Prajitura cu trandafiri






Ingrediente blat:8oua,8linguri zahar,2plicuri zahar vanilat,8linguri faina,1praf de copt
Crema:1pachet unt,8linguri miere,6linguri dulceata de trandafiri,2linguri apa de trandafiri
Ornament:1plic tort gelee rosu si trandafiri
Albusurile batute spuma cu zaharul si vanilia,adaugi pe rand galbenusurile apoi faina amestecata cu praful de copt,amestecand usor cu lingura;torni compozitia in tava cu hartie de copt si coci 30-40min;pentru crema,freci untul spuma cu cate o lingura de miere,dulceata de trandafiri tot cate putin apoi apa de trandafiri;pui crema intre foi iar deasupra pui jeleul dizolvat dupa instructiunile de pe plic si de asemenea trandafirii ornament.
Am facut aceasta prajitura ca un tort pentru micuta noastra nepotica EVA!!
0

Supa cu caltabosi



Doamne,ce bunatate ne facea tata cand eram copii.Poate veti spune ca este o reteta ciudata;mie nu mi se pare ciudata ci chiar foarte gustoasa.Este reteta tatalui meu,este inventia lui iar mie-mi place foarte mult.Eu personal nu stiu adevarata reteta a caltabosului,stiu ca dupa ce este fiert,se pune intr-o tava la cuptor si atat dar mie imi place mai mult aceasta supa.


E

Ingrediente pentru caltabosi:carne tocata,cateva jumari,1ceapa,3-4linguri ulei,sare,piper,1cana de bulgur(eu cum nu am niciodata asa ceva,folosesc orez),intestine groase

Intr-un vas cu ulei incins,calesc ceapa impreuna cu jumarile,dau vasul deoparte,adaug carnea,sare,piper,putin cimbru,orezul,amestec bine si las deoparte;intestinele curatate si bine spalate,daca este prea lung il tai in jumatate,il leg la un capat cu ata alimentara apoi incep sa-l umplu cu carne si din cand in cand adaug si apa;cand am terminat de umplut leg din nou capatul si-l pun in vasul cu apa care fierbe pe foc;adaug in apa putin concentrat de gaina  sau de legume iar dupa 5-6min de fiert,intep din loc in loc intestinul sa iasa aerul din interior iar cand consider ca este suficient de fiert,scot cu foarte mare atentie sa nu se rupa apoi servesc in farfurie rondele de caltabos cu supa care mie-mi place foarte mult si ma bucur ca sunt singura care mananca asa ceva;si ca sa va spun un secret,cateodata intentionat sparg intestinul sa inunde supa cu carne tocata;si sa va mai spun un secret,tata punea si un cartof taiat cubulete mici in aceasta supa;va spun ca era dar si acum este o supa deosebita.
Compozitia din interiorul caltabosului,trebuie sa fie moale nu cum sunt sarmalele pentru ca trebuie sa contina lichid ca sa fiarba orezul,deci stai cu cana cu apa langa tine iar cand umplutura merge greu,adaugi apa,si tot asa pana se umple intestinul,de asemenea,apa din vas daca clocoteste, in momentul in care pui caltabosul,dai focul mic si tot mic il lasi pana este fiert,altfel risti sa se sparga.
3

Toba la sticla


Pentru ca in fiecare an mi se intampla sa-mi ramana carne,mi-a venit ideea cu sticla;
deci folosesc aceleasi ingrediente ca la toba simpla si acelas procedeu iar reteta o gasiti aici cu
deosebirea ca avem nevoie de 2-3 pliculete de gelatina(depinde de cata carne mi-a ramas) dizolvata dupa instructiunile de pe plic;pentru umplut,iau o sticla din plastic de 3l,o tai de la jumatate sau mai sus,pun in ea o punga din plastic sau folie alimentara,in interior pun cubuletele de carne si completez pana sus cu zeama de la fiert in care am dizolvat gelatina,dau sticla afara sau chiar la frigider,a doua zi trag de folie si scot toba din sticla si va garantez ca nu e nici o diferenta.
Gelatina se tine in apa rece 5min apoi se amesteca bine cu zeama de la fiert care trebuie sa fie putin fierbinte;la 1l de zeama eu pun 1plic mic de gelatina,pentru o mai mare siguranta.

5

Toba



Mmmmm,ce-mi place cand vin sarbatorile de iarna,cand se taie porcii iar noi pregatim multe,vrute si nevrute                                        AVEM NEVOIE DE:1/2cap de porc,1kg soric,1inima,500g rinichi,1ficat,2-3spline,1kg de carne slaba,1-2limbi,sare,boabe de piper si macinat,frunze de dafin,boabe de ienibahar,stomac de porc sau fundac, 2capatani de usturoi,1ardei iute optional                                                              CUM SE PROCEDEAZA:
Toate ingredientele curatate si spalate le pun la fiert in doua vase mari,impreuna cu 1mana de sare,boabe de piper,ienibahar,frunza de dafin iar spre sfarsit usturoiul pisat bine;las totul sa fiarba incet mai bine de 1ora,scot totul intr-un alt vas,apa de la fiert o strecor si o las deoparte intr-un alt vas,pentru ca urmeaza sa fie adaugata putin in toba,oalele le spal si pun din nou apa in ele cu aceleasi mirodenii care au fost puse la fiertul ingredientelor
Aici am o observatie de facut: ficatul si splinele se pun separat la fiert in apa
fara sare,pentru ca apa se innegreste cand fierbi ficat si cum in toba trebuie sa fie adaugata apa de la fiertul ingredientelor,ar fi prea urata ca sa zic asa,daca se lasa ficatul cu restul  carnurilor iar sare nu se pune pentru ca le intareste si de asemenea timpul de fierbere va fi de 30-45min din moment cand incepe sa fiarba apa
Tai marunt toate maruntaiele si carnea,condimentez dupa gust apoi incep sa umplu stomacul care a fost bine spalat;intercalez cubulete de maruntaie cu cate putina zeama iar cand am terminat,leg cu ata de bucatarie sau cos daca este mai mare taietura;pun cu grija stomacul in oala cu fiertura,cand toba a iesit la suprafata,intep din loc in loc cu un scobitor,atentie sa nu fie batul prea gros pentru ca pocneste membrana iar dupa 10-15min scot toba tot cu mare grija,o pun pe o tava sau platou  iar deasupra un fund de lemn cu o greutate deasupra;las 1noapte sa stea la rece,apoi o depozitez la frigider si trebuie sa fiu foarte atenta sa-mi mai ramana pana la revelion.
Va sfatuiesc sa nu lasati prea mult la fiert pentru ca va pocni membrana si de asemene nu lasati nesupravegheata oala si inca ceva,nu puneti la fiert mai mult de doua bucati
Toba trebuie intepata la fiert,ca sa iasa surplusul de lichid pe care noi l-am adaugat  si astfel va ramane cat trebuie,astfel sa se formeze gelatina si sa fie legate intre ele cubuletele de carne
Sa va fie de folos!
1

Carnati


Pentru ca tot se apropie sarbatorile,sa va spun modul meu de preparare,reteta mostenita de la tatal meu,de 40de ani o pregatesc fara sa scot sau sa adaug ceva
Am vazut retete de carnati cu care nu sunt de acord cand am citit,dar fiecare cu gustul personal,eu am o problema atunci cand este vorba de un preparat traditional,nu schimb nimic,nu adaug in plus nimic,doar cantitatile difera!
AVEM NEVOIE DE:6kg de carne grasa(poala),4kg de carne slaba(pulpa),pentru inceput 4linguri cu sare,500g de usturoi,(cine nu consuma usturoi,poate pune mai putin,dar rezultatul nu va mai fi acelas),1ceasca  cu  fulgi de ardei iute rosu sau mai putin depinde de gust,3linguri cu cimbru uscat de la Kotanyi,2cani cu vin alb,intestine de porc;sa stiti ca tot secretul in sensul bun al cuvantului,este vinul si ardeiul iute rosu;nu condimente de la plic!                                                                                                                       CUM SE PROCEDEAZA:carnea tocata,o amestec cu toate ingredientele,mai putin fulgii de ardei,pentru ca-i pun cu masura;adica pe masura ce am amestecat carnea,fac o chifteluta o prajesc si-mi dau seama ce mai trebuie,tot la fel procedez si cu sarea.Pentru ca din aceasta cantitate de carnati rezultati merg si la fete,fac doua categorii;mai iuti dupa gustul nostru si mai putin iuti,spre deloc;toata carnea trebuie framantata bine,rezultand aproape o pasta;asa toate aromele si toate gusturile,devin una singura;dupa cum s-a observat nu pun nimic altceva decat cele scrise;nici macar piper negru;punand ardei rosu ii da carnatului o iuteala dulce,pe cand piperul este doar iute;daca nu vreti sa folositi vin,adaugati apa calda la framantat pentru ca este necesar un lichid in amestec,dar va spun eu ca vinul este foarte bun,dar atentie sa fie un vin de calitate pentru ca nu vreau sa fiu "blagoslovita"!!eu am vin facut de sotul meu dar in fiecare an cumpar o sticla Premium.        Pregatesc intestinele spalate si montez masina de tocat,umplu intestinele iar dupa ce am terminat,dau carnatii afara pe sarma sa se zvante pana a doua zi, apoi pun cate 6-8buc.in pungi si le bag la congelator.Aceasta este reteta tatalui meu pe care o folosesc de ani de zile si nu am de gand s-o schimb.Daca vreti sa-i pastrati mai mult timp la congelator,va recomand sa-i ambalati cate 4,maxim 6buc.in folie de aluminiu apoi in punga de plastic;cu aceasta metoda,carnatul isi pastreaza si culoarea si gustul,de parca ar fi facut cu cateva zile in urma;eu pastrez cativa pana la Paste!
Sertarul de la congelator cu pungi cu carnati,pusi dupa metoda spusa mai sus!
2017,ne pregatim pentru sarbatori!!

De aceasta data treaba a mers mai repede pentru ca ne-am cumparat "scula"inteligenta!!
Probabil ca ati observat,eu nu pun piper pentru ca piperul este doar iute,pe cand ardeiul rosu da un gust dulce iute,de asemenea nu folosesc nici boia iute sau dulce,pentru ca are un miros care mie nu-mi place,asa ceva la nimic nu folosec,dar stiti si voi ca gusturile nu se discuta dar gusturile mele parca sunt prea pretentioase cum ar spune sotul meu,nu comentez mai mult pentru ca oricum ar fi,eu nu ma voi schimba pentru nimeni!!


3

Ciorba radauteana






Aceasta ciorba,pentru prima data am vazut si am mancat la nunta fetei mele care a facut-o la Vatra Dornei;a fost super grozava spre incantarea invitatilor!!am cerut reteta de la o bucatareasa tare draguta iar dupa un timp am facut-o si eu dar nu inainte de a cauta si alte retete pe internet;sunt multe pentru aceasta ciorba,majoritatea sunt facute dupa gustul fiecaruia sau dupa retele prietenelor(parerea mea),pentru ca nu se potrivesc cu ceea ce mi-a spus bucatareasa mea;am intalnit chiar si leustean pus deasupra sau zarzavat taiat,la fel ca si la alte ciorbe;este adevarat ca fiecare face ce vrea in bucataria proprie,dar totusi macar putin sa semene cu originalul;nu pot sa spun ca eu am originalul dar aspectul aduce putin;nu trebuia sa-i pun nici eu patrunjel,dar am spus,hai sa fiu si eu in rand cu alte retete!!!!
Ingrediente:1-2kg piept de pui,1ceapa mare,2-3morcovi,1pastarnac,1telina mica,1capatana de usturoi,otet,6galbenusuri,500ml smantana lichida,sare,piper
Pieptul spalat,dezosat,carnea o pun intr-un bol iar osul,pielea si zarzavatul curatat si spalat il pun intr-o oala mare la fiert cu 1lingura de sare si 1lingura de piper boabe,la foc mic cu capac;asa fierbe aproximativ 2h,timp in care spumuiesc;daca zarzavatul este fiert,strecor supa,o pun din nou la fiert intr-o oala mai mica de data asta,iar cand incepe sa fiarba adaug carnea de la piept pe care am taiat-0 in suvite foarte subtiri;pun capacul si mai las 30-40min sa fiarba incet;in acest timp,galbenusurile le bat si amestec cu smantana lichida,mai iau cateva polonice din oala ca sa ajunga la aceeasi temperatura,apoi rastorn continutul in oala si amestec cu lingura in sens giratoriu cateva secunde potrivesc gustul de sare, dupa care opresc focul;acum vine deosebirea intre reteta mea si restul retetelor;eu nu pun niciodata otetul si usturoiul in oala,ci il pun pe masa si fiecare se serveste dupa cum pofteste(mai mult sau mai putin otet) si sa va spun si motivul:prima data asa am facut,mi-a ramas ciorba iar a doua zi,am aruncat-o,cred ca va imaginati ce urat mirosea de la usturoi si otet;se serveste ciorba in farfurie iar alaturi,vor fi ardeiul iute,un bol cu mujdei amestecat cu otet,si un bol cu smantana pentru doritori;nici macar patrunjelul nu-si are rostul dar eu totusi am pus putin.
Un alt an,aceeasi reteta,o alta farfurie!
0

Merluciu in stil mediteranean





Ingrediente:2fileuri de peste,de preferinta alb(eu am avut bucati de merluciu)2-3catei de usturoi,100g masline fara samburi,2linguri seminte de pin,1pahar vin alb,2linguri pesmet,8linguri ulei de masline,sare,piper
Pe un tocator,se pun maslinele,semintele de pin,usturoiul si se toaca foarte marunt(eu le-am pus in blender),se adauga pesmetul,jumatate din cantitatea de ulei,sare si piper dupa gust;jumatate din acest amestec se pune untr-un vas termorezistent,deasupra pestele cu sare si piper,vinul si se acopera cu restul compozitiei si ulei;se da la cuptor 20-30min si se serveste cu lamaie
0

Briose pufoase





Ingrediente:300g fructe de padure,250g faina,1praf de copt,2linguri cacao,2oua,150g zahar,80ml ulei,200ml lapte batut,200g branza proaspata de vaci
Ouale batute bine cu zahar,ulei si lapte batut,se adauga faina amestecata cu praful de copt,cacao si jumatate din fructe;se toarna compozitia in formele de briose si se coc 25min;dupa ce s-au racit,se fac rozete cu posul,cu amestecul de branza,1lingura de zahar si restul de fructe bine scurse si pasate.
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme