Ficatei cu cartofi rantaliti

 Am mai facut astfel de cartofi cu ceva timp in urma pentru o provocare,nu stiam ce inseamna rantaliti,mi-am dat seama dupa ce am terminat de facut reteta,este un regionalism ardelean si inseamna zdrobiti si se fac in multe feluri, de aceasta data sunt amestecati cu paste,se pot manca asa simplu dar eu am pus alaturi cativa ficatei daca tot i-am facut si au fost super buni!

AVEM NEVOIE DE
500g ficatei de pui
3linguri ulei
50g unt
50ml vin alb
3catei de usturoi
sare
piper
CARTOFI RANTALITI
500g cartofi
2cepe
sare
piper
3linguri ulei
150g paste 
1lingurita cu boia
CUM SE PROCEDEAZA
Ficatul curatat,bine spalat,il pui in oala cu apa si sare cand clocoteste si-l lasi 5minute sa fiarba dupa care-l scoti intr-o sita si-l lasi sa se scurga bine
In tigaia cu unt si ulei,adaugi ficatul,amesteci din cand in cand,adaugi usturoiul zdrobit,vinul,putina apa si-l lasi sa fiarba pana scade iar la urma condimentezi cu sare,piper si putin cimbru
Cartofii curatati,spalati,taiati cuburi,fierti in apa cu sare pana se fac moi si apoi strecori
Intr-o tigaie cu ulei calesti ceapa,adaugi sare si piper dupa gust,boia dulce sau iute dupa preferinta,adaugi cartofii si amesteci bine totul apoi cu o furculita incepi sa zdrobesti totul dar nu de tot iar la final adaugi pastele fierte si bine scurse



Pe farfurie pui doua trei linguri cu cartofi,alaturi ficatei,sos si pofta buna!
 

 

0

Chec marmorat

 Am cumparat de la Auchan un chec marmorat,asa pe pofte,a fost foarte bun,mi-a placut dar respectivul chec,era adus din Franta,totul pe cutie era scris in franceza
Ei bine nu m-am lasat pana nu am gasit aceasta reteta,am gasit-o,am facut checul si pentru ca mai aveam putin din cel cumparat,am facut o degustare din ambele si sa nu credeti ca ar fi fost ceva care sa le deosebeasca pe cel facut de mine cu cel cumparat,au fost identice,a fost pentru mine cea mai mare surpriza placuta,incredibil,aveau acelas gust!!
AVEM NEVOIE DE
3oua
100g faina de migdale
75 g faina alba
100g zahar
100ml ulei
50g unt moale
un praf de sare
50ml lapte
20g cacao
1lingurita extract de vanilie
1/2lingurita bicarbonat
1lingura cu zeama de lamaie
CUM SE PROCEDEAZA
Galbenusurile frecate cu jumatate din cantitatea de zahar pana rezulta o crema spumoasa,adaugi untul moale si mixezi bine apoi ulei cate putin cum faci la maioneza,apoi laptele si amesteci incet,bicarbonatul stins cu zeama de lamaie,cele doua fainuri apoi omogenizezi
La final amesteci usor cu albusurile batute spuma cu un praf de sare si restul de zahar,imparti compozitia in doua boluri,in primul amesteci cacao si daca e nevoie,adaugi 1 lingura cu lapte iar in al doilea esenta de vanilie

 
In tava rotunda de 20cm diametru cu hartie sau unsa,pui intercalat cu o lingura mare din cele doua aluaturi,eu am folosit tava inima

La cuptor va sta 45min la 180de grade iar dupa ce s-a copt,scoti pe platou si pudrezi sau nu
 

S-a crapat dar dupa ce se raceste putin se aseaza
 



 Sa va fie de folos!


0

Cartofi gratinati cu ciuperci

 Imi plac ciupercile,imi plac mancarurile in care adaug ciuperci,au un gust deosebit si de aceasta data am facut un amestec cu ce am gasit prin frigider,le-am gratinat si la cuptor cu ele
Bun,foarte bun a fost!
AVEM NEVOIE DE
500g cartofi
200g ciuperciShimeji
1ceapa
3linguri ulei
100g bacon
50ml vin alb
1/2lingurita cimbru
5fire usturoi verde sau 5catei
sare
GRATEN
3oua
2linguri smantana fermentata
100g cascaval ras
parmezan
CUM SE PROCEDEAZA
Fierbi cartofii curatati in apa cu putina sare doar 10-15min,dupa care-i scoti intr-un vas
In acest timp,in tigaia cu ulei calesti ceapa taiata marunt si firele de usturoi sau cateiii zdrobiti,adaugi baconul taiat cubulete,apoi ciupercile,amesteci totul bine iar dupa ce a scazut apa din ciuperci,adaugi vinul,lasi 2min.sa fiarba apoi opresti focul,condimentezi cu sare,piper,cimbru si amesteci apoi lasi deoparte
 
Zdrobesti cartofii cu o furculita dar nu tare,pui intr-o tava sau vas de yena,deasupra amestecul de ciuperci,intinzi pe toata suprafata iar la final pui deasupra cu lingura,amestecul de oua,cascaval,smantana si dupa nivelare,parmezan din belsug

 

 


 

La cuptor va sta 30-40min la 180de grade
Dupa ce incepe sa se desprinda de margini si s-a rumenit deasupra,scoti tava si pui pe farfurie daca va place calda,mie da!


Pofta buna!
  

0

Gulas

 Cand am facut cumparaturi la Kaufland,am cumparat un plic pentru gulas iar cum imi place foarte mult,l-am gatit
Este mancarea traditionala a ungurilor dar s-a raspandit si pe la noi,mai ales prin Ardeal,nu intru prea adanc in descrierea acestui preparat pentru ca nu stiu si apoi pe mine personal,ma intereseaza mai mult gustul decat istoricul!
Din cate stiam si eu pentru ca mai am pe aici retete de gulas,apoi cu ajutorul plicului,am reusit sa finalizez un super gulas,cu galuste la fel de bune
 

AVEM NEVOIE DE
1plic condimente pentru Gulas
600g carne de vita
100ml ulei
100ml vin alb
5catei de usturoi
4cartofi
4cape
2ardei grasi rosii
1frunza de dafin
1borcan rosii cubulete
GALUSTE
100g faina
1ou
un praf de sare
CUM SE PROCEDEAZA
Prajesti carnea spalata si uscata intr-o tigaie cu ulei incins,apoi o scoti in cratita si adaugi ceapa taiata marunt,usturoiul zdrobit,borcanul cu rosii,continutul plicului,4linguri cu ulei de la prajit,1cana cu apa,dafinul,vinul si lasi la fiert incet cu capac30min,amestecand din cand in cand
Dupa acest timp,daca carnea este aproape fiarta,adaugi cartofii taiati in sferturi,ardeii suvite,mai completezi cu apa  si lasi sa fiarba in continuare
In acest timp,faci amestecul pentru galuste,formezi un aluat potrivit de tare,il rulezi pe masa infainata intr-un sul cate grosimea unui deget de barbat,apoi tai sului in portii mici de 1cm,le amesteci cu faina sa nu se lipeasca intre ele si le mai lasi putin deoparte pana clocoteste apa cu sare de pe foc

 
Pui galustele intr-o sita si cerni excesul de faina apoi le dai drumul in oala cu apa si lasi sa fiarba10min,incerci una cu o furculita sa nu fie tare la mijloc,apoi le strecori 
Carnea si cartofii daca sunt fierti,adaugi galustele,mai lasi 5min sa-si ia toate aromele iar dupa ce a scazut putin,potrivesti de gust,adaugi patrunjel,amesteci si opresti focul

 
 

 

     
Pofta buna!

0

Tarta cu pui si ciuperci

 Mmm ce mult imi plac taretele cu tot felul de combinatii,mai ales daca are si ciuperci,suuper bune!!
AVEM NEVOIE DE
400g aluat de foitaj
1piept de pui
1ceapa
30ml ulei
200g ciuperci Shimeji sau alt soi
3oua
200ml smantana lichida
sare
piper
putin cimbru
putina pudra de usturoi
1lingura cu faina
150g cascaval ras
50ml vin alb
CUM SE PROCEDEAZA
Pui aluatul in tava de tarta,intepi cu o furculita apoi lasi deoparte
Pieptul spalat,uscat,taiatcubulete mici,il pui intr-un bolsi-l amesteci cine cu sare,piper dupa gust,cimbru si usturoi  
In tigaia cu ulei,pui ceapa taiata marunt,dupa 1min.adaugi pieptul,pui capac si amesteci din cand in cand,adaugi apoi ciupercile,amesteci iar dupa ce a scazut apa din ele,adaugi vinul si putina apa,lasi sa fiarba pana scade,dai deoparte iar dupa ce s-a racit,rastorni in tava
 

 
Intr-un bol amesteci ouale cu un praf de sare,faina,smantana si dupa omogenizare rastorni in tava,deasupra pui cascavalul ras si la cuptor va sta 30min la 180de grade
Dupa ce s-a racit putin,scoti pe platou,tai si servesti daca va place calda

 



Pofta buna!
 


0

Prajitura cu zmeura

 Zmeura este fructul meu preferat si de aceea le adaug aproape in orice prajitura iar rezultatul este unul deosebit

AVEM NEVOIE DE
5oua
1cana cu zahar
1cana cu faina
5linguri ulei
un praf de sare
1plic praf de copt
1plic zahar vanilat
100g zmeura
esenta de zmeura
CUM SE PROCEDEAZA
Galbenusurile frecate cu jumatate din cantitatea de zahar,cand rezulta o crema albicioasa si spumoasa,adaugi uleiul cate putin si mixezi continuu apoi amesteci usor cu albusurile batute spuma cu un praf de sare si restul de zahar,zaharul vanilat,esenta de zmeura iar la final amesteci usor cu faina cernuta cu praful de copt
Dupa omogenizare,rastorni in tava rotunda de 24cm unsa ,deasupra pui zmeura si alte fructe daca ai,apoi la cuptor va sta 30min la 180de grade,pana trece testul cu scobitoarea



Dupa ce s-a copt,scoti pe platou,pudrezi cu zahar pudra, tai si servesti!
 

 
Sa va fie de folos!

0

Chec cu nuca si cacao

 Pentru ca am ramas in urma foarte mult cu postarile,sanatatea bat-o vina,sa nu va asteptati la multa introducere,cum de altfel nici mie nu-mi place sa plictisesc cititorii.
Am in congelator fructe si acum pentru ca se apropie primavara-vara cu pasi repezi si apar fructele proaspete,incerc sa le adaug prin diverse prajituri chiar daca nu cere reteta dar nici rau nu face!
AVEM NEVOIE DE
4oua
5linguri cu zahar
1cana cu faina
1plic praf de copt
1plic zahar vanilat
4linguri ulei
4linguri lapte
1lingura cacao
esenta de lamaie
un praf de sare
miez de nuca
fructe mici
CUM SE PROCEDEAZA
Galbenusurile frecate cu ulei cate putin ca la maioneza,adaugi 3linguri lapte,cateva picaturi de esenta de lamaie,amesteci usor apoi cu albusurile batute spuma tarecu un praf de sare,zahar si zahar vanilat iar la final,amesteci usor cu faina cernuta si praf de copt
Dupa omogenizare,imparti aluatul in doua boluri,in primul adaugi cateva coacaze(optional) iar in al doilea,cacao cernuta si laptele oprit
 

 
In tava rotunda de 20cm diametru,pui intercalat cu lingura pana se termina,deasupra pui miezul de nuca taiat si la cuptor va sta 30min la 180de grade




   Dupa ce s-a racit putin,tai si servesti!
       Sa va fie de folos!

              Un gust maxim!                                                                                                                                   
 
0

Sarmalute cu ciuperci si pasat

" Crupele sunt boabele decojiteale diferitelor ceriale cum ar fi ovaz,grau,secara si orz
Crupele sunt ceriale integrale care includ germenii de ceriale si portiunea de tarate bogate in fibre,precum si endospermul,iar crupele pot fi produse si din seminte pseudocereale cum ar fi hrisca"
Sursa Wikipedia
Aceste sarmalute imi amintesc de copilarie cand mama ne facea la inceputul postului Craciunului si nu numai iar gustul era incredibil de bun!
AVEM NEVOIE DE
500g ciuperci
4cepe
2morcovi
1cutie rosii cubulete
2linguri pasta de ardei
20ml ulei
100g pasat sau crupe cum sunt cunoscute in alte parti
sare
fulgi de ardei iute
patrunjel
4linguri orez
1lingurita cu cimbru
1cana suc de rosii
varza murata
CUM SE PROCEDEAZA
In cratita cu ulei,pui ciupercile curatate daca e cazul,taiate cubulete,dupa ce a scazut apa din ele,adaugi ceapa taiata marunt,morcovul ras fin,amesteci bine,lasi pe foc cateva minute,adaugi apoi cutia cu rosii,pasta de ardei,fulgii de ardei,1lingurita cu sare,cimbru,1pahar cu apa si lasi pe foc amestecand pana scade
 
In acest timp,pasatul spalat foarte bine in cateva ape reci pana sunt eliminate toate cojile care sunt amestecate de la macinat,apoi il pui intr-un vas cu apa si sare pe foc sa fiarba 5-10minute,la final il scurgi si-l amesteci in compozitia de ciuperci

 
Dupa ce ai amestecat bine,adaugi si orezul,mai lasi pe foc sa scada bine,adaugi verdeata si opresti focul,lasi umplutura sa se raceasca foarte bine,eu de fiecare data cand fac sarmale de post,pregatesc umplutura cu o zi inainte sa fiu sigura ca se intareste
Am pus in umplutura si putin orez pentru ca se leaga mai bine,am mai facut odata si m-am chinuit foarte mult pentru ca se risipea umplutura pe frunza.
 

 
Cat timp se raceste umplutura,pregatesti frunza,daca e sarata sau acra,o tii 30minute in apa rece,apoi in cratita pui pe fundul ei o crenguta de cimbru,acoperi cu varza taiata marunt si incepi sa infasori sarmalele,le pui una langa alta,dupa ce ai terminat pui sucul de rosii,acoperi cu varza taiata marunt,peste sarmale pui un capac sau o farfurie si apa cat sa le cuprinda apoi la cuptor la foc mediu 45min,la jumatatea timpului,verificand daca mai e nevoie de lichid apoi continui gatirea
 



 La masa,sarmale fara mamaliga nu se pune problema,cel putin in familia noastra iar smantana este optionala
 
Pofta buna!
 



  
 

2

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme