este suficient de legat,opresti focul,umpli borcanele,infiletezi bine capacele,si le depozitezi la camara!


Sa va fie de folos!
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme