Jeleu cu fructe de padure

Voi continua sa pregatesc jeleurile pe care mi le-a adus la Alba Iulia, draga mea prietena Tania iar de aceasta data am facut cu un rest de fructe de padure,amestec si servit cu sos de ciocolata alba;mmmm nu va spun ce bun a fost!!
AVEM NEVOIE DE:
1plic praf pentru jeleu
1bol mix de fructe de padure
SOS:
100g ciocolata alba
50ml smantana lichida
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pune praful intr-un vas,se adauga 230ml apa fierbinte(nu clocotita),se amesteca bine pana se dizolva zaharul si incepe sa se ingroase,apoi se adauga 200ml apa rece si se omogeniseaza bine
Se rastoarna siropul in vase sau boluri in care s-au impartit fructele
si se lasa la frigider pana a doua zi,pentru siguranta,cand se rastoarna formele pe un platou si se pune deasupra sosul de ciocolata alba
Pentru sos se pune smantana intr-un vas mic pe foc,se adauga ciocolata rupta bucati mici,se amesteca pana se topeste,se da deoparte apoi se freaca pana se lichefiaza.
Si forma mare




 
1

Gem de caise

Am vazut intr-o zi o postare pe FB facuta de Ciprian Borlan
si anume,era un sfat cum sa reusesti un gem de caise cu o culoare super galbena;ei bine,mi s-a parut totul la superlativ,avea omul o culoare in bol incredibila si m-am pus pe treaba.
Este adevarat ca pentru 1kg de caise la sfarsit,iti trebuie cam 2kg,restul sunt pierderi"colaterale",doar ca eu,cu capul in nori de caldura,am cam uitat de ea pe foc si mi-a rezultat un gem mai inchis la culoare decat l-as fi facut cu coaja!!!ghinionul meu!!
AVEM NEVOIE DE:
2kg de caise
500g zahar
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pune un vas cu apa pe foc iar cand clocoteste,se adauga caisele spalate,se lasa cateva minute apoi se scurg si se decojesc,totodata se scot si samburii;nu e nevoie de finete ca doar se face gem.
Peste pulpa de caise se adauga 1pahar cu apa si se lasa pe foc incet pana scade si pulpa s-a topit;acum se adauga zaharul,se lasa in continuare pe foc amestecand mereu iar cand gemul da semne ca siropul e legat,adica incepe sa se ingroase,se adauga zeama de lamaie,iar dupa 2-3clocote se opreste focul.

 Se pune gemul fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele si se lasa sprijinite pe ele 20min
Dupa acest timp se eticheteaza si se depoziteaza la camara.
Anul asta nu mai fac,dar anul urmator daca ajungem cu sanatate,voi fi mai atenta pentru ca metoda este foarte buna.
Un alt an 2017,alta poza,aceeasi reteta
2018


 
 

2

Timballe de vinete

Timballe este o reteta specific italienesc si este derivat din cuvantul tambur(timballe),care este un fel de tigaie pentru copt sau gatit in forma cilindrica,care poate fi de dimensiuni mici pentru o persoana sau mari.
Am facut aceasta reteta iar cand a fost gata,nu ma putem opri din mancat;atat e de buna!!Va recomand!
AVEM NEVOIE DE:
2vinete mari
1/2cana ulei de masline
1punga cu paste tubulare
1ceapa
500g carne de vita tocata
2carnati de porc
1cana cu vin alb(250ml)
1cana cu mazare congelata
2cani sos de rosii
1capatana de usturoi
2cani cubulete de mozzarella
1cana cu branza pecorino rasa sau parmezan
busuioc verde si uscat
oregano
1lingurita praf de chilli
sare,piper
CUM SE PROCEDEAZA:
Vinetele spalate,sterse cu un prosop de bucatarie,se feliaza subtire pe lung,cu o pensula se ung cu ulei,se presara cu sare,piper si se frig pe gratar,dupa care se lasa deoparte.Eu le-am fript in cratita minune a lui Horia Varlan!!
 Dupa ce s-au racit,se capitoneaza un vas sau o forma cu pereti inalti cu aceste felii de vinete,in asa fel ca jumatate sa cada peste margine;este adevarat ca mijlocul va ramane putin gol dar se pun alte felii de vinete si se lasa vasul deoparte.
In tigaia cu restul de ulei ramas,se caleste ceapa tocata marunt,se adauga carnea,carnatii taiati cubulete,
dupa 5minvinul,mazarea,sucul de rosii,praful de chilli,1lingura de busuioc uscat si o crenguta verde care la sfarsit se va scoate,1lingura de oregano si se lasa pe foc 20-30min
Cand sosul a scazut la jumatate,se adauga usturoiul pisat,pastele fierte si scurse,
apoi cubuletele de mozzarella si jumatate din pecorrino
Dupa omogenizare,se potriveste de gust,se rastoarna acest sos in forma,se niveleaza suprafata indesand cu lingura ca umplutura sa fie compacta dupa coacere,apoi se acopera cu vinetele de pe margini
Se lasa la cuptor la foc mic 40-50min iar dupa ce s-a racit,se trece cu un cutit de jur imprejur si se rastoarna pe un platou;se presara deasupra restul de pecorrino ramasa.
Se taie si se serveste;cred ca ar fi mers cu ceva acritura dar eu cand am gustat,nu mi-a trebuit nimic in plus pentru ca mi-a placut foarte mult.







 
 

4

Budinca de cocos cu jeleu de zmeura

Am primit printre altele, de la Tania o prietena draga mie care traieste in Iordania(sper sa nu gresesc) cateva pachete cu pudra de diferite fructe din care se pregateste jeleu.
Ei bine,nu puteam sa le pun la pastrare,ci am facut primul pachet cu fructul care-mi place foarte mult si anume zmeura.
Bun,jeleul e asigurat dar sa-l consum asa singur,parca nu merge si am facut aceasta budinca de cocos;mmmm ce buna a fost!!
AVEM NEVOIE DE:
1cutie lapte de cocos
2linguri amidon
esenta de vanilie
2-3linguri zahar(dupa gust)
1pachet pudra pentru jeleu
1cana cu zmeura
CUM SE PROCEDEAZA:
Intr-un vas pe foc se pune laptele cu zahar si amidon,se amesteca continuu pana se ingroasa iar la final se adauga esenta de vanilie
apoi se lasa deoparte.
Pentru jeleu se pune praful intr-un vas impreuna cu 460ml apa,se adauga fructele si se lasa pe foc mic pana se ingroasa apoi se lasa sa se raceasca.
Se imparte budinca in boluri,deasupra se imparte de asemenea jeleul si se lasa la frigider pana in momentul servirii
Eu nu am facut decat doua portii pentru ca asta a fost dorinta mea, sa fie mult intr-un bol sa ma satur!!!






0

Pizza star

Am vazut intr-o zi pe FB un filmulet cu pregatirea acestei pizza si mi-a facut o pofta nebuna;cum nu era greu de facut si aveam totul in frigider,m-am pus pe treaba dar,intamplarea a fost sa ma sune fata si am uitat de pizza din cuptor!!!!!!
Acum stau cu gandul s-o fac din nou ca asta a fost un esec!
AVEM NEVOIE DE:
aluat de pizza din comert
1cana cu sos de rosii
100g mozzarella
4felii subtiri si lungi de bacon
diferite umpluturi de ce are fiecare,salam,sunca presata,ciuperci,masline
CUM SE PROCEDEAZA:
Aluatul de pizza rotund se pune in tava pe hartie de copt sau o foaie de silicon
se fac pe mijloc 3taieturi incrucisate de 5cm lungime,se unge apoi foaia cu suc de rosii dar nu pana in margine iar deasupra se pune mozzarella rasa
Se aduce apoi cate o portiune din margine spre mijloc,se acopera cu cate o portiune taiata din mijloc,se acopera cu cate o felie de bacon,se unge cu sos de rosii iar portiunile ramase libere,se pune ce alte umpluturi are fiecare
se lasa la cuptor 20min
Se pune pe un platou si se serveste cu ketchup








0

Placinta cu prune

Am facut placinta asta dupa reteta prietenei mele dragi Jana din Alba Iulia;nu am facut niciodata asa ceva dar va spun ca are un gust senzational si voi mai face ca ne place tare mult.
AVEM NEVOIE DE:
3cani cu faina
1pachet de margarina
3linguri zahar pudra
1plic praf de copt
1zahar vanilat
3linguri smantana

 Umplutura:
500g prune
2linguri scortisoara
1ceasca cu gris
2linguri zahar

CUM SE PROCEDEAZA:
Cu margarina la temperatura camerei impreuna cu restul ingredientelor se face un aluat iar daca se lipeste de palme,se mai adauga faina.
Se pune in folie alimentara si se lasa la frigider 1h
Dupa acest timp,se taie in doua aluatul,se face o foaie,se pune in tava si putin pe marginea tavei sa nu curga siropul,se pudreaza cu jumatate din gris apoi se pun jumatatile de prune cu taietura in sus,una langa alta.

Se pudreaza din nou cu restul de gris,zahar si scortisoara
Din restul de aluat se face alta foaie,se pune deasupra peste prune,se sigileaza bine marginile,se inteapa cu o furculita si se lasa la cuptor 30min pana se rumeneste.
Prunele mele au fost mari iar eu am pus jumatati,trebuia sa le tai mai mici,ca mi-a dat siropul pe afara;data viitoare voi sti ce am de facut.
Eu am mancat calda ca nu mai puteam astepta sa se raceasca,mai ales ca era un miros in bucatarieeee!!! dar de regula rece e foarte buna!





 

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme