Musaca de vinete in cocota












Musacaua este un preparat originar din Grecia,adus in tara noastra de greci in epoca fanariota;musacaua clasica este preparata din vinete si carne de miel amestecata cu vita,dar cu timpul,s-au creat multe preparate similare cum este si acesta;eu am facut o musaca (nu pot sa spun greceasca pentru ca nu este reteta originara),in vas frantuzesc si umplutura cu ceva tente italiene.
Cocote,le spun francezii la acele vase cum le spunem noi tuci;nu stiu din ce material sunt facute dar sunt foarte grele;tot cocote le spun si la acesta in care am facut eu musacaua si tot cocote sunt si aceste minuscule vase in care se pregatesc diferite dulciuri care se servesc direct din vas.
Ingrediente:300g carne tocata de curcan,1ceapa,1lingurita praf de usturoi,2-3rosii,1/2pahar de vin alb,2linguri ulei+50ml,2oua,2linguri smantana,1lingurita chimion macinat,felii subtiri de cascaval,patrunjel,sare,piper,2vinete
Vinetele taiate pe lung in felii subtiri,se dau cu sare,se lasa sa se scurga 10min,apoi se tamponeaza cu un prosop de hartie,se trec prin cele 50ml de ulei pus intr-o farfurie si se pun in tava pe hartie de copt;se tin la cuptor 5min dupa care se intorc,dupa alte 5min se scot pe o farfurie;in acest timp,in tigaia cu ulei se caleste ceapa taiata marunt,se adauga 2rosii taiate cubulete sau la blender,dupa ce a scazut apa din ele se adauga carnea,restul de condimente,se soteaza,pana nu mai are cocoloase,se adauga vinul,putina apa,se mai lasa la foc mic pana scade,dupa ce s-a racit putin se adauga 1ou,patrunjel tocat,se potriveste de gust si se da deoparte;pe fundul cocotei se pun rondele de rosii,apoi se capitoneaza cu felii de vinete,in asa fel ca jumatate de felie sa ramana peste marginea vasului(merg 2felii),pe mijloc se pune jumatate din cantitatea de carne,deasupra rondele de rosii,felii de cascaval;urmeaza restul de carne,rosii,cascaval si se acopera cu vinetele de pe marginea vasului;oul batut se amesteca cu smantana,se rastoarna deasupra si se da la cuptor 20-30min.Se serveste calda dar si rece este buna;va invit sa incercati!!
2

Oua cu rosii






Cine este apropiata de varsta mea,poate-si mai aduce aminte de aceasta reteta;pe timp de vara era foarte des facuta,era foarte gustoasa si slava Domnului,nimanui nu i-a crescut colesterolul de la oua
Ingrediente:2oua,2rosii,sare,piper,1lingura de ulei,patrunjel verde,1catel de usturoi sau praf
In tigaie pui ulei,apoi rosiile taiate marunt sau la blender,dupa ce a scazut apa din ele,adaugi ouale batute cu sare,piper,usturoi,adaugi patrunjelul si rastorni peste rosii;amesteci mereu pana cand ouale s-au strans;eu le-am servit cu paine prajita.
3

Smoothie de pepene verde




Este cea mai simpla bautura facuta din fructe,pentru faptul ca pepenele este foarte zemos,dulce si nu trebuie sa-i mai adaugi nimic,doar ceva arome dupa preferinta,cu conditia sa fie consumat imediat
Ingrediente:pepene si bunavointa
Pui in blender miez de pepene curatat de seminte si servesti in pahare inalte cu gheata si menta verde;in situatia in care nu e suficient de dulce,mai adaugi miere de albine.
5

Dulceata de caise cu levantica







Profit de faptul ca mai sunt caise pe piata,fructele mele preferate si fac tot ce-mi trece prin minte,si cum am gasit prin camara zaharul gelifiant adus din Franta si reteta de asemenea, l-am folosit acum sa-i aflu "puterile"!!
AVEM NEVOIE DE:1kg de caise fara samburi,500g zahar gelifiant,1linguri flori de levantica ,1pahar cu apa,cateva migdale
Am pus caisele in vas, spalate,curatate de samburi si taiate impreuna cu zaharul,am amestecat bine si le-am lasat cateva ore sa-si lase sirop;am pus vasul pe foc impreuna cu florile de levantica,apa si am amestecat mereu,cam 20-30min;spre sfarsit am adaugat si migdalele apoi am pus dulceata fierbinte in borcane.
1

Ciuperci umplute pane









Ingrediente:500g ciuperci,branza topita feliata,1ou,1ceasca faina alba,1ceasca pesmet,sare,piper,cimbru uscat,praf de usturoi,ulei pentru prajit
Garnitura:1ceasca orez,1ceasca mazare congelata,3linguri ulei,1ceapa,sofran,sare,piper
Ciupercile curatate,indepartate coditele,se lasa deoparte;
in 3boluri se pun:oul batut,faina iar in al treilea se pune pesmetul amestecat cu sare,piper,putin cimbru,1lingurita de praf de usturoi
Se cupleaza cate 2palarii,in interior se pune cate o felie de branza topita(impaturita),se dau palariile prin faina foarte bine,apoi prin ou si de asemenea tot foarte bine se da prin pesmet dupa care se pune la prajit in ulei mult si se scot pe servetele;
pentru garnitura intr-un vas se pune ulei,se caleste putin orezul fara sa-si schimbe culoarea,se adauga 3cesti de apa,mazarea,ceapa taiata in sferturi,1lingurita rasa de sare,se pune capacul si se lasa la fiert la foc mic;cand este aproape gata,se scoate ceapa si se adauga cateva fire de sofran;
se serveste pe farfurie orezul pus in cercul de inox iar alaturi ciupercile.
5

Shaorma combinata











In ciuda tuturor altor pareri,mie-mi place foarte mult shaorma,mai ales cea facuta de mine;aceasta reteta o am de la o prietena de pe FB si este foarte lunga pentru ca are si carne de vita iar vita are alte amestecuri; la prima vedere mi s-a parut destul de complicata si cu multe ingrediente dar eu le-am redus,mai ales ca am facut doar cu pui;cu alta ocazie voi face si cu vita,in schimb ingredientele pentru amestecul de condimente l-am facut exact dupa reteta;ce mi-a ramas am pus intr-un borcan si folosesc la alte preparate sau alta shaorma;am mai adaugat si alte ingrediente,de aceea i-am spus combinata
Ingrediente:500g piept de pui,200g iaurt,1ardei gras rosu,1capatana de usturoi,sare,mustar,maioneza;aici am redus din ingrediente,am facut cu un pui foarte mic,pentru ca doar eu le-am savurat(mi-au iesit 2buc.)
Amestec de condimente:1/2lingurita piper alb,1lingurita piper negru,1lingura cardamom,1lingura cumin,1lingura boabe de coriandru macinate,1lingura nucsoara,1/2lingurita scortisoara,1/2lingurita cuisoare macinate,1lingurita praf de ghimbir,1/2lingurita paprika,1lingura praf de curry,1lingurita curcuma,1lingura praf de usturoi,toate amestecate intr-un bol
Marinata(cred ca se spune marinada):5linguri iaurt,1lingura mustar,1lingura amestec de condimente,1lingurita cardamom
Alte ingrediente:cartofi,ulei pentru prajitul cartofilor,varza alba,castraveti murati,sos de usturoi,ketchup si lipii.
Pieptul taiat cubulete,il pui intr-un bol impreuna cu ingredientele de la marinata,acoperi si lasi la frigider pana a doua zi,cand rastorni totul in tigaie(wok) pe foc,amesteci mereu pana scade iaurtul si carnea se proceseaza;cartofii curatati,taiati betisoare,prajiti si scosi pe prosoape de hartie;ardeiul gras curatat de seminte,taiat julien;varza taiata fideluta;iar castravetii cuburi;
Pe lipie pui cartofi,carne,ardei,varza,castraveti,deasupra sosurile,impachetezi si pui pe gril;eu pana am montat-o pe a doua,prima mi s-a cam ars.
Acum vreau sa va spun ca este f.foarte buna,dar fiecare poate reduce din ingrediente dupa plac;o alta reteta o gasiti tot aici daca ve-ti cauta la Shaorma.
Pofta buna si nu uitati de nectar,sau de ce nu o bere!!!
Scuze,imaginea cu ardei gras rosu,face parte din alta reteta si nu am stiut sa o sterg.
3

Clatite cu sirop de violete










Ingrediente:2oua,1cana cu faina,un praf de sare,400ml lapte,50ml sirop de violete,2linguri ulei iar pentru umplutura diferite gemuri si dulceata
Se face un aluat de clatite cu ouale batute cu un praf de sare,se adauga ulei,faina,laptele cate putin si amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase iar la urma siropul de violete;se lasa 25min sa se odihneasca apoi se fac clatitele in tigaie;dupa ce sunt gata,se umplu cu diferite gemuri.Eu am folosit gem de visine,dulceata de dude,dulceata de trandafiri,nutela cu fulgi de migdale si gem de caise;pentru cine-i curios,toate retetele se gasesc pe blog.
3

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme