Placinta cu urda si marar































Ingrediente:1pachet de foi de placinta,1kg de urda,5oua,3leg.de marar,2leg.de ceapa verde,sare daca e nevoie,100g unt topit











Urda,amestecata cu ouale batute,mararul taiat ,de asemenea si frunzele de ceapa,condimentezi cu sare daca urda este nesarata,pui cate 3linguri pe foaia de placinta unsa cu pensula cu unt topit,rulezi si pui intr-o forma rotunda,de asemenea unsa cu unt;procedezi asa pana ajungi in mijlocul formei;deasupra,bati un ou,amesteci cu 2-3linguri de lapte,iaurt sau smantana(fiecare ce are prin frigider),apoi dai forma la cuptor la foc moderat 30-45min;trebuie sa ai neaparat o bere cad faci placinta.
Reteta am vazut-o la vecina mea de cartier Violeta Postolache si am facut-o si eu ca prea frumos arata.
0

Dulceata de zmeura





















Ingrediente:1kg de zmeura,3cani de zahar,2cani de apa,1lamaie









Zmeura,curatata de codite,spalata intr-o sita sub jet de apa rece,o pun in siropul gros facut din zahar si apa;dupa 5min,adaug zeama de lamaie si pun dulceata fierbinte in borcane mici si curate.
Suntem in 2018 si va dati seama de cand nu am mai facut aceasta dulceata fara sa trec zmeura prin sita
Eram intr-o zi ploioasa si am avut multe fructe care urmau sa le fac si nu am vrut sa intru in noapte,asa ca le-am lasat cu samburi

0

Dulceata de capsune































Ingrediente:2kg de capsuni,1kg de zahar,1lamaie











Capsunile curatate,spalate,le pui intr-un vas in straturi intercalate cu zahar si sucul de lamaie;dupa 4-5 ore le pui la fiert la foc mare,spumuiesti,amesteci sa nu se lipeasca;atentie mare ca se umfla foarte repede;dupa 30-40min,facand testul cu picatura in apa rece,pui dulceata fierbinte in borcane,etichetezi si depozitezi la rece.











Eu,pregatesc gemurile si dulceturile la foc mare din mai multe motive:
se reduce timpul de fierbere
se elimina riscul de a se prinde de fundul vasului
si cel mai important,fructele  isi pastreaza culoarea si aroma
Pentru ca reteta e neschimbata,am facut dulceata si in acest an(2016)


































0

Socata













Sunt multe astfel de retete dar eu o folosesc mereu pe asta pentru ca nu am nevoie de cantitati mari,eu vreau doar socata nu vin de soc;stiti probabil ca se face vin daca sta mai mult timp.  AVEM NEVOIE DE:1borcan de 5l,7-8 flori de soc,4l de apa fiarta si racita,2lamai rase,stoarse de zeama si taiate marunt,100g stafide







CUM SE PROCEDEAZA:Toate ingredientele se pun in borcan,se acopera cu o panza,se da la soare,se tine 2zile amestecand din cand in cand,se strecoara se pune sucul in sticle si se da la rece.
E super bun si acidulat!
1

Sirop de menta







Ingrediente:200gmenta proaspata,1kg de zahar,2linguri miere,1,5l apa,colorant alimentar





Pui sa se topeasca zaharul in apa,adaugi menta spalata,lasi sa fiarba 5-10 min. dupa care o scoti,adaugi mierea si lasi sa fiarba incet pana se leaga bine siropul apoi adaugi colorant;





dupa ce a fiert,strecori siropul il pui in sticle si le depozitezi la rece;eu mai am sirop de 3ani si tot bun este;pentru o aroma mai puternica,poti pune menta mai multa.
0

Sirop de trandafiri


Daca tot am avut trandafiri,am facut si acest sirop bun de consumat cu sifon,apa minerala,dar si adaugat in diferite dulciuri.


















Ingrediente:500g petale de trandafir,1lamaie,1plic de sare de lamaie,4l apa,zahar









Petalele puse in castron si frecate bine cu sare de lamaie,apoi puse in oala cu 4l de apa iar dupa cateva clocote se acopera oala si se da la rece pana a doua zi;se strecoara petalele,se masoara apa cu o cana si la 2cani de lichid se pune 1cana de zahar;se lasa sa fiarba bine,sa se lege ca un sirop,se adauga sucul de lamaie si se pune fierbinte in sticle (ca pe suc de rosii);optional,pentru culoare se adauga colorant alimentar rosu.
0

Dulceata de trandafiri





















Ingrediente:300g petale de trandafiri speciali pentru dulceata,1kg.de zahar,1l de apa,1lamaie,1lingurita de sare de lamaie









Petalele ce partea alba taiata,le-am pus in castron cu sarea de lamaie si 2lingurite de zahar,le-am frecat foarte bine pana au capatat o culoare rosiatica si le-am pus la frigider;intr-un vas am facut siropul din zahar si apa pana s-a legat bine,facand testul cu picatura in apa rece,am adaugat petalele,am lasat sa fiarba 15min.spumuind daca e cazul,am adaugat zeama de lamaie,am oprit focul si am pus dulceata fierbinte in borcane apoi le-am pus in patura pana a doua zi cand le-am etichetat si depozitat in camara.
0

Chiftelute de dovlecei






















Ingrediente:1kg de dovlecei,3morcovi,200g branza de vaci proaspata,1capatana de usturoi,1ceapa,3oua,faina,sare,piper,ulei pentru prajit,4leg.de marar









Dovleceiii spalati se dau pe razatoarea cu ochiuri mici apoi se pun intr-o sita sa se scurga;in alt vas se dau morcovii tot pe razatoarea mica,se amesteca cu branza,ceapa tocata foarte marunt,usturoiul pisat,verdeata tocata marunt,sare,piper apoi dovlecelul stors foarte bine;totul se amesteca cu mana,cu lingura se ia din compozitie,se da prin faina,se modeleaza chifteluta si se pune la prajit in mult ulei foarte incins;se scot pe prosoape de hartie si se servesc cu cartofi prajiti sau doar cu rosii.
0

Ghiveci de legume











































Ingrediente:500g de rosii,2morcovi,1ceapa mare,3cartofi,1bostanel,1vanata,1ardei iute,1ardei gras,1mana de pastai,bame,1cana de suc de rosii,sare,50ml ulei













Toate legumele curatate,spalate,taiate rondele sau cubulete mai mari,se pun in tava;rondele de rosii si morcov apoi ceapa si cubuletele de cartofi,apoi dovlecel,vanata si ardei iute,deasupra ardei gras,pastai,bame si capac rondele de rosii;se condimenteaza,se adauga sucul de rosii si apa,tava data la cuptor la foc mic,acoperita cu folie de aluminiu timp de 1-2ore.













0

Peste prajit













Ingrediente:1kg de peste,eu de aceasta data am avut somotel,1capatana de usturoi,1-2rosii,faina,ulei pentru prajit







Pestele curatat,se apuca branhiile cu un cutit cu varful rotund,se trage si automat ies si intestinele apoi spalat,dat cu sare si-l mai las 30-40min;ildau prin faina si-l pun la prajit in ulei mult;il scot pe servetele de bucatarie;intre timp,usturoiul curatat,il pisez,il frec cu putin ulei,apoi il amestec cu rosiile oparite,curatate de coaja si seminte si date pe razatoare sau la blender;se serveste pe farfurie cu mujdei si mamaliguta
Ani diferiti si alte farfurii,2016 cu Livia si caras

Aici sunt cele mai frumoase farfurii,
In 2018 am avut pastrav mare si tare bun a fost!
In 2017 bucati mari de crap,la fel de bun
0

Supa de rosii cu galuste de gris




Astfel de supa,pe timp de vara mai ales,nu ne llipseste aproape de loc, dar si iarna o fac cu rosii conservate la borcan de mine, aunci cand mi-e pofta;este o supa gustoasa,hranitoare,avand multe legume dar si racoroasa vara!
















AVEM NEVOIE DE:1kg de rosii bine coapte,1ceapa,1bostanel,1morcov,1ardei gras,3catei de usturoi,1legatura de frunze de telina,2linguri ulei de masline sau obisnuit,2oua si gris pentru galuste









CUM SE PROCEDEAZA:Toate legumele curatate,spalate,le pun la fiert in oala de 5l cu apa si 1lingurita de sare;dupa ce a scazut la jumatate,semn ca legumele sunt fierte bine,strecor supa,legumele le dau la blender,le pun in oala,completez cu apa,adaug legatura de frunze de telina iar cand incepe sa clocoteasca,cu lingurita pun galustele si uleiul;aceste galuste de gris,eu pun pentru fiecare ou mai mare,doar putina sare si 4linguri de gris;amestec bine si le pun in momentul cand supa da in clocot;dau focul mic si pun capacul pentru 4-5min;este o supa hranitoare si racoritoare,se poate consuma dupa preferinta si calda si rece;cine doreste,o data cu legumele se pot fierbe pulpe,piept sau pui intreg,urmand sa fie folosite pentru un alt fel de mancare.
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme