Limba cu masline2

Asa ceva am facut anul asta dar mi s-a facut pofta si am repetat-o pentru ca-i foarte buna
Nu este reteta pe care toate gospodinele o stiu,este putin altfel,da-i super buna si asa!!
AVEM NEVOIE DE:
1kg limba de porc
1ceapa
3-4linguri ulei
1lingura pudra bio pentru ingrosat sosuri sau 2linguri faina
100g masline 
4castraveti murati
sare
piper
orez rosu
CUM SE PROCEDEAZA:
Limba spalata,o pui la fiert intr-un vas cu apa si putina sare,dupa 30-40min o scoti,indepartezi pielita alba,o tai suvite apoi o calesti in vasul cu ulei incins si ceapa taiata marunt,adaugi 2cani cu supa de la fiert si lasi incet pe foc.
Cand incepe sa clocoteasca,adaugi castravetii spalati si taiati cubulete mai mari,maslinele,adaugi apoi praful de ingrosat dizolvat in 2linguri cu apa rece,dupa cateva clocote,potrivesti de gust si opresti focul.
Orezul spalat si scurs,il pui sa fiarba intr-un vas cu apa si putina sare,dupa ce a fiert,il strecori bine,pui o insula in mijlocul farfuriei iar in jur,limba cu sos si paine prajita.
Pofta buna!

  

0

Negresa de post

Nici nu mai stiu daca mai am reteta asta, dar nu conteaza una in plus si chiar daca o am,e facuta cu mult timp in urma!
AVEM NEVOIE DE:
1cana zahar
1borcan mic cu gem de orice fel
1cana apa minerala sau sifon
1/2cana ulei
1cana miez de nuca taiat grosier
1/2cana cacao
3cani cu faina
1plic praf de copt
1plic zahar vanilat
1lingurita bicarbonat
un praf de sare
1/2cana stafide
CUM SE PROCEDEAZA:
Avand in vedere ca negresa se coace intr-o tava mai mare,de placinta,cana se alege in functie de marimea tavii;pentru o tava mai mare,o cana in care se bea ceaiul,300ml iar pentru o tava mai mica,o cana de 200ml 
Intr-un borcan,pui uleiul,apa minerala,pui capacul la inceput lejer si agiti borcanul iar dupa 1-2min.strangi capacul si agiti continutul pana rezulta o solutie albicioasa si putin groasa.
Rastorni intr-un castron,adaugi zahar,amesteci bine cu telul pana se topeste,adaugi gemul,un praf de sare,zaharul vanilat,bicarbonatul stins cu putin otet,cacao,amesteci bine apoi adaugi faina cu praful de copt iar la final dupa ce totul este omogenizat,incorporezi stafidele si nuca
Rastorni in tava cu hartie de copt(20x25cm) si la cuptor la foc mic 40min.
Dupa ce s-a racit putin,o scoti pe un platou si o pudrezi cu zahar apoi tai patratele si le pui pe farfurie
O bunaciune!!!


 


0

Cartofi,carnati si fleica la cuptor

Am facut putina ordine in congelator,pentru ca eu daca tot am gatit mancare de regim,au cam ramas ceva pachete cu carne,asa ca am adunat tot,le-am ingramadit in tava cu cartofi si alte mirodenii si a iesit o nebunie!
AVEM NEVOIE DE:
carnati proaspeti
fleici de porc
1kg de cartofi
2cepe mari
2linguri bulion
100ml vin alb
2linguri untura de porc sau ulei
sare
piper
putin cimbru
1capatana mica de usturoi
1lingura pasta de ardei
CUM SE PROCEDEAZA:
Va spun de la inceput ca aceasta este reteta mea de cartofi la cuptor,indiferent ca am ceva carne sau nu si este o nebunie,cu varza murata sau muraturi mmmm!!!
Deci sa revenim,fleicile spalate,uscate,le pun in tigaie sa-si lase grasimea,le intorc pe ambele parti apoi le scot pe farfurie;in grasimea lasata,daca e suficienta,daca nu mai adaug untura si calesc ceapa tocata marunt iar dupa ce s-a inmuiat,adaug pasta de ardei si de rosii
Rastorn in tava peste cartofii cubulete apoi adaug sare,si piper dupa gust,1/2lingurita de cimbru,usturoiul pisat,vin,amestec totul bine
deasupra pun carnatii si fleicile
acoper tava cu folie de aluminiu si la cuptor la foc mic 40min
Dupa acest timp,scot tava,intorc carnea si carnatii apoi mai las in cuptor 20min
Am servit imediat asa cum imi place mie,de aceasta data am facut salata de varza rosie,pentru ca la tot ce vedeti aici,eu nu am pus nici un praf de sare!





  

0

Muraturi fara sare

Stiu ca nu-i timpul de pus muraturi dar am intrat in panica intr-o zi cand am stat cu o tensiune destul de mare,chiar daca am luat tratament si asta doar de la o singura muratura pe care am mancat-o!!!
Mi-am spus ca orice ar fi,nu renunt la muraturi pentru ca sunt singurele din toate acriturile puse,care-mi plac(asa cum le pun eu),pana cand intr-o discutie cu prietena mea Genua Mariana despre acest subiect,a intervenit un domn cumsecade pe numele lui Tabarac Mihai,sa-i dea Dumnezeu sanatate si ne-a dat aceasta reteta  de muraturi fara sare.
La inceput am fost sceptica,ma gandeam ca nu se pot pastra iar in borcan va fi un dezastru dar surpriza mare a fost cand am umblat la ele dupa o saptamana si mi-au placut foarte mult.!!
AVEM NEVOIE DE:
pentru un borcan sau bidon de 10litri
4kg muraturi
1cub de drojdie proaspata(50g)
2capatani de usturoi
500g morcov
1radacina de telina mica cu tot cu frunze
5radacini de hrean
ardei iute,optional
crengute de marar uscat
1sfecla rosie mica
5litri de apa
CUM SE PROCEDEAZA:
 In primul rand se pune apa intr-o oala sa fiarba apoi se da deoparte sa se raceasca
Pui drojdia intr-un tifon,o legi ca pe un saculet si o lasi deoparte
In borcan pui intercalat muraturi cu restul ingredientelor,cand ai ajuns pe la mijloc,pui drojdia apoi continui cu toate ingredientele,deasupra sa fie crengute de marar si telina
Eu la inceput am pus intr-un borcan dar mi-am adus aminte ca am un bidonas si le-am transferat
Torni apoi apa racita peste muraturi,acoperi, lasi in bucatarie la loc caldut si in fiecare zi vanturi zeama pentru ca drojdia trebuie sa se dizolve ca sa-si faca treaba;daca e nevoie se vantura mai mult de 6zile,eu am vanturat 10zile.
Dupa acest timp se depoziteaza borcanul in camara sau in alta parte si se consuma la nevoie
Super bune,mai ales daca sunt muraturi usor coapte,sunt acidulate,cu un miros ca orice muratura si de asemenea acre ca orice muratura,doar ca nu sunt sarate!


 A trecut un an,mi-am facut o parere despre aceste muraturi si v-o spun.
Sunt super bune,super gustoase,acidulate asa cum imi plac mie,dar nu trebuie sa puneti multe,de ordinul kilogramelor,pentru ca daca nu sunt consumate,se acresc foarte tare si nu mai pot fi mancate,am patit-o am lasat cateva pentru mai tarziu apoi le-am aruncat!
Trebuiau puse cate o aspirina la litru de apa astea,opresc acreala cum fac eu la mauraturile obisnuite pe care le pun in fiecare an! Data viitoare nu voi mai uita!
Sa va fie cu folos! 

1

Supa crema cu ciuperci

Imi plac mult aceste supe,o spun de fiecare data cand am ocazia,mai am o reteta dar este in alt mod pregatita,de aceasta data am folosit si alimente speciale fara gluten!
AVEM NEVOIE DE:
1kg ciuperci
1ceapa
1morcov
1pastarnac
1felie de telina radacina
200ml smantana lichida de cocos sau de soia (se gaseste in comert in toate magazinele)
sare
1lingura pudra de ingrosat vegetala la nevoie
CUM SE PROCEDEAZA:
Pui intr-un vas la fiert ciupercile curatate daca e cazul,taiate,impreuna cu legumele de asemenea curatate,spalate,taiate si 1lingurita cu sare;dupa ce au fiert foarte bine,strecori fara sa arunci apa,legumele le pui in blender impreuna cu smantana,pasezi bine apoi rastorni inapoi in oala
Acum adaugi apa de la fiertul legumelor,pana la consistenta dorita si daca e prea subtire,amesteci cu telul adaugand cate putin praf de ingrosare; eu nu am folosit pentru ca mi-a iesit suficient de groasa,asa cum imi place mie.

 Pui supa intr-un bol iar deasupra pui felii subtiri de ciuperca crocante si o servesti imediat
Feliile de ciuperca crocante,le faci asa:tai dintr-o ciuperca mai mare felii subtiri,le pui intr-o tigaie tefal incinsa doar cateva secunde pe ambele parti sa nu se arda si le pui deasupra.
Daca nu se mananca imediat,nu mai sunt crocante!
Un deliciu,mega deliciu!!!




0

Tortelloni cu parmezan

Am avut o punga cu tortelloni umpluti cu spanac,o tot ocoleam sa pregatesc cu ea ceva mai special dar pana la urma tot varianta simpla am folosit-o!
AVEM NEVOIE DE:
1punga cu paste tip tortelloni umplute cu spanac
1ceasca cu parmezan ras
1lingura unt
CUM SE PROCEDEAZA:
Intr-o oala cu apa si putina sare,cand incepe sa fiarba,pui pastele si le lasi sa fiarba 3min dupa care le strecori
le pui inapoi in oala,amesteci cu untul topit,oregano si putin busuioc,apoi rastorni pe farfurie si pui deasupra parmezan
Pofta buna!

  

0

Briose de sarbatoare

In fiecare an pentru 1Decembrie pregatesc cate un desert imbracat in haine de sarbatoare.Anul acesta,pentru ca tot am achizitionat cateva produse fara gluten le-am folosit si doamne cat de pufoase au iesit!!! trebuie sa-mi mai procur astfel de produse!
AVEM NEVOIE DE:
250g faina fara gluten
150g zahar brun
1plic praf de copt,un praf de sare
100ml ulei vegetal
150ml lapte de migdale
coaja rasa de lamaie bio
150g afine congelate sau proaspete
200ml frisca lichida de cocos
colorant alimentar bio
CUM SE PROCEDEAZA:
Pui intr-un bol ingredientele uscate,adaugi apoi uleiul si laptele,mixezi totul 5min cu carligul pentru aluat,adaugi afinele si amesteci usor cu o spatula
Imparti compozitia in forme de briose unse cu putin ulei si lasi la cuptor 30min
Eu am pus in forme mari si cand am vazut cat sunt de bune,mi-a parut rau ca s-au terminat prea repede!!!data viitoare voi face in forme mici
Cat timp se racesc,mixezi frisca rece de la frigider pana se formeaza creste,imparti frisca in trei boluri,adaugi in fiecare cate putin colorant praf,omogenizezi
Apoi cu ajutorul unui posh,pui cate o culoare pe fiecare briosa si le asezi pe un platou.
Inca o data spun ca sunt incredibil de pufoase si gustoase!





 
 
 

0

Gulas cu galuste

Imi place gulasul,imi place papricasul,am facut si papricas si gulas dar de aceasta data am facut ceva schimbari;nu este reteta originala,stiu ca la gulas nu se pun galuste dar daca este ruda cu papricasul,l-am adaptat si a rezultat ceva super,super bun!!
AVEM NEVOIE DE:
500g carne de vitel
2cepe
1morcov
1ardei kapia
2linguri bulion
1lingura boia
1lingurita chimen pudra
5-6 linguri ulei
sare
piper
Galuste;
1ou
1lingura ulei
un praf de sare
1cana cu faina
CUM SE PROCEDEAZA:
In cratita cu ulei pe foc pui carnea taiata cubulete,ceapa ,ardeiul si morcovul de asemenea taiate cubulete mici,amesteci iar dupa ce s-au inmuiat adaugi 2cani cu apa,lasi sa fiarba iar cand carnea e aproape fiarta,adaugi bulionul,sare,boia,chimen si daca e nevoie 1cana cu apa apoi lasi sa fiarba
In acest timp bati oul cu un praf de sare si ulei,adaugi faina cate putin pana rezulta un aluat cat sa-l poti intinde cu sucitorul dar eu nu voi face foaie,aluatul il fac sul in palme apoi rup din el cate o bucatica mica,putin mai mare decat bobul de fasole si-i dau drumul in sosul care fierbe pe foc;dupa ce s-a terminat aluatul,pui capacul,dai focul la minim si lasi sa fiarba 5min
Cam asa am facut de aceasta data gulasul,am inlocuit cartoful cu galuste si a fost tare bun!!

0

Chec cu mere si nuca

Imi plac dulciurile de post,asa ca am facut un chec mai ales pentru faptul ca aveam cateva mere care incepeau sa-si dea duhul!!!
Bun a fost si pufos a stat pana l-am terminat,alta data fac cate o prajitura cu ingrediente de cinci stele,o bibilesc,am grija cum se coace pentru ca de,vreau sa fie de nota 10 si ea,  a doua zi este teapana😨😨😨
Hmmmm!!😞😞



AVEM NEVOIE DE:
6mere
11/2ceasca zahar
1ceasca ulei
3cesti faina
1lingurita praf de copt
1lingurita bicarbonat stins
1lingurita rasa cu sare
1lingurita scortisoara
1ceasca nuca macinata
1/2ceasca stafide
1plic zahar vanilat
CUM SE PROCEDEAZA:
Merele curatate,taiate in felii subtiri,le pui intr-o cratita mai mare pe foc impreuna cu zahar,lasi pana se topeste zaharul si merele sunt moi
Dai vasul deoparte,pui 1/2din cantitatea de faina,sare,nuca,scortisoara,zaharul vanilat si stafidele,amesteci totul bine
adaugi apoi uleiul iar dupa ce omogenizezi totul,adaugi si restul de faina cu praful de copt si bicarbonatul stins
Dupa ce ai amestecat bine,rastorni in tava cu hartie de copt,nivelezi suprafata si la cuptor va sta 50min la foc mic
Scoti din tava dupa ce s-a racit,pudrezi cu zahar apoi tai si pui pe farfurie
La taiat e mai greu cat este cald,pentru ca suprafata este putin crocanta se rupe la taiere mai ales daca vrei felii mai subtiri,mai delicate ca sa zic asa!!
Nu-ti ramane decat sa astepti sa se raceasca bine,sau varianta mea,sa tai felii groase!!
Mai am ceva de spus si anume:
cana pentru masura,o alegi in functie de tava daca faci in tava de placinta sau daca vrei doua checuri
eu am avut o cana mica in care intra 200ml lichid,tu daca ai o cana mai mare,o poti folosi.




  

0

Ciorba de varza cu cartofi

Imi vine sa rad cand imi amintesc istoricul acestei ciorbe😄😄😄
Mi-am propus sa fac un bors de cartofi asa cum il pregatea mama,pentru ca aveam bors proaspat umplut,adica odata cu legumele calite,sa pun si putina varza taiata fin(asta-i bors rusesc),dar problema e ca nu am avut varza verde si am scos 1/2varza murata!!!!
Eu cu gandurile si problemele mele,nici nu am gustat varza,am taiat-o pe toata si am adaugat-o in oala!!!! ei bine cand sa amestec,amesteca daca poti pentru ca era mai multa varza decat cartofi,atunci am schimbat denumirea si a iesit o ciorba de varza cu cartofi,sa stiti ca foarte buna a fost iar nepotului i-am dat si la pachet!!nu am fost ingrijorata de rezultat sau ca cineva face ochii mari,pentru ca am mai intalnit asemenea reteta de varza cu cartofi
Se intampla asa ceva si la case mai mari,nu numai mie!😀😀😀
De fapt din greseli se nasc retete bune,asta a spus-o un bucatar nu eu!!
AVEM NEVOIE DE:
500g cartofi
1ceapa
1felie de telina
1morcov
3-4linguri ulei
3linguri pasta de ardei
suc de rosii
sare daca e nevoie
1crenguta de cimbru
1/2varza murata mai mica
CUM SE PROCEDEAZA:
Sotezi in oala cu ulei si putina apa ceapa si radacinoasele taiate cubulete mici,adaugi cartofii tot cubulete,pasta de rosii,sucul de rosii,amesteci bine apoi adaugi varza taiata fideluta,3cani cu apa si lasi sa fiarba
Dupa 20-30min.completezi oala cu apa,acresti cu zeama de varza,potrivesti de gust,adaugi crenguta de cimbru si putin leustean uscat iar dupa ce clocoteste,opresti focul.
Nu am facut alte poze pentru ca nu stiam ce va iesi!

  

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme