Salata de parlamentar


Am citit intr-o zi in ziarul local,cam ce se mananca in Parlament;mi-a atras atentia aceasta salata;nu stiu daca o mananca parlamentarii,eu am facut-o si va spun ca este super delicioasa,cel putin asa mi s-a parut mie

Ingrediente:1rasol de vitel,2cepe rosii,2-3cartofi fierti,2castraveti murati,1ardei gras rosu,1ardei iute

Sos:ketchup,mioneza,sare,piper,boia

Am fiert rasolul cam 2ore,pana ce s-a desprins carnea de pe os,am taiat-o cubulete,am amestecat cu ceapa taiata julien,cartofii si castravetii cubulete iar ardeiii marunt;la sos se amesteca totul in functie de gustul fiecaruia,de aceea nu am dat cantitatile;deasupra am pus patrunjel verde si in cateva clipe totul a disparut;foarte buna,v-o recomand cu placere
4

Prajitura cu cocos1


Este o prajitura pufoasa si delicioasa cu reteta  de la fiica mea

Ingrediente blat:6albusuri,1cana cu zahar,3linguri faina amestecata cu 200g nuca de cocos

Crema:6galbenusuri,6linguri zahar,6linguri lapte,2-3linguri faina,200g unt

Glazura:3linguri zahar,2linguri cacao,5linguri apa,50 unt

Bati albusurile spuma cu zahar,amesteci usor cu restul ingredientelor si coci in tava cu hartie de copt 30min,facand testul cu scobitoarea;pentru crema,freci galbenusurilecu zahar pe bain-marie pana se topeste zaharul,adaugi faina dizolvata in lapte rece,dupa ce s-a ingrosat,dai la rece,apoi amesteci cu unt;pui crema peste blat iar peste crema glazura calda iar deasupra pudrezi cu nuca de cocos si dai la rece;glazura o faci pe foc mic,pana se ingroasa iar la urma amesteci cu unt

Succes!
0

Bors de casa




Va voi prezenta aici,cum puteti umple bors,sa nu mai dati bani pe asa zisul bors,ca pana la urma sa aruncati tot continutul din vas,cum a patit-o subsemnata!!.Eu de mult stiam sa umplu bors,mama o facea dar din comoditate,mi-era mai simplu sa cobor in fata blocului sa cumpar,pana intr-o zi cand am facut-o de oaie cum se spune!!!


Va dau aici cantitatile pentru un borcan de 5l in care umlu eu si din care rezulta 2l de bors,scos in fiecare zi,aveti de dat si la vecini(faceti un ban gramada)!!!hihi


Aveti nevoie de 1cana malai,4cani tarate de grau,amestecate bine in borcan cu apa rece


Pui la fiert intr-o oala de 4l apa cu 4-5 crengute de cimbrisor salbatec,(de pe piata de la femei),frunze de visin(stranse din toamna si uscate) o mana,nu prea multe pentru ca iese borsul amar,cine doreste poate pune si bete uscate de leustean(doar bete);peste amestecul din borcan,pui 3cani de huste,poate prin alte parti are alta denumire;cand a inceput sa clocoteasca apa,pui cu o cana in borcan si amesteci cu un facalet;pentru prima apa,nu trebuie sa fie plin borcanul pentru ca fermenteaza si da pe afara,mai ales vara;pui un capac la borcan si-l infasori cu o patura sa stea la cald;a doua zi amesteci din nou cu facaletul,il acoperi iar a treia zi il scoti cu un furtun mic;


Oala cu ierburi nu trebuie aruncata,pui mereu apa peste ele,clocotesti si dupa ce ai scos borsul pui apa,de data asta pana in gura borcanului si la fel il infasori cu o carpa mai groasa
Atunci cand fierbi apa cu ierburi si nu mai are culoare nici miros,arunci ierburile,speli vasul si pui altele la fiert


Procedezi asa pana cand vezi ca nu mai este acru borsul;atunci opresti intr-o galetusa in care a fost iaurt sau smantana de huste,restul arunci,speli borcanul si procedezi ca la inceput.


Acum va voi spune cum procedati in situatia in care nu aveti huste;intr-un vas,pui 2cani cu tarate de grau si una cu malai,o inmoi cu apa rece de asemenea peste ea pui 1lingurita de drojdie uscata,amesteci apoi pui2-3cani cu apa calda,(apa trebuie sa stea deasupra cat doua degete)acoperi vasul,il poti infasura cu o carpa sa stea la cald cand este frig afara si lasi sa fermenteze;poti gusta din apa care se strange deasupra sa vezi daca s-a acrit,daca nu scurgi apa respectiva,amesteci si pui alta apa calda;mai departe,procedezi cum am spus la inceput.Succes!cine face,sa ma anunte si pe mine si sa-mi spuna cum a iesit;este foarte important ca borcanul sa fie de sticla si nu plastic pentru ca la final,borsul are un miros neplacut de la plastic!
1

Varza calita la cuptor cu carne







Ingrediente:1 varza murata,1ceapa,2linguri cu bulion de ardei,2linguri de bulion de rosii,carne,(eu am avut 1bucata de poala si mi-a mai ramas si cativa carnati de la craciun),sare,piper,cimbru,1ceasca de ulei


Intr-o cratita,am pus uleiul,ceapa tocata,varza tinuta doar 15min in apa rece(e pusa de mine) si tocata,am adaugat bulioanele,am lasat pe foc amestecand 10min,am pus 1cana cu apa si am dat la cuptor pana a sczut si varza s-a calit;in tava am pus o crenguta de cimbru apoi am rasturnat varza iar deasupra am pus carnea condimentata cu sare,piper,cimbru si praf de usturoi;pe langa carne,am pus carnatii,deasupra folie de aluminiu si am dat tava la cuptor la foc mic 2ore;dupa acest timp,am scos folia,am intors carnea si carnatii si am mai lasat 40-50min.Am servit pe farfurie cu ardei iute si pentru ca tot suntem in luna indragostitilor,am pus si niste inimioare de mamaliguta.Pofta buna doresc cui ma citeste!
Un alt an 2018,sa credeti ca pana acum nu am mai facut,am facut chiar foarte de pentru ca ne place mult,dar nu am facut poze
 
3

Escalop boieresc




Recomand tuturor un aperitiv cald,o reteta foarte delicioasa si usor de facut


Ingrediente:500g muchi de vitel(eu am avut de porc),merge si cu piept de pui,50 g unt,2-3linguri faina,4ciuperci,100g cascaval,2rosii,1ceasca suc de rosii(optional),sare,piper


Muschiul spalat,uscat,taiat in felii,batute foarte putin,condimentate cu sare si piper,date prin faina,le prajesc in unt cate 1min.pe ambele parti;separat,ciupercile,la fel curatate,spalate,feliate,le calesc in unt,le condimentez cu sare,piper si adaug patrunjel tocat marunt;(eu aici nu am avut verde si am pus de la congelator).Pe farfurie,daca faci doar 1portie sau in tava,pui carnea,peste carne ciuperci,apoi 1felie de cascaval iar peste cascaval 1-2 rondele de rosie;tin la cuptor cateva minute,doar cat se topeste cascavalul,apoi cine doreste,serveste cu suc de rosii;incercati,garantez gustul;Pofta buna!
1

Prajitura fagure


Ingrediente:3oua,4linguri cu zahar,4linguri ulei,5linguri lapte,1plic praf de copt,vanilie,faina

Crema:500g rahat,1lamaie,100g unt,2linguri zahar pudra

Intr-un castron,amesteci totuliar faina,pui cate putin pana ajungi la consistenta unei smantani;pui cu lingura in forma,o tii pe foc la aragaz intorcand forma pe ambele parti.Pentru crema,dai la masina de tocat rahatul,lamaia cu tot cu coaja,apoi amesteci cu zahar si unt pana devine o pasta;umpli foile cu crema ,le pudrezi si se servesc.Cand eram copil,chiar si cand m-am casatorit asta era prajitura de baza si cu Nuci bineinteles;pentru cine a pastrat formele,nu-s rele nici acum.
3

Scoarta


Ingrediente:1pachet margarina,1ou,1ceasca lapte,300g nuca taiata la cutit,faina cat cuprinde,pentru un aluat suficient de tare,sa poata fi intins cu sucitorul;mie-mi intra aproape 1kg,3-4 linguri zahar tos si un alt ou pentru uns

Amestec margarina cu oul batut,laptele si faina;iau cate o bucata din aluat si o intind cu sucitorul ca o foaie de taietei,nu chiar subtire;toata foaia o ung cu pensula cu ou batut,presar zahar si nuca,presez cu palmele sa se lipeasca bine apoi tai romburi si le pun pe forme pe care le introduc in cuptor pentru 5-6min;tot asa procedez cu restul aluatului.Ca un sfat pentru persoanele care nu au aceste forme si vor sa faca prajitura,se pot pune pe o sticla de sampanie(2-3)care la randul lor se pun intr-o tava mai mare si se coc fara probleme

Aceaste prajituri,sunt foarte bune,crocante,nu necesita mult timp de pregatire si dintr-un pachet de margarina,vor rezulta destul de multe,de aceea sunt indicate si in ocazii speciale.
2

Frigarui cu pui si legume




Aceste frigarui,eu le pregatesc intr-un alt mod,decat cel obisnuit si va sugerez sa-l incercati;


pentru ca folosesc la diferite preparate ierburi aromate,de la rozmarin pastrez betisoarele si pun pe ele aceste frigarui cu conditia sa nu fie puse pe jar;sunt foarte gustoase cu aroma de rozmarin.


Ingrediente:1piept de pui,ardei rosu,ceapa rosie,dovlecel,rosie,sare,piper,ulei de masline,boia de ardei dupa preferinta,dulce sau iute,1lingura de suc de lamaie,bete de rozmarin si in completare,bete de frigarui,cimbru,usturoi


Pieptul,fara os,fara piele,spalat,tamponat cu servetele,taiat cubulete,pus intr-un castron iar deasupra pun sare,piper,putin cimbru,putin praf de usturoi,1lingurita de boia,sucul de lamaie si 2linguri de ulei de masline;amestec totul bine,pun o folie deasupra si-l dau la frigider pana a doua zi.Legumele curatate,spalate,le tai in cubulete iar feliile de rosie,le scot samanta apoi montez betele cu carne si legume intercalat si le pun pe gratarul de tefal si le servim calde.
0

Placinta cu mere si bostan




Ingrediente aluat:500g faina,1cubulet de drojdie,putin ulei pentru framantat


Ingrediente umplutura:1felie de bostan(1,5kg),2kg mere,4linguri zahar,1-2linguri scortisoara,2linguri ulei,miez de nuca


Cern faina intr-un castron,drojdia o inmoi cu putina apa calda,o rastorn peste faina,adaug si un praf de sare,apoi amestec turnand cate putina apa calda pana devine o coca lipicioasa dupa care pun cate un strop de ulei,o framant putin iar cand se desprinde de palme coca,pun deasupra 2 prosoape de bucatarie si las sa creasca;intre timp,ajutoarele din bucatarie,mi-au curatat bostanul si merele,le-au dat pe razatoare iar eu acum le pun la calit cu cele 2linguri de ulei si zahar;las pe foc mic,amestecand mereu,pana cand scade tot sucul;dau vasul la racit(eu de obicei,fac aceasta umplutura cu o zi inainte);scortisoara,niciodata nu o pun la calit,pentru ca innegreste umplutura si o pun dupa ce este rece;pregatesc tava unsa cu ulei,aprind cuptorul si incep sa fac foi subtiri pe care le umplu cu bostan si mere iar deasupra pun cativa mieji de nuca,taiati cu cutitul;dupa ce am pus toate foile in tava,stropesc deasupra cu ulei si dau la cuptor la foc mic,pentru aproape 1h sau mai mult,depinde de cuptor.
Pentru cine doreste sa faca placinta cu foi din comert,ung tava cu ulei,pun 2-3foi apoi umplutura,deasupra alte doua foi,le ung cu ulei si tot asa pana se termina,sau alta varianta,pe foaia de placinta unsa cu ulei pun umplutura,rulez si o pun in tava de asemenea unsa cu ulei iar dupa ce placinta este gata,o acopar cu un prosop de bucatarie pentru 30min.
0

Trunchi de copac


Ingrediente:5oua,100gzahar,1plic zahar vanilat,coaja de la 1lamaie si 1portocala,100g unt moale(nu topit)50g faina,50g amidon alimentar,sare,pesmet pentru forma si

Glazura:150g ciocolata menaj,50g unt,esenta de rom

Galbenusurile,frecate cu zahar,zahar vanilat si coaja de citrice pana se dizolva zaharul si-si dubleaza volumul;se adauga untul si se amesteca pana devine o crema consistenta;se adauga faina amestecata cu amidonul apoi usor cu miscari verticale,albusurile batute spuma cu un praf de sare si cateva picaturi de zeama de lamaie.Se unge cu unt o forma mica de tort,cu fundul detasabil si tapetat cu pesmet,se pun 3-4 linguri de aluat,se intinde uniform si se coace 3-4min,cat sa capete o tenta aurie;se scoate forma,se pun deasupra alte 3-4 linguri de aluat si se da din nou la cuptor;se procedeaza asa pana se termina aluatul;se lasa la racit,se scoate apoi din forma si se toarna glazura calda dupa care se da la rece;se poate servi asa,sau se poate orna deasupra dupa preferinte.
0

Tiramisu cu fructe la pahar


Ingrediente;300g piscoturi de sampanie,300g crema de branza de vaci(grasa),1cana cu frisca,1cana cu cafea lichida,fructe de orice fel,eu am pus de padure,ca am pus la congelator,1lingurita cacao,arome dupa preferinta

In cupe,pui jumatate de piscot inmuiat in cafea,deasupra 1lingurita de amestec de branza,frisca si arome,peste branza cateva fructe bine scurse,iar piscot inmuiat si tot asa pana la gura paharului;deasupra am facut un mot de branza cu o capsuna iar intr0o parte un piscot si am pudrat cu cacao.Bineinteles ca adevaratul tiramisu nu se face asa,dar nu cred ca sunt persoane care sa nu fi facut si o alta varianta,la fel de buna;de aceasta data,garantez.
0

Prajiturele cu tarate de grau


Prajiturele,bune la ceai,cafea,sanatoase,bune chiar si in diete dar mai ales foarte simplu de pregatit!

Ingrediente:1cana tarate,1cana lapte,1cana mere rase,1/3cana ulei,1ou,2cani faina,1praf de copt,sare,1lingurita scortisoara,1/3cana zahar brun

Intr-un castron,se amesteca totul pana la omogenizare,apoi cu lingurita,eu le-am pus in forme de briose sau se mai pot pune direct in tava pe hartie de copt;se tin la cuptor 20min
1

Clafoutis cu fructe


Clafoutis,este un desert clasic francez,care se coace intr-o singura forma de tarta,sau forme mici individuale;deci mai pe romaneste spus,Tarta cu fructe
Aceasta este o cu totul alta reteta decat clasicul Clafoutis

Ingrediente:fructe de orice fel,proaspete,congelate sau din compot,2linguri coniac,3linguri faina,3linguri zahar brun,3oua,1fiola esenta de vanilie,lapte la nevoie

Fructele se lasa la scurs,apoi se pun intre prosoape de hartie sa se usuce bine;pui cateva in fiecare forma,le stropesti cu coniac si le lasi deoparte;intr-un castron,amesteci toate ingredientele fara ordine,iar lapte pui cate putin pana ajungi la consistenta unui chec,cam 100ml depinde si de oua cat sunt de mari;torni acest amestec peste fructe,pui formele intr-o tava mare si le coci 20-30min iar la sfarsit le pudrezi cu zahar.
0

Mic dejun pentru barbati


De foarte mult timp,am primit niste forme ciudate pe care nu le pot folosi in public,nici chiar in familie unde sunt copii;doar pe aceasta,avand forma de buze,de aceea am numit mic dejun pentru barbati

Ingrediente:paine toast,felii de salam ,oua,sare,piper,putin cascaval,1fir de ceapa verde pentru ornat

Am facut o omleta din oua,sare,piper si putin cascaval ras,pentru ca omleta sa fie perfecta,pun sa se incinga tigaia de tefal,rastorn ouale,dau focul la minim,pun capacul si in cateva minute omleta este gata;la fel procedez si cu feliile de salam;feliile de paine le tai cu forma,apoi le prajesc,deasupra,tot taiat cu forma pun omleta si salamul ornez si-i dau sotului micul dejun.Nu e cine stie ce reteta,m-am jucat intr-o zi,neavand ce face.
2

Rulou de peste










Ingrediente:3fileuri de peste alb,1lingura cu unt,1ceapa verde,1-2 ciuperci,marar,patrunjel,oregano daca se poate proaspete,sare,piper,2oua,faina,pesmet,ulei pentru prajit

Fileurile,spalate apoi tamponate cu prosoape de hartie,1bucata-l tai cubulete,il calesti cu ceapa,ciupercile tocate marunt,totul condimentat si adaugat verdeata;aceasta compozitie,o imparti pe cele doua fileuri,le rulezi,le prinzi cu scobitori,le dai prin faina,ou batut si pesmet de doua ori apoi le prajesti in ulei mult si le scoti pe servetele de hartie pentru a absoarbe uleiul in exces;se servesc cu orice garnitura de orez sau cartofi.Eu am ales cartofii taranesti

2cartofi curatati,spalati,taiati cubulete,i-am fiert in apa cu sare;intre timp,am prajit 50g de bacon cubulete in o lingura de unt iar cand au fost fierti cartofii,i-am adaugat scursi,peste bacon;am condimentat si i-am pus alaturi de rulou.Va recomand sa-l incercati.
Se mai poate servi si drept aperitiv,taiat pe diagonala si pus pe platou
3

Clatite gratinate




Ingrediente:2oua,lapte,faina,sare,2cani cu nuca macinata,2linguri zahar,1lamaie,iar pentru graten:3oua,2cani cu lapte


Din oua,lapte,un praf de sare si faina faci un aluat de clatite apoi le faci pe ele;dupa ce ai terminat de facut le umpli cu nuca amestecata cu lamaie rasa si zahar,le rulezi apoi le pui intr-un vas de yena iar deasupra gratenul din oua batute bine cu laptele;dai vasul la cuptor 30min;sunt delicioase si calde si reci
2

Peste cu masline







Ingrediente:1kg de peste alb,eu am avut pastrav somonat,de unde credeti?l-am adus din Italia cand am fost de sarbatori la copii,1lamaie,1ceapa rosie,100g masline fara samburi,2catei de usturoi,3-4linguri ulei de masline,3cartofi,sare,piper,patrunjel verde,folie de aluminiu



Intr-un bol,pui ceapa taiata julien,usturoiul taiat marunt,maslinele taiate rondele,cimbru,sare,piper,ulei de masline si amesteci bine;pestele(era curatat),l-am taiat in bucati ca si cotletele si l-am spalat;cat s-au mai scurs bucatile,am pregatit folia,am uns-o cu ulei,am pus 2rondele de lamaie curatata de coaja(ca pe mar),deasupra o bucata de peste iar pe langa el cate 2-3 linguri de ceapa cu masline;am mai stropit cu ulei deasupra,apoi am impachetat pestele avand grija ca partile laterale sa fie ridicate in sus;am pus pachetele in tava si am dat la cuptorul incins 30min(nu mai mult,pentru ca ceapa trebuie sa fie crocanta).In acest timp,cei 3cartofi,curatati,spalati,taiati cubulete,i-am pus la fiert in apa cu sare.Dupa ce s-a scurs timpul,am luat cu grija cate un pachet si am scurs sucul care s-a format,intr-o tigaie;am adaugat cubuletele de cartofi,am condimentat cu sare,piper,patrunjel si am pus pe farfurie,alaturi de pestele din pachet;este un deliciu.
1

Cosulete cu fructe




Ingrediente:30g unt,4-5foi de placinta,fructe de orice fel,proaspete sau congelate,2-3 linguri de crema de branza Philadelphia


Ungi 6forme de briose cu unt topit,foile de placinta le tai in patrate,fiecare patrat uns cu unt si asezat in forma astfel incat colturile patratelor sa nu se suprapuna;in fiecare forma,pui cate 5-6 foi.Formele,le pui intr-o tava si le dai la cuptor pentru 6min,dupa care le lasi sa se raceasca.In acest timp,faci un piure din 1-2fructe nezemoase,amesteci cu branza,pui in cosulete cate 1lingura din compozitie iar deasupra fructe taiate cubulete daca sunt mari sau intregi.Se servesc imediat,altfel se inmoaie cosuletul.Pentru servire,alaturi de cosulet,eu am pus samburi de rodie.Aceste cosulete se pot umple cu orice inventie va trece prin minte;sunt de efect atunci cand aveti musafiri. Succes!
1

Hamsii prajite cu sos de usturoi


Ca o mica introducere,vreau sa va spun ca familia mea,este o mare devoratoare de peste,datorita faptului ca m-am nascut si am crescut langa Dunare,in mijlocul pescarilor,de aceea sa nu se mire nimeni ca majoritatea retetelor postate de mine,vor fi cu peste.Intr-o zi,mi-am adus aminte,de felul cum mancau fetele mele acesti mici pestisori prajiti;fiecare cu farfuria ei,se asezau in pat si se uitau la tv,iar in cateva minute,farfuria se golea;nu este o reteta deosebita,ci mai mult este un fel de mancare,atunci cand suntem in criza de idei(pentru mine este)

Ingrediente:1kg de hamsii proaspeti sau congelati,2cani cu faina,sare,1ceasca de ulei pentru prajit,1capatana de usturoi,2-3linguri de ulei pentru mujdei,1ceasca de lapte batut

Eu,cand curat acesti pestisori,nu am nevoie de cutit;rup capul,trag in jos spre burta si ies si intestinele;spal pestele,il pun sa se scurga,il dau cu sare si-l mai las putin sa se sareze.

Intr-un bol,pun faina,iau cate o mana de peste,il amestec cu faina,il scutur printre degete de surplusul de faina,apoi il pun la prajit in baie de ulei;dupa ce s-a rumenit,il scot pe prosoape de hartie,fac mujdeiul de usturoi si ca sa-i mai ia din tarie,eu il amestec cu lapte batut;pun intr-un bol mic sosul,de jur imprejur pestele si..pofta buna!
0

Quiche Lorraine


Am intalnit multe retete de quiche(mai pe romaneste este un fel de tarta) si toate persoanele,spun ca-i reteta originala.Aceasta reteta este adusa de la "mama ei"din Franta si pot spune si eu acelasi lucru dar adevarul nu-l stie nimeni,pana la urma fiecare o pregateste cu ce are pentru ca gustul ramane la fel,adica unul foarte bun!!!
Ingrediente:1pachet de foitaj,300g bacon,partea alba de la 1praz,3linguri ulei de masline,300g branza de capra,200g smantana,7oua,sare,piper
Tava de tort cu fund detasabil,se captuseste cu aluat;intr-o tigaie cu uleiul incins se caleste baconul taiat cubulete si prazul rondele,se condimenteaza cu sare si piper;jumatate din aceasta ceapa se pune in forma,deasupra bucatele de branza,3oua intregi si 4galbenusuri,se bat bine ,se amesteca cu smantana,se rastoarna peste branza iar deasupra restul de ceapa;se da la cuptor 30min.si se serveste calda.Pofta buna!
1

Dulciuri de post

Dulciuri de post

Petit chef

Diverse

Afişări de pagină

Persoane interesate

LaFemme