Supa de rosii cu galuste de gris




Astfel de supa,pe timp de vara mai ales,nu ne llipseste aproape de loc, dar si iarna o fac cu rosii conservate la borcan de mine, aunci cand mi-e pofta;este o supa gustoasa,hranitoare,avand multe legume dar si racoroasa vara!
















AVEM NEVOIE DE:1kg de rosii bine coapte,1ceapa,1bostanel,1morcov,1ardei gras,3catei de usturoi,1legatura de frunze de telina,2linguri ulei de masline sau obisnuit,2oua si gris pentru galuste









CUM SE PROCEDEAZA:Toate legumele curatate,spalate,le pun la fiert in oala de 5l cu apa si 1lingurita de sare;dupa ce a scazut la jumatate,semn ca legumele sunt fierte bine,strecor supa,legumele le dau la blender,le pun in oala,completez cu apa,adaug legatura de frunze de telina iar cand incepe sa clocoteasca,cu lingurita pun galustele si uleiul;aceste galuste de gris,eu pun pentru fiecare ou mai mare,doar putina sare si 4linguri de gris;amestec bine si le pun in momentul cand supa da in clocot;dau focul mic si pun capacul pentru 4-5min;este o supa hranitoare si racoritoare,se poate consuma dupa preferinta si calda si rece;cine doreste,o data cu legumele se pot fierbe pulpe,piept sau pui intreg,urmand sa fie folosite pentru un alt fel de mancare.
0

Curcan cu paste













Ingrediente:2aripi de curcan,1punga de paste,1borcan de rosii cherry in bulion cu busuioc,condimente pentru pui,50ml.ulei,3catei de usturoi,busuioc verde,sare,piper







Aripile portionate,spalate,se prajesc in ulei dupa care se scot;in uleiul ramas se caleste usturoiul taiat,se adauga rosiile(daca borcanul este mare,doar jumatate),condimentele si carnea;se adauga 1cana cu apa si se lasa la foc mic pana ce carnea este fiarta;in acest timp,pastele se fierb in apa clocotita cu sare 5-7min si se scurg,apoi se adauga la carne;se amesteca cu grija,se mai condimenteaza la nevoie si se adauga busuiocul;se servesc calde sau reci dupa preferinta.
Cam de mult nu am pus poze ce acest fel de mancare dar vin acum pentru ca este aceeasi reteta doar farfuria si anul sunt diferite!
2018
 
1

Sarmalute cu carne in frunza de vita noua

Am pus prima farfurie pentru ca in acest an 2017,la ziua mea am fost servita de sotul meu cu asemenea farfurie,sarmalutele de mine facute nu va imaginati ca se baga la asa ceva!!👫💋😉😉



           Toata familia e mare fan sarmalute dar eu cel putin, as manca non-stop;de aceea cand apare frunza de vita noua,abia astept sa le pregatesc.                                                                                                                                                                       

















Ingrediente:1kg de carne tocata,1ceapa veche,1leg.de ceapa verde,1cutie de rosii in bulion,3-4rosii bine coapte,100g de orez,50ml ulei,2leg.de marar,2leg.de patrunjel,bete de leustean,frunze de vita,sare,piper









Ceapa veche si verde curatate,taiate marunt se calesc in ulei,se adauga rosiile taiate,condimentele iar dupa ce a scazut sosul,orezul spalat apoi se da deoparte;intr-un vas cu apa clocotita se pun frunzele sa se opareasca 3-4min apoi se scot pe un platou;se amesteca ceapa cu carnea,se toaca marunt verdeata,se adauga ouale se amesteca bine cu mana ,se mai condimenteaza la nevoie apoi se lasa sa se odihneasca 30-45min;se pregateste vasul in care se pun betele de leustean,deasupra frunze,si sarmalutele facute;deasupra se pun tot frunze,1-2linguri de bulion subtiat cu apa,putina sare,eu pun si 1cana cu bors si 2cani cu apa;se da vasul la cuptor la foc mic pentru 1h;se servesc cu smantana.
Am pregatit si o varianta pentru masa de Revelion.
Sau asa
0

Dovlecei pane







Ingrediente:2dovlecei,1ou,3linguri faina,1catel de usturoi,sare,piper,putin cimbru,ulei pentru prajit



Dovleceii,spalati,taiati in doua pe orizontala,apoi jumatatile in felii subtiri pe verticala,se presara sare si se lasa pe un fund de lemn sa se scurga 15-20min,apoi intre 2servetele de bucatarie se tamponeaza de apa,pentru ca nu se mai lipeste aluatul de ei;intr-un bol,se bate oul cu usturoiul pisat bine,sare,piper,putin cimbru uscat,si faina,rezultand un aluat de clatite putin mai gros;feliile de dovlecel,tamponate cu servetele se dau prin acest aluat apoi se pun la prajit;se scot tot pe servetele pentru a absoarbe surplusul de ulei;se servesc dupa preferinte cu lamaie,mujdei facut cu rosii,otet sau salata de rosii.
2

Chiftelute cu verdeata


Ne plac foarte mult chftelutele sub orice forma,simple,cu diverse sosuri,cu piure




Ingrediente:1kg de carne tocata,1leg.de ceapa verde,1leg.de usturoi verde,1leg.de marar,1leg.de patrunjel,3oua,sare,piper,cimbru ,1cana faina,ulei pentru prajit,3felii de paine inmuiate in lapte





Ceapa si usturoiul,curatate,spalate,taiate le-am pus in blender pentru a fi maruntite apoi le-am amestecat cu carnea,verdeata tocata marunt,painea stoarsa,ouale batute,condimentele;se amesteca totul bine cu mana apoi se fac chiftelutele,rotunde sau plate,se dau prin faina apoi se pun in ulei foarte incins;se scot pe servetele de bucatarie si se servesc cu piure de cartofi si salata
Suntem in 2016 si am adus ceva imbunatatiri la aceste chiftelute si anume:am pus un amestec de verdeata,mai pe intelesul tuturor,am pus marar si frunze de fenicul de la gradina noastra.
Mararul obisnuit este cel inchis la culoare iar frunzele de fenicul cel mai deschis.
Daca aveti posibilitate,nu ezitati sa adaugati pentru ca sunt extraordinare,au un gust si o aroma deosebita!!

 
0

Ficatei in sos provensal



Ingrediente:500g ficatei,1ceasca vin alb,1ceasca suc de rosii,1lingura de ierburi provensale (din comert),1ardei iute,3catei de usturoi,2linguri ulei de masline,1ceasca orez



Ficatul curatat,spalat,se caleste in ulei incins,se adauga usturoiul pisat,ierburile,vinul iar dupa ce s-a evaporat alcoolul,sucul de rosii;se lasa sa fiarba incet,pana se formeaza sosul;intre timp,se pune la fiert orezul in 3cesti de apa si sare,se fierbe 15min, apoi se opreste focul;pe farfurie se pune orez in cercul de metal iar alaturi ficatei;se orneaza cu un fir de patrunjel
0

Placinta cu iaurt



Ingrediente:1pachet foi de placinta,1pachet de unt topit,500ml iaurt,2linguri gris,10oua,coaja de lamaie si portocala,sare,4linguri sare(dupa gust)200ml smantana,100g stafide



SE amesteca iaurtul cu 8oua,gris,sare,zahar,si mirodeniile;tava se unge cu pensula cu unt,pui 2 chiar 3foi de placinta,puse in asa fel,ca sa cada pe marginea tavii,apoi se pune 1-2polonice de umplutura,deasupra stafide;alte 2-3foi,de data asta doar pe mijloc,se ung foile cu unt,se pune umplutura si se procedeaza la fel pana se termina;ultima foaie,unsa cu unt,marginile adunate in interior,se rastoarna ouale batute cu smantana si se da la cuptor 1-2h la foc mic;se taie rece si se pudreaza cu zahar pudra.
1
UN PASTE FERICIT SI HRISTOS A INVIAT!,tuturor vizitatorilor si cititorilor blogului
1

Curcan cu mazare


Ingrediente:2aripi de curcan,1ceapa,2linguri de bulion,1lingura de pasta de ardei,1cutie mare de mazare,sare,piper,marar,patrunjel,50ml ulei,2-3cartofi

Aripile portionate,spalate,le prajesc in ulei,le scot,calesc ceapa,adaug bulionul si pasta de ardei,adaug cartofii cubulete si carnea,1cana cu apa si las sa fiarba;dupa ce totul este fiert adaug mazarea scursa,condimentez,adaug verdeata tocata iar dupa 10-15min.opresc focul.
1

Curcan cu gnochi


Ingrediente:2aripi,1ceapa,2catei de usturoi,50ml ulei,2linguri bulion,1punga cu gnochi,sare,piper

Aripile,portionate,spalate,le prajesc in ulei,le scot iar in acelasi ulei calesc ceapa si usturoiul zdrobit,adaug carnea,1cana cu apa,bulionul si las sa fiarba 30min.condimentez,adaug pastele gnochi si las sa fiarba 3-4min.
0

Curcan cu spanac


Ingrediente:2aripi de curcan,1ceapa,500g spanac,1lingura bulion,sare,50ml ulei,1ou

Spanacul curatat,spalat in multe ape,il pun intr-o oala cu apa sa se opareasca 3-4min.,il scurg il tai si-l las deoparte;aripile portionate,spalate,le prajesc in ulei apoi le scot;in acelasi ulei calesc ceapa adaug bulionul,carnea,1cana cu apa,pun capacul si las focul incet pentru 25-30min;adaug spanacul,condimentez si mai las sa fiarba 5-10min,opresc focul si rastorn oul batut.
Avem aici si varianta fara carne;se foloseste acelasi procedeu doar ca nu se caleste carne,numai ceapa iar la sfarsit se adauga 3-4linguri cu orez.
 In ultima farfurie este varianta fara ou,facuta recent
2018,fiind in Italia am pregatit la fete tot ce au poftit printre care si aceasta reteta!
 
0

Briose cu nutella


Ingrediente:2oua,1cana cu zahar,3cani faina,3linguri mac,1cana iaurt,200ml ulei,1praf de copt,arome,crema de ciocolata Nutella

Ouale mixate bine cu zahar si un praf de sare pana rezulta o crema spumoasa,adaug mac,ulei cate putin,iaurt si faina amestecata cu praful de copt si vanilia;in formele unse pun cate o lingura din compozitie,o lingurita de crema si acopar cu o alta lingura de aluat;dau formele la cuptor 20-30min;dupa ce sunt scoase,le dau cu zahar pudra.
0

Prajitura cu iaurt


Ingrediente:3oua,1pahar iaurt,1pahar ulei,2pahare zahar,3pahare faina,1praf de copt,arome

Intr-un castron,amestec cu telul iaurtul,zahar,ulei,arome,ouale pe rand apoi faina amestecata cu praful de copt;intr-o tava cu hartie rastorn compozitia si dau la cuptor 40-45min;dupa ce s-a copt,deasupra am pus toping de ciocolata.
Sursa de inspiratie:Cartea Regala a Principesei Margareta(am repetat reteta si am adaugat 1lingura de cacao)
0

Pastrav la cuptor


Ingrediente:1kg de pastrav,500g cartofi,500g rosii cherrym1lamaie,sare,piper,1pahar vin alb,1capatana de usturoi,50ml ulei

Pestele curatat,spalat,portionat,il condimentez si-l mai las deoparte;cartofii curatati,spalati,taiati felii,ii pun in tava impreuna cu usturoiul intreg,jumatati de rosii,deasupra pestele,peste peste restul de rosii si rondele de lamaie;adaug uleiul,vinul si 1pahar cu apa;dau tava la cuptor la foc moderat 30-40min.
0

Chec cu lamaie


Ingrediente:6lingur cu faina,50g amidon,1praf de copt,1lamaie,100g unt,6linguri zahar,2oua,vanilie,8-10linguri fanta de lamaie

Mixezi bine ouale cu un praf de sare,zahar,vanilie,unt,coaja rasa si zeama de lamaie,apoi adaugi amestecul de faina praf de copt si amidon;pentru a ajunge la consistenta unui aluat de chec,adaugi cate putin de fanta;rastorni in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt si dai la cuptor 45min.
1

Bors de fasole



Am invatat de la soacra mea cum sa pregatesc fasolea,indiferent daca este de post sau de dulce;folosesc aceasta metoda de 35de ani si nu s-a plans nimeni de nimic;

Ingrediente:500g fasole,2cepe,1morcov,1telina mica,1ardei gras,1ardei iute,1cutie de rosii,leustean,1crenguta de cimbru,1l de bors,sare

Fasolea,curatata,spalata,o pun intr-un vas cu apa si 1pumn de sare de bucatarie,de seara pana dimineata;sarea,are sau mai bine zis avea rolul de a scoate din bob gargarita;acum fasolea este foarte curata dar eu nu schimb reteta;a doua zi,clatesc fasolea si o pun la fiert in apa rece,o las sa fiarba pana crapa bobul apoi o scurg si clatesc in multe ape reci;o pun din nou la fiert cu apa calda ;unele persoane scurg de 3ori fasolea,fara ca bobul sa fie crapat;eu spun ca o scurge degeaba,rautatea nu a iesit;cand incepe sa clocoteasca,adaug ceapa si ardeiii taiati marunt iar radacinoasele date pe razatoare;intr-o tigaie cu 2-3linguri de ulei,calesc rosiile din cutie si cand sunt fierte legumele din oala,rastorn si rosiile,condimentez,adaug borsul fiert in alt vas,potrivesc la gust,pun crenguta de cimbrusi dupa ce a clocotit,este gata de servit cu ceapa sau praz.
Mai am o varianta de bors de la mama mea;cand ajungem la acritul borsului,acrim cu zeama de varza si taiem si un miez de varza murata foarte fin,le dam drumul sa fiarba in bors dar atentie sa nu fie prea sarata sau prea acra;metoda asta o folosesc mai mult iarna cand avem varza la butoi.
Sau in perioada cand se gasesc multe verdeturi,odata cu restul legumelor,se adauga si 2leg.de stevie,2leg.loboda rosie curatate,spalate si taiate marunt iar la final,2leg.de leustean si se mai acreste cu corcoduse verzi


0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme