Sarmalute cu carne in frunza de vita noua

Am pus prima farfurie pentru ca in acest an 2017,la ziua mea am fost servita de sotul meu cu asemenea farfurie,sarmalutele de mine facute nu va imaginati ca se baga la asa ceva!!šŸ‘«šŸ’‹šŸ˜‰šŸ˜‰



           Toata familia e mare fan sarmalute dar eu cel putin, as manca non-stop;de aceea cand apare frunza de vita noua,abia astept sa le pregatesc.                                                                                                                                                                       

















Ingrediente:1kg de carne tocata,1ceapa veche,1leg.de ceapa verde,1cutie de rosii in bulion,3-4rosii bine coapte,100g de orez,50ml ulei,2leg.de marar,2leg.de patrunjel,bete de leustean,frunze de vita,sare,piper









Ceapa veche si verde curatate,taiate marunt se calesc in ulei,se adauga rosiile taiate,condimentele iar dupa ce a scazut sosul,orezul spalat apoi se da deoparte;intr-un vas cu apa clocotita se pun frunzele sa se opareasca 3-4min apoi se scot pe un platou;se amesteca ceapa cu carnea,se toaca marunt verdeata,se adauga ouale se amesteca bine cu mana ,se mai condimenteaza la nevoie apoi se lasa sa se odihneasca 30-45min;se pregateste vasul in care se pun betele de leustean,deasupra frunze,si sarmalutele facute;deasupra se pun tot frunze,1-2linguri de bulion subtiat cu apa,putina sare,eu pun si 1cana cu bors si 2cani cu apa;se da vasul la cuptor la foc mic pentru 1h;se servesc cu smantana.
Am pregatit si o varianta pentru masa de Revelion.
Sau asa
0

Dovlecei pane







Ingrediente:2dovlecei,1ou,3linguri faina,1catel de usturoi,sare,piper,putin cimbru,ulei pentru prajit



Dovleceii,spalati,taiati in doua pe orizontala,apoi jumatatile in felii subtiri pe verticala,se presara sare si se lasa pe un fund de lemn sa se scurga 15-20min,apoi intre 2servetele de bucatarie se tamponeaza de apa,pentru ca nu se mai lipeste aluatul de ei;intr-un bol,se bate oul cu usturoiul pisat bine,sare,piper,putin cimbru uscat,si faina,rezultand un aluat de clatite putin mai gros;feliile de dovlecel,tamponate cu servetele se dau prin acest aluat apoi se pun la prajit;se scot tot pe servetele pentru a absoarbe surplusul de ulei;se servesc dupa preferinte cu lamaie,mujdei facut cu rosii,otet sau salata de rosii.
2

Chiftelute cu verdeata


Ne plac foarte mult chftelutele sub orice forma,simple,cu diverse sosuri,cu piure




Ingrediente:1kg de carne tocata,1leg.de ceapa verde,1leg.de usturoi verde,1leg.de marar,1leg.de patrunjel,3oua,sare,piper,cimbru ,1cana faina,ulei pentru prajit,3felii de paine inmuiate in lapte





Ceapa si usturoiul,curatate,spalate,taiate le-am pus in blender pentru a fi maruntite apoi le-am amestecat cu carnea,verdeata tocata marunt,painea stoarsa,ouale batute,condimentele;se amesteca totul bine cu mana apoi se fac chiftelutele,rotunde sau plate,se dau prin faina apoi se pun in ulei foarte incins;se scot pe servetele de bucatarie si se servesc cu piure de cartofi si salata
Suntem in 2016 si am adus ceva imbunatatiri la aceste chiftelute si anume:am pus un amestec de verdeata,mai pe intelesul tuturor,am pus marar si frunze de fenicul de la gradina noastra.
Mararul obisnuit este cel inchis la culoare iar frunzele de fenicul cel mai deschis.
Daca aveti posibilitate,nu ezitati sa adaugati pentru ca sunt extraordinare,au un gust si o aroma deosebita!!

 
0

Ficatei in sos provensal



Ingrediente:500g ficatei,1ceasca vin alb,1ceasca suc de rosii,1lingura de ierburi provensale (din comert),1ardei iute,3catei de usturoi,2linguri ulei de masline,1ceasca orez



Ficatul curatat,spalat,se caleste in ulei incins,se adauga usturoiul pisat,ierburile,vinul iar dupa ce s-a evaporat alcoolul,sucul de rosii;se lasa sa fiarba incet,pana se formeaza sosul;intre timp,se pune la fiert orezul in 3cesti de apa si sare,se fierbe 15min, apoi se opreste focul;pe farfurie se pune orez in cercul de metal iar alaturi ficatei;se orneaza cu un fir de patrunjel
0

Placinta cu iaurt



Ingrediente:1pachet foi de placinta,1pachet de unt topit,500ml iaurt,2linguri gris,10oua,coaja de lamaie si portocala,sare,4linguri sare(dupa gust)200ml smantana,100g stafide



SE amesteca iaurtul cu 8oua,gris,sare,zahar,si mirodeniile;tava se unge cu pensula cu unt,pui 2 chiar 3foi de placinta,puse in asa fel,ca sa cada pe marginea tavii,apoi se pune 1-2polonice de umplutura,deasupra stafide;alte 2-3foi,de data asta doar pe mijloc,se ung foile cu unt,se pune umplutura si se procedeaza la fel pana se termina;ultima foaie,unsa cu unt,marginile adunate in interior,se rastoarna ouale batute cu smantana si se da la cuptor 1-2h la foc mic;se taie rece si se pudreaza cu zahar pudra.
1
UN PASTE FERICIT SI HRISTOS A INVIAT!,tuturor vizitatorilor si cititorilor blogului
1

Curcan cu mazare


Ingrediente:2aripi de curcan,1ceapa,2linguri de bulion,1lingura de pasta de ardei,1cutie mare de mazare,sare,piper,marar,patrunjel,50ml ulei,2-3cartofi

Aripile portionate,spalate,le prajesc in ulei,le scot,calesc ceapa,adaug bulionul si pasta de ardei,adaug cartofii cubulete si carnea,1cana cu apa si las sa fiarba;dupa ce totul este fiert adaug mazarea scursa,condimentez,adaug verdeata tocata iar dupa 10-15min.opresc focul.
1

Curcan cu gnochi


Ingrediente:2aripi,1ceapa,2catei de usturoi,50ml ulei,2linguri bulion,1punga cu gnochi,sare,piper

Aripile,portionate,spalate,le prajesc in ulei,le scot iar in acelasi ulei calesc ceapa si usturoiul zdrobit,adaug carnea,1cana cu apa,bulionul si las sa fiarba 30min.condimentez,adaug pastele gnochi si las sa fiarba 3-4min.
0

Curcan cu spanac


Ingrediente:2aripi de curcan,1ceapa,500g spanac,1lingura bulion,sare,50ml ulei,1ou

Spanacul curatat,spalat in multe ape,il pun intr-o oala cu apa sa se opareasca 3-4min.,il scurg il tai si-l las deoparte;aripile portionate,spalate,le prajesc in ulei apoi le scot;in acelasi ulei calesc ceapa adaug bulionul,carnea,1cana cu apa,pun capacul si las focul incet pentru 25-30min;adaug spanacul,condimentez si mai las sa fiarba 5-10min,opresc focul si rastorn oul batut.
Avem aici si varianta fara carne;se foloseste acelasi procedeu doar ca nu se caleste carne,numai ceapa iar la sfarsit se adauga 3-4linguri cu orez.
 In ultima farfurie este varianta fara ou,facuta recent
2018,fiind in Italia am pregatit la fete tot ce au poftit printre care si aceasta reteta!
 
0

Briose cu nutella


Ingrediente:2oua,1cana cu zahar,3cani faina,3linguri mac,1cana iaurt,200ml ulei,1praf de copt,arome,crema de ciocolata Nutella

Ouale mixate bine cu zahar si un praf de sare pana rezulta o crema spumoasa,adaug mac,ulei cate putin,iaurt si faina amestecata cu praful de copt si vanilia;in formele unse pun cate o lingura din compozitie,o lingurita de crema si acopar cu o alta lingura de aluat;dau formele la cuptor 20-30min;dupa ce sunt scoase,le dau cu zahar pudra.
0

Prajitura cu iaurt


Ingrediente:3oua,1pahar iaurt,1pahar ulei,2pahare zahar,3pahare faina,1praf de copt,arome

Intr-un castron,amestec cu telul iaurtul,zahar,ulei,arome,ouale pe rand apoi faina amestecata cu praful de copt;intr-o tava cu hartie rastorn compozitia si dau la cuptor 40-45min;dupa ce s-a copt,deasupra am pus toping de ciocolata.
Sursa de inspiratie:Cartea Regala a Principesei Margareta(am repetat reteta si am adaugat 1lingura de cacao)
0

Pastrav la cuptor


Ingrediente:1kg de pastrav,500g cartofi,500g rosii cherrym1lamaie,sare,piper,1pahar vin alb,1capatana de usturoi,50ml ulei

Pestele curatat,spalat,portionat,il condimentez si-l mai las deoparte;cartofii curatati,spalati,taiati felii,ii pun in tava impreuna cu usturoiul intreg,jumatati de rosii,deasupra pestele,peste peste restul de rosii si rondele de lamaie;adaug uleiul,vinul si 1pahar cu apa;dau tava la cuptor la foc moderat 30-40min.
0

Chec cu lamaie


Ingrediente:6lingur cu faina,50g amidon,1praf de copt,1lamaie,100g unt,6linguri zahar,2oua,vanilie,8-10linguri fanta de lamaie

Mixezi bine ouale cu un praf de sare,zahar,vanilie,unt,coaja rasa si zeama de lamaie,apoi adaugi amestecul de faina praf de copt si amidon;pentru a ajunge la consistenta unui aluat de chec,adaugi cate putin de fanta;rastorni in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt si dai la cuptor 45min.
1

Bors de fasole



Am invatat de la soacra mea cum sa pregatesc fasolea,indiferent daca este de post sau de dulce;folosesc aceasta metoda de 35de ani si nu s-a plans nimeni de nimic;

Ingrediente:500g fasole,2cepe,1morcov,1telina mica,1ardei gras,1ardei iute,1cutie de rosii,leustean,1crenguta de cimbru,1l de bors,sare

Fasolea,curatata,spalata,o pun intr-un vas cu apa si 1pumn de sare de bucatarie,de seara pana dimineata;sarea,are sau mai bine zis avea rolul de a scoate din bob gargarita;acum fasolea este foarte curata dar eu nu schimb reteta;a doua zi,clatesc fasolea si o pun la fiert in apa rece,o las sa fiarba pana crapa bobul apoi o scurg si clatesc in multe ape reci;o pun din nou la fiert cu apa calda ;unele persoane scurg de 3ori fasolea,fara ca bobul sa fie crapat;eu spun ca o scurge degeaba,rautatea nu a iesit;cand incepe sa clocoteasca,adaug ceapa si ardeiii taiati marunt iar radacinoasele date pe razatoare;intr-o tigaie cu 2-3linguri de ulei,calesc rosiile din cutie si cand sunt fierte legumele din oala,rastorn si rosiile,condimentez,adaug borsul fiert in alt vas,potrivesc la gust,pun crenguta de cimbrusi dupa ce a clocotit,este gata de servit cu ceapa sau praz.
Mai am o varianta de bors de la mama mea;cand ajungem la acritul borsului,acrim cu zeama de varza si taiem si un miez de varza murata foarte fin,le dam drumul sa fiarba in bors dar atentie sa nu fie prea sarata sau prea acra;metoda asta o folosesc mai mult iarna cand avem varza la butoi.
Sau in perioada cand se gasesc multe verdeturi,odata cu restul legumelor,se adauga si 2leg.de stevie,2leg.loboda rosie curatate,spalate si taiate marunt iar la final,2leg.de leustean si se mai acreste cu corcoduse verzi


0

Miel la cuptor


Ingrediente:1pulpa de miel(eu dezosez pulpa),2capatani de usturoi,1cana vin rosu,2-3linguri ulei1ceapa,1lamaie,1lingura amestec de boia,1lingurita de busuioc,1lingurita cimbru,sare,4-5cartofi

Amestec intr-un bol usturoiul pisat,sare,cimbru,busuioc,ulei,boia si frec bine carnea apoi o pun in tava iar pe langa ea,rondele de lamaie si ceapa;torn o cana cu apa si dau la cuptor 30-45min;scot tava,adaug cartofii taiati in sferturi,adaug vinul si mai las la cuptor 20-30min;la momentul respectiv,daca am,eu mai pun si 2-3ciuperci,apoi o servim cu salata verde.
0

Premiul meu







Ma simt ca la scoala cand luam premiu(eu nu am apucat coronitele)



am primit premiu de la Maria-Elena pentru blogul meu



MULTUMESC FOARTE FOARTE MULT!!!!
0

Bors cu urzici




Se zice ca daca au aparut urzicile,primavara si-a intrat in drepturi iar noi nu mai murim de foame(asa auzeam si eu pe la mama)!!!!
Mare dreptate aveau batranii nostri pentru ca intradevar,primavara cu atatea verdeturi sanatoase si naturale,nu ai cum sa mori de foame,doar daca nu-ti plac!!!


Ingrediente:500g urzici,1ceapa,5-6cartofi,1cutie cu ciuperci,1l de bors,2linguri vegeta,3linguri ulei,1borcan cu rosii puse de mine,5linguri zarzavat de la borcan,2linguri orez,sare,4-5 oua pentru cine nu tine post,leustean


Urzicile,curatate foarte bine de impuritati,spalate in multe ape,le pun in oala cu apa care clocoteste pe foc si le tin 5min;dupa acest timp,le scurg fara sa arunc apa;in alta oala cu ulei pun sa se caleasca ceapa tocata marunt,ciupercile scurse si clatite,zarzavatul,rosiile,vegeta,dupa cateva minute,adaug urzicile taiate,cartofii curatati spalati si taiati cubulete,adaug apa de la urzici,pun capacul si las sa fiarba incet 30-40min;daca sunt fiert cartofii,adaug borsul pe care l-am fiert separat,orezul,leusteanul iar cand incepe sa clocoteasca sparg pe rand cate un ou;peste 5min opresc focul si pun sa se raceasca in farfurie pentru ca se serveste rece cu ceapa verde.Cand voi gasi pe tarabe in piata toate ingredientele de care am nevoie,voi posta o alta reteta de bors cu urzici;va recomand in aceasta perioada sa consumati cat mai multe urzici si nu numai,pentru ca sunt foarte sanatoase.
3

Placinta de mere cu foi de gris




Aceasta placinta,am citit-o pe un blog,imi pare rau dar nu mai stiu unde,mi s-a parut interesanta si am facut-o;este adevarat ca nu am auzit pana acum de asa ceva dar este foarte delicioasa;pentru cine stie,a meritat arsura de pe fata mea(am avut un accident,am ridicat forma in sus sa vad daca s-a imbibat grisul cu lichidul de la mere,mi-a alunecat si am scapat-o peste fata!!!)


Ingrediente:1,5kg mere,1pachet margarina,1cana cu gris,1cana cu faina,1cana cu zahar,vanilie,1praf de copt,2linguri scortisoara,200g miez de nuca taiat cu cutitul,coaja de lamaie


Merele se rad se amesteca cu scortisoara si aromele;intr-un vas se amesteca grisul,faina,zaharul,praful de copt;intr-o tava de yena,se pun cubulete de margarina(un sfert din pachet),deasupra jumatate din gris,peste gris jumatate din mere,restul de gris,cubulete de margarina,restul de mere,restul de unt iar deasupra miezul de nuca din belsug;presezi putin cu palmele apoi la cuptor la foc mediu 50-60min;se taie rece in tava
1

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme