Chec cu gutui

Daca tot aveam un borcan cu dulceata de gutui care nimeni nu intreba de ea,am adaugat-o aici si rezultatul a fost unul gustos si aromat.
AVEM NEVOIE DE
4oua
200g faina
100g zahar
1plic praf de copt
1lingura bicarbonat de sodiu
coaja rasa de lamaie
esenta de rom
4linguri pline cu gem sau dulceata de gutui
cateva visine din compot
CUM SE PROCEDEAZA
Glbenusurile frecate cu zahar iar dupa ce a rezultat o crema spumoasa,se adauga aromele,la final dulceata,se omogenizeaza si se lasa deoparte
  
Albusurile batute spuma tare cu un praf de sare,se amesteca usor cu galbenusurile iar la final cu faina amestecata cu praf de copt si bicarbonat
 Se rastoarna intr-o tava mare sau doua mici cu hartie de copt,deasupra se pun visinile din compot apoi la cuptor va sta 30-40min la 180de grade
Dupa ce s-a racit se scoate din tava,se pune pe un platou se pudreaza cu zahar si se taie
Eu am ramas foarte surprinsa de aceasta culoare si nici acum nu-mi explic,de ce aluatul este alb si checul este maro??poate spuneti ca este ars,nu-i ars pentru ca arsura nu arata asa,cred totusi ca de la dulceata!!

 

0

Iepure la cuptor cu ciuperci

Cand am facut saptamana trecuta iepure la tava,am oprit jumatate si acum l-am facut tot la cuptor dar cu ciuperci,bun si asta!
AVEM NEVOIE DE
500g carne de iepure
280g ciuperci(o cutie)
200g rosii cubulete Sun Food
200ml vin rosu
3linguri ulei de masline
1capatana de usturoi
sare
piper
putin cimbru
CUM SE PROCEDEAZA
Carnea portionata,condimentata cu sare,piper,cimbru si usturoi pisat pus peste bucatile de carne,se pun apoi in tava unsa cu ulei,se adauga vinul,aceeasi cantitate de apa,se acopera cu hartie de aluminiu si la cuptor va sta 40min la 200grade
Dupa acest timp,se scoate tava,se adauga ciupercile,rosiile si se mai lasa 30min la 180de grade
Se serveste imediat cu acritura de sezon,eu am avut salata de varza rosie


  

0

Taitei de casa

Cum se fac exact taiteiii in casa,am primit multe intrebari si acum i-a venit randul la postare,eu nu am schimbat cu nimic reteta chiar daca am vazut in stanga,in dreapta multe alte adaugiri, am ramas pe vechi cum se spune si fac reteta exact cum o facea mama!
Am si masina dar credeti-ma ca nu fac taiteiii cat munca dupa, trebuie s-o spal si nici cand ii pregatesc nu pot fi singura,asa ca-mi vine mult mai usor  sa-i fac la mana
AVEM NEVOIE DE
1ou
un praf de sare
faina
CUM SE PROCEDEAZA
Intr-un bol se bate oul cu un praf de sare apoi se adauga faina cate putin amestecand cu furculita
Aici am folosit o cana cu faina ca sa va dati seama cata faina se consuma pana la final
   Cand a ajuns aluatul in castron de nu se mai poate amesteca cu furculita,se rastoarna pe masa pudrata cu faina tot din cana si se framanta adaugand faina pana rezulta un aluat potrivit de tare
Se lasa cateva minute sa se odihneasca apoi se intinde cu sucitorul o foaie subtire iar pe masura ce se intinde foaia,se mai pune faina pe ea,asa ca sa nu se lipeasca
Dupa ce a rezultat o foaie subtire,acum sunt doua metode sau se ruleaza si se taie taiteiii subtiri,in acest caz rezulta niste taitei foarte lungi,sau cum fac eu,tai foaia rezultata in fasii late de 3degete,se pun una peste alta apoi se taie cat crede fiecare de lati
Dupa ce s-au taiat,se pun intr-o sita si se cerne surplusul de faina apoi se intind pe o hartie si se lasa deoparte pana cand este momentul de pus in ciorba au alta mancare
Sa va fie de folos!



 
0

Ciorba de cocos de tara

Am primit un cocos,initial as fi vrut racitura sa fac dar daca tot nu am facut si de mancat cred ca sunt zeci de ani,a facut o ciorba exact cum o facea mama,cu taitei de casa
Bun rau a fost!
AVEM NEVOIE DE
tacamul de la cocos
1ceapa
1morcov
1ardei kapia
1felie de telina
4linguri pasta de ardei
1l de bors
sare
fulgi de chili
leustean
taitei
1ou
CUM SE PROCEDEAZA
Se portioneaza tacamul,se spala,se pune in oala cu apa pe foc si se fierbe 20min pana iese la suprafata spuma neagra si urata(asa se intampla cu majoritatea pasarilor de tara) apoi se arunca apa,se spala carnea de spuma care a ramas pe ele,se spala si oala si se pune din nou la fiert cu apa  si 1lingura cu sare
Am vazut ca marea majoritate a gospodinelor nu arunca prima apa,doar aduna spuma,zice ca nu mai are gust,aiurea cum nu mai are gust,dar e frumoasa ciorba tulbure  cu o culoare nedefinita pusa in farfurie???  probabil le place!
Cnd incepe sa fiarba,se adauga legumele taiate cubulete sau rase cum fac eu
apoi pasta de ardei,fulgii de chili si se lasa la foc mic si cu capac sa fiarba 45-50min
Dupa ce carnea este fiarta,se adauga borsul fiert separat,leusteanul iar cand incepe sa clocoteasca se adauga taiteiii si se micsoreaza focul
Dupa ce taiteiii s-au ridicat la suprafata,semn ca sunt fierti,se potriveste de gust,apoi se adauga oul batut,se opreste focul si se amesteca putin ca sa nu stea gramada oul


Reteta pentru taitei o gasiti Aici
Sa va fie de folos!
 

0

Saramura de macrou

O mare consumatoare de peste,va spune ca cel mai bun peste special pentru saramura,este macroul dar filetat,are un gust senzational ia priviti aici!!😅😅
AVEM NEVOIE DE
1kg macrou
1ardei kapia rosu
2-3rosii
1capatana de usturoi
sare
fulgi de chili
cimbru
1/2lingurita vegeta
1lingura ulei
CUM SE PROCEDEAZA
Pestele cu capul si coada taiate,apoi curatat de intestine,filetat,spalat,uscat cu prosoape de hartie,pudrat cu sare se lasa deoparte cateva minute sa-si ia sare
Ardeiul curatat,taiat in sferturi,spalat,rosiile spalate,se lasa deoparte si ele 
Se pune pestele pe gratar pentru 2min pe fiecare parte apoi se scoate pe farfurie
eu am ramas fara gratar si folosesc o tigaie Tefal si daca e gras,nu e nevoie de ulei

 In locul pestelui,se pun rosiile si bucatile de ardei,se lasa si ele cateva minute apoi se scot pe farfurie
Se pun in blenderul mic rosiile,ardeiul curatate de coaja si usturoiul curatat iar dupa ce a rezultat o pasta,se scoate intr-un bol


 Se pune intr-un vas 2-3cani cu apa depinde cat peste aveti,daca sunt doar doua fileuri,bineinteles ca apa va fi mai putina,vegeta,putin cimbru,sare,fulgi de chili,pasta de usturoi,ulei iar cand incepe sa clocoteasca se adauga pestele,se lasa 1-2min sa fiarba apoi se opreste focul iar la final se potriveste de gust
Se serveste cum altfel decat cu mamaliga si ardei iute
Sa va fie de folos!

 
 

0

Placinta cu bostan si mere

Cu aceasta placinta mi-am dat pe spate familia,pentru ca am schimbat putin modul de pregatire fata de cele facute pana acum,super buna a fost!
AVEM NEVOIE DE
ALUAT:
500g faina
1plic drojdie
2oua
50g unt
300ml lapte
sare 
UMPLUTURA:
2kg bostan
1kg mere
1cana cu nuci macinate
1lingura scortisoara
2linguri zahar
un praf de sare
2linguri ulei
CUM SE PROCEDEAZA
Se pregateste mai intai umplutura ca sa sa raceasca suficient
Bostanul curatat de coaja si seminte,feliat,se rade apoi se caleste intr-un vas cu ulei,zahar si un praf de sare si se amesteca din cand in cand
  
Dupa 10 minute,se adauga merele curatate si rase,se amesteca totul foarte bine,
dupa 3-4min se da vasul deoparte,se rastoarna totul intr-o sita iar sita pusa intr-un castron unde sa se scurga tot sucul din bostan si mere
Ideal ar fi ca sa se lase pana a doua zi la frigider iar a doua zi se pune intr-un castron,se adauga scortisoara,nuca macinata si se amesteca bine totul apoi se lasa deoparte
Pentru aluat se pune faina intr-un vas,se adauga drojdia,putina sare,ouale batute,se amesteca cu o furculita apoi se adauga laptele cald cate putin,pana devine un aluat lipicios
Nu trebuie adaugat laptele tot odata pentru ca este posibil ca sa fie nevoie de mai putin sau chiar mai mult,depinde de faina.Se incepe framantatul adaugand cate putin unt topit iar dupa ce s-a incorporat tot,se acopera vasul si se lasa la crescut 45-50min
Dupa acest timp,se imparte aluatul in 4 sau 5bucati,depinde cat de mare este tava,se intind foi subtiri ,se pune pe fiecare care 3-4linguri umplutura,se intinde pe toata suprafata,apoi se ruleaza,si fiecare rulou se pune in tava unsa cu ulei
Rulourile se ung cu o pensula cu siropul care s-a scurs din bostan si mere,se acopera cu un prosop iar dupa 15-20min se mai ung o data apoi se lasa la cuptor 40min la 160de grade
Dupa 30de minute,se scoate tava si cu lingura se pune restul de sirop peste toata placinta si se lasa in continuare 10-15min pana se rumeneste
Dupa ce s-a copt,se scoate tava,se acopera cu un prosop de bucatarie iar dupa 20min se pudreaza cu zahar,se taie si se serveste
Sa va fie de folos!



0

Costite de porc cu mazare

Cam de mult nu am facut mancare cu mazare si acum chiar mi s-a facut pofta
AVEM NEVOIE DE
500g costita de porc
1cutie cu mazare
1ceapa
1morcov
2linguri pasta de ardei
2cartofi
20ml ulei
2catei de usturoi
1frunza de dafin
sare
marar
CUM SE PROCEDEAZA
Costita portionata,spalata,se rumeneste putin in ulei apoi se scoate pe o farfurie
In uleiul ramas se caleste ceapa si usturoiul taiate marunt,morcovul ras fin,se adauga pasta de ardei,frunza de dafin
apoi costita,1cana cu apa si se lasa la fiert 20min
Dupa acest timp se adauga cartofii curatati si taiati cubulete,mazarea cu tot cu zeama din cutie si se lasa pe foc pana scade si sunt fierte carnea si cartofii
La final se condimenteaza dupa gust,se adauga mararul,se mai lasa 1-2min apoi se opreste focul si se serveste
Sa va fie de folos!

  

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme