Dulceata de gutui






Ingrediente:gutui,zahar,1baton de vanilie,apa,2lamai
Pentru aceasta dulceata,nimeni nu poate da cantitati fixe,deoarece stim cu totii cat de rele sunt gutuile;eu pun 1castron de gutui taiate,un castron de zahar
Gutuile curatate de coaja,cu ajutorul unui aparat(e prea mult spus,dar nu stiu cum sa-l numesc)scot sfere din gutuie direct in castronul cu apa rece si zeama de la 1lamaie;in paralel,facsirop din 3castroane de zahar,jumatate de baton de vanilie si 2cani cu apa;cand siropul este suficient de legat,adaug sferele de gutui si las sa fiarba la foc mare 15-20min;cand este gata,adaug zeama de lamaie si pun dulceata fierbinte in borcane curate.
Vreau sa specific de ce la toate retetele mele de dulceata gasiti varianta"se fierbe la foc mare";pentru ca fructele sa-si pastreze forma si culoarea si cum altfel se mai poate servi asa ceva,decat pe o felie de paine calda de casa.
2

Galuste cu prune

Retete de astfel de galusti sau galuste,sunt foarte multe;fiecare cu ce reteta este obisnuit;cand eram copii,mama ne facea iarna si le umplea cu gem de prune,erau super delicioase.
Ingrediente:500g prune,5-600g cartofi,2oua,2-3linguri cu gris,100g faina,50g unt,3linguri zahar,scortisoara,pesmet,sare,zahar vanilat
Cartofii fierti in coaja si curatati,se dau prin masina de tocat carne iar dupa ce s-au racit se amesteca cu ouale,faina,grisul,sarea,se framanta bine,se face un sul si se da la rece 1h,dupa care se taie bucati potrivite,se pudreaza palmele cu faina si se fac galustele in care se introduce o pruna sau jumatate;se fierb in apa cu sare;intr-un vas,se topeste untul si se tavalesc galustele scurse prin unt apoi se scot intr-un vas in care este pesmetul amestecat cu zahar si zahar vanilat;se servesc si calde si reci.
Sau se prajeste putin pesmetul intr-o tigaie cu un cubulet de unt,se rastoarna intr-un castron si se amesteca cu scortisoara,zahar vanilat apoi se pun galustele si se amesteca 
0

Salata de pui cu avocado





Recomand tuturor o salata mai mult decat delicioasa si sanatoasa
Ingrediente:
1piept de pui,2avocado,1ardei rosu,1ceapa rosie,rosii cherry,2-3 castraveti,50g de unt,2lime,100g branza mozzarella,condimente pentru pui,sare piper,1lingurita de boia rosie dulce sau iute,muguri de pin,3-4 linguri ulei de masline
Pieptul dezosat,taiat julien(eu l-am fiert,apoi l-am calit),se condimenteaza apoi se caleste in unt incins apoi se scoate in castronul de salata peste care se adauga:ardei taiat julien,ceapa rondele fine,la fel si castravetii,rosiile intregi sau jumatati,avocado curatat de coaja si de asemenea taiat felii subtiri iar branza cubulete;din sucul de lime,ulei,boia,sare,piper,se face un dresing;salata se condimenteaza,se amesteca cu dresingul si se serveste ornata cu felii de avocado,muguri de pin si patrunjel verde.
0

Muraturi









Aceasta este reteta tatalui meu si nu o dau pentru nici o alta reteta oricat de apetisanta mi s-ar parea.
Ingrediente pentru un bidon de 60 de litri:30kg de muraturi albe spre roz la culoare depinde de gustul fiecaruia,mie-mi plac mai rozalii,1kg de morcov,1conopida,2teline cu tot cu frunze,500g hrean sa nu vi se para mult dar la capacitatea bidonului e suficient,sfecla rosie 2buc,500g ardei iuti sau nu,la aprecierea fiecaruia in functie de cat consuma ardei iuti,1kg ardei kapia,4gutui mari,1kg de mere ionatane,500g usturoi,2kg de castraveti mai mari,bete de marar cu floare uscate,frunze de visin sau stejar,1kg de sare,30l de apa,25 aspirine(acid acetilsalicilic),nu aspirine tamponate.
Toate ingredientele curatate,spalate,taiate,se pun intercalate in bidonul spalat,deasupra fiind frunze si marar;apa cu sare clocotita se toarna peste muraturi,se pune capacul si se lasa pe loc bidonul 2zile;aspirinele se dizolva in putina zeama,se rastoarna in bidon,apoi se vantura zeama pentru a se amesteca totul;se depoziteaza bidonul la rece dar macar o data pe saptamana se vantura saramura iar la Craciun cand se taie porcul,veti avea pe masa niste super muraturi.
Reteta originala este de 300g de sare la 10litri de apa,dar eu punand de ani de zile,nu mai cantaresc nimic pentru ca stiu cantitatile
Pentru persoanele care pun in borcane,la 1litru de apa,se pune 1lingura rasa cu sare apoi se toarna apa fierbinte peste muraturi,se lasa borcanul pe masa in bucatarie acoperit cu o farfurie pana a doua zi apoi la borcanul de 5l se dizolva 5aspirine cu putina zeama din borcan se infileteaza capacul se agita borcanul apoi se depoziteaza la rece
Nu va speriati de aspirine,nu face rau,doar opreste fermentarea iar muraturile nu vor fi acre dar daca va plac acre,nu le mai adaugati!
Sa va fie de folos!
2

Gnocchi cu carne





Ingrediente:1pachet de paste tip gnocchi,500g carne tocata,1ceapa,1catel de usturoi,3linguri ulei de masline,putina verdeata(optional),sare,piper,50ml vin alb,1ceasca suc de rosii,busuioc verde,1lingura busuioc uscat
In tigaia cu ulei incins se caleste ceapa taiata marunt si usturoiul de asemenea;se adauga carnea,amestecand continuu;dupa ce a scazut tot sucul de la carne,se adauga vinul,sucul de rosii si se lasa la foc mic sa fiarba inabusit;dupa ce totul arata asemeni unui sos,se condimenteaza dupa gust,se adauga verdeata(busuiocul verde nu),si pastele gnocchi care au fost fierte in apa cu putina sare 3-4min apoi scurse;totul se amesteca cu grija,se servesc pe farfurie amestecate cu carne,sau carnea pusa peste gnocchi si ornata cu busuioc verde.
2

Foitaj cu mere




Ingrediente:1pachet aluat de foitaj(la cutie),2mere,4linguri zahar,50g stafide,1lingurita scortisoara,1ou,2linguri ulei
Merele curatate de coaja,taiate cubulete,se calesc putin(nu trebuie sa rezulte o pasta)in ulei,impreuna cu zahar;cand s-au inmuiat,se adauga stafidele tinute 10min in apa calduta,se da deoparte,se amesteca scortisoara si se pune cate 1lingurita pe patratul de foitaj;se da cu ou marginile sau apa,se formeaza 1triunghi,se preseaza cu furculita,deasupra se face o taietura cu cutitul,se unge cu ou sau sirop de zahar si se pun in tava cu hartie de copt la cuptor la foc mare 5-6min.Pofta buna!
6

Mar umplut


Ingrediente:1mar,1lingura miez de nuca taiat cu cutitul marunt,1lingurita de stafide,1lingura scortisoara,1lingura coniac,2linguri zahar pudra,1lamaie,1ceasca fructe de padure
Mod de preparare:Marul,curatat de coaja si samburi;separat intr-un bol se amesteca 1lingura de zahar,putina scortisoara,stafide si coniac;restul de scortisoara se amesteca cu restul de zahar,se tavaleste marul,apoi se umple cu stafiele,se pune marul intr-o tava si se da la cuptor 15-20min;in acest timp,se pune in blender coaja de mar cu coaja de lamaie rasa,zeama si 1lingura de zahar;dupa cateva ture de blenduit,va rezulta un sos care se da deoparte;fructele de padure se pun intr-o tigaie cu putin zahar si se tin pe foc 3min cat se topeste zaharul;se serveste pe farfurie marul,in jurul lui fructele iar deasupra sosul.Este delicios,cu o singura remarca:ingredientele sunt multe doar pentru 1mar.
1

Sos de rosii


V-am spus mai devreme reteta de suc de rosii;folosind vechea masina de suc,coaja rezultata mai trebuie data prin separator,dar eu nu o dau;coaja rezultata de la cele 10kg de rosii,o dau prin masina de tocat carne impreuna cu 2-3kg de ardei kapia,adaug 1ceasca de sare,2linguri de zahar si pun la fiert pana se ingroasa;pun sosul in sticle mici cu capac bine infiletat si le fierb 1-2 ore,le tin in patura pana se racesc dupa care le depozitez in camara;acest sos,eu il folosesc la orice,chiar si la sos pentru fripturi.
1

Suc de rosii


A venit vremea conservelor de orice fel;pentru toti cititorii acestui blog,va anunt ca eu nu folosesc nici un fel de conservant in conservele pe care le fac;de asemenea,nici sare nu folosesc in exces;toata reusita conservelor mele se bazeaza pe sterilizare;cu cat capacele borcanelor sunt de calitate buna si borcanele sunt sterilizate suficient de mult,cu atat mai mult reusita conservelor va fi foarte buna.
Pentru suc de rosii,ingredientele nu sunt fixe;fiecare gospodina face suc dupa buget si dupa numarul membrilor de familie;
Eu fac suc din 10kg de rosii gogonele,le dau prin vechea masina de facut suc,il pun la fiert cu 1ceasca de sare si 2linguri de zahar;pun zaharul,indiferent cat de dulci sunt rosiile,pentru ca taie aciditatea din rosii si opreste fermentarea;las sa fiarba sucul la foc mic,amestecand mereu 2-3 ore,depinde cat de zemoase au fost rosiile;pun sucul fierbinte in sticle de plastic de 0,5 si 1l;cred ca fiecare foloseste aceeasi metoda,intr-o oala cu apa rece,tin sticla si prin palnie torn sucul,pun imediat dopul apoi sticlele le pun in patura si le las 2zile chiar si 3 pana se racesc dupa care le depozitez in camara.
1

Chec cu albusuri




Ingrediente:8albusuri,200g zahar,1praf de copt,100g unt,2linguri faina,100g stafide,arome
Untul frecat cu zahar si arome,adaugi faina amestecata cu praful de copt apoi albusurile spuma si amesteci cu lingura;pui compozitia in tava cu hartie de copt iar deasupra stafide;tavile de chec fiind mici,din aceasta compozitie am facut 2checuri,am impartit indoua,in prima tava am pus stafide iar in a doua am amestecat aluatul cu 1lingura de cacao si am pus caise deasupra;acesta din urma,dupa ce s-a racit l-am rasturnat pe platou si l-am pudrat cu zahar farin;sunt foarte bune.
2

Pateuri cu ciuperci




Ingrediente:1pachet aluat de foitaj,300g ciuperci,2catei de usturoi,1ou,1pahar de vin,1lingura unt,sare,piper
In tigaia cu unt,pui usturoiul pisat,apoi ciupercile taiate marunt,iar dupa ce s-a evaporat apa din ele,adaugi vinul si lasi sa fiarba pana scade;dupa ce s-a racit condimentezi;foitajul taiat patrate,pui o lingurita de ciuperci,acoperi cu partea din fata si presezi cu furculita pe margini;deasupra faci o taietura cu cutitul,dai cu ou,presari seminte de chimen,le pui in tava cu hartie de copt si le dai la cuptor la foc mare 6-7min pana se rumenesc;Pofta buna!
0

Pungute cu masline si cascaval




Ingrediente:1pachet aluat de foitaj,200g masline umplute cu gogosari,1ou,seminte de chimen,2oogcascaval ras
Aluatul taiat patratele,pui maslina in mijloc apoi aduni colturile,strangi sa se lipeasca,dai cu ou presari chimen,le pui in tava pe hartie de copt si le coci la foc mare 4-5min
La fel procedezi si cu cascavalul
0

Ficatei cu legume





Ingrediente:500g ficatei de pui sau curcan,1ceapa,1morcov,1/2 ardei gras rosu,300g ciuperci,4linguri ulei,3-4catei de usturoi,1cutie de rosii,1pahar de vin,sare,piper
Pui la calit in ulei ceapa taiata julien,si ardeiul,morcovul dat pe razatoare,ciupercile feliate,usturoiul zdrobit iar dupa 5-6min adaugi vinul iar dupa ce s-a evaporat alcoolul rastorni cutia cu rosii,lasi sa fiarba putin apoi adaugi ficateiii;condimentezi,dai vasul la cuptor 10-15min si servesti cu piure de cartofi si salata.Pofta buna!
2

Piftie in coaja de ou




Ingrediente:10oua,1piept de pui,1ceapa,1morcov,1pastarnac,1telina mica,1capatana de usturoi,2picioruse de porc(adidasi),sare,boabe de piper,2frunze de dafin
In oala de 4l,pui piciorusele spalate sa fiarba in apa cat cuprinde oala(la racitura nu se adauga apa);dupa ce a mai scazut apa se adauga legumele curatate si spalate sare,piper si dafin,se lasa la fiert pana scade la jumatate;atunci adaugi pieptul si mai lasi 30min,adaugi usturoiul pisat,strecori totul,iar supa o degresezi cu prosoape de hartie si o potrivesti la gust;ouale le spargi putin in partea rotunda,scoti cu atentie coaja de dimensiunea unui ban,speli cojile cu apa rece apoi incepi sa pui cubulete de morcov,carne si zeama;pui cojile in cofrag si le dai la frigider pana a doua zi cand se servesc pe farfurie decojite.Succes!
2

Oua in cupe de legume



Ingrediente:100g bacon,1ardei rosu,1ardei iute,boabe de porumb,1cutie de fasole rosie,1lingurita de chimen,1lingurita de coriandru pisat,500g rosii cherry,100g branza Cedar,tortillas din comert,cate un ou pentru fiecare cupa,1ceapa mica
Baconul taiat marunt,il pui in tigaie,dupa ce s-a topit si s-a facut crocant,il scoti si daca e nevoie mai pui putin ulei si adaugi ceapa si ardeiii taiati marunt,porumbul,rosiile cubulete,fasolea,chimenul,coriandrul,lasi sa mai scada sosul apoi adaugi baconul si 1/2 branza;in formele mici de minitarte,pui 1foaie de tortillas,2-3 linguri de legume,deasupra bucatele de branza,spargi oul si dai la cuptorul incins cateva minute pana se face oul;eu am ornat aceste cupe cu cate un crevete ramas de la reteta anterioara.
0

Oua in cupe de somon





Va recomand cateva aperitive pentru musafiri mai speciali
Ingrediente:250g fileuri de somon afumat,2oua,50g cascaval,frunze de ceapa verde,150g fructe de mare,felii de paine prajita,1ceasca sos de maioneza,1lingura ulei,verdeata
Formele mici de tarte se captusesc cu felii de somon;in tigaia cu ulei incins,se pun ouale batute si amestecate cu ceapa verde,1lingura cu apa,cascavalul ras si fructe de mare taiate marunt;totul se amesteca,rezultatul nu trebuie sa fie omleta ci doar niste jumari;se imparte compozitia in formele cu somon,peste acest amestec se pune felia de paine prajita taiata cu discul rotund,presezi putin si dai la rece 1h;cand servesti,pui pe farfurie sos de maioneza,rastorni forma in mijlocul sosului iar deasupra pui verdeata.
Sos de maioneza:pui intr-un bol ingust si inalt 1ou,1lingura de mustar,5linguri ulei de masline,sare,piper si procesezi de cateva ori cu blenderul vertical.
0

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme