Placinta cu branza




Se stie ca pentru noaptea de Anul Nou,toate gospodinele fac tot felul de dulciuri printre care si placinta cu branza care troneaza in mijlocul mesei;si eu fac aceasta placinta,la ora 20 ma apuc de ea,o pun in tava,o las sa se odihneasca iar la 22,30 o bag la cuptor ca aproape de 24 sa fie gata si toata lumea sa serveasca placinta calda cu ravase bineinteles.Pentru aceasta placinta nu folosesc doar o singura reteta,foarte rar fac placinta cu foi din comert,imi place sa fac eu foile.Aici am aceste variante.
Ingrediente:1pachet aluat de foitaj(800g),1kg de branza proaspata bine scursa,6oua,200g stafide,coaja de la 1lamaie rasa,vanilie,sare,100g unt,1ceasca de smantana,3-4linguri zahar
Branza o amestec cu putina sare,zahar,arome si 4oua bine batute;in tava unsa cu unt pun foaia de aluat pe care o mai intind cu sucitorul,marginile le tai si le pastrez,in mijloc pun branza,deasupra 2oua batute si amestecate cu smantana,restul de unt cubulete,presar stafidele iar peste tot,din aluatul ramas,fac un grilaj impletit pe care-l ung cu ou cand bag tava la cuptor;am uitat sa va spun ca in interior,din loc in loc pun si niste ravase distractive;asta este cea mai simpla varianta pe care o folosesc;in cazul in care ma simt mai putin obosita,fac placinta cu foi facute de mine;asta-mi place cel mai mult sau foi cumparate
Tot de anul nou dar in anul 2014 am facut aceasta placinta cu branza,am crezut ca-mi iese creata dar m-am inselat,placinta creata are alt mod de preparare probabil; intentionat am folosit o tava mai mica si cand am pus ruloul,l-am incretit ca sa incapa
Deasupra am rasturnat 2oua batute cu 200ml smantana lichida
Frumoasa nu?? dar si bunaaaa!!
Pentru foile facute de mine,avem nevoie de:
500g faina
1cubulet de drojdie
2oua
50g unt topit
1cana cu lapte
putina sare
1lingura zahar
Drojdia frecata cu zahar pana se lichefiaza,se adauga putin lapte caldut,se amesteca apoi se rastoarna in vasul cu faina cernuta cu sare,se adauga ouale batute,cate putin lapte,daca e nevoie se mai poate adauga,totul depinde de faina iar cand a devenit un aluat lipicios,se framanta aluatul adaugand cate putin unt topit;nu va obositi prea tare,nu trebuie sa rezulte un aluat de cozonac,doar sa fie omogenizate toate ingredientele;se acopera vasul cu un prosop sa creasca iar dupa 30-40min se poate lucra aluatul,procedeul fiind acelas.Important e ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei,respectiv a bucatariei,in concluzie,se scot de seara si se pun pe masa.
 




5

Cartofi la tava cu carnati




Ingrediente:1kg de cartofi,1ceapa,2linguri pasta de ardei,1ceasca cu suc de rosii,3-4 catei de usturoi,sare,piper,putin cimbru uscat,3-4 linguri ulei,carnati proaspeti,cotlet
Cartofii curatati,spalati,taiati,ii pun in tava;in tigaie cu ulei incins calesc ceapa,pasta de ardei,sucul de rosii,condimentez si amestec cu cartofii din tava si usturoiul pisat;deasupra pun carnatii,mai adaug 1cana cu apa si dau la cuptor aproape 1h,timp in care intorc carnea sau carnatii;se servesc cu muraturi sau varza murata.
3

Chec cu fructe uscate






Ingrediente:200g fructe uscate diferite,1pachet de unt,4oua,1cana zahar,coaja rasa de lamaie si portocala,2cani faina,1praf de copt,200ml coniac
Fructele taiate impreuna cu miezul de nuca se amesteca cu 2-3linguri de faina pentru a nu se lipi intre ele;se face o crema pufoasa din unt si zahar,se adauga ouale pe rand,aromele,faina amestecata cu praful de copt,coniacul si fructele;se rastoarna in tava cu hartie de copt si se tine la cuptor la foc mic pana ce este rumenita deasupra(se tine aproape 2h);se taie si se pudreaza cu zahar dupa ce s-a racit.
1

Frunze de palmier cu nuca






Ingrediente:1pachet aluat de foitaj fara ou,50g unt sau margarina daca e post,1cana nuci macinate,1plic zahar vanilat,putina scortisoara
Aluatul dezghetat la temperatura camerei,intins putin cu sucitorul sa nu fie prea gros,uns cu unt topit,deasupra nuca;se ruleaza o latura pana la mijloc apoi cealalta latura,se intoarce ruloul si se taie felii groase de 1deget,se preseaza putin si se pun in tava pe hartie de copt;tava se tine in cuptor 5-7min la foc mare,se scoate tava,se intorc frunzele si se mai tin 10min;astfel vor fi niste frunze crocante si delicioase.
2

Kaizer de casa







Ingrediente:1bucata mare de costita de porc din care i s-au scos oasele si grasimea din exces,1cana cu sare mare de bucatarie,1capatana de usturoi,piper boabe,frunze de dafin,boabe de ienibahar,4lde zeama de varza,boia de ardei iute si dulce amestecata
Carnea o tai in bucati mai mici,le sarez din belsug,le pun intr-o caserola cu capac in frigider 7zile;dupa acest timp,in zeama de varza pun toate mirodeniile si jumatate din usturoiul pisat iar cand incepe sa fiarba adaug si carnea,o las sa fiarba pana cand furculita intra usor in ea;o scot iar dupa ce s-a racit putin ung bucatile cu restul de usturoi si boia;acum este numai buna de mancat cu mustar,ceapa sau orice,dupa placul fiecaruia.
6

Bors de peste







Va spun in primul rand ca nu este adevaratul bors pescaresc, stiu cum se face dar mie personal nu-mi place aceasta reteta pentru ca legumele sunt taiate bucati mari,este acrit cu otet iar rosiile aproape ca lipsesc iar eu nu accept ca o mancare sa fie lipsita de roseata(rosii pasate,bulion,suc de rosii,orice),stiu ca este borsul traditional facut de pescari in Delta cu apa din Dunare dar fiecare a adaptat-o dupa gustul fiecaruia cum am facut si eu,de fapt mama pentru ca eu i-am urmat reteta!
Acest bors de peste este pe primul loc in topul preferintelor in familie pentru ca intradevar este o nebunie asa cum il pregatesc eu;cand am facut pomana mamei de 40de zile(Dumnezeu s-o odihneasca),la sfatul Parintelui(pentru ca se manca peste in ziua respectiva),am facut o oala de 20litri din astfel de bors;au fost cereri cu a doua portie iar apropiatilor le-am dat si la pachet.
AVEM NEVOIE DE:3-4kg de peste(crap,somn,salau,pastrav,lin,chefal dar in zile mai "sarace"din punct de vedere financiar,cumpar cate un cap de novac,unul de somn si gustul e acelas),2ardei grasi,2morcovi,1telina mica,2cepe,1dovlecel,3cartofi(optional),2cutii rosii in bulion,2linguri orez,2l de bors,1ceasca ulei,2leg.de leustean,sare,1-2 ardei iuti(toate aceste ingrediente sunt pentru oala de 10 l)
CUM SE PROCEDEAZA:Pestele curatat,bine spalat,portionat,se lasa undeva sa se scurga;intre timp in oala cu ulei incins,pun in ordine ceapa tocata,ardeiul gras si iute,iar radacinoasele date pe razatoarea cu ochiuri mari si amestec pana se inmoaie legumele apoi adaug rosiile si las focul mic cu capac 5-10min dupa care adaug cateva cani cu apa,cand clocoteste pun si cartofii taiati in sferturi sau cubulete,dupa ce au fiert si ei adaug borsul care a fiert in alt vas,orezul,potrivesc de gust iar cand incepe sa fiarba adaug pestele;cand pestele se ridica la suprafata,semn ca este fiert,adaug leusteanul,mai potrivesc o data gustul apoi opresc focul;se serveste cum altfel decat cu mamaliguta(asa sunt moldovenii)si ardei iute;optional tot la sfarsit se bat 2oua si se arunca in oala;va garantez ca-i schimba gustul total(spre bun bineinteles)
Ca o amintire din copilarie despre acest bors;mama cand pregatea bors de peste,facea o mamaliga mare,facea si un mujdei iar primul fel era un rasol de peste,adica pestele din bors cu cartofi,apoi urma borsul dar fara peste;pe la inceputul casniciei,mult timp am urmat si eu aceasta metoda,acum am renuntat.(amintiri)!!!Astfel de servire tot in Delta se obisnuieste si obisnuiesc si eu doar atunci cand am bucati de peste mai carnoase,cu capul mai mult te murdaresti pe maini!!😂😂
Sfatul meu:daca aveti musafiri importanti la masa si vreti sa-i impresionati cu un adevarat bors de peste,il fierbeti separat cu sare 5min,il scoateti,il tineti undeva la caldura acoperit,apa de la fiert o folositi la pregatirea in continuare a borsului,iar la servire puneti o bucata de peste in farfurie sau castron si deasupra borsul fierbinte.
Alt an,alt castron cu bors,aceeasi reteta!
Un alt an 2017,alta farfurie aceeasi reteta!
Aici e o bucata taiata din capul de somn
iar aici capul de la un crap pe care l-am primit
Tot somn pentru ca-i cel mai bun la bors,are gust si nu are oase,doar ca-i facut intr-o alta luna din acelas an
2018

Daca reteta e aceeasi,toate farfuriile seamana intre ele chiar daca sunt facute in ani diferiti.
Cam de mult nu am mai facut acest minunat bors dar acum la inceput de an 2019 i-a venit randul
De aceasta data pe langa somn si crap,am gasit si tacam cu cap de somon

In acest an 2019,de Bunavestire cand se mananca peste,ne-am delectat cu acest minunat bors care dupa cum am spus si la inceput,este in topul preferintelor mele si al familiei
2021 un alt an alta farfurie,aceeasi reteta

2022 Nov






3

Creme brulee cu cardamom si anason stelat






Aceste creme au la baza aceeasi pregatire,difera doar ingredientele
Ingrediente:300ml smantana lichida,4galbenusuri,75ml lapte,30g zahar pudra,2linguri zahar brun,1/2lingurita cardamom pudra,2lingurite apa de floare de portocal
In vas pe foc mic,pui smantana,laptele cardamomul si floarea de portocal doar pana se incalzeste;galbenusurile frecate cu zaharul pudra se amesteca cu grija in smantana se da bolul la frigider 2-3h dupa care se pune crema in forme apoi in tava cu apa calda si se tin 1h la foc mic;se dau din nou la frigider si se tin pana in momentul servirii cand se pudreaza cu zahar brun si se caramelizeaza cu pistolul.
Aceleasi ingrediente se pot folosi doar in loc de cardamom si floare de portocal,se pune in smantana 2-3 stelute de anason
2

Creme brulee cu ghimbir confiat






Ingrediente:200ml smantana lichida,75ml lapte,30gghimbir confiat,4galbenusuri,2linguri zahar,2linguri zahar brun
Ghimbirul il pun in blender si-l fac o pasta,il amestec pe foc mic cu smantana si laptele pana ajunge la temperatura de fierbere apoi dau vasul deoparte;intr-un bol frec galbenusurile cu zahar pana rezulta o crema alba si cu atentie amestec galbenusurile cu smantana dupa care dau bolul la frigider 2-3h;dupa acest timp,pun crema in forme,formele intr-o tava cu apa calda si dau la cuptor la foc mic 1h;dupa ce s-au copt si racit presar zahar brun deasupra si ard cu pistolul dupa care se servesc imediat si garantez cu gustul extraordinar.
2

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme