Marinata de peste in sos de rosii


Nu,nu va ganditi ca este o reteta de marinata de pus la camara pentru iarna,este pur si simplu o mancare cu peste caruia eu i-am spus marinata pentru ca are un gust usor acrisor de la vin. Ingrediente:1kg de peste mare(eu am avut somn),2cutii de rosii in bulion,3-4 catei de usturoi,1pahar de vin rosu sec,sare,piper,dafin,cateva frunze de salvie,5linguri de faina,ulei pentru prajit
Pestele curatat,spalat,portionat,sarat,dupa 30min,se da prin faina si se prajeste in ulei incins;separat intr-o tigaie cu 3linguri ulei de masline,se caleste usturoiul pisat,impreuna cu rosiile mixate(sosul trebuie sa fie ca o pasta) si se lasa pe foc mic pana scade;intr-o cratita se pun bucatile de peste,vinul,dafin si salvia,se da intr-un clocot apoi se rastoarna sosul de rosii,se scutura cratita si se da la cuptor la foc mic 30-40min(depinde de cuptor) dupa care se poate servi;este o mancare absolut delicioasa si aromata
0

Prajitura cu visine2





Ingrediente:500g visine,1ceasca zahar,6oua,6linguri zahar pudra,6linguri faina,zeama de lamaie,2linguri cacao,arome
Visinile curatate de samburi,se tin intr-un castron cu ceasca de zahar cateva ore;galbenusurile frecate cu zaharul pudra,adaugi faina si albusurile batute spuma cu zeama de lamaie;imparti compozitia iar in una adaugi cacao si aromele;intr-o tava potrivit de mica cu hartie de copt,rastorni compozitia alba,deasupra cea cu cacao,apoi asezi visinile una langa alta si dai la cuptor 15-20min iar dupa ce s-a racit o tai si o pudrezi cu zahar farin
2

Gogosi turnate



De cate ori mi-e pofta de gogosi,doar aceasta reteta o folosesc pentru ca e mai rapida iar gogosile sunt pufoase;nu fac in cantitati mari ca sa se intareasca pana a doua zi,dintr-un kg de faina ies suficiente gogosi cat sa ne facem pofta!
Ingrediente:1kg de faina,1cubulet de drojdie,2oua,1ceasca cu iaurt,2linguri smantana,arome,lapte sau apa calda,1l de ulei pentru prajit
Drojdia dizolvata cu apa calduta,o rastorn in faina din castron,adaug restul ingredientelor,amestec bine apoi cu lapte sau apa calda amestec aluatul pana ajunge la consistenta smantanii;pun deasupra un prosop si las sa creasca aluatul;in ceaun pun uleiul sa se incinga bine,apoi cu lingura inmuiata in ulei,iau din aluat si pun la prajit;scot gogosile cu o spumiera pe prosoape de hartie,dupa care le transfer pe un platou si le pudrez cu zahar farin
0

Rosii umplute








Ingrediente:6rosii,100g paste scurte,2conserve mici de ton,2catei de usturoi,50g cascaval,2linguri pesmet,1/2 piept de pui,1cana mix de legume(la punga),1/2 pachet de unt
Rosiile spalate,taiate in doua,scos miezul,il toc marunt si-l pun intr-un vas in care mai adaug tonul scurs si maruntit,usturoiul pisat,sare,piper,pastele fierte si scurse si 1/2 cascaval ras;amestec bine,apoi umplu rosiile,le pun in tava de yena unsa cu unt,deasupra pun un cubulet mic de unt si restul de cascaval ras amestecat cu pesmet;pentru a doua umplutura,intr-o tigaie cu putin unt calesc pieptul cubulete mici,adaug mixul de legume,1ceasca cu apa si las sa fiarba pana scade,condimentez si umplu rosiile care au ramas iar deasupra pun cate 1felie de cascaval;dau tava la cuptor 10min,si se servesc calde.
0

Prajitura cu caise



Ingrediente:4oua,10linguri zahar,8linguri ulei,15linguri faina,200ml lapte,1praf de copt,arome,500g caise
Ouale batute bine cu zahar si zahar vanilat pana-si dubleaza volumul,adaug ulei cate putin,aromele,laptele si faina amestecata cu praful de copt;rastorn compozitia in tava cu hartie de copt iar deasupra pun jumatatile de caise;dau tava la cuptor 30min si tai prajitura rece.
0

Capsunata,caisata,zmeurata,visinata si alte bauturi




Ingrediente:cate 500g de fructe bine coapte si 1kg de zahar la 1sticla de 3l si alcool
Precizez ca bidoanele din fotografie,au capacitatea de 3l
Ce fac eu aici in fiecare an aproape,rezulta un lichior de fructe super aromat;pentru cine doreste mai tare in grade,reduce din zahar.
Fructele curatate,spalate,le pun in sticle iar deasupra cate 1kg de zahar,las sticlele pe balcon la soare,scuturandu-le mereu sa se topeasca zaharul mai repede dar atentie sa nu fermenteze daca sta prea mult in soare,dupa care le umplu cu alcool si le depozitez la camara,astepandu-si musafirii.
Poate vi se pare zahar mult in comparatie cu fructe;asa este,eu am vazut retete cu 3-4kg de fructe si 1kg de zahar,ceea ce mie nu-mi place absolut deloc!!!
Sa nu credeti ca aceste licori se fac doar din fructele prezentate aici,am facut si cu dude,afine,cirese amare dar nu le-am postat, pentru ca retetele sunt asemanatoare!
Aceasta reteta o am de la tatal meu,iar el mai pastra cate o sticluta din aceste licori(pentru musafiri importanti,spunea), si 2-3ani; era parca mai buna decat in primul an,datorita faptului ca a avut zahar suficient.
2

Specialitate de pui somon si cascaval








Ingrediente:piept de pui 2buc,100g somon afumat,1pachet surimi,200g cascaval,1leg,de ceapa verde,1ardei gras rosu,3 cuburi congelate de spanac,1ou,3-4 linguri de faina,1plic susan,salata verde
Sos:1radacina de hrean,100g branza feta,5linguri ulei de masline,5linguri smantana lichida
Pieptul,feliat,batut ca pentru snitele,pun deasupra somon si surimi,rulez,prind cu scobitoare,dau prin faina,ou batut,susan si pun la prajit in ulei mult,dupa care le scot pe prosoape de hartie;
Cascavalul,taiat cubulete,il pun intr-un castron si-l dau la microunde sa se topeasca;dupa care-l rastorn pe folie alimentara dubla,il aplatizez cu o lingura iar deasupra pun ceapa verde calita in unt cu spanac si suvite de ardei;rulez cu atentie cascavalul,strang bine la capete si-l dau la frigider sau putin la congelator sa se intareasca;in acest timp,fac sosul,pun in blender hreanul ras,ulei,cubulete de branza,procesez totul iar la urma subtiez cu smantana lichida si condimentez dupa gust;se serveste pe farfurie cu salata in care am pus suvite de ardei si ceapa verde,sare,ulei de masline si otet balsamic;alaturi ruloul taiat felii deasupra cu sos si de semenea cascavalul taiat.
0

Prajitura in trei culori





Ingrediente:4oua,150g zahar,1lingura unt,zahar vanilat,20ml lapte,250g faina,sirop colorat(eu am avut de trandafiri),1lingura cacao,1plic frisca,1praf de copt cu sofran(nou in comert)
Ouale,se bat bine cu zahar si zahar vanilat pana rezulta o spuma alba;untul se topeste in lapte,faina se amesteca cu praful de copt,cu untul si laptele,incorporandu-se la spuma de oua;aluatul se imparte in trei iar doua din ele se coloreaza;aceste foi se coc separat in tava cu hartie de copt(eu am pus in forma mica de tort,pentru ca din ingrediente rezulta aluat putin;cine doreste dubleaza ingredientele;intre timp se bate frisca dupa instructiunile de pe plic,blaturile racite,le-am insiropat cu un sirop facut din apa arome si zahar apoi am pus frica intre ele si de asemenea am imbracat prajitura tort in frisca;deasupra se orneaza dupa imaginatie.
2

Castraveti murati de vara




Ingrediente:pentru 1bidon de 5l,aveti nevoie de 4kg de castraveti,1capatana de usturoi,frunze de visin,bete de marar uscat,4l de apa,5linguri de sare
Castravetii spalati,se pun in bidon pe fundul caruia am pus frunze de visin bete de marar si usturoi taiat,pe la mijlocul bidonului mai pun bete si usturoi,deasupra la fel,si mai pun un bat sa nu se ridice la suprafata castravetii;pun apa fiarta cu sare,capaculsi 2zile tin bidonul in bucatarie,dupa care-l bag la frigider.Cat sta in bucatarie,este bine ca bidonul sa fie pus intr-un vas pentru ca fermenteaza si mai curge din zeama.
0

Fasole cu ciolan afumat

Aceasta este pregatita cu fasole din conserva Sun Food in 2017





Ingrediente:1kg de fasole,1rasol afumat,2cepe mari,1morcov,2ardei grasi,1cutie de rosii in bulion,verdeata,sare,1catel de usturoi,50ml ulei
Rasolul spalat in apa calda se pune la fiert,pana se desprinde carnea de pe os;se scoate din apa si de asemenea carnea de pe os,se taie in bucati mai mici sau dupa preferinta se lasa intreaga;avand mai multe persoane la masa si un singur rasol,sfatul meu e sa fie taiat.
Fasolea,curatata si pusa la inmuiat de seara,se pune la fiert pana pocnesc boabele;am vazut multe gospodine ca scurge fasolea de trei ori;dragele mele,toata rautatea se afla in interiorul bobului(stiti la ce ma refer);eu de cate ori fac fasole,mi-aduc aminte de mama cand imi spunea sa nu o scurg decat atunci cand "rade"adica pocnesc boabele;mai departe se scurge fasolea,se clateste cu apa rece de cateva ori apoi se pune din nou la fiert cu apa de la rasol;cand incepe sa clocoteasca,se adauga ceapa si ardeiul taiate marunt iar morcovul dat pe razatoare;separat intr-o tigaie cu ulei se calesc rosiile cu usturoiul zdrobit si bucatile de carne se adauga la fasole se condimenteaza dupa gust si se da vasul la cuptor 30-40min,dupa care se serveste cu verdeata deasupra si castraveti murati;in situatia in care s-a terminat carnea din fasole,se mai poate servi cu un carnacior prajit sau un ou romanesc (spart in apa)deasupra pe fasole,mie-mi place foarte mult pentru ca are un gust deosebit!
Intre timp,am mai facut fasole cu ciolan si pun poze tot aici pentru ca modul de preparare este acelasi,doar acritura difera(gogosari si sfecla rosie la otet)restul pozelor,sunt variante de servire a acestei gustoase mancare de fasole,atunci cand nu avem ciolan.

Un alt an 2021,aceeasi reteta,nu prea suntem amatori de asa ceva,doar cand avem pofte!
0

Salau cu sos de maioneza


Ingrediente:1kg de salau ,legume pentru supa(ceapa,morcov,pastarnac,telina),3cartofi,sare
Sos de maioneza:1ou,5linguri ulei de masline,1lingura mustar,3-4 catei de usturoi sau mai mult,depinde de gust
Pestele curatat de intestine si cu urechile scoase,spalat,dat cu sare,se lasa deoparte;intr-un vas se pune la fiert legumele intregi sau taiate,cu putina sare sau 1lingurita de vegeta;dupa ce au fiert se strecoara si in supa se pune pestele sa fiarba 10min;intre timp se pregateste sosul,intr-un bol inalt si ingust,se pune oul intreg(si albus),mustarul,uleiul,usturoiul pisat,putina sare,piper si cu ajutorul blenderului vertical,rezulta sosul de maioneza cu usturoi;se mai poate face si din maioneza obisnuita pe care toate gospodinele o fac,amestecata cu usturoi pisat.Se serveste pe platou,pestele alaturi de sos si cartof fiert;nu se mananca cu mamaliga;este considerat un aperitiv rece.
0

Budinca dulce cu spaghete





















Ingrediente:1pachet spaghete,300g branza de orice fel,6oua,3-4 linguri cu zahar,50g unt,vanilie,3-4 linguri cu smantana









Pastele fierte in apa cu sare,scurse,clatite sub jet de apa rece,se amesteca cu ouale batute ,sare,smantana,zahar,aromele si branza rasa;totul se rastoarna in tava unsa cu unt iar restul se pune deasupra pastelor;se da la cuptor 20-30min;se serveste calda dar si rece.
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme