Gogosari pentru iarna

Retete de gogosari si alte acrituri,sunt cu sutele,fiecare le pregateste dupa cum a auzit,dupa cum a vazut sau citit,dupa reteta mamei sau dupa gustul fiecaruia
Eu am un fix,nu ma lepad cum se zice,de retetele mele sau retetele din familie pentru ca asa cum am mai spus,doua persoane nu pot avea acelas gust!
Daca-mi recomanda o prietena o reteta,o incerc si daca se potriveste gustului meu ramane mult timp,daca nu,nu!
AVEM NEVOIE DE:
3kg gogosari
1l de otet
1,5l apa
1kg zahar
2,5linguri rase cu sare
radacina de hrean
mirodenii
CUM SE PROCEDEAZA:
Gogosarii taiati,curatati,spalati, se oparesc in oala cu amestecul de otet,apa,sare si mirodenii,2-3min.pana-si schimba culoarea apoi se scot intr-un vas

  

Dupa ce s-au racit,se pun in borcane cu bucatele de hrean,se toarna otetul de la oparit peste ei,se lasa borcanele deoparte 30min fara capac pentru ca solutia este absorbita de gogosari,se umpu din nou borcanele,se infileteaza capacele apoi se fierb 10min si dupa ce focul este oprit,se lasa borcanele in apa pana a doua zi si se depoziteaza la camara.

0

Conopida pane

Nu prea ma omor sa mananc conopida,doar asa de cateva ori nu mai mult dar ca sa-i imbogatesc gustul,va spun ce fel fac eu acest pane!
AVEM NEVOIE DE:
1conopida
2oua
5catei de usturoi
sare
piper
putin cimbru
faina
apa minerala
ulei pentru prajit
CUM SE PROCEDEAZA:
Atunci cand am cumparat o conopida indesata care sub nici o forma nu se desprind buchetelele,tai frunzele ce o inconjoara,tai cotorul pana la baza apoi o oparesc in apa cu 2linguri sare,doar 5min de cand incepe sa fiarba apa
Dupa ce s-a racit,tai conopida in felii si le las deoparte pe un tocator
Intr-un castron bat ouale cu sare,putin piper,putin cimbru,adaug usturoiul bine pisat apoi faina cate putin pana se ajunge la consistenta aluatului de clatite putin mai gros
Daca se intampla sa fie prea gros,se poate subtia cu apa minerala
Trec feliile de conopida prin acest amestec apoi in tigaia cu ulei care este pe foc
Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti,scot pe hartie de bucatarie
Dupa ce s-au prajit feliile mari,urmeaza bucatelele cazute cand a fost feliata conopida,pentru ca nimic nu se arunca
Astfel feliata conopida,ai posibilitatea sa-ti faci un sandvis pentru serviciu sau de ce nu pentru un pic-nic
Mancata cu lamaie,are un gust super bun,asta-mi place!
Tot la fel de bine se fac si buchetelele care se desprind din conopida



  

0

Prajitura cu struguri

Am facut pe timpul caiselor prajitura cu caise atat de buna a fost,incat am repetat-o de cateva ori.
Acum mi-am adus aminte de ea si am facut-o cu struguri.
AVEM NEVOIE DE:
5oua
1cana cu zahar
1cana cu faina
5linguri ulei
un praf de sare
1plic praf de copt
1plic zahar vanilat
struguri
CUM SE PROCEDEAZA:
Se bat bine albusurile cu un praf de sare, zahar si zahar vanilat,se adauga galbenusurile frecate cu ulei cate putin
iar la final se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor cu o spatula
Se rastoarna compozitia in tava cu hartie de copt,deasupra se pun boabele de struguri spalate si la cuptor va sta 35-40min la foc moderat
Dupa ce s-a racit se scoate pe un platou,se pudreaza apoi se taie si se serveste
Deliciu maxim!



  

0

Pasta de ardei cu rosii

Pana acum am facut doar pasta de ardei pentru iarna,acum am amestecat si cu rosii daca tot am avut din belsug iar procedeul este putin diferit 
AVEM NEVOIE DE:
5kg ardei kapia
5kg rosii
1lingura cu sare
CUM SE PROCEDEAZA:
Ardeiii curatati,spalati,taiati,se trec prin masina de tocat carne iar rezultatul se pune intr-o oala pe foc mic,amestecand din cand in cand
In acest timp,rosiile spalate,cu partea verde de la codita taiata apoi se pun intr-un vas cu apa pe foc si se oparesc 5min dupa care se scot cu o spumiera,se pun intr-un vas iar dupa ce s-au racit se decojesc

Se pun rosiile in blender,se mixeaza,se rastoarna piureul intr-o sita pusa deasupra unei oale si se amesteca bine cu o lingura de lemn,astfel in sita va ramane semintele si ceva coaja care nu a fost data jos
Ce ramane in sita,eu am pus intr-o punga la congelator iar cand fac ciorba,o adaug,nu ma deranjeaza cateva seminte iar piureul din oala,se rastoarna peste ardeiii care fierb pe foc
Aceasta metoda cu oparitul rosiilor,am facut si suc  iar reteta o am de la o femeie din Italia care are gradina si nu cumpara nimic din comert
Este adevarat ca nu se omoara ele cu pregatitul conservelor cum suntem noi,dar unele femei mai in etate,mai pregatesc cate ceva
Se lasa pe foc 30-40min sa mai scada,la final se amesteca cu sare apoi se opreste focul.
Se pune pasta in sticle,se infileteaza capacele strans,apoi se fierb intr-o oala mare 1h
Dupa acest timp,se opreste focul si sticlele se scot a doua zi si se depoziteaza la camara!





   
0

Tarta cu crema frangipane si smochine

Aceasta crema frangipane se bazeaza doar pe faina de migdale,fara nici un pic de faina de grau,este de origine franceza si are un gust fantastic
In urma cu ceva ani,am mai facut o reteta cu astfel de crema, trimisa de Ana mea din Franta dar e diferita de asta
Acum daca tot au aparut smochinele,pentru ca sunt cam scumpe sa fac dulceata,am cumparat cateva si am facut tarta asta delicioasa!
AVEM NEVOIE DE:
aluat de foietaj
300g smochine

CREMA:
100g unt moale
100g zahar
1galbenus
1ou intreg
20ml coniac
150g faina de migdale
1pastaie de vanilie TONKA

CUM SE PROCEDEAZA:
Se pregateste o crema fina din unt mixat cu zahar,se adauga galbenusul si oul intreg si se mixeaza incet pana se omogenizeaza
Se adauga apoi coniacul,faina de migdale si la final TONKA rasa
Aceasta pastaie de vanilie are o aroma fantastica,le intrece pe toate alte pastai de vanilie iar combinatia cu coniac,nu cred ca va imaginati cum a iesit in final,nebunie cum imi place sa spun!
    Dupa omogenizare,se rastoarna in tava tapetata cu aluat,se niveleaza suprafata iar deasupra se pun smochinele taiate in sferturi
La cuptor va sta 30min la 180de grade iar dupa ce s-a racit se taie si se serveste
Sa va fie de folos!

 

0

Varza a la Cluj cu carne de curcan

Am facut aceasta reteta cu cativa ani in urma,cand era o euforie pe FB si de atunci nu am mai vazut dar nici eu nu am mai facut,probabil e putin complicata si mai bine prefer sarmalutele traditionale
Acum mi-am amintit si am zis,de ce nu??Problema e ca nu se deosebeste carnea de varza,pentru ca se stie,carnea de curcan este alba cand se gateste
AVEM NEVOIE DE:
500g carne tocata de curcan
1ceapa
100g orez,sare
piper
4linguri ulei
verdeata
2kg varza verde
3rosii pasate
1ceasca cu bors
300g smantana fermentata
1lingura unt
CUM SE PROCEDEAZA:
Se amesteca carnea cu jumatate de ceapa tocata marunt,sare,piper,verdeata tocata,orez iar dupa omogenizare se rastoarna in tigaie cu 2linguri ulei si se caleste totul amestecand mereu
se adauga apoi o ceasca cu apa si se lasa incet sa fiarba pana scade iar orezul este fiert
Se da vasul deoparte si se amesteca cu 1lingura smantana
Varza tocata fideluta,se pune intr-un vas cu restul de ulei si ceapa ramasa tocata marunt,se adauga rosiile pasate iar dupa ce varza s-a inmuiat se adauga borsul,1cana cu apa,sare si se lasa la fiert pana scade si varza este fiarta
Se pune intr-un vas uns cu unt jumatate din varza,se niveleaza suprafata,se pun 2-3linguri smantana si se intinde pe toata suprafata
Se adauga carnea,se acopera cu varza ramasa apoi restul de smantana iar dupa nivelare se lasa vasul la cuptor 3-40min la foc mediu
Dupa ce s-a racit se taie si se mananca cu mamaliga
Pofta buna!




  
 
0

Chec cu cacao

Este un chec gustos si foarte pufos,bun atat alaturi de cafeluta de dimineata cat si o gustare de peste zi!
AVEM NEVOIE DE:
200g faina
6oua
180g zahar
2linguri cacao
4linguri ulei
1lingurita praf de copt
CUM SE PROCEDEAZA:
Se pun albusurile in robot si se bat bine cu zahar,un praf de sare si vanilie
se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza 20sec la viteza mica doar cat se amesteca
se adauga apoi faina cernuta cu praful de copt si se amesteca usor cu o spatul dar eu doar cu telul amestec
apoi uleiul si tot usor se amesteca
Dupa omogenizare,se rastoarna jumatate in tava de chec cu hartie de copt,in restul se adauga cacao si se amesteca bine dupa care se rastoarna peste aluatul alb,se trece cu un bat de frigarui prin aluat apoi la cuptor 35-40min la 160de grade
Dupa ce s-a racit,se scoate,se pune pe un platou,se pudreaza cu zahar apoi se taie



  

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme