Borsul flacaului

 Nu asteptati sa va spun de ce borsul flacaului pentru ca nu stiu dar stiu ca este borsul copilariei mele facut din iahnie de fasole ramasa si nu o mai vrea nimeni,acrit cu zeama de varza si adaugat o inima mica de varza murata taiata marunt iar gustul este super bun,noua ne place mult
De cate ori facea mama iahnie de fasole si eu si tata strigam sa puna mai multa, sa ramana si pentru bors,amintiri!!!!!

AVEM NEVOIE DE

2-3polonice cu iahnie ramasa
500ml zeama de varza sau mai mult
un miez mic de varza murata
1crenguta de cimbru
CUM SE PROCEDEAZA
Pun iahnia in oala cu varza taiata,adaug 2cani cu apa si las sa fiarba varza putin ca fasolea e deja fiarta
Adaug apoi zeama de varza si potrivesc gustul,adaug crenguta de cimbru iar dupa ce clocoteste cateva minute,opresc focul,pun in farfurie sa se raceasca si se mananca cu ceapa

 
   

Pofta buna!

0

Bibilica la cuptor cu sos alb

Ei de aceasta data am facut o reteta frantuzeasca la fel de buna ca si ciorba,a durat ceva timp dar s-a meritat.

 AVEM NEVOIE DE
pieptul si pulpele de la bibilica
2morcovi
1ceapa
1radacina patrunjel
boabe de piper
1borcan cu ciuperci
25g unt
1lingura faina
coaja rasa de la 1lamaie
150g iaurt gras
sare
piper
1ceasca cus-cus
CUM SE PROCEDEAZA
Legumele curatate,spalate,se pun intr-un vas cu apa pe foc impreuna cu pulpele si pieptul,boabele de piper si se lasa la fiert pana ce carnea este bine fiarta
Se scoate carnea si se lasa deoparte,supa se strecoara si se lasa deoparte pentru ca vom avea nevoie de ea 
Se topeste untul intr-un vas,se adauga faina si se amesteca,apoi 1cana cu supa cate putin amestecand continuu cu telul pana se ingroasa,daca e nevoie se mai poate adauga supa apoi se da vasul deoparte si se adauga coaja de lamaie,iaurtul,sare,piper,carnea scoasa de pe oase,ciupercile scurse din borcan si clatite,apoi se rastoarna intr-un vas termorezistent si la cuptor va sta 30min la 180de grade

 In acest timp,se pune la fiert 1ceasca cu apa,putina sare,1lingurita cu unt iar cand incepe sa clocoteasca se adauga cus-cusul,se opreste focul si se pune capac iar dupa 10min se amesteca cu o fruculita

 La servire se pune pe farfurie o insula de cuscus si de jur imprejur carne cu ciuperci si sos iar alaturi muraturi
Pofta buna!
 

0

Ciorba de bibilica

 Cand am fost in Franta la copii,au cumparat de la ferma o bibilica,eu negatind pana atunci asa ceva,am gatit-o traditional pentru ca daca ma bagam la ceva deosebit,ma gandeam ca dau gres
Ei bine a fost atat de buna,incat oala cu ciorba s-a terminat foarte repede si asta pentru ca Wikipedia spune ca,carnea de bibilica este de 1000 de ori mai sanatoasa decat carnea de pui
Acum am gasit intr-o zi la LIDLbibilica,pfuu fericire pe mine pentru ca voi face din nou ciorbita asa cum numai eu o fac!
 

 AVEM NEVOIE DE
tacamul de la bibilica
1ceapa
1morcov
1felie de radacina de telina
2linguri pasta de ardei
1cutie rosii cubulete
1ardei iute
1leg.leustean
1l de bors
sare
taitei
1ou
CUM SE PROCEDEAZA
Se scot de la bibilica pulpele si pieptul,se dau deoparte pentru alta reteta iar restul se portioneaza,se spala,se pun in oala cu apa si 1lingura cu sare iar cand s-a format deasupra spuma neagra si urata,se rastoarna totul in chiuveta,se spala oala,se spala cu apa rece si carnea apoi se pun in oala, se adauga apa si se lasa pe foc

 
Cand incepe sa fiarba apa,se adauga legumele taiate marunt(eu radacinoasele le dau pe razatoare,o trauma din copilarie!!)
Dupa 10min de fiert,se adauga pasta de ardei,cutia cu rosii,1lingurita cu sare si se lasa la fiert la foc mic cu capac
Dupa ce carnea este bine fiarta,se adauga borsul fiert separat,taiteii,cand incepe sa fiarba se potriveste de gust,se adauga leusteanul taiat marunt si la final oul batut,se amesteca,se opreste focul si se serveste fiecare cum doreste

 

Pofta buna!
2022,de aceasta data bibilica a fost de curte


0

Dulceata de portocale

 Mai am pe aici o reteta de astfel de dulceata dar cand am facut-o mi s-a parut putin complicata,asa ca am cautat pe Google ceva mai simplu dar nu,toate sunt la fel de parca toate doamnele au fost intr-o bucatarie si au facut dulceata
Bun am zis,tot eu voi fi cu simplitatea acestui deliciu si da,finalul chiar si pe mine m-a dat pe spate!!

AVEM NEVOIE DE
2kg de portocale dupa ce sunt curatate de coaja
1kg zahar
2cani cu apa
2cani suc de portocale
1lingura apa de flori de portocal
1lamaie
1baton de vanilie
CUM SE PROCEDEAZA
Portocalele spalate cu apa calda cu un burete aspru,bine clatite,se sterg cu hartie de bucatarie apoi se dau deoparte 2buc.iar cu restul se curata coaja fin doar partea portocalie cu ajutorul cutitului economic

 Cojile scoase,se fierb in apa clocotita 5min,de doua ori(dupa 5min se strecoara apoi se pun intr-un alt vas care deja clocoteste) apoi se scoate iar dupa ce s-a racit se taie cubulete sau suvite

 Acum toate portocalele se curata de coaja ca pe mere,se scot feliile fara pielita,se taie cubulete si se lasa deoparte

 

 


Atentie,cat se curata,se scot feliile,tot sucul care se scurge din portocala se strange pentru ca asa cum s-a vazut in ingrediente,avem nevoie de 2cani cu suc
Se pun in vasul pentru dulceata,zaharul,apa,sucul de portocale strans,cele doua portocale oprite,se storc iar daca nu s-a strans 2cani, se completeaza cu apa,se adauga batonul de vanilie taiat marunt,coaja oparita si taiata,apoi se lasa la fiert adunand spuma care se formeaza

Dupa ce siropul s-a legat,se adauga cubuletele de portocale cu tot cu siropul lasat,se lasa la fiert la foc mare supraveghiat 20min adunand spuma
La final se adauga apa de flori de portocal,lamaia stoarsa,se mai lasa 2-3min apoi se opreste focul
se pune dulceata fierbinte in borcane curate,se infileteaza bine capacele,se intorc sa se sprijine pe capace si se lasa 20min apoi se intorc,se eticheteaza si se depoziteaza



Sa va fie de folos!
0

Tarta colorata

 O gustoasa tarta,mananci de nu te mai opresti!

AVEM NEVOIE DE
1conopida
500g cartofi mov
1ardei kapia
100g mozzarella
6linguri ulei
50ml vin alb
1lingurita pudra de usturoi
1lingurita cimbru
1lingurita oregano
sare
piper
GRATEN
4oua
200ml smantana lichida
100g cascaval ras
 
CUM SE PROCEDEAZA
Conopida desfacuta buchetele,se opareste 5min in apa cu sare,apoi se scot
Cartofii curatati,spalati,taiati cubulete mici,se pun intr-un castron,se amesteca cu condimentele,ulei si vin
Conopida se pune in tava,se rastoarna cartofii,se aseaza printre conopida,apoi ardeiul curatat si taiat fasii,deasupra mozzarella cubulete si putina apa

 
 

Se acopera tava cu folie de aluminiu si la cuptor va sta30min,dupa acest timp se descopera si se mai lasa 20min
Se scoate tava,se pune deasupra amestecul de oua,smantana,si cascaval ras,patrunjel taiat marunt apoi se mai lasa 30min sa se gratineze



Se serveste imediat cu acritura de sezon

Pofta buna!

0

Prepelite la borcan

 Mi-am adus aminte ca de foarte multe ori cu multi ani in urma,faceam pui pe sticla cum li se spuneau dar eu il puneam pe borcan,ei bine acum avand cateva prepelite,mi-am zis sa incerc!😂😂😂😂
Am cautat prin sacii mei cu borcane ceva care sa se potriveasca,stiti cat de mici sunt prepelitele dar intr-un sfarsit am gasit si m-am apucat de treaba.
Va spun ca reteta mi-a iesit cum am vrut si a fost foarte,foarte gustoasa,mai ales ca am folosit condimentele achizitionate
AVEM NEVOIE DE
4prepelite
6cartofi mov
200g bacon file
100g ciuperci Shimeji
1ceapa
2capatani de usturoi
250ml vin alb
2linguri amestec de condimente
2linguri ulei de masline
2crengute de rozmarin
sare

 CUM SE PROCEDEAZA
Prepelitele spalate,uscate cu hartie de bucatarie,se pudreaza cu cu sare apoi se lasa deoparte
Intr-un bol se pun cele doua linguri cu amestec de condimente si 1lingura cu ulei,se amesteca bine si se lasa deoparte

 
Cartofii curatati,daca sunt prea mari se taie in doua pe lung,apoi fiecare bucata se infasoara cu bacon si se lasa deoparte

 Se ung prepelitele interior si exterior cu amestecul de condimente,se aseaza pe borcane in care se pune putin vin si o crenguta mica de rozmarin si se pun in tava
Pe langa ele se pune ceapa taiata julien,usturoiul curatat,cartofii,ciupercile,vinul ramas,apa cat sa stea cartofii mai mult de jumatate in lichid,putina sare,rozmarinul ramas si la cuptor va sta 1h la 160de grade

 

Dupa 1h se scot prepelitele iar cartofii daca nu sunt facuti,se maseste temperatura si se mai lasa 30min apoi se scot

 
 

Sosul din tava se strecoara,se pune in blenderul mic impreuna cu usturoiul si ceapa,ciupercile se scot si se pun intr-un bol,se mixeaza bine apoi sosul se pune intr-un bol

Pentru servire,se pune o prepelita pe farfurie,cartofi,sos si alaturi salata verde cu ciuperci

Pofta buna!
0

Ciuperci conservate

 M-am trezit intr-o zi ca-mi aduce sotul o ladita cu ciuperci,imi plac mie ciupercile dar totusi prea multe erau,asa ca am cautat pe la prietene o reteta de conservare si le-am pus,rezultatul mai tarziu il voi vedea


AVEM NEVOIE DE
ciuperci
lamaie sau otet
aspirine
Nu am scris cantitatile pentru ca otetul este in functie de cantitatea de ciuperci
CUM SE PROCEDEAZA
\Ciupercile curatate daca e cazul,daca sunt mici nu se rup piciorusele,apoi spalate,se pun in oala cu apa pe foc care clocoteste si zeama de la 1lamaie sau 100ml otet
Eu nu am avut exagerat de multe ciuperci si am folosit pentru fiert o oala de 5litri,am pus 3litri cu apa si 100ml otet

 
 
Dupa 10min.de fiert se scot ciupercile fara sa se arunce apa iar dupa ce s-au racit putin se feliaza care sunt mari,cele mici se lasa intregi,eu am avut doar mari
Se pun ciupercile feliate in borcane,deasupra la fiecare borcan de 400g se pune cate o aspirina dizolvata in putina apa de la fiert,se completeaza corcanele cu aceeasi apa,se infileteaza bine capacele apoi se fierb 30min

 
Dupa timpul de fierbere,se opreste focul iar borcanele se lasa tot in oala pana a doua zi cand se eticheteaza si se depoziteaza la camara

 Sa va fie de folos!


0

Prajitura cu afine

 Imi plac dulciurile cu fructe oricare ar fi ele si cum imi pun in congelator tot felul de fructe,acum incep sa le scot si sa le folosesc!


AVEM NEVOIE DE
5oua
250g faina
200g zahar
400g afine
6linguri ulei
esenta de vanilie Coseli
esenta de lamaie Coseli
1plic praf de copt
un praf de sare
 CUM SE PROCEDEAZA
Galbenusurile frecate cu jumatate din cantitatea de zahar,dupa ce a rezultat o crema albicioasa si spumoasa se adauga uleiul cate putin,2-3picaturi din fiecare esenta,albusul batut tare cu un praf de sare si restul de zahar amestecand usor cu telul iar la final faina carnuta cu praful de copt,amestecand usor cu paleta sau tel

 
 

Se rastoarna aluatul in tava cu hartie de copt,deasupra se pun afinele,se preseaza putin cu furculita sa intre in aluat apoi la cuptor va sta 35min la 180de grade


Dupa ce s-a racit putin se scoate pe platou,se pudreaza,se taie si se serveste


Sa va fie de folos!

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme