Dulceata de rubarba

Ce ma bucur in fiecare an cand apare rubarba prin magazine pentru ca a devenit preferata mea de cand i-am descoperit gustul dulce acrisor nu numai la dulciuri dar si la diferite feluri de mancare
La dulceata i-am adaugat si cateva capsuni ca sa-i intareasca culoarea rosie
AVEM NEVOIE DE
2kg rubarba
500g capsuni
1,5kg zahar
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Rubarba cu capetele taiate,spalata,taiata rondele,capsunile la fel curatate,spalate si taiate,se pun intr-un vas cu fundul dublu sau un tuci cine mai are,se amesteca cu zahar,se acopera si se lasa deoparte 2-3h
Fac o mica paranteza,am vazut pe la multe persoane care gatesc rubarba ca o curata cu cutitul economic pentru radacinoase
Eu am curatat in anul cand nu stiam si s-a dus toata culoarea rosie care de fapt in aceasta coaja se afla,dar cand am vazut asa ceva,dupa prima tija curatata,m-am oprit,am facut dulceata si nu s-a intamplat nimic nici cu mine sau cine a mai mancat din dulceata mea si nici dulceata nu a avut de suferit pentru ca pentru cine nu stie,rubarba aproape se topeste la fiert nu raman bucatile taiate cum raman fructele la alte dulceturi,asa ca nu vad rostul curatarii,dar fiecare cu metodele lui.
Se pune pe foc vasul la foc mic amestecand pana se topeste zaharul,
se mareste focul si se aduna spuma care se formeaza,avand grija sa nu dea pe afara dar pentru ca mai mult de 30-40min cat dureaza fiertul pana este gata dulceata,eu nu plec de langa vas,stau langa el si amestec continuu
Mi se pare ca v-am mai spus ca la mine nu veti gasi retete de dulceata unde vor fierbe la foc mic din doua motive
-daca pot face o treaba in 30de minute de ce sa-mi irosesc timpul asteptand cate 2 sau mai multe ore
-dulceata fiarta la foc mare,isi pastreaza culoarea iar unele fructe raman intregi(cirese,visine,afine)
Dupa ce dulceata s-a legat,se stoarce lamaia,se amesteca se mai lasa cateva clocote apoi se opreste focul
Se pune dulceata fierbinte in borcane curate,se infileteaza bine capacele,se intorc sa se sprijine pe capace pentru a-si forma vidul si se lasa 20-30min
Dupa acest timp se eticheteaza apoi se depoziteaza la camara
Sa va fie de folos!
Un alt an 2021,aceeasi reteta delicioasa!




 
 




0

Tarta cu rubarba si jeleu de sampanie

Mmmm ce gust,ce aroma,intr-un cuvant o bunaciune!!
AVEM NEVOIE DE
BLAT
125g unt
225g faina
1galbenus
1lingura apa rece
un praf de sare
UMPLUTURA
5tije de rubarba
125ml apa
125g zahar
125ml sampanie roze
5g gelatina
50ml apa rece
CUM SE PROCEDEAZA
Se amesteca ingredientele pentru blat in robot sau cu mana,dupa omogenizare se formeaza o sfera,se infasoara in folie alimentara si la frigider 30min
Dupa acest timp,se scoate aluatul,se intinde foaie,se capitoneaza o forma de tarta,se pune in interior hartie de copt si boabe de fasole apoi se lasa la cuptor la foc mic 20-30min dupa care se scoate iar daca blatul nu este rumenit,se mai lasa 10min fara hartie apoi se lasa deoparte
Se pune intr-un vas pe foc mic 125ml apa si zahar iar dupa ce s-a formar un sirop,se adauga cate 4-5 bucati de rubarba taiate cat latimea formei de tarta,se lasa la fiert pana se inmoaie,se intorc usor cu clestele iar cand sunt acoperite bine cu sirop se scot pe o tava
Nu se pun bucati mai multe in sirop pentru ca sunt fragede dupa ce se inmoaie,se pot rupe si avem nevoie de ele intregi
Peste siropul roze ramas,se adauga sampania,gelatina hidratata in 50ml apa rece apoi topita pe bain-marie sau cateva secunde la microunde,se amesteca sa se omogenizeze bine apoi se lasa la rece sa se lege putin
In tava peste blat se pun bucatile de rubarba una langa alta in pozitia dorita,se toarna deasupra jeleul apoi la frigider va sta pana a doua zi cand se taie si se serveste.
Sa va fie de folos!



 

  

0

Prajitura cu capsune 6

Da,inca o prajitura cu capsuni foarte gustoasa!
AVEM NEVOIE DE
5oua
100ml ulei
200g iaurt grecesc
200g zahar
200g faina
1plic praf de copt
2plicuri zahar vanilat
un praf de sare
2linguri zeama de lamaie
capsuni
CUM SE PROCEDEAZA
Se freaca galbenusurile cu ulei pana rezulta o crema asemenea cu maioneza,se adauga iaurtul,zaharul vanilat,praful de copt stins cu zeama de lamaie apoi se omogenizeaza totul bine
La final se amesteca usor cu albusurile batute spuma tare cu un praf de sare si zahar apoi tot usor cu faina adaugata cate putin
Se rastoarna in tava de 20x30cm cu hartie de copt,deasupra se pun capsunile curatate,spalate si taiate daca sunt mari si la cuptor va sta 35-40min
Dupa ce s-a copt si racit putin,se pudreaza cu zahar,se taie si se serveste
Sa va fie de folos!

  

0

Paste cu sos cremos de ciuperci shimeji

Mmmm ce mult imi plac ciupercutele astea numite si ciuperci de fag,pentru ca acolo se gasesc,pe trunchiul fagului.
Ele au un gust amarui doar daca sunt consumate crude dar gatite sunt putin crocante si un gust usor de alune,super gust!
AVEM NEVOIE DE
250g paste farfale cu ciuperci
250g ciuperci shimeji brune
1lingurita unt
3linguri ulei de masline
1ceapa mica
2catei de usturoi
50ml vin alb
150ml smantana lichida
busuioc
sare
piper
CUM SE PROCEDEAZA
In vasul pe foc se pune untul si ulei,se adauga ceapa taiata marunt si usturoi iar dupa ce s-au inmuiat,se adauga ciupercile cu baza usor lemnoasa taiata,si trecute sub jet de apa rece,se amesteca totul bine
Dupa ce a scazut apa,se adauga vinul si se lasa focul mic 10min apoi se adauga smantana,sare,piper,busuioc uscat sau verde,se amesteca,se potriveste gustul apoi se adauga pastele fierte separat
Dupa omogenizare se serveste imediat!
Pofta buna!


 
 

0

Pui cu paste si sos de rosii

Imi amintesc,cat de des faceam astfel de reteta cu ani in urma,cred ca aproape saptamanal si acum chiar mi-era pofta!
AVEM NEVOIE DE
1pulpa de pui dezosata
200g paste
1cana suc de rosii
sare
piper
1ceapa
2catei de usturoi
3linguri ulei
1frunza de dafin
CUM SE PROCEDEAZA
In cratita cu ulei pe foc se caleste ceapa taiata marunt,dupa ce s-a inmuiat se adauga carnea cubulete iar dupa ce s-a albit,se adauga 1cana cu apa si se lasa la fiert incet
Dupa ce a scazut si carnea este fiarta,se adauga sucul de rosii,sare,piper,dafin,usturoiul zdrobit si se mai lasa 5min la fiert iar la final se amesteca cu pastele fierte separat,se amesteca se potriveste de gust si se opreste focul
Se serveste cu patrunjel deasupra
Pofta buna!


  
 

0

Vinete umplute cu carne

Aceasta reteta este o versiune in miniatura a musacalei,eu daca am avut carne putina,am adaugat si 3ciuperci tot ramase de la o alta reteta si bun a fost,foarte bun!
AVEM NEVOIE DE
2vinete
UMPLUTURA
300g carne tocata
1ceapa mica
2catei de usturoi
1ou
sare
piper
3ciuperci medii,optional
3linguri pesmet
1ardei kapia
SOS
2linguri ulei de masline
500ml suc de rosii
50ml vin alb
sare
100ml apa
1crenguta rozmarin
CUM SE PROCEDEAZA
Se pun pe rand cate o vanata pe un tocator,apoi se trece peste ea cu un sucitor,cum ar fi un aluat,pana cand vanata va fi moale dar nu sparta apoi se taie pe mijloc dar nu de tot si se lasa deoparte
Intr-un castron se amesteca carnea cu ceapa taiata marunt,usturoiul zdrobit,ciupercile de asemenea taiate marunt,ardeiul cubulete mici,sare,piper,ou,pesmet si se omogenizeaza bine totul
Se umplu apoi vinetele cu carne cat se poate,cu restul de carne ramasa se fac mici perisoare si se lasa deoparte pe un tocator
Intr-o cratita pe foc se pune ulei,sucul de rosii,vin,apa,rozmarin,putina sare iar cand incepe sa fiarba,se adauga vinetele,se pune capac si se lasa la foc mic 20min
Dupa acest timp se adauga perisoarele si se lasa in continuare inca 20min
Se serveste pe farfurie vanata,perisoare,sos si patrunjel deasupra,deliciu!
Pofta buna!



      


0

Vinete acordeon

Mi-am adus aminte ca de foarte mult timp am facut aceasta reteta dar cu alta umplutura si a fost super buna,acum am repetat-o!
AVEM NEVOIE DE
2vinete
100g mozzarella
3rosii
putina sare
putin piper
1leg.patrunjel
4catei de usturoi
2linguri ulei de masline
CUM SE PROCEDEAZA
Vinetele spalate,uscate cu hartie de bucatarie,se feliaza rondele dar nu de tot,se desfac putin si se presara putina sare,piper apoi in fiecare taietura se pun cate o felie de mozzarella si o rondea de rosie
la final se presara peste tot sare si piper,apoi patrunjelul taiat marunt si amestecat cu usturoiul bine pisat,ulei de masline peste toata vanata si la cuptor v-a sta 45min la foc mic,intr-un vas termorezistent
Se pune vanata pe farfurie si se serveste imediat
Pofta buna!

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme