Fructe de mare cu sos de mustar






Ingrediente:500g mix de fructe de mare,1pahar vin rosu,1lingura faina,6linguri ulei de masline,5catei de usturoi,4linguri smantana,3linguri mustar,1cana supa de pasare sau de peste,sare,piper,boia iute,busuioc,paste scurte
Fructele de mare decongelate,spalate,bine scurse,se pun in tigaie cu putin ulei incins impreuna cu usturoiul taiat marunt;dupa cateva minute adaugi vinul,sare,piper,boia dupa gust;dupa ce a scazut vinul,se rastoarna fructele de mare deasupra pastelor fierte si scurse.Pentru sos,adaugi in tigaie restul de ulei,cand s-a infierbantat pui faina,amesteci,stingi cu supa iar cand incepe sa fiarba,adaugi mustarul apoi smantana,amesteci sa se omogenizeze,mai condimentezi daca e nevoie apoi rastorni peste fructele de mare si ornezi cu busuioc;daca sosul e prea mult nu esti obligata sa-l pui pe tot.
0

Galette cu prune





Aceasta prajitura este de fapt o tarta romaneasca.
Ingrediente:250g aluat de foitaj,500g prune coapte,100g zahar brun,2linguri migdale macinate,1lingura scortisoara,30g nuca tocata cu cutitul,2linguri unt taiat cubulete,1ou,1lingura zahar brun,1cana frisca,3linguri miere
O forma rotunda o tapetezi cu hartie de copt,deasupra pui aluatul si lasi marginile in exterior;intr-un castron,prunele taiate le amesteci cu zahar,migdale,scortisoara si nuca;pui in mijlocul aluatului,deasupra bucatelele de unt si cativa fulgi de migdale;marginile aluatului il rasucesti in interior astfel incat sa-ti rezulte o bordura de jur imprejurul prunelor;ungi cu ou batut,presari cu zahar brun si coci pana ce prajitura este rumenita iar umplutura bolboroseste;pentru ca este o prajitura foarte zemoasa o lasi pana a doua zi,cand o servesti taiata in triunghiuri deasupra cu un mot de frisca
1

Regina budincilor








Nu este o prajitura regala,doar asa se numeste aceasta budinca
Ingrediente:375ml lapte,2linguri unt,coaja rasa de la 1lamaie,3galbenusuri,2plicuri zahar vanilat,1si1/2cana firimituri de paine alba proaspata,2linguri gem de zmeura
Bezea:3albusuri,3linguri zahar pudra
Intr-un vas la foc mic,pui laptele,untul si coaja de lamaie iar dupa ce s-a topit untul,dai deoparte;galbenusurile se mixeaza cu zaharul pudra si vanilia pana rezulta o crema pufoasa,se amesteca in lapte,se adauga firimiturile,amesteci si rastorni intr-un vas termorezistent rotund mic,lasi 15 min,sa se odihneasca apoi dai la cuptor 20-30min,pana se incheaga,scoti vasul lasi sa se raceasca,intinzi deasupra gemul incalzit si racit (doar daca gemul este gros il incalzesti);
albusurile batute tare cu zahar pana formeaza creste sticloase rastorni peste gem,nivelezi si dai la cuptor pana se rumeneste bezeaua;dupa ce s-a racit se taie si se serveste si ca o observatie pentru mine,este prea multa bezea.
3

Pui la gratar cu garnitura de tapioca




Acum am facut aceasta reteta sa vad cum se comporta ca si orez;rezultatul....excelent
Ingrediente:1piept de pui,condimente pentru pui,2linguri ulei de masline,1ceasca de tapioca,2rosii,1dovlecel,1ardei gras,1ceapa rosie,4cesti supa de pui,sare,piper la nevoie
Tapioca o pui intr-un vas cu cele 4cesti de supa la umflat 4-5min,dupa care o pui pe foc mic amestecand mereu,iar dupa ce a scazut supa iar tapioca are un aspect sticlos,opresti focul si adaugi 1lingura ulei de masline,amesteci si dai deoparte;pieptul feliat,condimentat,adaugi 1lingura de ulei de masline si-l lasi 30min sa-si ia aromele;pe gratarul incins,pui pieptul si legumele taiate rondele;dupa ce sunt gata se servesc pe farfurie impreuna cu tapioca.
1

Budinca de tapioca






Am auzit mereu de tapioca sau perle de japonia cum mai sunt cunoscute,nu stiam ce este si cum se prepara;cineva mi-a spus ca se comporta ca si orezul dar intre timp,mi-am adus aminte ca am cateva reviste frantuzesti si am gasit ce cautam;am facut aceasta reteta cu inima stransa pentru ca nu stiam ce va iesi;acum cu inima deschisa va spun ca are un gust incredibil de bun,nici nu mi-am imaginat asemenea gust;merita sa incercati
Ingrediente:5linguri tapioca,150g zmeura(eu am la congelator),150ml frisca lichida,4linguri cocos,200ml lapte,1cutie lapte de cocos,1lingura zahar
Tapioca o pui intr-un bol cu 1cana de apa rece,o lasi 10-15min pana se umfla,scurgi apa si pe ea o pui intr-un vas impreuna cu lapte,zahar,lapte de cocos,la foc mic si amesteci pana se ingroasa iar tapioca este transparenta,apoi dai vasul la rece.
Frisca o mixezi impreuna cu nuca de cocos cate putin;in cupe pui crema de tapioca,fructe iar deasupra crema de cocos si dai la rece.
Eu,de cate ori am pofta de ceva dulce,fac imediat aceasta budinca cu tot felul de fructe proaspeta sau congelate pe care le am;este incredibil de buna si sanatoasa.
5

Ardei umpluti cu soia








Ingrediente:1punga cu granule de soia,1cutie rosii in bulion,2cepe mari,2morcovi,1telina mica,1cana cu orez,2linguri bulion de ardei,2linguri pasta de rosii,marar,patrunjel,sare,piper,cimbru,1kg ardei grasi,1cana faina,1ceasca ulei,1cana suc de rosii,1cana de bors sau putina sare de lamaie,1capatana de usturoi
In cratita cu ulei incins,pui la calit ceapa tocata marunt,radacinoasele date pe razatoarea cu ochiuri mici,granulele de soia fierte 10min in apa cu sare,piper,cimbru,vegeta si usturoiul pisata apoi scurse,cutia cu rosii,bulionul de ardei si pasta de rosii;totul se lasa la foc mic pana scade toata apa,se condimenteaza,se adauga orezul,verdeata si se lasa sa se raceasca 30-40min,timp in care curat ardeiii de cotoare si seminte,spalati si lasati cu gura in jos sa se scurga;
incep sa umplu ardeiii,ii dau cu gura prin faina si-i asez in cratita;rastorn sucul de rosii,borsul,mai adaug 1-2cani cu apa,pun capacul si dau la cuptor pentru 1h la foc mic
Nu trebuie sa va speriati cand vedeti in lista de ingrediente 1capatana de usturoi pentru ca nu ramane nici gust,nici miros de usturoi,doar ii schimba mirosul granulelor de soia care mie nu-mi place.
3

Papricas de pui cu smantana







Pentru ca am cartea lui Horia Varlan,am rasfoit-o si m-am oprit la acest papricas,o reteta pe care nu o stiam
Ingrediente:2piepti de pui,3ardeikapia,1ceapa,condimente pentru pui,1lingura ulei,1cana (si mai mult)de smantana,1cana supa de pasare,1lingura boia,3catei de usturoi,2linguri de unt,sare,piper,patrunjel verde
Galuste:2oua,75g unt,100g faina,sare
Pieptul,curatat,dezosat,spalat,uscat,se taie julien,se condimenteaza si se lasa deoparte
In tigaia cu ulei si unt incins,se caleste ceapa apoi ardeiii de asemenea julien iar cand ceapa a devenit sticloasa se adauga pieptul si se caleste pana se elimina toata apa;in acest moment se adauga supa si se lasa la fiert 15-20min acoperit;dupa acest timp,se adauga usturoiul,boiaua si galustele fierte in prealabil;daca puiul este suficient de fiert,se preste focul si se adauga smantana amestecand usor pentru omogenizare si se serveste cu patrunjel deasupra.
Pentru galuste,se amesteca untul moale cu ouale,sare si faina,se lasa vasul la frigider 5-6min,apoi cu lingurita se ia din compozitie si se pune intr-un vas cu apa si sare care clocoteste;cand galustele s-au ridicat la suprafata se scot cu o supierasi se adauga in papricas.
1

Saratele


Ca sa nu mai dati bani pe aceste saratele,vi le puteti face singure
Ingrediente:1pachet aluat de foitaj,100g branza sarata,1ou,seminte de chimion
amesteci bine branza cu oul apoi ungi cu aceasta compozitie fasii taiate din aluat si le coci tot pe hartie si tot la foc mare;tot la fel de bune sunt si doar unse cu ou si presarate cu chimen sau susan.
2

Carnaciori in foitaj


Ingrediente:500g carnaciori picanti de bere,1pachet de foitaj
Carnaciorii se cresteaza la capete,foitajul intins pe masa,se taie suvite late de un deget si lungi de 6-7cm;se infasoara carnaciorul cu aceasta fasie de aluat,se prindecu degetele marginile sa nu se desfaca si se pun in tava pe hartie,se coc la foc mare 4-5min.
1

Foitaj spirale



Ingrediente:1pachet foitaj(cu 2 suluri sau 2pachete),200g bacon feliat subtire,100g masline fara samburi taiate rondele,100g cascaval dat pe razatoare,2linguri mustar,1galbenus,chimion
Prima foaie de aluat se intinde pe masa,se unge cu mustar,deasupra baconul,maslinele si cascavalul;a doua foaie se pune deasupra se preseaza putin cu palmeleapoi se taie suvite late cat un deget;daca vi se par prea lungi,le tai in doua,apoi se rasucesc cu grija sa nu cada umplutura,se pun in tava pe hartie se ung cu galbenus se presara chimion sau susan si se coc la foc mare 4-5min;se servesc drept aperitive.
2

Salata de boeuf






Vreau sa va spun,ca de cand sunt eu si am inceput sa fac aceasta salata,niciodata nu-mi reusea gustul de sare,salata era prea sarata sau de loc;asa ca m-am hotarat cu ceva ani in urma sa pun sare la fiert si mi-a reusit metoda;la final nu mai pun de loc sau foarte putin;incercati si voi.
Toata lumea stie ca nu-i corect ceea ce spunem noi,adica salata de boeuf,atat timp cat in compozitie nu se gaseste carne de vita ci de pui,dar daca asa am apucat cu generatii in urma,asa continuam
AVEM NEVOIE DE:1pui mare,1kg de morcov,1telina mare,1kg de pastarnac sau patrunjel radacina,2kg de cartofi roz,2borcane cu castraveti murati,6oua,500ml ulei,sare,piper,gogosari
CUM SE PROCEDEAZA:Puiul,morcovul,telina,pastarnacul,curatate,spalate,le pun la fiert intr-o oala mare cu un pumn de sare grunjoasa;las sa fiarba incet 2ore,pana se desprinde usor carnea de pe oase;la mijlocul timpului,adaug si cartofii curatati si spalati;dupa ce totul este fiert scot intr-un vas mare iar dupa ce s-au racit,scot carnea de pe oasele puiului, o tai marunt impreuna cu legumele,la urma si castravetii taiati la fel de marunt si storsi de zeama;amestec toate ingredientele,condimentez cu sare daca mai e nevoie,piper si adaug maioneza facuta din 3galbenusuri fierte si 3crude(imi place salata cu multa maioneza);amestec totul,apoi pun salata pe platouri mici le imbrac cu maioneza si le ornez dupa imaginatie.
Am ornat si o salata pentru masa de Revelion.
Aceste poze fiind cele mai recente,adica de la Revelionul 2018 reteta este aceeasi iar pentru ornat,am amestecat maioneza cu putin colorant gel verde,sa fie in ton cu atmosfera!

Pentru ca reteta este aceeasi,mai pun doar cate o poza de la revelionul din 2014
Revelion 2017
Revelion 2019

2

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme