Placinta turceasca cu foi yufka

Am gasit la Auchan aceste foi yufka speciale pentru placintele turcesti,am cumparat pentru ca nu am facut niciodata dar nici nu am mincat.
Bineinteles ca nu am facut-o imediat,asa ca foile le-am pus la congelator!!!! mare greseala am facut pentru ca s-au lipit intre ele si fiind super subtiri,nu cred ca vreti sa stiti ce chin am avut pana am vazut placinta in tava,asa ca,daca vreti sa faceti placinta,o faceti imediat ce cumparati foile,altfel veti sti ce am patit eu!🙈🙈🙈
Dupa ce s-a copt si am pus pe farfurie,m-am intors in timp,cand mergeam la o anume placintarie din oras si mancam o astfel de placinta de nu ne venea sa mai plecam atat de buna era,mai ales ca placinta era facuta la vedere,cuptorul si masa de lucru erau pe mijloc iar de jur imprejur
 mesele,tot atat de buna a fost si aceasta placinta calda!
AVEM NEVOIE DE
1pachet foi yufka
500g branza sarata
300g branza dulce
400ml lapte
3oua
100ml ulei
1leg.patrunjel
seminte de susan
CUM SE PROCEDEAZA
Branza sfaramata sau rasa daca este tare,se amesteca cu patrunjelul taiat marunt apoi se lasa deoparte
Se bat ouale cu ulei adaugat cate putin,apoi se amesteca cu laptele si se lasa deoparte
Se unge cu ulei o tava,se pune o foaie desfacuta din pachet si taiata dupa dimensiunea tavii pentru ca foile sunt foarte mari,foile mele din tava au fost bucatele pe masura ce le desfaceam,pentru ca se rupeau
se unge cu o pensula cu amestecul de lapte,oua si ulei,deasupra se pune branza
se acopera cu alta foaie,din nou se unge,din nou se pune branza si tot asa pana se termina,pe ultima foaie se preseaza putin apoi se rastoarna deasupra amestecul de lapte ramas,se presara semintele si la cuptor va sta 40min
Chiar daca vi se pare ca este mult lapte,nu va faceti griji pentru ca foile absorb tot lichidul,probabil asta-i da gustul fantastic pe care-l are


Dupa ce s-a copt,pe cat posibil se taie si se serveste calda pentru ca asta-i tot farmecul,parerea mea

Sa va fie de folos!
In 2021am mai luat astfel de foi dar nu am repetat greseala sa le pun la congelator si am facut tot cu branza sarata pentru ca ne place mult

 
 





0

Inghetata cu dovleac si curcuma

Am avut un dovleac mare ramas din toamna de la gradina iar cand l-am taiat,au venit retetele pe banda!😂😂😂Am inceput cu aceasta inghetata daca tot e caldura mare!
AVEM NEVOIE DE
1felie de dovleac
1bucata curcuma
400g baza pentru inghetata, reteta o gasiti AICI
CUM SE PROCEDEAZA
Pulpa de dovleac taiata cuburi,se pune intr-un vas cu apa pe foc si curcuma curatata
Dupa ce au fiert foarte bine,se strecoara,se paseaza,piureul rezultat se amesteca cu baza pentru inghetata apoi se lasa vasul la congelator 10-15min sa se raceasca foarte bine

Dupa ce s-a racit se rastoarna in masina de inghetata si se proceseaza 40min
iar cand este gata,se serveste inghetata in cupe cu toping de fructe de padure din comert

Dupa cum ati observat,zahar nu am pus la dovleac pentru ca la noi zaharul este mai rar consumat dar voi puteti pune dupa gustul fiecaruia
Sa va fie de folos!
  

0

Baza pentru inghetata

Pentru ca am multe retete de inghetata unde la ingrediente veti intalni baza pentru inghetata,va las reteta
Aceasta baza este o crema facuta cu galbenusuri gatite termic pe bain-marie cu lapte,frisca si zahar,
se pune intr-o cutie cu capac dupa ce s-a racit la frigider si se poate tine pana la 2saptamani nu mai mult iar de cate ori ne e pofta de inghetata,amestecam aceasta baza cu piure de fructe,nutella,chiar si sirop de diferite fructe, mai gros
AVEM NEVOIE DE
500ml lapte
200ml frisca lichida
6galbenusuri
4linguri zahar
un praf mic de sare
CUM SE PROCEDEAZA
Se pun in blender toate ingredientele,se mixeaza foarte bine
se rastoarna apoi intr-un vas,se pune pe bain-marie si se amesteca continuu usor pana se ingroasa
Atentie,nu mariti focul,nu va grabiti pentru ca imediat se taie si nu se mai poate repara
Dupa ce s-a intarit crema,se pune intr-un vas cu apa rece si gheata apoi se continua amestecatul pentru a se realiza o pasteurizare corecta
Se rastoarna apoi intr-o cutie cu capac,se lasa la frigider nu mai mult de o saptamana iar la inghetata se ia din baza jumatate,un sfert sau chiar toata,depinde cat de multa inghetata doreste fiecare sa faca
Sa va fie de folos!
ATENTIE daca pregatiti aceasta baza,vasul pus pe bain-marie sa nu atinga apa,sa nu dati focul tare,sa nu faceti pauze la amestecat pentru ca se va taia!


  

0

Iepure la cuptor cu sos de rosii si ardei

Ne place mult carnea de iepure de aceea de cate ori gasesc la LIDL,cumpar dar din pacate la gatit ma invartesc in jurul a 3-4retete si doar pe alea le fac pentru ca mai mult nu stiu si ce am vazut pe Google nu am curaj sa stric bunatate de iepuras.
De aceasta data am facut cu rosii si ardei copti,mi-a trimis fata din Italia un borcanel,am facut sos mai mult,am folosit jumate iar restul l-am pus la congelator pentru alta friptura,buuun deliciu maxim a iesit!
AVEM NEVOIE DE
jumatate de iepure
1borcan ardei copti
1cutie rosii cuburi
5catei de usturoi
4linguri ulei
sare
piper
fulgi de chili
100ml vin alb
1crenguta de rozmarin

CUM SE PROCEDEAZA
Jumatatea de iepure portionata,pudrata cu sare si piper,se lasa deoparte 30min
Intr-o cratita cu 4linguri ulei se rastoarna borcanul cu ardei si cutia cu rosii
se pune apoi pe foc si se lasa20min amestecand,se adauga vinul,se lasa pe foc pana scade
apoi se paseaza,se adauga usturoiul zdrobit,sare,fulgi de chili,se mai lasa cateva clocote apoi se opreste focul
Se pun bucatile de carne intr-o tava,se rastoarna deasupra sos,sa treaca peste carne iar ce ramane se pastreaza cum am spus la inceput,se pune deasupra crenguta de rozmarin,se rasneste putin piper si la cuptor va sta 1h la foc moderat


Dupa acest timp se scoate tava si se serveste cu piure de cartofi si orice acritura!
Pofta buna!


 
 

0

Dulceata de visine

Aceasta dulceata este preferata mea,este dulce acrisoara si o aroma deosebita fara nici un adaos de alte arome,gen vanilie sau alte arome,dar de aceasta data am cumparat de la piata,cine stie de unde au fost ca in afara de faptul ca erau acre,un alt gust sau aroma nu aveau,asa ca am adaugat cateva cuisoare
AVEM NEVOIE DE
3kg visine
2kg zahar 
3cuisoare
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Visinile spalate,curatate de samburi,se pun in vasul pentru gem/dulceata impreuna cu zahar si cuisoare,se amesteca si se lasa deoparte 30min

Se pune apoi vasul pe foc mare,se aduna spuma care se formeaza apoi se continua amestecarea 30-40min pana se ingroasa iar la final se stoarce lamaia,se amesteca,se mai lasa 1-2min sa fiarba apoi se opreste focul
  

Veti spune poate,de ce nu incerc dulceata sa vad daca e suficient de fiarta sau nu!
Ei bine dragilor,va spun ca eu am zeci de ani in spatele meu de cand fac gemuri/dulceturi si nu mai am nevoie sa incerc cu picatura in apa rece,sa pun o lingurita cu dulceata pe o farfurie la rece sau alte metode,este adevarat ca le-am folosit in primii ani cand am inceput sa fac asa ceva,acum este suficient sa ma uit la lingura cu care amestec si daca siropul cade greu de pe lingura cate o picatura,este cazul sa opresc focul,dar totusi pentru fetele incepatoare,va spun cea mai simpla metoda de a sti daca dulceata este gata,puneti o lingurita cu dulceata intr-un bol mic la frigider,va continuati treaba prin bucatarie iar dupa 15-20min scoateti bolul si daca sitopul este bine legat,puneti dulceata in borcane sau clasica si vechea metoda cu picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece dar pe mine niciodata nu m-a ajutat in tinerete aceasta metoda si mi s-a intamplat de cateva ori sa fierb din nou dulceata adaugand putina apa,asa ca incercati toate metodele pe care le auziti!

Se pune dulceata fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele,se intorc borcanele sa se sprijine pe capace,se lasa 30min sa se formeze vidul,apoi se eticheteaza si se depoziteaza
Sa va fie de folos!

0

Piept de pui frantuzesc

Vaaai nu pot sa cred cat de bun si gustos este acest piept,pur si simplu se topeste in gura iar de aroma nu mai vorbesc!!!
Este intradevar o reteta frantuzeasca dar de acum va deveni romaneasca pentru ca des o voi face!
AVEM NEVOIE DE
1piept de pui fara os si fara piele
sare
piper
2oua
cateva fire de patrunjel
20ml lapte
20ml ulei
100ml vin alb
3catei de usturoi
1lingurita coaja de lamaie rasa
50g unt
1cana cu faina
salata verde
CUM SE PROCEDEAZA
Pieptul taiat in doua,se pudreaza cu piper apoi se pune intr-un vas
Separat se bat bine ouale cu sare si piper dupa gust,lapte si patrunjelul taiat marunt,apoi se rastoarna peste piept si se lasa deoparte 20min,timp in care se intoarce de cateva ori
Dupa acest timp,se trec bucatile prin faina apoi se prajesc putin pe ambele parti dupa care se scot pe farfurie
In uleiul ramas(daca nu este curat se scurge intr-o alta tigaie),se adauga untul,usturoiul bine pisat,coaja de lamaie si vinul iar dupa 2min de fiert se adauga pieptul si se lasa 5-6min sa fiarba,sa scada putin si sa se formeze sosul apoi se scoate pe un platou

Se serveste pe farfurie piept,alaturi orice fel de salata si deasupra sos din tigaie
Deliciu maxim,pofta buna!

  

0

Dulceata de capsune

Culmea,dupa aproape 10ani de cand am blogul,am constatat ca nu am aceasta reteta,hmmmm!!😂😂😂
AVEM NEVOIE DE
2kg capsune
1kg zahar
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Capsunile curatate,spalate,taiate daca sunt mari,se pun intr-un vas impreuna cu zahar si se lasa deoparte 30min
dupa care se pune pe foc mare avand grija ca se umfla si da pe afara
In tot acest timp,se amesteca cu o lingura cu coada lunga,adunand spuma care se formeaza
Se continua sa se amestece cu atentie si sa se adune si spuma daca se mai formeaza,inca 30-40min,dupa care se stoarce lamaia,se mai lasa 5min sa fiarba apoi se pune fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele,se intorc sprijinindu-se pe capace si se lasa 30min sa se formeze vidul dintre capac si dulceata apoi se eticheteaza si se depoziteaza la camara
Poate va veti intreba dece nu am spus nimic de incercarea dulcetei sa vedem daca este suficient de fiarta!
Ei bine dragilor,avand in spatele meu zeci de ani de cand fac tot felul de gemuri si dulceturi,nu mai am nevoie de incercari cu picatura in apa rece,cu pusul pe o farfurie si tinuta la frigider,nu,eu cand vad ca lingura este incarcata de siropul gros si curge cu picatura,sigur este gata si o pot pune in borcane.
Dupa cum se vede si in micul bol,dulceata este bine legata si asta doar in 40min de fiert continuu si amestecand la foc mare!
Poate va intrebati de ce foc mare cand toate gospodinele,pregatesc dulceturile la foc mic cate 1h,ei bine eu am facut propria experienta si da,asa am inceput sa fac si asa voi face mereu,la foc mare pentru ca:
imi micsorez timpul de fierbere
fructele isi pastreaza culoarea si dulceata are o culoare placuta dupa cum se vede
de asemenea,fructele mici cum sunt afinele,sau restul fructelor care sunt taiate,vor ramane intregi
Sa va fie de folos!
Un alt an 2021,aceeasi reteta 



  


0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme