Capsunata,caisata,zmeurata,visinata si alte bauturi




Ingrediente:cate 500g de fructe bine coapte si 1kg de zahar la 1sticla de 3l si alcool
Precizez ca bidoanele din fotografie,au capacitatea de 3l
Ce fac eu aici in fiecare an aproape,rezulta un lichior de fructe super aromat;pentru cine doreste mai tare in grade,reduce din zahar.
Fructele curatate,spalate,le pun in sticle iar deasupra cate 1kg de zahar,las sticlele pe balcon la soare,scuturandu-le mereu sa se topeasca zaharul mai repede dar atentie sa nu fermenteze daca sta prea mult in soare,dupa care le umplu cu alcool si le depozitez la camara,astepandu-si musafirii.
Poate vi se pare zahar mult in comparatie cu fructe;asa este,eu am vazut retete cu 3-4kg de fructe si 1kg de zahar,ceea ce mie nu-mi place absolut deloc!!!
Sa nu credeti ca aceste licori se fac doar din fructele prezentate aici,am facut si cu dude,afine,cirese amare dar nu le-am postat, pentru ca retetele sunt asemanatoare!
Aceasta reteta o am de la tatal meu,iar el mai pastra cate o sticluta din aceste licori(pentru musafiri importanti,spunea), si 2-3ani; era parca mai buna decat in primul an,datorita faptului ca a avut zahar suficient.
2

Specialitate de pui somon si cascaval








Ingrediente:piept de pui 2buc,100g somon afumat,1pachet surimi,200g cascaval,1leg,de ceapa verde,1ardei gras rosu,3 cuburi congelate de spanac,1ou,3-4 linguri de faina,1plic susan,salata verde
Sos:1radacina de hrean,100g branza feta,5linguri ulei de masline,5linguri smantana lichida
Pieptul,feliat,batut ca pentru snitele,pun deasupra somon si surimi,rulez,prind cu scobitoare,dau prin faina,ou batut,susan si pun la prajit in ulei mult,dupa care le scot pe prosoape de hartie;
Cascavalul,taiat cubulete,il pun intr-un castron si-l dau la microunde sa se topeasca;dupa care-l rastorn pe folie alimentara dubla,il aplatizez cu o lingura iar deasupra pun ceapa verde calita in unt cu spanac si suvite de ardei;rulez cu atentie cascavalul,strang bine la capete si-l dau la frigider sau putin la congelator sa se intareasca;in acest timp,fac sosul,pun in blender hreanul ras,ulei,cubulete de branza,procesez totul iar la urma subtiez cu smantana lichida si condimentez dupa gust;se serveste pe farfurie cu salata in care am pus suvite de ardei si ceapa verde,sare,ulei de masline si otet balsamic;alaturi ruloul taiat felii deasupra cu sos si de semenea cascavalul taiat.
0

Prajitura in trei culori





Ingrediente:4oua,150g zahar,1lingura unt,zahar vanilat,20ml lapte,250g faina,sirop colorat(eu am avut de trandafiri),1lingura cacao,1plic frisca,1praf de copt cu sofran(nou in comert)
Ouale,se bat bine cu zahar si zahar vanilat pana rezulta o spuma alba;untul se topeste in lapte,faina se amesteca cu praful de copt,cu untul si laptele,incorporandu-se la spuma de oua;aluatul se imparte in trei iar doua din ele se coloreaza;aceste foi se coc separat in tava cu hartie de copt(eu am pus in forma mica de tort,pentru ca din ingrediente rezulta aluat putin;cine doreste dubleaza ingredientele;intre timp se bate frisca dupa instructiunile de pe plic,blaturile racite,le-am insiropat cu un sirop facut din apa arome si zahar apoi am pus frica intre ele si de asemenea am imbracat prajitura tort in frisca;deasupra se orneaza dupa imaginatie.
2

Castraveti murati de vara




Ingrediente:pentru 1bidon de 5l,aveti nevoie de 4kg de castraveti,1capatana de usturoi,frunze de visin,bete de marar uscat,4l de apa,5linguri de sare
Castravetii spalati,se pun in bidon pe fundul caruia am pus frunze de visin bete de marar si usturoi taiat,pe la mijlocul bidonului mai pun bete si usturoi,deasupra la fel,si mai pun un bat sa nu se ridice la suprafata castravetii;pun apa fiarta cu sare,capaculsi 2zile tin bidonul in bucatarie,dupa care-l bag la frigider.Cat sta in bucatarie,este bine ca bidonul sa fie pus intr-un vas pentru ca fermenteaza si mai curge din zeama.
0

Fasole cu ciolan afumat

Aceasta este pregatita cu fasole din conserva Sun Food in 2017





Ingrediente:1kg de fasole,1rasol afumat,2cepe mari,1morcov,2ardei grasi,1cutie de rosii in bulion,verdeata,sare,1catel de usturoi,50ml ulei
Rasolul spalat in apa calda se pune la fiert,pana se desprinde carnea de pe os;se scoate din apa si de asemenea carnea de pe os,se taie in bucati mai mici sau dupa preferinta se lasa intreaga;avand mai multe persoane la masa si un singur rasol,sfatul meu e sa fie taiat.
Fasolea,curatata si pusa la inmuiat de seara,se pune la fiert pana pocnesc boabele;am vazut multe gospodine ca scurge fasolea de trei ori;dragele mele,toata rautatea se afla in interiorul bobului(stiti la ce ma refer);eu de cate ori fac fasole,mi-aduc aminte de mama cand imi spunea sa nu o scurg decat atunci cand "rade"adica pocnesc boabele;mai departe se scurge fasolea,se clateste cu apa rece de cateva ori apoi se pune din nou la fiert cu apa de la rasol;cand incepe sa clocoteasca,se adauga ceapa si ardeiul taiate marunt iar morcovul dat pe razatoare;separat intr-o tigaie cu ulei se calesc rosiile cu usturoiul zdrobit si bucatile de carne se adauga la fasole se condimenteaza dupa gust si se da vasul la cuptor 30-40min,dupa care se serveste cu verdeata deasupra si castraveti murati;in situatia in care s-a terminat carnea din fasole,se mai poate servi cu un carnacior prajit sau un ou romanesc (spart in apa)deasupra pe fasole,mie-mi place foarte mult pentru ca are un gust deosebit!
Intre timp,am mai facut fasole cu ciolan si pun poze tot aici pentru ca modul de preparare este acelasi,doar acritura difera(gogosari si sfecla rosie la otet)restul pozelor,sunt variante de servire a acestei gustoase mancare de fasole,atunci cand nu avem ciolan.

Un alt an 2021,aceeasi reteta,nu prea suntem amatori de asa ceva,doar cand avem pofte!
0

Salau cu sos de maioneza


Ingrediente:1kg de salau ,legume pentru supa(ceapa,morcov,pastarnac,telina),3cartofi,sare
Sos de maioneza:1ou,5linguri ulei de masline,1lingura mustar,3-4 catei de usturoi sau mai mult,depinde de gust
Pestele curatat de intestine si cu urechile scoase,spalat,dat cu sare,se lasa deoparte;intr-un vas se pune la fiert legumele intregi sau taiate,cu putina sare sau 1lingurita de vegeta;dupa ce au fiert se strecoara si in supa se pune pestele sa fiarba 10min;intre timp se pregateste sosul,intr-un bol inalt si ingust,se pune oul intreg(si albus),mustarul,uleiul,usturoiul pisat,putina sare,piper si cu ajutorul blenderului vertical,rezulta sosul de maioneza cu usturoi;se mai poate face si din maioneza obisnuita pe care toate gospodinele o fac,amestecata cu usturoi pisat.Se serveste pe platou,pestele alaturi de sos si cartof fiert;nu se mananca cu mamaliga;este considerat un aperitiv rece.
0

Budinca dulce cu spaghete





















Ingrediente:1pachet spaghete,300g branza de orice fel,6oua,3-4 linguri cu zahar,50g unt,vanilie,3-4 linguri cu smantana









Pastele fierte in apa cu sare,scurse,clatite sub jet de apa rece,se amesteca cu ouale batute ,sare,smantana,zahar,aromele si branza rasa;totul se rastoarna in tava unsa cu unt iar restul se pune deasupra pastelor;se da la cuptor 20-30min;se serveste calda dar si rece.
0

Cuiburi cu paste





















Ingrediente:1pachet de spaghete,200g cascaval,200g bacon,3rosii,1/2ardei rosu si galben,50g unt,sare,piper(optional),busuioc verde









Pastele fierte in apa cu sare,scurse si clatite cu apa rece,se pun cu furculita cuiburi intr-o tava unsa cu unt;deasupra cubulete de bacon,si ardei,peste acestea 1felie de cascaval iar pe langa cuib,felii de rosii;se da tava la cuptor 15min,apoi se servesc calde.
0

Gem de visine,cirese si zarzare







Ingrediente:500g visine,500g cirese,500g zarzare sau caise,2kg de zahar,vanilie





Fructele,curatate de samburi,spalate,se pun in vasul de dulceata cu zahar,se scutura vasul si se lasa 2-3 ore dupa care se pune la fiert 1-2ore sau mai putin;la sfarsit se adauga vanilia si se pune fierbinte in borcane,se eticheteaza si se depoziteaza.
1

Pui la ceaun cu lamaie













Ingrediente:1pui,1/2lamaie,1pahar cu vin,1capatana de usturoi,sare,piper,cimbru,branza de oi,malai pentru mamaliga,1ceasca de ulei







Puiul,curatat,portionat,spalat,il pun in tuci(ceaun) cu ulei si feliile subtiri de lamaie;dupa ce s-a rumenit,adaug vinul,condimentez iar dupa ce s-a evaporat alcoolul,usturoiul pisat;dupa cateva minute se poate servi pe farfurie cu branza rasa si mamaliguta.







Feliile de lamaie,ii dau puiului o aroma si un gust deosebit
0

Prajitura Noire











































Pentru ca aproape s-a produs o isterie cu aceasta prajitura pe toate sit-urile,de ce nu as incerca si eu?!













Ingrediente:3pachete de biscuiti cu cacao Picnic,150g unt,200g ciocolata menaj,2linguri coniac,250ml smantana lichida,1lingura gelatina













Pentru ornat:70g ciocolata alba,1lingura unt,3linguri lapte













Biscuitii sfaramitati,amestecati foarte bine cu 100g unt topit(eu am folosit mana),apoi compozitia pusa intr-o tava de chec cu folie alimentara si presata bine;se da tava la frigider 1-2ore;













pentru crema,se topeste ciocolata cu restul de unt la microunde,dupa ce s-a racit putin se amesteca bine cu coniacul,smantana si gelatina topita dupa instructiunile de pe plic;compozitia se rastoarna peste biscuiti si se da la frigider pana a doua zi;asta e regula dar eu nu am avut rabdare si seara am taiat-o dar voi nu faceti asa;pentru ornat,se topeste ciocolata cu untul la microunde,apoi se amesteca cu lapte si se toarna peste prajitura;eu am pudrat cu cacao si am atentat la cateva fructe de zmeura de la congelator;este delicioasa!
0

Fructe congelate





















Ingrediente:fructe de padure(afine,zmeura,coacaze),caise,capsuni si alte fructe autohtone sau nu;in general,fructe care nu se gasesc iarna









Voi incepe cu fructele mai sensibile;zmeura si capsunile scoase coditele,puse intr-o sita si spalate sub jet de apa rece apoi lasate sa se scurga;intr-o tava(cat sa intre in congelator)se pune hartie de copt,apoi fructele cu distanta intre ele;se tin 2-3 zile apoi se pun in recipiente speciale sau,eu le pun in pungi cat folosesc o data,pentru ca ocupa loc mai putin;atat la zmeura cat si la capsune,las cateva cu codite pentru ornament la prajituri;la fel procedez si cu fructele cu samburi;eu cand folosesc fructele de la congelator,nu le las sa se dezghete,pentru ca-si schimba culoarea;doar atunci cand trebuie pasate le dezghet
Intre timp,adica in 2017, mi-am achizitionat un mic aparat de sigilat pungi,am pus fructele si stau mai bine asa

0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme