Gem de cirese

Mi-a adus sotul meu de la gradina cirese bune si dulci,am mancat cat am putut apoi cu restul am facut gem,pentru ca dulceata de cirese tot am facut din negre,amare,acum as vrea din cirese albe,dar gem nu am
AVEM NEVOIE DE
3kg cirese
1kg zahar
1lamaie
un praf mic de sare
CUM SE PROCEDEAZA
Poate vi se pare curios cand cititi sare in dulceata sau gem,nu este inventia mea,a spus-o indragitul meu bucatar Gordon Rmsay ca se pune un praf mic de sare in orice,inclusiv gem,dulceata,compot,alte prajituri,chiar si in cafea si mare dreptate a avut pentru ca gustul este unul mai bun decat fara
Aici mi-am amintit de Petre Ispirescu cu povestea Sarea-n bucate!
Bun,acum sa revenim la ciresele noastre!!
Ciresele spalate,curatate de codite si samburi,se pun in blender si se paseaza in mai multe transe adaugate cate putin iar rezultatul se rastoarna in vasul cu fundul dublu sau tuci cine are,se adauga zaharul,sarea si se da drumul la foc
Se amesteca continuu pentru ca amestecul este gros si exista riscul sa se prinda de fundul vasului,la foc mare bineinteles dar atentie mare la stropii fierbinti si adunand spuma care se formeaza
Eu pun deasupra o hartie impaturita in mai multe sa fie groasa si sa nu fie mai mare decat vasul sa ia foc,lingura cu o coada mai lunga sta in interior si amestec fara probleme
Cu capac pus,exista riscul mai mare sa se prinda pentru ca nu mai are aer
Dupa ce s-a ingrosat suficient de mult,se stoarce lamaia,se amesteca din nou,se mai lasa 3-4clocote apoi se opreste focul
Se pune gemul fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele,se rastoarna sa se sprijine pe capace,se lasa 15-20min apoi se eticheteaza si se depoziteaza la camara
Sa va fie de folos!

 
 

0

Dulceata de cirese negre

Am fost foarte bucuroasa cand am gasit la piata cirese negre,sunt ani de zile de cand nu am mai vazut pentru ca sunt rare si cum apar tot atat de repede dispar
Am luat pentru dulceata,am crezut ca ma asteapta pe mine sa mai cumpar si pentru alte dulciuri dar...ghinion!!
AVEM NEVOIE DE
2kg cirese negre
600g zahar
1lamaie
2cuisoare
CUM SE PROCEDEAZA
Eu de regula la dulceata pun cantitati egale fructe si zahar dar de aceasta data avand in vedere ca aceste cirese sunt foarte dulci,mai dulci decat restul cireselor,am pus doar 600g de zahar si dupa gustul meu si atat a fost cam mult,dar e dulceata nu???
Deci fructele spalate,curatate de codite si samburi,se pun in vas impreuna cu zaharul si cuisoarele,se amesteca,se lasa vasul acoperi 30min apoi se pune pe foc
Se amesteca continuu pe foc mare adunand spuma avand grija la stropii fierbinti care sar
iar dupa 30-40min de fiert si amestecat,se stoarce lamaia,se mai lasa 3-4clocote apoi se opreste focul
Se pune dulceata fierbinte in borcane curate,se infileteaza bine capacele,se rastoarna sprijinindu-se pe capate si se lasa 15-20min,dupa care se eticheteaza si se depoziteaza la camara
Sa va fie de folos!



 
 

0

Dulceata de cirese amare

Anul asta nu stiu ce mi-a venit,dar mi-am propus ca tot ce fac in bucatarie sa fie ceva deosebit de bun,ceva special(am si eu pisicii mei😂😂)
Cand m-a intrebat nepotul daca vreau cirese amare,mi-am spus in gand,iata ca cineva m-a ascultat!!
Aceasta dulceata este intradevar o dulceata deosebita cu un gust deosebit,punct pentru ca mai multe cuvinte nu am!
AVEM NEVOIE DE
2kg cirese amare
1,5kg zahar
2cuisoare
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Ciresele spalate,curatate de samburi,se pun intr-un vas cu fundul dublu sau un tuci cine are,se amesteca cu zahar,se acopera si se lasa deoparte 2h acoperit
Se pune apoi pe foc mare vasul,se amesteca sa se topeasca zaharul,se aduna spuma care se formeaza
apoi se continua amestecatul avand grija pentru ca dulceata se umfla si s-ar putea sa dea pe afara
Toata operatiunea dureaza 30-40min dar focul sa fie mare.
La mine nu veti intalni ca dulceata sau gem sa le fierb cu orele pentru ca fructele deschise la culoare se innegresc,se fac maronii si siropul la fel iar mie nu-mi place deloc
Este parerea mea,dar fiecare face cum s-a obisnuit!
La final dupa de dulceata este bine legata,se stoarce lamaia,se mai lasa cateva clocote apoi se opreste focul
Se pune dulceata fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele,se intorc borcanele sa se sprijine pe capace pentru a se forma vidul,se lasa 15-20min apoi se eticheteaza si se depoziteaza la camara
Sa va fie de folos!
Un alt an 2021,aceeasi reteta

 

0

Dulceata de nuci

Nu am mai facut dulceata de nuci de ani buni,acum daca tot mi le-a adus nepotul le-am facut.
Este o dulceata deosebita iar in vremurile de demult apuse,asa ceva doar in casele boieresti se gasea,acum suntem si noi boieroaice,na!!😂😂
AVEM NEVOIE DE
120de nuci curatate
1kg zahar
1l de apa
1lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Nucile se curata de coaja cum se curata un mar sau un cartof,cu manusi,pana la partea alba apoi se pun curatate intr-un vas cu apa rece si un plic mic cu sare de lamaie, ca sa nu se innegreasca
Nu stiu cat am reusit,dar aici aveti un filmulet cum se curata nucile pentru gospodinele mai tinere dar si pentru alte persoane care nu au facut niciodata astfel de dulceata
Acum dupa ce nucile sunt curatate,se pun in vasul pe foc care in prealabil s-a facut un sirop legat din apa si zahar
Se fierb la foc mare adunand spuma care se formeaza,la mine nu veti vedea nici o dulceata facuta la foc mic,fiarta cateva ore,pentru ca-si schimba culoarea,siropul de asemenea iar mie nu-mi place deloc
Toata operatiunea nu dureaza mai mult de 45min cu conditia ca vasul trebuie supravegheat si sa se amestece
La final se stoarce lamaia,se mai lasa cateva clocote apoi se opreste focul
Dulceata se pune fierbinte in borcane curate,se infileteaza capacele,se rastoarna si se sprijina pe capace 10-15mi pentru a-si forma vidul apoi se eticheteaza si se depoziteaza la camara
Sa va fie de folos!

 
 

0

Inghetata de litchi

Litchi,citita Lici,isi are originile in China si mai este numit pruna chinezeasca.Are gustul dulce de capsuna si trandafir iar cand este uscat de stafide
Litchi este benefic impotriva bolilor infectioase,in prevenirea formarii chegurilor in sange si a celulelor canceroase.
Are proprieteti diuretice si digestive,are efect energetic,scade tensiunea arteriala si favorizeaza formarea globulelor rosii,spune Wikipedia
Este o inghetata foarte,foarte gustoasa,se pregateste foarte repede si cu ingrediente putine
AVEM NEVOIE DE
1cutie de compot de litchi
1cutie lapte de cocos
2linguri fulgi de cocos
300g iaurt grecesc
2linguri miere
2plicuri zahar vanilat
Aici e compotul si fructele,poate ati vazut prin supermarketuri astfel de fructe

CUM SE PROCEDEAZA
Fructele de litchi se scurg din sirop,se pun in blender impreuna cu restul ingredientelor,se paseaza totul foarte bine
apoi se rastoarna in masina de inghetata a carui cuva a stat in congelator 2zile,se proceseaza 40min
Dupa acest timp daca tot nu este facuta,se tine cuva cu inghetata in congelator 15-20min apoi se proceseaza din nou;se poate intampla asa ceva din doua motive,continutul este prea lichid sau nu este suficient de rece pentru ca orice fel de inghetata se face,continutul care se pune in masina,trebuie sa fie foarte rece,de aceea si acesta va sta10-15min la congelator apoi rasturnat in masina
Se scoate inghetata intr-o cutie metalica sau de plastic cu capac si se lasa la congelator pana in momentul servirii
La servire,se tine cutia pe masa 10min apoi cu lingura speciala se pune inghetata in cupa,deasupra toping de ciocolata si se serveste
Sa va fie de folos!


 
 
0

Supa manastireasca de conopida

Am gasit reteta intr-o carte veche cu retete de post si cand am citit-o mi s-a parut interesanta asa ca m-am apucat de treaba iar finalul a fost unul spectaculos,chiar nu credeam ca va fi atat de buna supa
Practic este o supa crema dar facuta intr-un alt mod iar eu i-am adaugat lapte de cocos pentru ca am scapat-o si a scazut prea mult iar apa nu am vrut sa adaug!
AVEM NEVOIE DE
1conopida
2morcovi
1ceapa mare
4catei de usturoi
1cartof
6linguri ulei
sare
piper
cateva fire de marar
200ml lapte de cocos,doar daca uitati vasul pe foc si scade prea mult🙈🙈
CUM SE PROCEDEAZA
Conopida desfacuta buchetele,morcovii curatati si taiati rondele mai groase,spalate,scurse,se condimenteaza cu sare si piper,se adauga 4linguri cu ulei si se amesteca bine apoi se rastoarna intr-o tava cu hartie de copt si se lasa la cuptor 20min la 200grade,timp in care se amesteca din cand in cand sa nu se arda
apoi se scoate si se lasa sa se raceasca
In cele 2linguri de ulei ramase si 3linguri cu apa,se soteaza ceapa taiata marunt,usturoiul zdrobit si cartofii cuburi mai mari 2min
se adauga apoi 4cani cu apa,se lasa la fiert 15min,se adauga conopida si morcovul si se mai lasa 15-20min la fiert
Se scoate din supa conopida,cartoful,3 polonice cu supa,se mixeaza totul foarte bine
apoi rezultatul se rastoarna in oala

Se lasa oala pe foc sa mai dea in cateva clocote,se potriveste de gust,se opreste focul,se pune deasupra marar taiat marunt apoi se serveste
Pofta buna!



  


0

Pui cu rubarba

Asa cum v-am mai spus,rubarba se poate consuma atat la dulciuri cat si la diferite retete de mancare bineinteles cine mananca si-i place sosul dulce acrisor
Sunt multe retete cu fructe nu este ceva unicat,chiar si eu am facut mancare cu gutui,cu prune si au fost foarte bune
AVEM NEVOIE DE
1piept de pui
4tije de rubarba
sare
piper
5linguri ulei de masline
200ml vin rosu
2linguri zahar brun
DRESING
100g iaurt grecesc
1castravete mic
4ridichi
sare
piper
CUM SE PROCEDEAZA
Pieptul feliat,condimentat cu sare si piper,se pune intr-un bol si se adauga uleiul,se amesteca bine apoi se rastoarna intr-o forma termorezistenta,se adauga vinul apoi la cuptor va sta 30min la 160de grade
Dupa ce s-a rumenit,se scoate carnea pe farfurie
Rubarba cu capetele taiate,spalata,taiata cubulete,se pune intr-un bol si se amesteca cu zahar apoi se lasa deoparte 20min
Dupa acest timp,se rastoarna in forma,deasupra se pune carnea si la cuptor 15min
Pentru dresing,intr-un bol se amesteca iaurtul cu castravetele si ridichile curatate si taiate cubulete,sare si piper
Pe farfurie se pune friptura cu rubarba si alaturi dresingul
Pofta buna!




    
 

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme