Sunca cu boia

Dupa ce m-am casatorit si cat am stat la parintii mei,multe am avut de invatat,printre care si acest preparat;eu acum,nu am posibilitate sa afum toate "porcariile"pe care le fac dar va garantez ca sunt gustoase chiar daca nu sunt afumate
Ingrediente:sunca subtire cu tot cu soric luata de pe spate sau gusha,sare grunjoasa,5frunze de dafin,1lingura boabe de piper,1lingura boabe de ienibahar,1-2capatani de usturoi,amestec de boia dulce si iute,4l de zeama de varza
Sunca taiata in bucati potrivit de mari,o punem intr-un vas cu multa sare si o tinem acoperita 3-4zile,timp in care le mai intoarcem;dupa acest timp,punem intr-un vas pe foc zeama de varza,dafin,piper,ienibahar si lasam sa fiarba;sunca o scoatem din vas,trecem un jet de apa peste ea apoi o punem in vasul cu zeama de varza;lasam sa fiarba incet pana cand furculita intra usor in soric;scoatem sunca,o punem sa se scurga,intre timp curatam usturoiul si-l pisam foarte bine pana obtinem o pasta,luam fiecare bucata de sunca-i facem cate o gaura,agatam o bucata de rafie sau o sfoara,frecam sunca cu pasta de usturoi,o pudram cu amestecul de boia apoi o agatam undeva sa se usuce1-2zile,dupa care punem sunca la congelator in pungi.
Pentru cine are posibilitate de afumat,dupa ce este scoasa de la saramura,o afuma apoi urmeaza fiertul in zeama de varza sau apa,si cine doreste o lasa alba,fara boia.

0

Flan cu fructe

O crema super,ultra,mega delicioasa!!!sa le imit si eu pe alte colege de breasla,cum s-ar spune!!
Ingrediente:6galbenusuri,1l de lapte,1cana zahar,65g amidon,1lamaie,1baton de scortisoara,2linguri zahar brun,fructe congelate,eu am pus zmeura
Punem laptele intr-un vas pe foc impreuna cu batonul de scortisoara,coaja rasa de lamaie iar cand a ajuns la punctul de fierbere,dam vasul deoparte;amestecam amidonul cu putin lapte si galbenusuri,rasturnam in vasul cu lapte,punem pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa;in mai multe vase mici,punem fructe decongelate,umplem cu crema,nu inainte de a scoate batonul de scortisoara si lasam sa se raceasca foarte bine;in momentul servirii,presaram zahar brun deasupra si caramelizam cu pistolul special.
Vom obtine un desert cremos la interior si crocant la exterior;merita incercat!!

4

Pizza briosa

Imi place pzza de orice fel dar sincera sa fiu,mi-e cam lene s-o fac;asa ca am ales metoda cea mai simpla!!!!e adevarat nu are aspectul de pizza dar gustul e acelasi
Ingrediente:2cani cu faina,1plic praf de copt,300g cascaval,300g kaizer,1ceapa mica,2rosii,1/2cana cu lapte,1ou,50g masline fara samburi,3linguri ulei,3linguri amestec de boia dulce si iute,1lingura oregano uscat,2ciuperci
Intr-un castron punem faina,praful de copt si 1/2lingurita de sare,adaugam cascavalul,ceapa,rosiile si kaizerul taiate cubulete mici si amestecam usor;intr-un bol batem oul,subtiem cu lapte si completam cu apa pana obtinem o cana de lichid pe care o rasturnam peste ingredientele de mai sus
Formele mici termorezistente,le ungem cu ulei,le tapetam cu amestecul de boia so oregano,impartim compozitia in forme,deasupra punem felii de masline si de ciuperci,le lasam la cuptor 30-40min,le scoatem din forme si le servim cu ketchup.

0

Minitarte cu pere

Ingrediente:aluat de foitaj,4pere potrivite si mai tari,200g migdale macinate,100g fulgi de migdale,300ml smantana,4oua,100g zahar+2linguri
Perele spalate,curatate de coaja si seminte,taiate sferturi,le punem intr-un vas pe foc cu 2linguri zahar si apa cat sa le cuprinda;dupa ce s-au inmuiat bine,le scoatem si dupa ce s-au racit le taiem in jumatati,le punem in formele mici de tarta tapetate cu aluat,deasupra turnam crema si presaram fulgi de migdale;lasam la cuptor 20-25min si le servim dupa ce s-au racit.
Pentru crema amestecam intr-un castron ouale cu zahar pana se formeaza o crema pufoasa,adaugam smantana si pudra de migdale.

0

Gratin de paine cu pere

Am mai facut asemenea retete dar asta este diferita;daca mancati compotul din orice fel de fructe cu paine,cam asa este gustul
Ingrediente:1franzela mai veche,5pere potrivit de mari,5oua,750ml lapte,2linguri cu zahar,50g unt,1lingurita scortisoara,1lingura zahar brun pentru decor
Perele curatate de casuta de seminte,le taiem nu prea subtiri si le lasam pe o farfurie;ouale batute bine cu zahar,scortisoara,si laptele cate putin
Ungem cu unt un vas termorezistent si asezam feliile de paine taiate subtire,inmuiate in lapte cu oua,alternand cu felii de pere;umplem golurile ramase cu bucati de pere,rasturnam laptele ramas si lasam la cuptor 30min;cand e aproape gata,scoatem vasul pudram cu zahar brun si mai lasam cateva minute sa se caramelizeze;dupa ce s-a racit se poate servi.

0

Prajitura cu fructe uscate

Ingrediente:1cana amestec de fructe uscate taiate marunt,1cana miez de nuca taiat si el,2linguri faina,1pachet unt,1cana cu zahar,4oua,coaja de lamaie si portocala rasa,1-2 cani faina,1praf de copt,80ml coniac
Intr-un bol amestecam fructele si nucile cu 2linguri faina;in alt vas facem o crema pufoasa din unt moale la temperatura camerei,cu zahar,adaugam pe rand ouale,aromele,faina amestecata cu praful de copt,coniacul iar la sfarsit fructele(oprim cateva pentru a le presara deasupra);amestecam totul bine,apoi rasturnam in tava cu hartie de copt,punem deasupra fructele oprite si o lasam la cuptor la foc mic 1h si mai bine,depinde de cuptor apoi o taiem dupa ce s-a racit.
Este o prajitura mai mult decat delicioasa.

7

Conopida cu ciuperci si smantana

Am mai facut conopida cu smantana de ne-am lins pe degete,acum am adaugat si ciuperci;rezultatul,excelent!!!
Ingrediente:1conopida mica,500g ciuperci,300ml smantana lichida,2linguri ulei,1ceapa mica,1cana cu lapte,sare,piper
Buchetelele de conopida le oparim 8min in apa cu sare,,le scoatem apoi si le lasam sa se scurga;in cratita cu ulei incins calim ceapa tocata marunt,adaugam conopida si ciupercile feliate amestecand mereu;dupa ce apa din ciuperci a scazut,adaugam 1cana cu lapte,1cana cu apa si lasam sa fiarba incet 30min
Dupa acest timp,condimentam,adaugam smantana,mai lasam cateva minute pe foc sa se formeze sosul dupa care putem servi.

1

Gratin de conopida cu ciuperci

Am avut o conopida mai mare si am facut din ea doua retete;
Ingrediente:1conopida mica,500g ciuperci,2-3linguri ulei,3oua,300ml smantana,1ceasca pesmet,1ceapa mica,sare,piper,1lingura faina
Buchetelele de conopida oparite in apa cu sare8min,le scoatem si le lasam sa se scurga bine;le trecem apoi prin oua batute cu sare si piper,apoi prin pesmet si le asezam intr-un vas termorezistent
separat,calim ceapa tocata marunt in ulei incins impreuna cu ciupercile feliate iar dupa ce a scazut apa din ele,condimentam si le rasturnam peste conopida;in bolul cu ou ramas,adaugam faina,smantana,omogenizam totul bine si rasturnam deasupra ciupercilor;lasam la cuptor 40min iar dupa ce s-a racit servim.

0

Pastrama de oaie la tigaie

Acum pentru ca a venit toamna,vinul a stat din fiert iar noi am terminat cu treburile prin gradini,cred ca merita sa ne rasfatam cu o pastrama buna,buna de tot.
Am facut-o la tigaie pentru ca nefiind oaia mea,nu stiu cat de batrana a fost cand a taiat-o ciobanul;spun asta pentru ca sunt patita;am cumparat intr-un an,pastrama gata pregatita,am venit acasa,am pus-o pe gratar si surprize,surprize,cine a putut s-o "roada"????
Ingrediente pentru macerare:1kg de carne de oaie,miel,berbecut,batal,2linguri sare grunjoasa,1mana de cimbru uscat,1lingura piper,fulgi de chili,1lingurita rozmarin pudra sau 2-3crengute verzi,1lingurita ienibahar pisat,2-3linguri boia dulce,500ml vin rosu,1capatana de usturoi,4boabe de ienupar zdrobite(atentie,nu folositi prea multe pentru ca sunt toxice)
In plus:3linguri ulei,cartofi
Toate ingredientele pentru macerare le amestecam intr-un bol,usturoiul pisat,rasturnam peste carne,masam bine carnea,acoperim vasul si lasam la frigider 3-4zile intorcand carnea de 2ori pe zi.
Dupa acest timp,scoatem carnea,o punem in tigaia cu ulei incins,dupa ce s-a rumenit putin rasturnam tot din vasul de macerare,adaugam 1cana cu apa,punem capacul si lasam sa fiarba pana scade,verificand din cand in cand,daca este fiarta
Dupa ce s-a facut,servim cu piure de cartofi si acritura de sezon;cine doreste,o poate servi simpla

5

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme