Cozonac







Ingrediente:1kg faina de buna calitate,50gdrojdie,5oua,1/2lingurita de sare,100gunt,50ml ulei,1cana zahar,mirodenii(coaja de lamaie,portocala,esenta de vanilie), lapte;pentru umplutura:1cana nuci macinate,1cana cu mac,arome,2pahare cu zahar,200ml lapte



Pentru aluat,nu am specificat cantitatea de lapte,pentru ca ouala sunt de diferite marimi iar cateodata si faina inghite lapte mai mult decat e nevoie;mie de obicei,imi intra cam 1cana de lapte.



Drojdia inmuiata cu putin lapte caldut si 1lingura de zahar,o las la dospit 10-15min



ouale mixate bine cu sare, zahar si mirodenii pana-si dubleaza volumul,torn in vasul cu faina cernuta,de asemenea si drojdia si incep sa amestec totul cu lapte caldut,pana toate ingredientele sunt omogenizate si aluatul este lipicios;intr-un vas pe foc amestec untul cu ulei si incep framantatul punand cate putin;nu este obligatoriu sa se framante ore,daca faina si drojdia sunt de buna calitate,este imposibil sa nu rezulte un cozonac frumos;eu framant aluatul,pana termin grasimea de pus si nu se mai lipeste de palme;in situatia in care este prea tare coca,eu mai framant cu smantana;acopar vasul cu o patura si-l las intr-un loc cald si ferit de curent;intre timp,pregatesc tavile si umplutura:pentru nuca,amestec cu jumatate din zahar si jumatate din lapte pe foc,restul amestec pentru umplutura de mac;dupa ce a crescut aluatul,rup din el cate 2



bucati mai mici sau mai mari,depinde de tavi,aplatizez coca cu palmele,pun umplutura si rulez,la



fel procedez cu a doua apoi le impletesc si le pun in tava unsa cu unt;las tava sa creasca aluatul pana la baza,dau cu galbenus de ou,deasupra pun diferite seminte si dau la cuptor la foc moderat 40min,depinde de cuptor;cu cele doua umpluturi,fac un colacel impletit si-l pun la copt in forma de guguluf
0

Varza a la Cluj cu soia


Ingrediente:1 varza verde sau murata,100ml.ulei,1pahar orez,sare,piper,200g granule de soia,1ceapa,200g cascaval vegetal,1crenguta de cimbru,1capatana de usturoi,2linguri de bulion

Pun soia intr-un vas cu sare,piper,cimbru si usturoiul pisat si las la fiert 10min.;in alt vas,calesc ceapa in 50ml ulei apoi adaug soia scursa,amestec bine si mai condimentez daca e cazul;in restul de ulei,pun varza desarata si taiata subtire,sa se caleasca,adaug bulionul si 1ceasca cu apa calda sau supa de legume;las sa fiarba acoperit la foc mic pana scade;intre timp,amestec soia cu orezul inflorit in apa cu putina sare; intr-o tava sau vas yena,pun un strat de varza,jumatate din cascaval ras,soia,varza si restul de cascaval;dau la cuptor 30-40min. si se poate servi cu mamaliguta si ardei iute.
Pentru cine face cu varza verde,se freaca varza taiata fideluta cu 1lingurita de sare de lamaie amestecata cu 1lingurita vegeta,daca si-a lasat zeama se stramge in pumni varza apoi se procedeaza ca mai sus.
Nu stiti cat e de buna,daca nu incercati!
0

Prajitura cu menta


Ingrediente blat:4oua plus un albus de la crema,5linguri zahar,5linguri cu varf faina,3linguri cacao, 100g ciocolata menaj,1praf de copt,sare,60ml apa calduta

Ingrediente crema:200g unt,100g margarina,20linguri sirop de menta,1cana zahar pudra,1galbenus

Ingrediente glazura:200g ciocolata menaj,5linguri sirop de menta,50g unt,1lingura ulei

Sirop:200ml apa fiarta,5linguri sirop de menta

Galbenusurile,batute bine cu sare si zahar pana rezulta o crema pufoasa,adaugi cate putina apa,ciocolata data pe razatoare si tot cate putin din faina amestecata cu cacao si praful de copt;totul se amesteca cu albusurile batute spuma ;rastorni totul in tava cu hartie de copt si tii la cuptor 25-30min

Pentru crema,freci untul cu margarina la temperatura camerei,adaugi zaharul pudra,galbenusul si siropul;pentru glazura,pui toate ingredientele intr-un bol,dai la microunde,apoi amesteci bine cu o lingura

Blatul,bine racit,il tai in doua pe orizontala,prima foaie o insiropezi,pui jumatate din crema apoi glazura si dai la frigider cateva ore;pui al doilea blat,insiropat,restul de crema,deasupra razi ciocolata si dai la rece.

Sfatul meu:daca ti s-a taiat crema de unt,pui vasul in bain-marie si continui mixarea;se va lega imediat.
Am fost atentionata de un anonim ca nu am spus sursa inspiratiei acestei prajituri;daca s-ar fi uitat la comentarii ar fi vazut acolo dar pana la urma cred ca are dreptate pentru ca aici trebuia spusa sursa; voi tine cont pe viitor!!
Mi-a placut atat de mult si nu numai mie,incat am repetat prajitura,de aceea ultimile poze sunt diferite.

9

Chiftelute gratinate


Ingrediente:1kg de carne tocata,3-4 felii de paine,1capatana de usturoi,2oua,1ceapa,sare,piper,1lingurita de cimbru,200g cascaval,ulei pentru prajit,verdeata;intr-un vas,amesteci carnea cu ceapa tocata foarte fin,painea inmuiata in lapte,usturoiul pisat,sare piper,cimbru,ouale batute si verdeata(marar,patrunjel);amesteci bine totul cu mana apoi cu palmele ude,formezi bile si le dai drumul in ulei foarte incins;le scoti pe servetele de hartie,apoi doar atat cat se consuma,pui intr-o tava mica,deasupra cascaval ras si dai la cuptor 2-3min;se servesc cu salata ce sezon.
0

Supa cu galuste de gris


Ingrediente:1gaina,1morcov,1telina mica,2cartofi,2oua,gris,sare,1ceapa

Gaina,curatata,spalata,portionata,pentru ca stiu cum fierbe,am pus-o in oala minune,cu zarzavatul si sare;dupa 1h si 30min,am strecurat supa,carnea si cartofii au mers la rasol iar supa limpede in alta olita;pentru galuste,eu nu pun nimic in afara de oua,putina sare si gris;la 1ou,pun 3linguri cu gris;iau cu lingurita cate putin din compozitie si pun in supa clocotind;dupa ce le-am terminat,dau focul incet,pun capacul pentru cateva min.apoi opresc;ale mele,sunt la fel de moi si pufoase,ca si galustele bucatarilor care pun bicarbonat in ele!!
In situatia in care aveti ouale mai mari si compozitia este moale,in nici un caz nu mai adaugati gris,lasati compozitia cateva minute ca sa se umfle grisul.
Aceasta reteta fiind printre primele mele postari,nu am alte poze din timpul prepararii,dar vor mai fi alte asemenea supe si acolo veti vedea.
0

Pastrav cu bere




Ingrediente:peste,2cepe,1cartof,faina,2foi de dafin,bere,ulei de masline,sare,piper,2-3 rondele de lamaie


la reteta asta,am folosit doar 4 bucati,le-am dat prin faina,in vasul de yena am pus rondele de cartofi,deasupra pestele,de jur imprejur,rondele de ceapa si lamaie curatata de coaja(ca pe mar),bucatele de dafin,sare,piper,ulei si bere cat sa acopere pestele;deasupra pui capacul sau folie de aluminiu,lasi la cuptor 30min,scoti folia si mai lasi 10min sa se rumeneasca.
0

Prajitura cu mere1


Ingrediente:1kg de mere,9linguri ulei,9linguri zahar,9linguri lapte,9linguri faina,1praf de copt,3oua,2-3linguri scortisoara,esenta de vanilie

Galbenusurile frecate cu sare,uleiul cate putin,zahar apoi intercalat lapte si faina amestecata cu praful de copt;merele curatate de coaja,taiate felii subtiri si amestecate cu scortisoara,se mai lasa putin la rece sa se patrunda apoi se amesteca cu grja in aluat si cu albusurile batute spuma;se rastoarna totul in tava mare cu hartie de copt si se lasa la foc moderat 1h,se lasa la racit in tava apoi se taie si se pudreaza cu zahar.
Sa va fie de folos!
0

Prajitura cu paine


Ingrediente:1franzela,1cana cu lapte fiert si racit,100g unt,1cana cu zahar,2oua,1cana cu smantana,1cana cu nuci macinate,sare,coaja de lamaie

Eu,pentru ca am avut mai putin din ingredientele cerute,am folosit o forma de tort; am pus in forma hartie de copt,am captusit-o cu felii de paine taiate de 2cm.grosime,trebuie astupate cu bucatele toate gaurile dintre felii,apoi le-am stropit cu lapte;intr-un bol,am frecat untul cu zahar,ouale pe rand amestecand energic,apoi smantana,nucile si coaja de lamaie;aceasta compozitie o rastorn peste paine si la cuptor la foc moderat 50min;dupa ce s-a racit,am rasturnat-o, am pudrat-o,am taiat-o si asta este;nu este o prajitura excelenta dar este gustoasa iar daca-i puneti o sarlota deasupra,iese un tortulet si nimeni nu stie ce este la mijloc!!!
0

Porumbei cu smantana




Mi-a adus sotul de la tara de la rude,mai multi porumbei;stiindu-le gustul,m-am apucat de treaba dar dupa ceva timp,mi-am dat seama ca eu in vas,aveam "bunicii porumbeilor"


ingrediente:porumbei,1ceapa,1morcov,1telina mica, 2linguri unt,sare,piper,300ml smantana,4ciuperci,1ceapa


Porumbeii,i-am taiat in jumatati,i-am prajit impreuna cu ceapa taiata marunt,apoi i-am pus intr-un vas cu legumele curatate,spalate si taiate,am pus capacul si am lasat sa fiarba incet,cred ca mai bine de 2ore;eu aici va spun cum am procedat cu acesti mosneguti,in cazul porumbeilor mai tineri,bineinteles ca timpul se reduce la 30min.Dupa ce au fiert, am strecurat totul,carnea am pus-o inapoi si supa rezultata,am adaugat ciupercile curatate,spalate si feliate,dupa cateva minute,am condimentat,smantana am amestecat-o cu 1lingura de faina,apoi am turnat cate putin peste carne,amestecand continu sa nu faca cocoloase;abia dupa ce am oprit focul am condimentat cu piper proaspat macinat.
0

Friptura de pui la ceaun


Ingrediente:1pui,sare,piper,1lingurita de cimbru,1capatana de usturoi,2linguri de unt,1pahar cu vin alb,malai pentru mamaliguta

Puiul curata,spalat,portionat,condimentat cu sare,piper si cimbru,l-am pus in tuci cu unt,am amestecat sa se rumeneasca,apoi am pus putina apa cat sa acopere carnea(puiul de magazin,fierbe foarte repede),am pus capacul,dupa 15-20min am adaugat vinul,dupa alte 10-15min am pus usturoiul pisat si pentru putina culoare,1lingurita de boia;se serveste numai cu mamaliguta;sper ca va imaginati ce bun este!!
2

Prajitura cu scortisoara


Ingrediente:5oua,1pachet de margarina,1cana cu zahar,8linguri cu faina,100gstafide,1mana de nuci taiate,1lamaie,1portocala,1lingurita de scortisoara,1praf de copt,1varf de lingurita de praf de ghimbir

Galbenusurile,frecate cu jumatate din cantitatea de zahar,un praf de sare,pana obtii o crema fina;adaugi margarina topita si racita,cate putin,stafidele,nuca,coaja de la citrice,scortisoara,ghimbirul,albusurile batute spuma cu restul de zahar,apoi faina amestecata cu praful de copt;totul se amesteca cu o lingura de lemn,cu miscari verticale;torni compozitia in tava cu hartie de copt,40-50min;o tai cubulete si o pudrezi cu zahar
0

Tocana de cartofi cu carne de curcan


Pentru ca am avut 5pulpe de curcan,4le-am facut umplute iar una am facut-0 cu cartofi

Ingrediente:1pulpa de curcan dezosata,500g cartofi,2cepe,1ardei gras,5linguri de rosii in bulion

(puse de mine),1lingura de pasta de rosii,verdeata de la congelator(marar si patrunjel),3linguri cu ulei,si eu mai pun 1catel de usturoi,sare,piper

Pentru ca stiu cum fierbe carnea de curcan,pun toate ingredientele o data;carnea o tai bucatele,o pun in cratita cu ulei,dau de cateva ori cu lingura prin ele,adaug ceapa si ardeiul taiat marunt,dupa 2-3min rosiile si pasta de rosii,dupa alte cateva minute,cartofii curatati,spalati si taiati cubulete,condimentez,adaug si usturoiul taiat,pun apa cat sa cuprinda toata compozitia apoi dau la cuptor la foc mic pentru 45-50min;cand este gata,adaug si verdeata,amestec si servesc.

Oinformatie pentru toate persoanele care citesc acest blog;dupa cum ve-ti observa pe parcurs,eu folosesc foarte des cuptorul,din 2motive:in primul rand toate mancarurile cu sos,puse in ultimile30min la cuptor,vor deveni mai deosebite la gust(incercati)iar in timpul cat sta la cuptor,eu am ocazia sa fac alta treaba(nu zic bine?)
2

Pulpe de curcan umplute




Ingrediente:2pulpe dezosate,sare,piper,100g cascaval,1cutie cu ciuperci,50g unt


Ingrediente pentru salata:1morcov,1ceapa rosie,1mar,1ardei gras rosu,1lamaie,1telina mica,1mana de nuci,ulei de masline


Pun carnea pe un platou,o condimentez,deasupra pun felii subtiri de cascaval,ciuperci,o bucatica de unt,rulez,pun ruloul pe o folie de aluminiu unsa cu unt sau ulei,strang ruloul,il pun in tava si dau la cuptor 30-45min;intre timp,curat legumele,le tai subtiri, morcovul,marul si telina date pe razatoarea mare,le amestec cu sare,ulei,zeama de lamaie,nuci taiate,pun pe farfurie inelul de metal,in inel o frunza de salata,in frunza pun legumele,apas putin,sa nu se imprastie cand scot inelul iar alaturi ruloul de curcan.Pofta buna!
0

Aperitiv frantuzesc


Este cel mai simplu,usor de pregatit dar si economic,nu mai spun de gust;servite calde..mmmm un deliciu!!!       Ingrediente:1pachet foi de placinta,1borcan mustar frantuzesc cu boabe,2oua,300g cascaval,susan,chimen

Se ia din pachet primele 2 foi,pui 1lingurita de mustar ,o intinzi cat poti,nu e nevoie sa fie mult mustar pe foaie,este doar pentru aroma,ungi cu ou batut,incepi cu marginile si pe centru cat poti iar deasupra pui cascaval ras,pui alta foaie si procedezi la fel pana termini tot pachetul,ultima foaie o ungi cu ou,presari susan sau chimen,tai foile in triunghiuri sau altfel si le pui la copt in tava cu hartie de copt 3omin

Sunt grozave si calde si reci.
0

Calcan cu sos de usturoi




Aceasta reteta am luat-o de pe bucataras.ro de la iuliana,tot putin modificata;spun modificata,pentru ca in nici o reteta,nimeni nu spune ca trebuie scoasa pielea;cand am vazut ce mari sunt tepii,am cautat prin carti si am gasit acolo;cand achizitionati un calcan,treceti palma peste corpul lui si daca simtiti ceva,musai trebuie jupuit;daca este mic,nu va sfatuiesc sa dati bani pe el,ca nu ramane nimic dupa ce este curatat;


Ingrediente:1calcan,faina,malai,boia iute,(in functie de cate bucati de peste are fiecare),lapte,sare,piper,cimbru,ulei pentru prajit,usturoi,malai pentru mamaliguta,1foaie de dafin


Calcanul,curatat,facut portii,il fierbi 3-4min in apa cu sare,1crenguta de cimbru si 1foaie de dafin mica,il scoti pe un platou,il cureti de piele usor cu un cutit si-l pui in lapte pentru 1h;intr-un vas,amesteci faina,malai si boia,scoti pestele din lapte,il usuci cu prosoape de hartie,il treci prin amestecul de faina si-l prajesti in ulei;il scoti pe servetele pentru surplusul de ulei si-l pui pe farfurie alaturi de mamaliguta,crema de usturoi si o felie de lamaie.Pofta buna!


Crema de usturoi,eu fac un mujdei cum stie toata lumea,apoi pun cateva linguri de iaurt
2

Calcan cu legume




Dupa multe cautari am ales 2retete;aceasta este reteta postata de Silvioara,usor modificata de mine


Ingrediente:1calcan(al meu a fost trecut de 2kg),1ceapa,3-4catei de usturoi,1lingura de boia iute eu am pus,1ardei gras rosu,1rosie,sare,piper,cimbru,dafin,50ml.vin alb,3linguri ulei de masline


Pentru ca pestele este mare,are pe corp niste noduli teposi;de aceea necesita jupuirea pielii;aceasta operatie se face foarte usor,punand bucatile de peste la fiert pentru 3-4min.in apa cu sare,1crenguta de cimbru si 1frunza de dafin;scoti pestele pe un platou si cat este cald iei usor cu un cutit toata pielea pe ambele parti(se ia foarte usor) si-l condimentezi cu sare si boia;legumele curatate,ceapa si ardeiul taiate julien,usturoiul tocat marunt,rosia cubulete,le condimentezi,le pui intr-un vas yena,deasupra pestele,adaugi vinul si stropesti totul cu ulei;pui capacul vasului sau daca nu are,o folie de aluminiu,tii la cuptor 20 min,scoti capacul,intorci pestele si mai tii la cuptor sa se rumeneasca 5min


eu,am pus pe farfurie astfel:am facut un cuib de paste de orez,deasupra am pus pestele,alaturi in inelul metalic,am pus legumele scurse,am scos inelul iar peste tot,am pus sos din vas.


pare un pic migalos dar merita,ca are un gust deosebit.Am uitat sa va spun ca pastele de orez,nu se fierb,le pui intr-un vas iar deasupra pui apa clocotita cu sare,amesteci putin,pui un capac si la servire le scoti pe prosoape de hartie.Pofta buna!


0

Salata de parlamentar


Am citit intr-o zi in ziarul local,cam ce se mananca in Parlament;mi-a atras atentia aceasta salata;nu stiu daca o mananca parlamentarii,eu am facut-o si va spun ca este super delicioasa,cel putin asa mi s-a parut mie

Ingrediente:1rasol de vitel,2cepe rosii,2-3cartofi fierti,2castraveti murati,1ardei gras rosu,1ardei iute

Sos:ketchup,mioneza,sare,piper,boia

Am fiert rasolul cam 2ore,pana ce s-a desprins carnea de pe os,am taiat-o cubulete,am amestecat cu ceapa taiata julien,cartofii si castravetii cubulete iar ardeiii marunt;la sos se amesteca totul in functie de gustul fiecaruia,de aceea nu am dat cantitatile;deasupra am pus patrunjel verde si in cateva clipe totul a disparut;foarte buna,v-o recomand cu placere
4

Prajitura cu cocos1


Este o prajitura pufoasa si delicioasa cu reteta  de la fiica mea

Ingrediente blat:6albusuri,1cana cu zahar,3linguri faina amestecata cu 200g nuca de cocos

Crema:6galbenusuri,6linguri zahar,6linguri lapte,2-3linguri faina,200g unt

Glazura:3linguri zahar,2linguri cacao,5linguri apa,50 unt

Bati albusurile spuma cu zahar,amesteci usor cu restul ingredientelor si coci in tava cu hartie de copt 30min,facand testul cu scobitoarea;pentru crema,freci galbenusurilecu zahar pe bain-marie pana se topeste zaharul,adaugi faina dizolvata in lapte rece,dupa ce s-a ingrosat,dai la rece,apoi amesteci cu unt;pui crema peste blat iar peste crema glazura calda iar deasupra pudrezi cu nuca de cocos si dai la rece;glazura o faci pe foc mic,pana se ingroasa iar la urma amesteci cu unt

Succes!
0

Bors de casa




Va voi prezenta aici,cum puteti umple bors,sa nu mai dati bani pe asa zisul bors,ca pana la urma sa aruncati tot continutul din vas,cum a patit-o subsemnata!!.Eu de mult stiam sa umplu bors,mama o facea dar din comoditate,mi-era mai simplu sa cobor in fata blocului sa cumpar,pana intr-o zi cand am facut-o de oaie cum se spune!!!


Va dau aici cantitatile pentru un borcan de 5l in care umlu eu si din care rezulta 2l de bors,scos in fiecare zi,aveti de dat si la vecini(faceti un ban gramada)!!!hihi


Aveti nevoie de 1cana malai,4cani tarate de grau,amestecate bine in borcan cu apa rece


Pui la fiert intr-o oala de 4l apa cu 4-5 crengute de cimbrisor salbatec,(de pe piata de la femei),frunze de visin(stranse din toamna si uscate) o mana,nu prea multe pentru ca iese borsul amar,cine doreste poate pune si bete uscate de leustean(doar bete);peste amestecul din borcan,pui 3cani de huste,poate prin alte parti are alta denumire;cand a inceput sa clocoteasca apa,pui cu o cana in borcan si amesteci cu un facalet;pentru prima apa,nu trebuie sa fie plin borcanul pentru ca fermenteaza si da pe afara,mai ales vara;pui un capac la borcan si-l infasori cu o patura sa stea la cald;a doua zi amesteci din nou cu facaletul,il acoperi iar a treia zi il scoti cu un furtun mic;


Oala cu ierburi nu trebuie aruncata,pui mereu apa peste ele,clocotesti si dupa ce ai scos borsul pui apa,de data asta pana in gura borcanului si la fel il infasori cu o carpa mai groasa
Atunci cand fierbi apa cu ierburi si nu mai are culoare nici miros,arunci ierburile,speli vasul si pui altele la fiert


Procedezi asa pana cand vezi ca nu mai este acru borsul;atunci opresti intr-o galetusa in care a fost iaurt sau smantana de huste,restul arunci,speli borcanul si procedezi ca la inceput.


Acum va voi spune cum procedati in situatia in care nu aveti huste;intr-un vas,pui 2cani cu tarate de grau si una cu malai,o inmoi cu apa rece de asemenea peste ea pui 1lingurita de drojdie uscata,amesteci apoi pui2-3cani cu apa calda,(apa trebuie sa stea deasupra cat doua degete)acoperi vasul,il poti infasura cu o carpa sa stea la cald cand este frig afara si lasi sa fermenteze;poti gusta din apa care se strange deasupra sa vezi daca s-a acrit,daca nu scurgi apa respectiva,amesteci si pui alta apa calda;mai departe,procedezi cum am spus la inceput.Succes!cine face,sa ma anunte si pe mine si sa-mi spuna cum a iesit;este foarte important ca borcanul sa fie de sticla si nu plastic pentru ca la final,borsul are un miros neplacut de la plastic!
1

Varza calita la cuptor cu carne







Ingrediente:1 varza murata,1ceapa,2linguri cu bulion de ardei,2linguri de bulion de rosii,carne,(eu am avut 1bucata de poala si mi-a mai ramas si cativa carnati de la craciun),sare,piper,cimbru,1ceasca de ulei


Intr-o cratita,am pus uleiul,ceapa tocata,varza tinuta doar 15min in apa rece(e pusa de mine) si tocata,am adaugat bulioanele,am lasat pe foc amestecand 10min,am pus 1cana cu apa si am dat la cuptor pana a sczut si varza s-a calit;in tava am pus o crenguta de cimbru apoi am rasturnat varza iar deasupra am pus carnea condimentata cu sare,piper,cimbru si praf de usturoi;pe langa carne,am pus carnatii,deasupra folie de aluminiu si am dat tava la cuptor la foc mic 2ore;dupa acest timp,am scos folia,am intors carnea si carnatii si am mai lasat 40-50min.Am servit pe farfurie cu ardei iute si pentru ca tot suntem in luna indragostitilor,am pus si niste inimioare de mamaliguta.Pofta buna doresc cui ma citeste!
Un alt an 2018,sa credeti ca pana acum nu am mai facut,am facut chiar foarte de pentru ca ne place mult,dar nu am facut poze
 
3

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme