Cozi de raci cu paste






Ingrediente:1kg de raci,3linguri ulei de masline,2catei de usturoi,1/2pahar vin alb,6rosii cherry,1lingura de busuioc uscat,200g paste scurte,1ardei iute,sare,piper
Racii curatati,se oparesc 3-4min iar dupa ce s-au racit,li se scoate carnea de la coada si de la clesti in cazul in care sunt mari;intr-o tigaie,se pune uleiul,se caleste usturoiul intreg fara sa se arda,apoi se scoate;se adauga ardeiul sau mai putin,taiat marunt,cozile,dupa 2-3min.rosiile intregi sau jumatati,vinul,dupa ce s-a evaporat alcoolul se condimenteaza si se adauga pastele fierte si scurse;se amesteca totul si se servesc ornate cu busuioc verde si optional cu parmezan ras sau cascaval.
1

Panna Cotta cu zmeura




Ingrediente:400ml smantana lichida,1lingura zahar,1baton de vanilie,2foi de gelatina,130g zmeura,30g fistic
Smantana,cu semintele din batonul de vanilie,zahar,si fisticul taiat marunt cu cutitul,se pun pe foc mic,dar nu trebuie sa ajunga la temperatura de fierbere,doar cat se topeste zaharul si smantana sa fie calda;in acest timp gelatina a stat 10min in apa rece,se scoate si se stoarce in palme si se adauga la smantana;se amesteca pentru omogenizare si se toarna in forma care a stat in apa rece;se da la frigider pana a doua zi cand se rastoarna si se orneaza cu fructe si toping de fructe de padure;in situatia in care nu se rastoarna,forma se tine cateva secunde in apa fierbinte.
1

Dulceata de smochine







Ingrediente:pentru ca am avut putine snochine,am luat si eu ideea de la Sidy si am amestecat si cateva pere;deci s-o iau de la inceput
500g smochine,500g pere,1kg de zahar,2cani cu apa,1lamaie,2stelute de anason
Am facut siropul din zahar,apa si anasonul stelat pana a ajuns la consistenta dorita,apoi am adaugat smochinele curatate de coaja,taiate in sferturi,perele de asemenea curatate de coaja,casuta cu samburi si taiate cubulete;am lasat sa fiarba la foc mare 10-15min,am adaugat zeama de lamaie,am scos anasonul,apoi am pus dulceata fierbinte in borcane mici si depozitate la camara.
0

Gutui cu carne de pui







Mi-am amintit de copilarie cu aceasta mancare.
Ingrediente:carne de pui(piept sau pulpe),4gutui bine coapte,1ceapa mica,3linguri zahar,1lingurita cu varf de faina,100g unt,3linguri ulei,2cani cu supa de pui(facuta cu 1concentrat de pui),sare,piper,1lingurita zeama de lamaie
Carnea spalata,portionata se prajeste in unt amestecat cu ulei apoi se scoate pe farfurie;
gutuile spalate taiate in sferturi,curatate de casuta de samburi,feliate,stropite cu zeama de lamaie,apoi prajite pe ambele fete in uleiul de la carne,se scot si ele pe farfurie;
in acelasi ulei daca este curat,daca nu se pune alte 3linguri de ulei,se caleste ceapa taiata marunt,dupa ce s-a inmuiat,se adauga zaharul si se caramelizeaza impreuna fara sa se arda,altfel devine amara mancarea;se stinge cu supa,dupa ce zaharul este topit se adauga carnea,dupa ce carnea este fiarta se adauga gutuile,dupa 3-4min.faina dizolvata in putina apa rece,se condimenteaza dupa gust si se serveste foarte calda cu paine la fel de calda.
2

Budinca de conopida





AVEM NEVOIE DE:conopida oparita,ramasa de la snitele,3cartofi,2felii de jambon sau orice alt preparat,50g unt,2oua,3linguri smantana,sare,piper,100g branza mozzarella sau cascaval(eu am pus ce am avut prin frigider,ca sa nu arunc resturile de conopida)
Cartofii curatati,i-am pus la fiert,feliile de jambon le-am pus cateva minute pe gratar,dupa care l-am taiat julien;intr-un vas de yena uns cu jumatate din unt,am pus in ordine, cartofi cubulete,conopida, am condimentat,apoi tot jambonul,iar cartofi si conopida,deasupra amestecul de oua,smantana si branza,urmand restul de unt;la cuptor la foc moderat,pana incepe sa se rumeneasca deasupra 15-20min;se serveste calda.
Aceasta reteta seamana mai mult cu o budinca decat cu sufleu,dar daca asa e reteta frantuzeasca,m-am conformat!
0

Dulceata de gutui






Ingrediente:gutui,zahar,1baton de vanilie,apa,2lamai
Pentru aceasta dulceata,nimeni nu poate da cantitati fixe,deoarece stim cu totii cat de rele sunt gutuile;eu pun 1castron de gutui taiate,un castron de zahar
Gutuile curatate de coaja,cu ajutorul unui aparat(e prea mult spus,dar nu stiu cum sa-l numesc)scot sfere din gutuie direct in castronul cu apa rece si zeama de la 1lamaie;in paralel,facsirop din 3castroane de zahar,jumatate de baton de vanilie si 2cani cu apa;cand siropul este suficient de legat,adaug sferele de gutui si las sa fiarba la foc mare 15-20min;cand este gata,adaug zeama de lamaie si pun dulceata fierbinte in borcane curate.
Vreau sa specific de ce la toate retetele mele de dulceata gasiti varianta"se fierbe la foc mare";pentru ca fructele sa-si pastreze forma si culoarea si cum altfel se mai poate servi asa ceva,decat pe o felie de paine calda de casa.
2

Galuste cu prune

Retete de astfel de galusti sau galuste,sunt foarte multe;fiecare cu ce reteta este obisnuit;cand eram copii,mama ne facea iarna si le umplea cu gem de prune,erau super delicioase.
Ingrediente:500g prune,5-600g cartofi,2oua,2-3linguri cu gris,100g faina,50g unt,3linguri zahar,scortisoara,pesmet,sare,zahar vanilat
Cartofii fierti in coaja si curatati,se dau prin masina de tocat carne iar dupa ce s-au racit se amesteca cu ouale,faina,grisul,sarea,se framanta bine,se face un sul si se da la rece 1h,dupa care se taie bucati potrivite,se pudreaza palmele cu faina si se fac galustele in care se introduce o pruna sau jumatate;se fierb in apa cu sare;intr-un vas,se topeste untul si se tavalesc galustele scurse prin unt apoi se scot intr-un vas in care este pesmetul amestecat cu zahar si zahar vanilat;se servesc si calde si reci.
Sau se prajeste putin pesmetul intr-o tigaie cu un cubulet de unt,se rastoarna intr-un castron si se amesteca cu scortisoara,zahar vanilat apoi se pun galustele si se amesteca 
0

Salata de pui cu avocado





Recomand tuturor o salata mai mult decat delicioasa si sanatoasa
Ingrediente:
1piept de pui,2avocado,1ardei rosu,1ceapa rosie,rosii cherry,2-3 castraveti,50g de unt,2lime,100g branza mozzarella,condimente pentru pui,sare piper,1lingurita de boia rosie dulce sau iute,muguri de pin,3-4 linguri ulei de masline
Pieptul dezosat,taiat julien(eu l-am fiert,apoi l-am calit),se condimenteaza apoi se caleste in unt incins apoi se scoate in castronul de salata peste care se adauga:ardei taiat julien,ceapa rondele fine,la fel si castravetii,rosiile intregi sau jumatati,avocado curatat de coaja si de asemenea taiat felii subtiri iar branza cubulete;din sucul de lime,ulei,boia,sare,piper,se face un dresing;salata se condimenteaza,se amesteca cu dresingul si se serveste ornata cu felii de avocado,muguri de pin si patrunjel verde.
0

Muraturi









Aceasta este reteta tatalui meu si nu o dau pentru nici o alta reteta oricat de apetisanta mi s-ar parea.
Ingrediente pentru un bidon de 60 de litri:30kg de muraturi albe spre roz la culoare depinde de gustul fiecaruia,mie-mi plac mai rozalii,1kg de morcov,1conopida,2teline cu tot cu frunze,500g hrean sa nu vi se para mult dar la capacitatea bidonului e suficient,sfecla rosie 2buc,500g ardei iuti sau nu,la aprecierea fiecaruia in functie de cat consuma ardei iuti,1kg ardei kapia,4gutui mari,1kg de mere ionatane,500g usturoi,2kg de castraveti mai mari,bete de marar cu floare uscate,frunze de visin sau stejar,1kg de sare,30l de apa,25 aspirine(acid acetilsalicilic),nu aspirine tamponate.
Toate ingredientele curatate,spalate,taiate,se pun intercalate in bidonul spalat,deasupra fiind frunze si marar;apa cu sare clocotita se toarna peste muraturi,se pune capacul si se lasa pe loc bidonul 2zile;aspirinele se dizolva in putina zeama,se rastoarna in bidon,apoi se vantura zeama pentru a se amesteca totul;se depoziteaza bidonul la rece dar macar o data pe saptamana se vantura saramura iar la Craciun cand se taie porcul,veti avea pe masa niste super muraturi.
Reteta originala este de 300g de sare la 10litri de apa,dar eu punand de ani de zile,nu mai cantaresc nimic pentru ca stiu cantitatile
Pentru persoanele care pun in borcane,la 1litru de apa,se pune 1lingura rasa cu sare apoi se toarna apa fierbinte peste muraturi,se lasa borcanul pe masa in bucatarie acoperit cu o farfurie pana a doua zi apoi la borcanul de 5l se dizolva 5aspirine cu putina zeama din borcan se infileteaza capacul se agita borcanul apoi se depoziteaza la rece
Nu va speriati de aspirine,nu face rau,doar opreste fermentarea iar muraturile nu vor fi acre dar daca va plac acre,nu le mai adaugati!
Sa va fie de folos!
2

Gnocchi cu carne





Ingrediente:1pachet de paste tip gnocchi,500g carne tocata,1ceapa,1catel de usturoi,3linguri ulei de masline,putina verdeata(optional),sare,piper,50ml vin alb,1ceasca suc de rosii,busuioc verde,1lingura busuioc uscat
In tigaia cu ulei incins se caleste ceapa taiata marunt si usturoiul de asemenea;se adauga carnea,amestecand continuu;dupa ce a scazut tot sucul de la carne,se adauga vinul,sucul de rosii si se lasa la foc mic sa fiarba inabusit;dupa ce totul arata asemeni unui sos,se condimenteaza dupa gust,se adauga verdeata(busuiocul verde nu),si pastele gnocchi care au fost fierte in apa cu putina sare 3-4min apoi scurse;totul se amesteca cu grija,se servesc pe farfurie amestecate cu carne,sau carnea pusa peste gnocchi si ornata cu busuioc verde.
2

Foitaj cu mere




Ingrediente:1pachet aluat de foitaj(la cutie),2mere,4linguri zahar,50g stafide,1lingurita scortisoara,1ou,2linguri ulei
Merele curatate de coaja,taiate cubulete,se calesc putin(nu trebuie sa rezulte o pasta)in ulei,impreuna cu zahar;cand s-au inmuiat,se adauga stafidele tinute 10min in apa calduta,se da deoparte,se amesteca scortisoara si se pune cate 1lingurita pe patratul de foitaj;se da cu ou marginile sau apa,se formeaza 1triunghi,se preseaza cu furculita,deasupra se face o taietura cu cutitul,se unge cu ou sau sirop de zahar si se pun in tava cu hartie de copt la cuptor la foc mare 5-6min.Pofta buna!
6

Mar umplut


Ingrediente:1mar,1lingura miez de nuca taiat cu cutitul marunt,1lingurita de stafide,1lingura scortisoara,1lingura coniac,2linguri zahar pudra,1lamaie,1ceasca fructe de padure
Mod de preparare:Marul,curatat de coaja si samburi;separat intr-un bol se amesteca 1lingura de zahar,putina scortisoara,stafide si coniac;restul de scortisoara se amesteca cu restul de zahar,se tavaleste marul,apoi se umple cu stafiele,se pune marul intr-o tava si se da la cuptor 15-20min;in acest timp,se pune in blender coaja de mar cu coaja de lamaie rasa,zeama si 1lingura de zahar;dupa cateva ture de blenduit,va rezulta un sos care se da deoparte;fructele de padure se pun intr-o tigaie cu putin zahar si se tin pe foc 3min cat se topeste zaharul;se serveste pe farfurie marul,in jurul lui fructele iar deasupra sosul.Este delicios,cu o singura remarca:ingredientele sunt multe doar pentru 1mar.
1

Sos de rosii


V-am spus mai devreme reteta de suc de rosii;folosind vechea masina de suc,coaja rezultata mai trebuie data prin separator,dar eu nu o dau;coaja rezultata de la cele 10kg de rosii,o dau prin masina de tocat carne impreuna cu 2-3kg de ardei kapia,adaug 1ceasca de sare,2linguri de zahar si pun la fiert pana se ingroasa;pun sosul in sticle mici cu capac bine infiletat si le fierb 1-2 ore,le tin in patura pana se racesc dupa care le depozitez in camara;acest sos,eu il folosesc la orice,chiar si la sos pentru fripturi.
1

Suc de rosii


A venit vremea conservelor de orice fel;pentru toti cititorii acestui blog,va anunt ca eu nu folosesc nici un fel de conservant in conservele pe care le fac;de asemenea,nici sare nu folosesc in exces;toata reusita conservelor mele se bazeaza pe sterilizare;cu cat capacele borcanelor sunt de calitate buna si borcanele sunt sterilizate suficient de mult,cu atat mai mult reusita conservelor va fi foarte buna.
Pentru suc de rosii,ingredientele nu sunt fixe;fiecare gospodina face suc dupa buget si dupa numarul membrilor de familie;
Eu fac suc din 10kg de rosii gogonele,le dau prin vechea masina de facut suc,il pun la fiert cu 1ceasca de sare si 2linguri de zahar;pun zaharul,indiferent cat de dulci sunt rosiile,pentru ca taie aciditatea din rosii si opreste fermentarea;las sa fiarba sucul la foc mic,amestecand mereu 2-3 ore,depinde cat de zemoase au fost rosiile;pun sucul fierbinte in sticle de plastic de 0,5 si 1l;cred ca fiecare foloseste aceeasi metoda,intr-o oala cu apa rece,tin sticla si prin palnie torn sucul,pun imediat dopul apoi sticlele le pun in patura si le las 2zile chiar si 3 pana se racesc dupa care le depozitez in camara.
1

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme