Miel la cuptor


Ingrediente:1pulpa de miel(eu dezosez pulpa),2capatani de usturoi,1cana vin rosu,2-3linguri ulei1ceapa,1lamaie,1lingura amestec de boia,1lingurita de busuioc,1lingurita cimbru,sare,4-5cartofi

Amestec intr-un bol usturoiul pisat,sare,cimbru,busuioc,ulei,boia si frec bine carnea apoi o pun in tava iar pe langa ea,rondele de lamaie si ceapa;torn o cana cu apa si dau la cuptor 30-45min;scot tava,adaug cartofii taiati in sferturi,adaug vinul si mai las la cuptor 20-30min;la momentul respectiv,daca am,eu mai pun si 2-3ciuperci,apoi o servim cu salata verde.
0

Premiul meu







Ma simt ca la scoala cand luam premiu(eu nu am apucat coronitele)



am primit premiu de la Maria-Elena pentru blogul meu



MULTUMESC FOARTE FOARTE MULT!!!!
0

Bors cu urzici




Se zice ca daca au aparut urzicile,primavara si-a intrat in drepturi iar noi nu mai murim de foame(asa auzeam si eu pe la mama)!!!!
Mare dreptate aveau batranii nostri pentru ca intradevar,primavara cu atatea verdeturi sanatoase si naturale,nu ai cum sa mori de foame,doar daca nu-ti plac!!!


Ingrediente:500g urzici,1ceapa,5-6cartofi,1cutie cu ciuperci,1l de bors,2linguri vegeta,3linguri ulei,1borcan cu rosii puse de mine,5linguri zarzavat de la borcan,2linguri orez,sare,4-5 oua pentru cine nu tine post,leustean


Urzicile,curatate foarte bine de impuritati,spalate in multe ape,le pun in oala cu apa care clocoteste pe foc si le tin 5min;dupa acest timp,le scurg fara sa arunc apa;in alta oala cu ulei pun sa se caleasca ceapa tocata marunt,ciupercile scurse si clatite,zarzavatul,rosiile,vegeta,dupa cateva minute,adaug urzicile taiate,cartofii curatati spalati si taiati cubulete,adaug apa de la urzici,pun capacul si las sa fiarba incet 30-40min;daca sunt fiert cartofii,adaug borsul pe care l-am fiert separat,orezul,leusteanul iar cand incepe sa clocoteasca sparg pe rand cate un ou;peste 5min opresc focul si pun sa se raceasca in farfurie pentru ca se serveste rece cu ceapa verde.Cand voi gasi pe tarabe in piata toate ingredientele de care am nevoie,voi posta o alta reteta de bors cu urzici;va recomand in aceasta perioada sa consumati cat mai multe urzici si nu numai,pentru ca sunt foarte sanatoase.
3

Placinta de mere cu foi de gris




Aceasta placinta,am citit-o pe un blog,imi pare rau dar nu mai stiu unde,mi s-a parut interesanta si am facut-o;este adevarat ca nu am auzit pana acum de asa ceva dar este foarte delicioasa;pentru cine stie,a meritat arsura de pe fata mea(am avut un accident,am ridicat forma in sus sa vad daca s-a imbibat grisul cu lichidul de la mere,mi-a alunecat si am scapat-o peste fata!!!)


Ingrediente:1,5kg mere,1pachet margarina,1cana cu gris,1cana cu faina,1cana cu zahar,vanilie,1praf de copt,2linguri scortisoara,200g miez de nuca taiat cu cutitul,coaja de lamaie


Merele se rad se amesteca cu scortisoara si aromele;intr-un vas se amesteca grisul,faina,zaharul,praful de copt;intr-o tava de yena,se pun cubulete de margarina(un sfert din pachet),deasupra jumatate din gris,peste gris jumatate din mere,restul de gris,cubulete de margarina,restul de mere,restul de unt iar deasupra miezul de nuca din belsug;presezi putin cu palmele apoi la cuptor la foc mediu 50-60min;se taie rece in tava
1

Coronita cu ciocolata si crema de branza




Ingrediente:150g prune uscate fara samburi,60g unt,5linguri zahar,2oua,5linguri faina,1praf de copt,2linguri cacao,200g crema de branza proaspata,sare,esenta de vanilie,zahar vanilat,1lingura zahar pudra,2-3linguri lapte daca e nevoie;din prune fac un piure la blender,apoi untu-l frec cu sare,zahar,vanilie,oua,prunele si faina amestecata cu praful de copt si cacao;rastorn in forma de guguluf unsa si tapetata cu faina si dau la cuptor 30min;dupa ce s-a copt,o las sa se raceasca in forma,in acest timp fac crema de branza,amestecand-o cu zaharul pudra si vanilia;pun deasupra pe prajitura crema cu ajutorul posului si pudrez cu scortisoara.
4

Ierburi aromatice




Va arat coltul meu aromat din bucatarie


am aici busuioc,salvie,maghiran si oregano;am luat seminte de la magazin,le-am pus in ghivece si acum,ma folosesc de ele;rozmarinul il tin pe balcon ca-i mare;de asemenea,la fereastra pun asa ceva,de cate ori cumpar patrunjel radacina si este incoltit;tai putin mai mult si pun cu partea taiata in apa,astfel frunzele vor creste si-mi sunt suficiente pentru un ornament,atunci cand nu am patrunjel pe moment
2

Drob de miel


Sarbatorile Pascale nu pot trece daca pe masa nu se gaseste acest drob care face parte din retetele traditionale;pentru cine nu consuma carne de miel,se foloseste acelas procedeu,doar ca mielul este inlocuit cu maruntaie de curcan sau alta pasare.                                                AVEM NEVOIE DE:500g maruntaie de miel,500g carne de miel,1ceapa veche,2leg.ceapa verde,2leg.usturoi verde,50gunt,6oua,1cana cu lapte,sare,piper,4leg.marar,4leg.patrunjel,prapur
CUM SE PROCEDEAZA:
Maruntaiele,spalate,le pun la fiert in apa rece cu sare 30min;dupa ce s-au racit,la dau prin masina de tocat impreuna cu ceapa si usturoiul;amestec compozitia cu ouale batute,verdeata tocata,laptele,sare si piper;intr-o tava unsa cu unt,pun prapurul,apoi rastorn compozitia;pe mijloc,pun oua fierte si curatate,adun marginile prapurului deasupra si dau la cuptor la foc mic 1h si 30min.Pentru cine nu are prapur,rastorn compozitia in tava unsa si cu hartie de copt.
Lasam la cuptor la foc mic1h si o rasturnam numai dupa ce s-a racit bine.

0

Pasca




Ingrediente:aluat de cozonac,500g branza proaspata,5oua,200g zahar,50g stafide,1lingurita rasa de sare,coaja de lamaie,vanilie,1ceasca de smantana


Intr-un castron,amestec branza cu ouale batute si restul ingredientelor si las deoparte;ung o cratitacu peretii mai grosi cu unt,pe fundul ei,pun o foaie subtire,rotunda de aluat,impletesc o coada mai lunga de aluat si o pun in jurul acestei foi iar pe mijloc umplutura de branza;deasupra pe branza,fac o cruce tot din aluat apoi dau la cuptor la foc mic 40-50min.
3

Cozonac







Ingrediente:1kg faina de buna calitate,50gdrojdie,5oua,1/2lingurita de sare,100gunt,50ml ulei,1cana zahar,mirodenii(coaja de lamaie,portocala,esenta de vanilie), lapte;pentru umplutura:1cana nuci macinate,1cana cu mac,arome,2pahare cu zahar,200ml lapte



Pentru aluat,nu am specificat cantitatea de lapte,pentru ca ouala sunt de diferite marimi iar cateodata si faina inghite lapte mai mult decat e nevoie;mie de obicei,imi intra cam 1cana de lapte.



Drojdia inmuiata cu putin lapte caldut si 1lingura de zahar,o las la dospit 10-15min



ouale mixate bine cu sare, zahar si mirodenii pana-si dubleaza volumul,torn in vasul cu faina cernuta,de asemenea si drojdia si incep sa amestec totul cu lapte caldut,pana toate ingredientele sunt omogenizate si aluatul este lipicios;intr-un vas pe foc amestec untul cu ulei si incep framantatul punand cate putin;nu este obligatoriu sa se framante ore,daca faina si drojdia sunt de buna calitate,este imposibil sa nu rezulte un cozonac frumos;eu framant aluatul,pana termin grasimea de pus si nu se mai lipeste de palme;in situatia in care este prea tare coca,eu mai framant cu smantana;acopar vasul cu o patura si-l las intr-un loc cald si ferit de curent;intre timp,pregatesc tavile si umplutura:pentru nuca,amestec cu jumatate din zahar si jumatate din lapte pe foc,restul amestec pentru umplutura de mac;dupa ce a crescut aluatul,rup din el cate 2



bucati mai mici sau mai mari,depinde de tavi,aplatizez coca cu palmele,pun umplutura si rulez,la



fel procedez cu a doua apoi le impletesc si le pun in tava unsa cu unt;las tava sa creasca aluatul pana la baza,dau cu galbenus de ou,deasupra pun diferite seminte si dau la cuptor la foc moderat 40min,depinde de cuptor;cu cele doua umpluturi,fac un colacel impletit si-l pun la copt in forma de guguluf
0

Varza a la Cluj cu soia


Ingrediente:1 varza verde sau murata,100ml.ulei,1pahar orez,sare,piper,200g granule de soia,1ceapa,200g cascaval vegetal,1crenguta de cimbru,1capatana de usturoi,2linguri de bulion

Pun soia intr-un vas cu sare,piper,cimbru si usturoiul pisat si las la fiert 10min.;in alt vas,calesc ceapa in 50ml ulei apoi adaug soia scursa,amestec bine si mai condimentez daca e cazul;in restul de ulei,pun varza desarata si taiata subtire,sa se caleasca,adaug bulionul si 1ceasca cu apa calda sau supa de legume;las sa fiarba acoperit la foc mic pana scade;intre timp,amestec soia cu orezul inflorit in apa cu putina sare; intr-o tava sau vas yena,pun un strat de varza,jumatate din cascaval ras,soia,varza si restul de cascaval;dau la cuptor 30-40min. si se poate servi cu mamaliguta si ardei iute.
Pentru cine face cu varza verde,se freaca varza taiata fideluta cu 1lingurita de sare de lamaie amestecata cu 1lingurita vegeta,daca si-a lasat zeama se stramge in pumni varza apoi se procedeaza ca mai sus.
Nu stiti cat e de buna,daca nu incercati!
0

Prajitura cu menta


Ingrediente blat:4oua plus un albus de la crema,5linguri zahar,5linguri cu varf faina,3linguri cacao, 100g ciocolata menaj,1praf de copt,sare,60ml apa calduta

Ingrediente crema:200g unt,100g margarina,20linguri sirop de menta,1cana zahar pudra,1galbenus

Ingrediente glazura:200g ciocolata menaj,5linguri sirop de menta,50g unt,1lingura ulei

Sirop:200ml apa fiarta,5linguri sirop de menta

Galbenusurile,batute bine cu sare si zahar pana rezulta o crema pufoasa,adaugi cate putina apa,ciocolata data pe razatoare si tot cate putin din faina amestecata cu cacao si praful de copt;totul se amesteca cu albusurile batute spuma ;rastorni totul in tava cu hartie de copt si tii la cuptor 25-30min

Pentru crema,freci untul cu margarina la temperatura camerei,adaugi zaharul pudra,galbenusul si siropul;pentru glazura,pui toate ingredientele intr-un bol,dai la microunde,apoi amesteci bine cu o lingura

Blatul,bine racit,il tai in doua pe orizontala,prima foaie o insiropezi,pui jumatate din crema apoi glazura si dai la frigider cateva ore;pui al doilea blat,insiropat,restul de crema,deasupra razi ciocolata si dai la rece.

Sfatul meu:daca ti s-a taiat crema de unt,pui vasul in bain-marie si continui mixarea;se va lega imediat.
Am fost atentionata de un anonim ca nu am spus sursa inspiratiei acestei prajituri;daca s-ar fi uitat la comentarii ar fi vazut acolo dar pana la urma cred ca are dreptate pentru ca aici trebuia spusa sursa; voi tine cont pe viitor!!
Mi-a placut atat de mult si nu numai mie,incat am repetat prajitura,de aceea ultimile poze sunt diferite.

9

Chiftelute gratinate


Ingrediente:1kg de carne tocata,3-4 felii de paine,1capatana de usturoi,2oua,1ceapa,sare,piper,1lingurita de cimbru,200g cascaval,ulei pentru prajit,verdeata;intr-un vas,amesteci carnea cu ceapa tocata foarte fin,painea inmuiata in lapte,usturoiul pisat,sare piper,cimbru,ouale batute si verdeata(marar,patrunjel);amesteci bine totul cu mana apoi cu palmele ude,formezi bile si le dai drumul in ulei foarte incins;le scoti pe servetele de hartie,apoi doar atat cat se consuma,pui intr-o tava mica,deasupra cascaval ras si dai la cuptor 2-3min;se servesc cu salata ce sezon.
0

Supa cu galuste de gris


Ingrediente:1gaina,1morcov,1telina mica,2cartofi,2oua,gris,sare,1ceapa

Gaina,curatata,spalata,portionata,pentru ca stiu cum fierbe,am pus-o in oala minune,cu zarzavatul si sare;dupa 1h si 30min,am strecurat supa,carnea si cartofii au mers la rasol iar supa limpede in alta olita;pentru galuste,eu nu pun nimic in afara de oua,putina sare si gris;la 1ou,pun 3linguri cu gris;iau cu lingurita cate putin din compozitie si pun in supa clocotind;dupa ce le-am terminat,dau focul incet,pun capacul pentru cateva min.apoi opresc;ale mele,sunt la fel de moi si pufoase,ca si galustele bucatarilor care pun bicarbonat in ele!!
In situatia in care aveti ouale mai mari si compozitia este moale,in nici un caz nu mai adaugati gris,lasati compozitia cateva minute ca sa se umfle grisul.
Aceasta reteta fiind printre primele mele postari,nu am alte poze din timpul prepararii,dar vor mai fi alte asemenea supe si acolo veti vedea.
0

Pastrav cu bere




Ingrediente:peste,2cepe,1cartof,faina,2foi de dafin,bere,ulei de masline,sare,piper,2-3 rondele de lamaie


la reteta asta,am folosit doar 4 bucati,le-am dat prin faina,in vasul de yena am pus rondele de cartofi,deasupra pestele,de jur imprejur,rondele de ceapa si lamaie curatata de coaja(ca pe mar),bucatele de dafin,sare,piper,ulei si bere cat sa acopere pestele;deasupra pui capacul sau folie de aluminiu,lasi la cuptor 30min,scoti folia si mai lasi 10min sa se rumeneasca.
0

Prajitura cu mere1


Ingrediente:1kg de mere,9linguri ulei,9linguri zahar,9linguri lapte,9linguri faina,1praf de copt,3oua,2-3linguri scortisoara,esenta de vanilie

Galbenusurile frecate cu sare,uleiul cate putin,zahar apoi intercalat lapte si faina amestecata cu praful de copt;merele curatate de coaja,taiate felii subtiri si amestecate cu scortisoara,se mai lasa putin la rece sa se patrunda apoi se amesteca cu grja in aluat si cu albusurile batute spuma;se rastoarna totul in tava mare cu hartie de copt si se lasa la foc moderat 1h,se lasa la racit in tava apoi se taie si se pudreaza cu zahar.
Sa va fie de folos!
0

Prajitura cu paine


Ingrediente:1franzela,1cana cu lapte fiert si racit,100g unt,1cana cu zahar,2oua,1cana cu smantana,1cana cu nuci macinate,sare,coaja de lamaie

Eu,pentru ca am avut mai putin din ingredientele cerute,am folosit o forma de tort; am pus in forma hartie de copt,am captusit-o cu felii de paine taiate de 2cm.grosime,trebuie astupate cu bucatele toate gaurile dintre felii,apoi le-am stropit cu lapte;intr-un bol,am frecat untul cu zahar,ouale pe rand amestecand energic,apoi smantana,nucile si coaja de lamaie;aceasta compozitie o rastorn peste paine si la cuptor la foc moderat 50min;dupa ce s-a racit,am rasturnat-o, am pudrat-o,am taiat-o si asta este;nu este o prajitura excelenta dar este gustoasa iar daca-i puneti o sarlota deasupra,iese un tortulet si nimeni nu stie ce este la mijloc!!!
0

Porumbei cu smantana




Mi-a adus sotul de la tara de la rude,mai multi porumbei;stiindu-le gustul,m-am apucat de treaba dar dupa ceva timp,mi-am dat seama ca eu in vas,aveam "bunicii porumbeilor"


ingrediente:porumbei,1ceapa,1morcov,1telina mica, 2linguri unt,sare,piper,300ml smantana,4ciuperci,1ceapa


Porumbeii,i-am taiat in jumatati,i-am prajit impreuna cu ceapa taiata marunt,apoi i-am pus intr-un vas cu legumele curatate,spalate si taiate,am pus capacul si am lasat sa fiarba incet,cred ca mai bine de 2ore;eu aici va spun cum am procedat cu acesti mosneguti,in cazul porumbeilor mai tineri,bineinteles ca timpul se reduce la 30min.Dupa ce au fiert, am strecurat totul,carnea am pus-o inapoi si supa rezultata,am adaugat ciupercile curatate,spalate si feliate,dupa cateva minute,am condimentat,smantana am amestecat-o cu 1lingura de faina,apoi am turnat cate putin peste carne,amestecand continu sa nu faca cocoloase;abia dupa ce am oprit focul am condimentat cu piper proaspat macinat.
0

Friptura de pui la ceaun


Ingrediente:1pui,sare,piper,1lingurita de cimbru,1capatana de usturoi,2linguri de unt,1pahar cu vin alb,malai pentru mamaliguta

Puiul curata,spalat,portionat,condimentat cu sare,piper si cimbru,l-am pus in tuci cu unt,am amestecat sa se rumeneasca,apoi am pus putina apa cat sa acopere carnea(puiul de magazin,fierbe foarte repede),am pus capacul,dupa 15-20min am adaugat vinul,dupa alte 10-15min am pus usturoiul pisat si pentru putina culoare,1lingurita de boia;se serveste numai cu mamaliguta;sper ca va imaginati ce bun este!!
2

Prajitura cu scortisoara


Ingrediente:5oua,1pachet de margarina,1cana cu zahar,8linguri cu faina,100gstafide,1mana de nuci taiate,1lamaie,1portocala,1lingurita de scortisoara,1praf de copt,1varf de lingurita de praf de ghimbir

Galbenusurile,frecate cu jumatate din cantitatea de zahar,un praf de sare,pana obtii o crema fina;adaugi margarina topita si racita,cate putin,stafidele,nuca,coaja de la citrice,scortisoara,ghimbirul,albusurile batute spuma cu restul de zahar,apoi faina amestecata cu praful de copt;totul se amesteca cu o lingura de lemn,cu miscari verticale;torni compozitia in tava cu hartie de copt,40-50min;o tai cubulete si o pudrezi cu zahar
0

Tocana de cartofi cu carne de curcan


Pentru ca am avut 5pulpe de curcan,4le-am facut umplute iar una am facut-0 cu cartofi

Ingrediente:1pulpa de curcan dezosata,500g cartofi,2cepe,1ardei gras,5linguri de rosii in bulion

(puse de mine),1lingura de pasta de rosii,verdeata de la congelator(marar si patrunjel),3linguri cu ulei,si eu mai pun 1catel de usturoi,sare,piper

Pentru ca stiu cum fierbe carnea de curcan,pun toate ingredientele o data;carnea o tai bucatele,o pun in cratita cu ulei,dau de cateva ori cu lingura prin ele,adaug ceapa si ardeiul taiat marunt,dupa 2-3min rosiile si pasta de rosii,dupa alte cateva minute,cartofii curatati,spalati si taiati cubulete,condimentez,adaug si usturoiul taiat,pun apa cat sa cuprinda toata compozitia apoi dau la cuptor la foc mic pentru 45-50min;cand este gata,adaug si verdeata,amestec si servesc.

Oinformatie pentru toate persoanele care citesc acest blog;dupa cum ve-ti observa pe parcurs,eu folosesc foarte des cuptorul,din 2motive:in primul rand toate mancarurile cu sos,puse in ultimile30min la cuptor,vor deveni mai deosebite la gust(incercati)iar in timpul cat sta la cuptor,eu am ocazia sa fac alta treaba(nu zic bine?)
2

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme